רשימת הפצות לינוקס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טקס, הדמותג הרשמי של לינוקס

Linux היא משפחה של מערכות הפעלה אשר מבוססות על ליבת לינוקס, ליבה אשר נוצרה בשנת 1991 על ידי לינוס טורבאלדס ומופצת כיום תחת הרישיון הציבורי הכללי של גנו. ל־Linux מספר רב של הפצות שונות ובערך זה נסקור את ההפצות הציבוריות הנפוצות והידועות מבין ההפצות הפעילות. עם זאת, ל־Linux הפצות עצמאיות נוספות רבות.

הפצות מבוססות Debian (חבילות deb)[עריכת קוד מקור | עריכה]

"עץ המשפחה" של דביאן גנו/לינוקס. ניתן לראות בעץ זה את כל מערכות ההפעלה שנגזרו מדביאן המקורית.

דביאן גנו/לינוקס היא הפצת לינוקס חינמית ופופולרית התומכת בפלטפורמות חומרה רבות. Debian וההפצות המבוססות עליו משתמשות בחבילות deb ובמנהל החבילות dpkg.

הפצות מבוססות Debian[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הפצה תיאור
BackTrack (בקטראק) פותחה על ידי Offensive Security עבור מבדקי חדירה. במרץ 2013 הופסקה הפצתו עבור גרסה משודרת יותר שקיבלה את השם Kali Linux.
Kali

(קאלי)

מערכת הפעלה עבור בודקי חדירה, הכוללת את כל הכלים הרלוונטיים בתחום הPenetration Test.[1]
Ubuntu

(אובנטו)

מערכת הפעלה למשתמש הביתי, עם ממשק גרפי נוח ופשוט לתפעול, תוך שימת דגש על חוויית משתמש.
Parsix (פרסיקס) הפצה מותאמת במיוחד למחשבים אישיים ומחשבים ניידים[2]. פעילותה הופסקה ב[3]2017.
PureOS (פיורוס) הפצה המבוססת על debian עם דגש על פרטיות, אבטחה ונוחות[4].
Astra

(אסטרה)

מערכת הפעלה מבוססת Debian שפותחה כדי לענות על צורכי הצבא הרוסי, כוחות צבא אחרים וסוכנויות מודיעין. היא מספקת הגנה על נתונים עד לרמה של "סודי ביותר" בקטגוריות המידע המסווג ברוסית. המערכת אושרה רשמית על ידי משרד ההגנה הרוסי, השירות הפדרלי לבקרה טכנית וייצוא ושירות הביטחון הפדרלי[5].

הפצות מבוססות אובונטו[עריכת קוד מקור | עריכה]

עץ המשפחה של אובונטו
שם הפצה תיאור
Kubuntu (קובונטו) נגזרת של אובנטו המשתמשת בממשק KDE במקום ממשק GNOME (או Unity) המשמש כברירת המחדל באובונטו.
Lubuntu (לובונטו) נגזרת של אובנטו אשר העושה שימוש בסביבות שולחן העבודה LXDE ו־LXQt, נוצרה במטרה ליצור גרסה קלה יותר של אובונטו, ומכוונת למחשבים חלשים וישנים.
Ubuntu Budgie (אובנטו באדג'י) נגזרת של אובנטו המשתמשת בממשק Budgie.
Ubuntu Kylin (אובונטו קיילין) נגזרת של אובנטו המיועדת לשוק הסיני. פותחה על ידי חברת קנוניקל ומשרד התעשייה וטכנולוגיית המידע של הרפובליקה העממית של סין.
Ubuntu MATE (אובונטו מאטה) נגזרת של אובנטו הפועלת באמצעות ממשק MATE.
Ubuntu Server (שרת אובונטו) נגזרת של אובנטו המיועדת עבור שרתים[6]. שרת אובונטו מטפל בדואר, שולט במדפסות, פועל כשרת קבצים, יכול לארח LAMP ועוד.
Ubuntu Studio (אובונטו סטודיו) נגזרת של אובנטו המתמקדת במתן יישומי קוד פתוח ליצירת מולטימדיה המכוונים לעורכי האודיו, הווידאו והגרפיקה[7].
Xubuntu (זובונטו) נגזרת של אובנטו המיועדת למחשבים בעלי כוח עיבוד חלש, או למשתמשים המעוניינים במקסימום מהירות ויעילות.

