רשימת הקיבוצים בישראל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

להלן רשימה של הקיבוצים בישראל, אלה הקיימים כיום או שפולגו, הועתקו ממקומם או פורקו.

נכון לשנת 2018 קיימים בישראל 265 קיבוצים, בהם חיים 170.8 אלף תושבים בסך הכל[1]. פחות מ-20% מהם נחשבים כשיתופיים[2].

קיבוצים בתנועה הקיבוצית[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות[א][3] תנועת אם[3] מעמד[ב][3] שיוך לשלטון מקומי בישראל/אזור בארץ אוכלוסייה

סוף 2019[ג]

מידע נוסף
אדמית 1956 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

216

  • יושב מחדש בשנת 1971 לאחר שננטש כשלוש שנים לפני כן[4].
  • לקיבוץ מפעל "מתאד" לעיבוד שבבי מתכת.
אור הנר 1957 איחוד הקיבוצים מתחדש שער הנגב

768

לקיבוץ מפעל אורניט לייצור מסמרות עיוורות (ניטים).
אורטל 1978 הקיבוץ המאוחד שיתופי גולן

343

לקיבוץ שותפות בבית האריזה הגדול בישראל, "פירות הגולן".
אורים 1946[5] איחוד הקיבוצים מתחדש אשכול

501

הקיבוץ מחזיק במפעל "נועם אורים" - עד השרפה ייצר חומר מילוי לשמיכות, מעילים ומוצרי טקסטיל. מאז שיקום המפעל מתמקד בבדים לא ארוגים.
אושה 1937[6] איחוד הקיבוצים מתחדש זבולון

533

אייל 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש דרום השרון

534

עד 1968 פעלה תחנת הרכבת אייל בסמוך לקיבוץ כחלק מהמסילה המזרחית.
איילת השחר 1915 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

1,134

אילון 1938[6] הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

1,031

אילות 1962 הקיבוץ המאוחד שיתופי חבל אילות

314

  • הקיבוץ הכי דרומי בישראל.
  • לקיבוץ מפעל "אילור" המייצר ליבות לשנאים חד פאזיים, תלת פאזיים וטורואידים, למינציות, אביזרים לשנאים.
אל-רום 1971 הקיבוץ המאוחד מתחדש גולן

398

אלומות 1968 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

405

אנשי הקיבוץ הם יוצאי אחוזת פוריה שהתיישבו ביישוב קבע סמוך לאחוזה ב-1946.
אלונים 1938[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק יזרעאל

515

לקיבוץ מפעל "אלגת".
אליפז 1983 הקיבוץ הארצי מתחדש חבל אילות

151

אלמוג 1979 הקיבוץ המאוחד מתחדש מגילות ים המלח

255

אפיק 1972 איחוד הקיבוצים מתחדש גולן

344

אפיקים 1932 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

1,510

מפעל לציוד ניטור ומדידת חליבת פרות ("צ.ח.מ. אפיקים") ומפעל לייצור כלי רכב מסוג קלנועית למוגבלי תנועה.
אפק 1947 הקיבוץ המאוחד מתחדש מטה אשר

712

ארז 1949 איחוד הקיבוצים שיתופי שער הנגב

558

אשבל 1987 האיחוד החקלאי שיתופי משגב

126

במקור היאחזות נח"ל שהוקמה ב-1979.
אשדות יעקב איחוד 1923 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

1,003

  • בשנת 1953 קיבוץ אשדות יעקב פולג לשני קיבוצים.
  • לקיבוץ מפעל "לוג מוצרים פלסטיים".
אשדות יעקב מאוחד 1923 הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק הירדן

545

בשנת 1953 קיבוץ אשדות יעקב פולג לשני קיבוצים.
בארי 1946[5] הקיבוץ המאוחד שיתופי אשכול

1,050

לקיבוץ בית הדפוס "דפוס בארי".
בחן 1954 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק חפר

1,084

  • כיום הקיבוץ הוא "קיבוץ בפירוק" לאחר שנקלע למשבר כלכלי וניהולי, וביולי 2012 מונה על ידי רשם האגודות השיתופיות מפרק מפעיל לקיבוץ.
  • בקיבוץ פועל מפעל "תחכום" לייצור מבלטים.
בית אורן 1939[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף הכרמל

