לדלג לתוכן

רוזנשטראסה (סרט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רוזנשטראסה
Rosenstraße
כרזת הסרט רוזנשטראסה
כרזת הסרט רוזנשטראסה
כרזת הסרט רוזנשטראסה
בימוי מרגרטה פון טרוטה עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי Richard Schöps, Henrik Meyer, Markus Zimmer עריכת הנתון בוויקינתונים
תסריט פמלה כץ, מרגרטה פון טרוטה
עריכה הנריק מאייר, ריכרד שופס, מרקוס צימר
שחקנים ראשיים מריה שרדר
קטיה ריימן
מרטין פייפל
מוזיקה לואק דיקר עריכת הנתון בוויקינתונים
צילום פרנק ראט עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
הולנדהולנד הולנד
חברת הפקה Letterbox Filmproduktion, Tele München Group, Get Reel Productions עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה 01 Distribution עריכת הנתון בוויקינתונים
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 18 בספטמבר 2003
משך הקרנה 136 דק' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת הסרט גרמנית, אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה סרט מלחמה, סרט דרמה עריכת הנתון בוויקינתונים
הכנסות באתר מוג'ו rosenstrasse
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רוזנשטראסהגרמנית: Rosenstraße) הוא סרט דרמה היסטורית גרמני משנת 2003 בבימויה של מרגרטה פון טרוטה שגם השתתפה בכתיבת התסריט.

העלילה מתוארת בפלשבק - צעירה יהודיה מניו יורק מחליטה לחקור את עברה של אמה ניצולת שואה מברלין שהיה קשור לפרשת מחאת רוזנשטראסה בברלין בשנת 1943.

מרגרטה פון טרוטה זכתה בפרס דוד די דונטלו, בפרס גלובוס הזהב ובפרס בפסטיבל הסרטים של ונציה בו זכתה גם קטיה ריימן בפרס השחקנית הטובה ביותר[1].

הסרט הוקרן בהקרנה מיוחדת בפסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה, בהשתתפותה של מרגרטה פון טרוטה[2].

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האנה ויינסטיין (מריה שרדר) היא צעירה יהודייה המתגוררת בניו יורק. אביה נפטר ואמה רות (יוטה למפה) החליטה להפתעתה, לקיים טקס אבלות אורתודוקסי (חליצת נעליים, איסור דיבור בטלפון, ישיבה על הרצפה ועוד) למרות שתמיד הייתה חילונית גמורה. היא גם מתנגדת ליחסיה עם החבר שלה לואיס (פדיה ון הט) בגלל שאינו יהודי.

בין המוזמנים לשבעה מגיעה בת דודה של רות אותה לא הכירה האנה, מספרת לה על קורותיה של אמה בתקופת השואה בברלין ומראה לה תמונה של רות כילדה עם אשה בשם לנה פישר שהצילה אותה.

האנה מחליטה לטוס לברלין ולמצוא את לנה פישר. היא מוצאת אותה ומבקשת להיפגש אתה באמתלה של סקר שהיא עורכת על נישואי תערובת בתקופה הנאצית. לנה פישר (דוריס שאדה) כעת אשה בת 90 אך עם זיכרון צלול, מסכימה לפגוש אותה בדירתה.

בסדרת פגישות מספרה לנה להאנה את מה שעבר עליה ועל רות בשואה. אביה של רות היה ארי והוא התגרש מאמה היהודיה בתקופת השואה והשאיר אותן לנפשם.

האם נעצרה והובאה למעצר בבית הקהילה היהודית ברוזנשטראסה ביחד עם עוד גברים יהודים נשואים לנשים אריות. מול הבניין מתארגנת הפגנה של נשים אריות הצועקות כלפי אנשי האס אס, "רוצחים, אנחנו רוצות את הבעלים שלנו".

בין הנשים נמצאת הצעירה לנה פישר (קטיה ריימן), פסנתרנית, שבעלה הכנר היהודי פביאן פישר (מרטין פייפל) נלקח למעצר ברוזנשטראסה. לנה לוקחת את רות בת השמונה (סבאה תודה) לביתה ומדי יום הן מתייצבות ברחוב רוזנשטראסה מול אנשי האס אס המאיימים עליהן בירי. לנה נפגשת עם קצין בכיר ומבקשת עזרה אך הוא מכנה אותה "זונת יהודים" ומגרש אותה. אביה של לנה הוא ברון נאצי שאינו מוכן לעזור לבתו שהתחתנה עם יהודי וביישה אותו. רק אחיה ארתור (יורגן פון פוגל) שחזר פצוע מסטלינגרד וחזה ברצח היהודים, מנסה לעזור לה אך ללא הצלחה. לבסוף הוא מארגן לה הופעה לפני ראשי הממשל. היא שרה שם וצדה את עיניו של יוזף גבלס (מרטין ווטקה). ארתור מנצל את ההזדמנות ומעלה לפני גבלס את בעיית רוזנשטראסה וזה מעביר אותו לשלישו. לבסוף מתקבלת החלטה לשחרר את הגברים. פביאן יוצא ומתחבק עם לנה אך רות נשארת ללא אמה וממשיכה לגור עם הזוג פישר. כעבור שלוש שנים נדרשת לנה לשלוח את רות לדודתה בניו יורק והיא אינה מתנגדת. רות כועסת עליה ורואה בזאת בגידה ונטישה וזורקת לעברה את הטבעת שנתנה לה אמה לפני שגורשה.

האנה מגלה לה מי היא ולנה נותנת לה את הטבעת שתחזיר לאמה. האנה חוזרת לניו יורק ומספרת לאמה את הכל. כעת רות נינוחה ושמחה, מחזירה להאנה את הטבעת ומסכימה לנישואיה עם לואיס. הסרט מסתיים בחתונת האנה ולואיס.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]