הפצות מבוססות Red Hat ו־openSUSE (חבילות rpm)[עריכת קוד מקור | עריכה]

"עץ המשפחה" של Red Hat

Red Hat Linux ו־ SUSE Linux היו ההפצות העיקריות המקוריות שהשתמשו בחבילות rpm. שניהם חולקו מאוחר יותר להפצות מסחריות ותומכות בקהילה: Red Hat Linux חולקה לשתי הפצות:

1. הפצה נתמכת על ידי הקהילה בשם Fedora, אך עם חסות של Red Hat.

2. הפצה נתמכת באופן מסחרי בשם Red Hat Enterprise Linux.

לעומתה, SUSE חולקה ל- openSUSE ו- SUSE Linux Enterprise.

הפצות מבוססות Red Hat[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הפצה תיאור
Red Hat Linux (רד האט לינוקס) קשה למציאה כיום, שכן התפצלה ל־ Fedora Core ו־ Red Hat Enterprise Linux. המהדורה הרשמית האחרונה של ההפצה הלא מפוצלת הייתה Red Hat Linux 9 במרץ 2003.
Red Hat Enterprise Linux

(רד האט אנטרפרייז לינוקס)

הפצת לינוקס שפותחה על ידי חברת red hat ומיועדת לחברות המסחריות.
CentOS (סנטוס) הפצה שנבנתה כחלופה חינמית ל־Red Hat Enterprise Linux. נחשבת להפצה פופולרית לשרתים.
Fedora (פדורה) הפצת לינוקס הנתמכת בקהילה על בסיס Red Hat.
openSUSE (אופנסוזה) הפצת לינוקס שפותחה בהובלת SUSE. היא שומרת על מדיניות נוקשה להבטיח שכל הקוד בהתקנות הסטנדרטיות יהיה מפתרונות FOSS, כולל מודולי גרעין לינוקס. מוצרי לינוקס הארגוניים של SUSE מבוססים כולם על בסיס הקוד שיוצא מפרויקט openSUSE.
Clear Linux (קליר לינוקס) הפצת לינוקס שנוצרה עבור צוות אינטל[8].
Mandriva Linux (מנדריבה לינוקס) Mandrake Linux הייתה אחת מהפצות גנו/לינוקס הפופולריות ביותר עבור מחשבים על שולחן העבודה. המהדורה הראשונה התבססה על Red Hat Linux (גרסה 5.1) ו־ KDE 1 ביולי 1998. מאז, התרחקה מההפצה של Red Hat, הפכה להפצה נפרדת לחלוטין ושמה שונה ל־Mandriva - הפצה שאף כללה מספר כלים מקוריים, בעיקר כדי להקל על תצורת המערכת. Mandrake Linux נוצרה על ידי גואל דובל וגרסתה האחרונה פורסמה ב־2011.
Vine Linux (גפן) הפצה יפנית שמבוססת במקור על Red Hat Linux[9].

הפצות מבוססות CentOS/RHEL[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הפצה תיאור
Asianux (איז'נקס) הפצה של לינוקס שפותחה בשיתוף פעולה עם חברות רבות מהמזרח. התמקדה בתמיכה סינית, יפנית וקוריאנית[10].
ClearOS (קליר) שרת לעסקים קטנים. מכיל עשרות אפליקציות, שרת רשת, ממשקי ניהול ועוד[11].
Fermi Linux LTS (פרמי) הפצות אשר נוצרו עבור פרמילאב[12]. נמצאות בשימוש במרכז המחקר.
Miracle Linux (מירקל) הפצה אשר פותחה על ידי ספק התוכנה היפני Miracle Linux Co., Ltd כשרת מאובטח עם ביצועים גבוהים[13].
Oracle Linux (אורקל) הפצה אשר נתמכת על ידי אורקל ומשמשת גם את שירותי הענן של החברה[14].
Red Flag Linux (דגל אדום) הפצת לינוקס אשר פותחה בסין ומותאמת במיוחד לשוק הסיני. מבוססת על Asianux.
Rocks Cluster Distribution (חלוקת אשכול הסלעים) הפצה לינוקס המיועדת לאשכול מחשבי על[15].
Scientific Linux (לינוקס מדעי) הפצת לינוקס שהופקה בשיתוף פעולה על ידי מעבדת המאיץ הלאומי של פרמי והארגון האירופי למחקר גרעיני (CERN)[16].
SME Server (שרת SME) הפצה עבור שרתים, המבוססת על CentOS. מיועדת לעסקים קטנים ובינוניים[17].