507

הקיבוץ בלב יערות הכרמל ומחזיק בית מלון, נפגע קשות כתוצאה מהשרפה בכרמל (2010).
בית אלפא 1922 הקיבוץ הארצי מתחדש הגלבוע

1,075

הקיבוץ הראשון של השומר הצעיר.
בית גוברין 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש יואב

434

בית העמק 1949 איחוד הקיבוצים מטה אשר

577

בית הערבה 1986 התק"ם מתחדש מגילות ים המלח

350

בית השיטה 1935 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגלבוע

1,263

בקיבוץ פועל מפעל חמוצים הנמצא בשליטת חברת אסם השקעות החל משנת 2004.
בית זרע 1927 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק הירדן

578

  • בתחילה, הקיבוץ היה אמור להיקרא "דגניה ג'".
  • מפעלי הקיבוץ: "ארקל מוצרי פלסטיק" ו"ארקל מערכות סינון".
בית ישראל 1993 עירוני עיריית ירושלים 300 (בקהילה)[7]
בית ניר 1957 הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

608

בקיבוץ מפעל "גניר" (משותף עם קיבוץ גת, החל מ-2007 גם עם גן שמואל) למיצים טבעיים ומוצרי פרי, בשוק המקומי נמכרים המיצים תחת המותג "פרימור".
בית קמה 1949 הקיבוץ הארצי בני שמעון

1,405

בית קשת 1944 הקיבוץ המאוחד הגליל התחתון

713

ברור חיל 1948 איחוד הקיבוצים מתחדש שער הנגב

953

הקיבוץ הראשון לבצע הליך של שיוך דירות.
ברעם 1949 הקיבוץ הארצי שיתופי הגליל העליון

594

ברקאי 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש מנשה

553

גבולות 1943[8] הקיבוץ הארצי מתחדש אשכול

358

לקיבוץ מפעל "פולימר גבולות".
גבים 1947 איחוד הקיבוצים שיתופי שער הנגב

621

גבע 1921 איחוד הקיבוצים שיתופי הגלבוע

618

גבעת ברנר 1928 הקיבוץ המאוחד מתחדש ברנר

2,679

גבעת השלושה 1925 הקיבוץ המאוחד מתחדש דרום השרון

869

גבעת חיים איחוד 1932 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק חפר

1,176

גבעת חיים מאוחד 1932 הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק חפר

1,019

גבעת עוז 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש מגידו

464

לקיבוץ מפעל כימיה "ארומור" ומפעל ה"עוגות של סנדרה".
גברעם 1942 הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף אשקלון

467

  • הגרעין המייסד ("מחר") היה מורכב משילוב של דתיים לאומיים וחילונים, אולם עם הצטרפותם של חילונים בהמשך ובעקבות מקרים של חילול שבת עזבו הדתיים.
  • לקיבוץ מפעל "גברעם מעטפות איכות" - מפעל לייצור מעטפות, ומפעל לייצור גלילי קרטון
גבת 1926 הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק יזרעאל

932

גדות 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

434

  • שמו המקורי היה "הגוברים", שונה ל"גדות" ב-1954.
  • לקיבוץ מפעל פלסטיק למוצרי אריזה ("פלסגד").
  • בשיר "בתי, את בוכה או צוחקת" (מילים של יובב כץ) מוזכר הקיבוץ.
גונן 1953 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

364

הוקם ב-1951 כהיאחזות נח"ל והיה ליישוב הראשון במדינת ישראל שאוזרח לאחר שהוקם כהיאחזות נח"ל.
גזית 1950 הקיבוץ הארצי שיתופי עמק יזרעאל

743

לקיבוץ מפעל "פלזית תעשיות" למוצרי פלסטיק.
גזר 1974 איחוד הקיבוצים מתחדש גזר

288

שמו המקורי של הקיבוץ ביום הקמתו היה "קבוצת הדסה-גזר".
גינוסר 1937[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק הירדן

585

גלאון 1946[5] הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

582

גלגל 1973 הקיבוץ המאוחד מתחדש ערבות הירדן

203

גליל ים 1943 הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף השרון

533

גלעד 1945 איחוד הקיבוצים שיתופי מגידו

493

  • עד שנת 2000 שם הקיבוץ היה "אבן יצחק".
  • הקיבוץ שותף במפעל הפלסטיק "תמה" יחד עם קיבוץ משמר העמק. בנוסף בבעלות הקיבוץ מפעל "ביוגל" למוצרי דיאגנוסטיקה וטרינרית.
גן שמואל 1921 הקיבוץ הארצי שיתופי מנשה