הפצות מבוססות Fedora[עריכת קוד מקור | עריכה]

"עץ המשפחה" של פדורה

פדורה היא הפצה הנתמכת על ידי הקהילה. מטרתה היא לספק את התוכנה העדכנית ביותר תוך שמירה על מערכת תוכנה חופשית לחלוטין.

שם הפצה תיאור
Aurora SPARC Linux (אורורה ספארק) הפצה לארכיטקטורת SPARC של Sun[18].
Berry Linux (ברי לינוקס) הפצה פשוטה עם דגש על עיצוב ונוחות המספקת תמיכה ביפנית ובאנגלית[19].
BLAG Linux and GNU (בלאג) הפצה המוכרת כתוכנה חופשית אשר משלימה חיסורים אשר קיימים בפדורה בגרפיקה, מערך היישומים וחבילות שונות[20].
EnGarde Secure Linux (אנדרג') הפצת לינוקס מאובטחת מכוונת שרת[21].
Fuduntu (פודונטו) הפצת לינוקס לשימוש כללי שנועדה לשלב פדורה ואובונטו (ומכאן שמה)[22].
Hanthana (האנתנה) נועדה לספק את צורכיהם של משתמשי מחשבים בסרי לנקה שאינם יכולים לגשת לאינטרנט לעיתים קרובות, עם יישומים רבים מבוקשים מובנים[23].
K12LTSP נוצרה כפרויקט חינוכי[24]. מגיעה עם תמיכה בשרת LTSP (שרת Automatic translation המאפשר לאנשים רבים להשתמש בו זמנית באותו מחשב).
Korora (קורורה) תחילה כוונה להתקנה קלה של מערכת ג'נטו באמצעות סקריפטים במקום בתצורה ידנית. החל מ-2010 על פדורה[25].
Linpus Linux (לינפוס) הפצה המיועדת בעיקר לשוק האסייתי, עם תמיכה מלאה בשפה הסינית ובשפה היפנית.
Linux XP הפצת תוכנות שיתוף מבוססת פדורה המיועדת לחקות את סביבת החלונות באמצעות GNOME .
Moblin (מובלין) הפצה אשר נבנתה סביב מעבד Intel Atom עבור מכשירי moblin[26]. הוחלפה על ידי Meego כאשר אינטל ונוקיה שילבו פעילות.
MeeGo (מי-גו) הפצה אשר נבנתה על ידי אינטל ונוקיה. נועדה לטלפונים ניידים (בעיקר נוקיה N9) וטאבלטים והתבססה על Moblin יחד עם Maemo.
MythDora (מיתס-דורה) הפצת לינוקס להגדרה קלה של תוכנת ה- MythTV PVR על בסיס פדורה[27].
Network Security Toolkit USB / DVD עם כלי אבטחה ורשתות לביצוע משימות אבחון וניטור שגרתיות ברשת[28].
Qubes OS (קיובס) הפצה המתמקדת ביצירת סביבה מאובטחת בעזרת אזור חסין.
Russian Fedora Remix (פדורה-רמיקס) הפצה של פדורה המותאמת לשוק הרוסי[29]. פעילותה הופסקה ב-2019.
Sugar-on-a-Stick Linux (סוכר על מקל) מערכת הפעלה שפותחה במקור עבור פרויקט מחשב לכל ילד, וכיום מיועדת ללמידה אינטראקטיבית עבור ילדים[30].
Trustix (טראסטקס) הפצה לינוקס לשרתים המתמקדת באבטחה ויציבות[31].
Yellow Dog Linux (כלב צהוב) הפצת לינוקס אשר פותחה עבור מחשיבים עתירי ביצועים. פעילותה הופסקה ב-2012.

הפצות מבוססות מנדריבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הפצה תיאור
Mageia (מגאיה) הפצת לינוקס קהילתית[32].
PCLinuxOS הפצה המבוססת במקור על Mandriva 9.2 הנותנת דגש בתמיכה במכשירים היקפיים רבים[33].
OpenMandriva (אופן-מנדריבה) המהדורה האחרונה של Mandriva הייתה באוגוסט 2011. לאחר הפסקת פעילותה, רוב מפתחי Mandriva פנו ל- Mageia. בהמשך, שאר המפתחים חברו לחברי הקהילה והקימו את OpenMandriva[34], המשך של mandriva.
ROSA Linux (רוזה) הפצה רוסית זמינה בשלוש מהדורות שונות: ROSA Desktop Fresh, ROSA Enterprise Desktop ו- ROSA Enterprise Linux Server, כאשר שתי האחרונות מכוונות למשתמשים מסחריים. המהדורות השולחניות שלה כוללות תוכנות קנייניות כמו נגן פלאש של אדובי, קודק, ו־Steam[35].

הפצות מבוססות openSUSE[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הפצה תיאור
SUSE Linux Enterprise Desktop (סוזה אנטרפרייז) הפצת לינוקס המסופקת על ידי SUSE ומכוונת לשוק הארגוני[36].
SUSE Linux Enterprise Server (סוזה אנטרפרייז לשרתים) הפצת לינוקס מכוונת שרת המסופקת על ידי SUSE ומכוונת לשוק העסקי[37].
EnGarde Secure Linux (אנגרד מאובטח) הפצת לינוקס עבור שרתים בלבד הנותנת דגש על אבטחה וניהול פשוט[38].
SUSE Studio (סוזה סטודיו) SUSE Studio הוא כלי ליצירת תוכנית לינוקס מקוונת. פעילותו הופסקה ב-2018[39].
GeckoLinux (גקו) התקן להתקנת Live-USB / DVD לא מקוון, מהדורות עם סביבת שולחן עבודה אחרת. יש תוכניות המותקנות בהתקנים מראש כמו מנהלי התקנים קנייניים ויש מהדורות סטטיות ומתגלגלות[40][41].

הפצות מבוססות סלאקוור[עריכת קוד מקור | עריכה]

עץ המשפחה של סלאקוור

סלאקוור היא הפצה בעלת יכולת רחבה מאוד של התאמה אישית. ישנן מעט מאוד תוכנות הגדרה ספציפיות לסלאקוור ולכן ישנו מיעוט באשפי הגדרה גרפים, ועל כן יש להשקיע מאמצים וזמן על מנת ללמוד את המערכת, מה שהופך אותה להפצה למשתמשים מתקדמים. לעומת זאת, תומכיה של סלאקוור טוענים כי היא בעלת שקיפות, גמישות ותהליך הלמידה מקנה ניסיון רב.