933

  • נקרא על שמו של הרב שמואל מוהליבר.
  • לקיבוץ מפעל "גן שמואל מזון" המייצר את מותג המשקאות "פרימור".
גניגר 1922 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

703

געש 1951 הקיבוץ הארצי מתחדש חוף השרון

820

מפעלים: געש תאורה, ת.ש.ר. געש - טכנולוגיה מסייעת לנגישות מידע עברי ולועזי לעוורים, כבדי ראייה ולקויי למידה) ומרכז מסחרי ("חצר געש").
געתון 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

691

גרופית 1963 איחוד הקיבוצים שיתופי חבל אילות

249

הוקם בתחילה כהיאחזות נח"ל ואוזרח ב-1966.
גשור 1976 הקיבוץ הארצי מתחדש גולן

280

הוקם במקור ב-1968 כהיאחזות נח"ל, אולם אזרוח היישוב נדחה על ידי תנועת הקיבוץ הארצי בגלל אי רצונה להקים יישובי קבע בשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים. ב-1974 הוחלט על איזרוח הקיבוץ במיקום חדש הנמצא בצומת רפיד שהוא אזור מפורז.
גשר 1939[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק המעיינות

427

הוקם במקום בו נמצא כיום האתר המשוחזר "חצר גשר הישנה", במיקום זה נחרב הקיבוץ אחרי הקרב על קיבוץ גשר ולאחר מכן הוקם במיקומו הנוכחי.
גשר הזיו 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש מטה אשר

1,614

  • מוגדר כ"אגודה שיתופית להתיישבות כפרית" ומנוהל על ידי אגודה מוניציפלית.
  • לקיבוץ מפעל "פוליזיו" למוצרי פלסטיק.
גת 1942 הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

869

לקיבוץ מפעל "גניר", מפעל למיצים ורכזים המייצר בין היתר את המותג "פרימור".
דביר 1951 הקיבוץ הארצי מתחדש בני שמעון

1,007

לקיבוץ מפעל "דולב" למוצרי פלסטיקה (בשיתוף עם להב), "תבליני הנגב" לאריזת תבלינים.
דברת 1946 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

494

דגניה א' 1910 איחוד הקיבוצים עמק הירדן

528

דגניה ב' 1920 איחוד הקיבוצים שיתופי עמק הירדן

675

תעשייה: "מרססי דגניה" למיכון חקלאי ו"דגניה סיליקון" למוצרי סיליקון.
דורות 1941 איחוד הקיבוצים מתחדש שער הנגב

843

הסופר עודד בצר היה תושב הקיבוץ וספר הילדים "נא לא לדרוך על הדשא" (1969) מתאר את הקיבוץ.
דליה 1939[6] הקיבוץ הארצי מתחדש מגידו

816

לקיבוץ מפעלי התעשייה "זהר" לסבונים ודטרגנטים ו"ארד" לייצור מדי מים
דן 1939[6] הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

745

נקודת הקצה הצפונית של שביל ישראל.
דפנה 1939[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

962

לקיבוץ מפעל "חרושת דפנה" למוצרי הנעלה ומפעל "ס.א.ר. דפנה" לסרטי אלכסון ובדים לא ארוגים
הגושרים 1948 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

820

ההתיישבות החלה בשנת 1943 כשמקום ישב מושב נחלים (כיום ליד פתח תקווה), לאחר שאלה נטשו עלו על המקום גרעין של עולים מטורקיה והקימו את הקיבוץ.
הזורע 1936 הקיבוץ הארצי שיתופי מגידו

914

  • תחילתו הייתה בחדרה ב-1934 על ידי הגרעין המייסד של אנשי תנועת הורקלויטה. הצטרף לתנועת השומר הצעיר ב-1938.
  • בקיבוץ מפעל "פלסטופיל" לאריזות פלסטיק ו"מ.ב.א" לבקרת איכות. בעבר היה מפעל "תעשיית רהיטים הזורע" שהתאחד עם "רהיטי שמרת" לשמרת הזורע.
החותרים 1948 הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף הכרמל