שם ההפצה תיאור
Absolute Linux הפצה קלת משקל המבוססת על סלאקוור.
Austrumi Linux הפצת LiveCD
Freenix הפצה שמוגדרת "חופשית לחלוטין" (libre), מיועדת למערכות בעלות ארכיטקטורת x86-64.
Frugalware Linux הפצת לינוקס שמיועדת למשתמשים מנוסים יחסית בעבודה עם ממשק שורת הפקודה. בעוד שגרסאות מוקדמות התבססו על סלאקוור, כיום היא מוגדרת כהפצה עצמאית.
HostGIS הפצה מקצועית שמיועדת בעיקר לאיסוף מידע גאוגרפי.
KateOS הפצה שולחנית שהייתה מיועדת למשתמשים מנוסים. השתמשה בסביבת Xfce כברירת מחדל. פיתוחה הופסק.
MuLinux הפצה שיכולה לרוץ מכונן תקליטונים ומיועדת למחשבים ישנים במיוחד (אינטל 386-פנטיום פרו)
NimbleX הפצה רומנית שניתנת להתאמה אישית אפילו דרך אתר האינטרנט שלה. לא התעדכנה מאז 2008.
Platypux הפצת לינוקס שמיועדת לדוברי צרפתית.
Salix OS התחילה כפיצול של הפצה מוקדמת יותר בשם Zenwalk, כיום מתפקדת כהפצה עצמאית.
Sentry Firewall הפצה שמיועדת לבדיקות אבטחה, ויכולה לשמש גם כחומת אש.
simpleLinux הפצה שמשתמשת באלגוריתם הדחיסה LZMA לצורך דחיסת יישומים.
Slackintosh פורט לא רשמי של סלאקוור עבור מעבדי PowerPC ששימשו את דגמי מקינטוש הישנים יותר.
Slamd64 פורט לא רשמי של סלאקוור עבור מעבדי x86-64.
Slax הפצת LiveCD שמיועדת לשימוש כללי.
SuperGamer הפצת LiveDVD שמיועדת בעיקר למשחקים.
Topologilinux הפצה שניתנת להרצה גם מעל מערכת Windows קיימת, וכמעט ואינה דורשת שינוי בדיסק הקשיח לצורך התקנה ושימוש.
VectorLinux הפצה שנועדה להיות קלה ללמידה ולשימוש (ביחס לסלאקוור בפרט ובאופן כללי ביחס ללינוקס), מיועדת גם עבור חומרה ישנה יחסית.
WinLinux הפצת לינוקס שנועדה לרוץ על מערכת קבצים FAT32.
Wolvix הפצה שולחנית שהייתה מיועדת לשימוש ביתי. לא זמינה כיום.
Zenwalk במקור, הפצה זו פותחה כגרסה מינימלית של סלאקוור, אך יותר מאוחר התפתחה לפרויקט עצמאי. עם זאת, עדיין קיימת תאימות למערכת סלאקוור המקורית.
ZipSlack גרסה ניידת וקלת משקל של סלאקוור.

הפצות מבוססות Slax[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם ההפצה תיאור
DAVIX הפצת LiveCD שמיועדת לעיבוד נתונים והצגתם.
DNALinux הפצת לינוקס מקצועית שמיועדת בעיקרה לשימושי ביואינפורמטיקה.
Porteus הפצה ניידת וקלת משקל שיכולה לרוץ גם מעל כונן USB או דיסק.

הפצות מבוססות Arch Linux (מנהל חבילות pacman)[עריכת קוד מקור | עריכה]

Arch Linux היא הפצת לינוקס קהילתית, עצמאית המתבססת על מודל הפצה מתגלגל. הפילוסופיה מאחורי ההפצה היא KISS, כלומר, חתירה לפשטות מרבית, תוך שמירה עד כמה שאפשר על קוד המקור כפי שהוא, ללא טלאים שאינם הכרחיים. ארצ' משתמשת במערכת ניהול חבילות בינאריות קלה לשימוש בשם pacman, שמעוצבת להיות קלה, פשוטה ומהירה מאוד. Arch נחשבת להפצה המיועדת למשתמשים מתקדמים, התקנת בסיס המערכת מתבצעת בעזרת ממשק שורת הפקודה והמשתמש יכול לבחור איזה חבילות ייכללו כולל מנהלי חלונות או סביבות שולחן עבודה.