859

המעפיל 1945 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק חפר

868

הסוללים 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

933

העוגן 1947 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק חפר

922

הראל 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה יהודה

264

הרדוף 1980 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

1,094

הקיבוץ הוקם על ידי חסידי תורת האנתרופוסופיה על פי משנתו של רודולף שטיינר ואלה רואים את היישוב כמרכז תרבותי, חינוכי וחברתי ופיתחו מערכות ייחודיות בתחומי חיים שונים.
זיקים 1949 הקיבוץ הארצי שיתופי חוף אשקלון

852

תעשייה: מפעל המזרנים "פולירון" ומפעל "פולירית".
חולדה 1930 איחוד הקיבוצים מתחדש גזר

1,162

הוקם על ידי תנועת גורדוניה.
חולית 1982 איחוד הקיבוצים מתחדש אשכול

169

הוקם במקור ב-1978 בחבל ימית שבחצי האי סיני והועתק בגלל הסכם השלום בין ישראל למצרים.
חולתה 1946 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

700

חוקוק 1946 הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק הירדן

612

חורשים 1955 הקיבוץ הארצי מתחדש דרום השרון

335

לקיבוץ מפעל "תרמוקיר".
חמדיה 1942 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק המעיינות

381

חניתה 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש מטה אשר

755

  • במקום חפירות ארכאולוגיה עם ממצאים משמעותיים מתקופות היסטוריות שונות.
  • מפעל "קוטלב" לציפוי של יריעות פלסטיק ומפעל "עדשות חניתה לעדשות מגע ועדשות להשתלה
חנתון 1984 התק"ם מתחדש עמק יזרעאל

984

בקיבוץ קהילה של התנועה המסורתית בישראל.
חפציבה 1922 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגלבוע

732

בקיבוץ קיים גן יפני והוא אחד המרכזים של תנועה המקויה.
חצור אשדוד 1946 הקיבוץ הארצי מתחדש באר טוביה

653

חצרים 1946[5] איחוד הקיבוצים שיתופי בני שמעון

852

לקיבוץ מפעל נטפים לייצור מוצרי השקיה בטפטוף (בשיתוף עם קיבוץ מגל) שהוא המפעל הגדול בתנועה הקיבוצית[10].
טללים 1980 התק"ם מתחדש רמת הנגב

543

יגור 1922 הקיבוץ המאוחד שיתופי זבולון

1,617

הסליק ביגור היה מקום מרכזי בצפון להחבאת כלי הנשק בתקופת המנדט הבריטי.
יד מרדכי 1943 הקיבוץ הארצי שיתופי חוף אשקלון

737

יהל 1976 איחוד הקיבוצים מתחדש חבל אילות

218

יזרעאל 1948 איחוד הקיבוצים שיתופי הגלבוע

553

קבוצת הרוגבי של הקיבוץ היא מהבכירות בארץ.
יחד 1992 מתחדש משגב כ-40 משפחות
יחיעם 1946 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

728

יטבתה 1957 איחוד הקיבוצים שיתופי חבל אילות

717

יסעור 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

867|

יפעת 1932 איחוד הקיבוצים עמק יזרעאל

1,208

בתחילה נקרא הקיבוץ "איחוד השרון - גבת", אבל שינו שמו על שם היישוב העתיק יפיע.
יפתח 1948 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

569

יקום 1947 הקיבוץ הארצי מתחדש חוף השרון

771

יראון 1949 הקיבוץ המאוחד שיתופי הגליל העליון

404

ב-1953, בעקבות הפילוג בקיבוץ המאוחד, פרשו מהקיבוץ כשליש מחבריו ועברו לקיבוץ יד חנה.
כברי 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש מטה אשר

1,054

כיסופים 1951 הקיבוץ המאוחד מתחדש אשכול

280

סיפורים מתוך הסרט "מבצע סבתא" מקורם מקורות חייו בקיבוץ של במאי הסרט, דרור שאול.
כישור 1976 הקיבוץ הארצי מתחדש משגב

188

שמו הארעי הקודם של הקיבוץ היה תפן א'.
כנרת (קבוצה) 1913 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

690

כפר בלום 1943 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

765

בקיבוץ נמצא אולם פיס כפר בלום, ביתה של קבוצת הכדורסל הפועל גליל עליון-קריית שמונה.
כפר גליקסון 1939[6] איחוד הקיבוצים שיתופי מנשה