שם ההפצה תיאור
ArchBang נחשבת להפצה קלה וחסכונית במשאבים ומיועדת למחשבים בעלי חומרה חלשה. בעלת ממשק התקנה גרפי.
Artix Linux הפצה המבוססת על Arch בה מערכת הinit היא OpenRC, Runit או s6 במקום הsystemd המקובל ביוניקס וברוב הפצות הלינוקס.
ArchLabs מגיעה עם תוכנת התקנה מותאמת אישית ומציעה מגוון סביבות שולחן עבודה.
Chakra Linux משתמשת בKDE כסביבת שולחן עבודה.
EndeavourOS ממשיכת דרכה של הפצה קודמת בשם Antergos, שהייתה בין ההפצות הפופולריות ביותר מבין אלו שהתבססו על ארצ' ופיתוחה הופסק ב-2019.
Frugalware Linux הפצה שדומה מבחינת אופן העבודה איתה לסלאקוור, ומשתמשת בגרסאות מותאמות אישית של מנהל החבילות pacman.
Hyperbola GNU/Linux-libre הפצה שמתבססת על ארצ' ועל דביאן, מגדירה את עצמה כחופשית לחלוטין (libre), כאשר הכוונה היא שהיא אינה מכילה דרייברים קנייניים. בדומה לדביאן, ההפצה משתמשת במודל של תמיכה ארוכת-טווח.
LinHES הפצה שמיועדת בעיקר למכשירי מדיה סלוניים (HTPC)
Manjaro הפצה שמבוססת כמעט כולה על ארצ' ונועדה לפשט את השימוש במערכת. מציעה מגוון שולחנות עבודה, ותמיכה לא רשמית גם במנהלי חלונות "לא שגרתיים" כמו i3 או bspwm.
Parabola GNU/Linux-libre מגדירה את עצמה כחופשית לחלוטין (libre), בשונה מHyperbola היא גם מיועדת לרוץ על מעבדי ARM.

הפצות מבוססות ג'נטו (מנהל חבילות Portage)[עריכת קוד מקור | עריכה]

עץ המשפחה של ג'נטו לינוקס

ג'נטו לינוקס היא הפצה שעוצבה לספק רמה גבוהה של התאמה למגוון סוגי חומרה, ועדכוני תוכנה שוטפים. בשעת ההתקנה, חבילות המערכת, כולל רכיבי בסיס דוגמת ליבה, מסופקות כקוד-מקור ועל המשתמש לקמפל את החבילות בהן ירצה להשתמש, ולכן היא נחשבת להפצה המיועדת למשתמשים מתקדמים. ההפצה ונגזרותיה משתמשות במנהל חבילות בשם Portage שפותח על ידי דניאל רובינס, מפתח המערכת, אך יכולה גם להשתמש במנהלי חבילות אחרים.

שם ההפצה תיאור
Calculate Linux משפחת הפצות לינוקס שמיועדת למשתמשים ארגוניים.
Chrome OS ו- Chromium OS הפצה מבית גוגל שנועדה לשיווק עם מחשבים ניידים, טאבלטים והתקנים פרי פיתוחה של גוגל. עוצבה כהפצה מבוססת-אינטרנט, כאשר את כל התוכנות הדרושות ניתן, לטענת גוגל, להריץ דרך הדפדפן Google Chrome המשווק עם ההפצה. Chromium OS היא אותה ההפצה רק ללא מרכיבים קנייניים כלל, ובהתאם לכך, היא משווקת עם הדפדפן Google Chromium.
Container Linux הפצה פרי פיתוחה של Red Hat שמיועדת לסביבות מבוזרות.
Gentoox הפצה שמיועדת לרוץ על קונסולות Xbox.
Knopperdisk הפצה שמיועדת לרוץ מתוך כונני USB ניידים.
Pentoo הפצה המיועדת לבדיקות חדירה ופגיעויות ולבדיקות אבטחת רשתות.
Sabayon Linux הפצה איטלקית שמאפשרת למשתמש לבחור מתוך מגוון של תוכנות מוכנות לשימוש ומערכת הפעלה מוגדרת מראש, כדי להקל על השימוש בה.
SystemRescueCD גרסה של ג'נטו שמיועדת לשימוש כדיסק הצלה עבור מחשבים שמערכת ההפעלה שלהם חדלה לתפקד.
Tin Hat Linux גרסה של ג'נטו שמיועדת לצורכי אבטחה ופרטיות.
Ututo הפצה ארגנטינאית שתוכננה עבור פשטות שימוש.

הפצות מבוססות קוד מקור[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם ההפצה תיאור
LFS (Linux from Scratch) ספר הזמין באינטרנט ומדריך את המשתמש כיצד לכתוב הפצת לינוקס בעצמו, כולל כתיבת רכיבי גנו בסיסיים.
Lunar Linux הפצה שמבוססת על LFS ובה כל החבילות זמינות כקוד מקור, והמשתמש יכול לשנות את קוד המקור שלהן לפני שהוא מקמפל ומשתמש בהן.
Guix System הפצה שכוללת את מנהל החבילות GNU Guix.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Our Most Advanced Penetration Testing Distribution, Ever., www.kali.org (באנגלית)
  2. ^ Distribution Release: Parsix GNU/Linux 8.15 (DistroWatch.com News), distrowatch.com
  3. ^ Abhishek Prakash, Parsix GNU/Linux Announces Its Discontinuation - It's FOSS, https://itsfoss.com/ (באנגלית)
  4. ^ PureOS, www.pureos.net
  5. ^ АО «НПО РусБИТех», Astra Linux® Special Edition, Astra Linux (ברוסית)(הקישור אינו פעיל)
  6. ^ Ubuntu Server - for scale out workloads, Ubuntu (באנגלית)
  7. ^ About – Ubuntu Studio (באנגלית)
  8. ^ About, Clear Linux* Project (באנגלית)
  9. ^ Vine Linux - Project Vine, vinelinux.org
  10. ^ About Asianux | www.asianux.com, www.asianux.com
  11. ^ ClearOS – OS for your Server, Network, and Gateway Systems, www.clearos.com
  12. ^ About | Scientific Linux (באנגלית)
  13. ^ DistroWatch.com: Miracle Linux, distrowatch.com
  14. ^ DistroWatch.com: Oracle Linux, distrowatch.com
  15. ^ Rocksclusters website, www.rocksclusters.org
  16. ^ Scientific Linux (באנגלית)
  17. ^ SME Server, wiki.contribs.org
  18. ^ DistroWatch.com: Aurora SPARC Linux, distrowatch.com
  19. ^ Berry Linux - Fast, Simple Linux, berry-lab.net
  20. ^ Blag Linux and GNU – ArchiveOS (באנגלית)
  21. ^ DistroWatch.com: EnGarde Secure Linux, distrowatch.com
  22. ^ Fuduntu – ArchiveOS (באנגלית)
  23. ^ Hanthana Linux » Home, hanthana.org
  24. ^ HowTos/DisklessClients/K12LTSP - CentOS Wiki, wiki.centos.org
  25. ^ DistroWatch.com: Korora Project, distrowatch.com
  26. ^ DistroWatch.com: Moblin, distrowatch.com
  27. ^ DistroWatch.com: MythDora, distrowatch.com
  28. ^ OSS CyberSecurity: Black Ice, CyberPunk (באנגלית)
  29. ^ Russian Fedora | Russian Fedora, ru.fedoracommunity.org
  30. ^ Sugar Labs, Sugar Labs (באנגלית)
  31. ^ DistroWatch.com: Trustix Secure Linux, distrowatch.com
  32. ^ About Mageia, www.mageia.org
  33. ^ DistroWatch.com: PCLinuxOS, distrowatch.com
  34. ^ OpenMandriva Association, OpenMandriva - Voici Lx 4... la meilleure jusqu'à ce qu'OpenMandriva fasse mieux, OpenMandriva
  35. ^ DistroWatch.com: ROSA, distrowatch.com
  36. ^ Linux Enterprise Desktop: Interoperability in Mixed IT Environment | SUSE, www.suse.com (באנגלית)
  37. ^ Linux Enterprise Server: A Multimodal OS for Linux Servers | SUSE, www.suse.com (באנגלית)
  38. ^ DistroWatch.com: EnGarde Secure Linux, distrowatch.com
  39. ^ Andreas Jaeger, SUSE Studio online + Open Build Service = SUSE Studio Express, SUSE Communities, ‏2017-09-22 (באנגלית)
  40. ^ Ambarish Kumar, GeckoLinux Review: A Hassle-Free openSUSE Spin, https://itsfoss.com/ (באנגלית)
  41. ^ DistroWatch.com: GeckoLinux, distrowatch.com