338

כפר גלעדי 1916 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

673

מורכב מאיחוד שנעשה בשנות ה-20 וה-30 בין כפר גלעדי, תל חי וקיבוץ טבריה. במקום נמצא מוזיאון בית השומר.
כפר החורש 1933 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

699

הקיבוץ נעזב לאחר מלחמת העצמאות ושוקם מחדש בעזרת קבוצת צעירים שעלתה מהונגריה והגיעה מקיבוץ צאלים[11].
כפר המכבי 1936 איחוד הקיבוצים מתחדש זבולון

386

הוקם על ידי אנשי מכבי הצעיר.
כפר הנשיא 1948 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

876

לקיבוץ תחנת כוח הידרואלקטרית בירדן ההררי ממזרח לקיבוץ.
כפר חרוב 1974 איחוד הקיבוצים מתחדש גולן

434

לקיבוץ מפעל "א.ר.י" המייצר שסתומים הידראוליים.
כפר מנחם 1939[6] הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

1,365

כפר מסריק 1938[6] הקיבוץ הארצי שיתופי מטה אשר

868

נוסד ב-1932 בפתח תקווה ושנה לאחר מכן נקרא "צ'כו־ליטא" בגלל ארצות המוצא של הגרעין המייסד, צ'כוסלובקיה וליטא. לאחר מכן עברו לחיפה והקיבוץ נשא אז את השם "משמר זבולון", עד למעברו למקום בו שוכן כיום.
כפר סאלד 1937 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

675

כפר עזה 1956 איחוד הקיבוצים מתחדש שער הנגב

720

כפר רופין 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש עמק המעיינות

531

בשנת 1999 גובש ומומש בקיבוץ זה הדגם הראשון בתנועה הקיבוצית ל"שיוך נכסים" באגודה שיתופית, אשר הפך את חברי הקיבוץ לבעלי מניות בנכסי הקיבוץ.
כרם שלום 1968 הקיבוץ הארצי שיתופי אשכול

183

היישוב המערבי ביותר בישראל.
כרמיה 1950 הקיבוץ הארצי מתחדש חוף אשקלון

650

כרמים 1980 הקיבוץ הארצי מתחדש בני שמעון

489

להב 1952 הקיבוץ הארצי שיתופי בני שמעון

567

בתחילה נקרא "צקלג", על שם עיר מקראית בשם זה ששכנה בסמוך
להבות הבשן 1945 הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

916

להבות חביבה 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש מנשה

1,021

נקרא על שמה של חביבה רייק.
לוחמי הגטאות 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש מטה אשר

706

בקיבוץ הוקם בית לוחמי הגטאות, המשמש כמוזיאון לתולדות השואה על שם יצחק קצנלסון.
לוטן 1983 התק"ם מתחדש חבל אילות

178

הוקם בתחילה כ"יהל ב'", אחר אימץ את השם לוטֶן ולבסוף שונה השם לשם הנוכחי.
מבוא חמה 1968 איחוד הקיבוצים מתחדש גולן

459

מגוון 1989 הקיבוץ הארצי עירוני שדרות כ-10 משפחות הקיבוץ הוא חלק מהעיר שדרות.
מגידו 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש מגידו

848

עלילת ספר הילדים "איה פלוטו" מתרחשת בקיבוץ מגידו.
מגל 1953 איחוד הקיבוצים מתחדש מנשה

1,139

מפעל נטפים (בשיתוף עם קיבוץ חצרים) הוא המפעל הגדול בתעשייה הקיבוצית[10].
מגן 1949 הקיבוץ הארצי שיתופי אשכול

532

מורן 1978 איחוד הקיבוצים מתחדש משגב

452

מזרע 1923 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק יזרעאל

756

מחניים 1939[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

818

אדמות המקום נרכשו ב-1891 ולאחר מכן היו שני ניסיונות כושלים (1898, 1909) ליישב את המקום. בין 1922–1928 הוקם שוב כמושב עובדים ונעזב.
מיצר 1981 התק"ם מתחדש גולן

299

מלכיה 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

462

מנרה 1943 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

248

מסדה 1937[6] איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

360

הקיבוץ נהרס במלחמת העצמאות והוקם שוב לאחריו.
מסילות 1938[6] הקיבוץ הארצי מתחדש עמק המעיינות

432

מעברות 1932 הקיבוץ הארצי[12] שיתופי עמק חפר

986

מעגן 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

381

מעגן מיכאל 1949 הקיבוץ המאוחד שיתופי חוף הכרמל

2,039

תעשייה: פלסאון תעשיות למוצרי פלסטיק, צורון - מפעל שמייצר חלקי מתכת בצריבה פוטוכימית.
מעוז חיים 1937[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק המעיינות

470

אתר ארכאולוגי הנמצא בסמוך הוא בית הכנסת העתיק במעוז חיים.
מעיין ברוך 1947 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

767

בקיבוץ נמצא מוזיאון האדם הקדמון.
מעיין צבי 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש חוף הכרמל

749

מעלה החמישה 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש מטה יהודה

794

לקיבץ ישנו בית מלון "מלון יערים".
מענית 1942 הקיבוץ הארצי מתחדש מנשה

812

לקיבוץ מפעל גלעם המייצר עמילנים וסוכרים לתעשייה.
מפלסים 1949 איחוד הקיבוצים שיתופי שער הנגב

1,023

מצובה 1939 איחוד הקיבוצים מתחדש מטה אשר

1,165

מצפה שלם 1977 איחוד הקיבוצים מתחדש מגילות ים המלח

207

נוסד ב-1971 כהיאחזות נח"ל
מצר 1953 הקיבוץ הארצי מתחדש מנשה

384

לקיבוץ מפעל מצרפלס - לייצור צינורות השקיה.
מרום גולן 1967 הקיבוץ המאוחד מתחדש גולן

743

מרחביה 1929 הקיבוץ הארצי[12] מתחדש עמק יזרעאל

1,248

משאבי שדה 1949 הקיבוץ המאוחד שיתופי רמת הנגב

481

עד 1949 היה במשלט חלוצה.
משגב עם 1945 הקיבוץ המאוחד מתחדש הגליל העליון

339

הקיבוץ הצפוני ביותר בישראל.
משמר הנגב 1946[5] הקיבוץ המאוחד מתחדש בני שמעון

1,005

משמר העמק 1926 הקיבוץ הארצי[12] שיתופי מגידו

1,271

  • שמו בתחילה היה "קיבוץ השומר הצעיר ב"[13], על שם הגרעין המייסד שפעל בנווה שאנן שבחיפה. שמו הוחלף בשנת 1928 לפי עצתו של מנחם אוסישקין.
  • מקורות הפרנסה העיקריים הם מפעל "תמה" (בשיתוף עם קיבוץ גלעד) ו"אידאה מערכות מידע".
משמר השרון 1933 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק חפר

618

משמרות 1933 איחוד הקיבוצים מתחדש מנשה

1,024

משעול 2003 קבוצות הבחירה עירוני נוף הגליל 140 (משוער)[14] הקיבוץ הוא חלק מהעיר נוף הגליל. הקיבוץ העירוני הגדול ביותר בישראל.
נאות מרדכי 1946 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

620

לקיבוץ חברת "טבע נאות" המייצרת נעליים
נאות סמדר 1981 התק"ם שיתופי חבל אילות

226

בית האומנויות הוא בניין גדול דמוי ארמון אשר נבנה על ידי אנשי הקיבוץ.
נגבה 1939[6] הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

968

נווה אור 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק המעיינות

349

נווה איתן 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש עמק המעיינות

311

נווה חריף 1986 התק"ם מתחדש חבל אילות

114

שם הקיבוץ שתוכנן היה "אבידע", אך לאחר מכן שונה השם ל"נווה חריף", על שמו של חבר הכנסת משה חריף שנהרג בתאונת דרכים בשנת 1982.
נווה ים 1939[6] איחוד הקיבוצים מתחדש חוף הכרמל

232

בתחילתו הקיבוץ נקרא "מעפילים".
נחל עוז 1953 איחוד הקיבוצים שער הנגב

422

נמצא מאות מטרים משכונת שג'אעיה בעיר עזה.
נחשולים 1948 הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף הכרמל

687

נחשון 1950 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה יהודה

589

נקרא על שם מבצע נחשון לפריצת הדרך לירושלים במלחמת העצמאות.
נחשונים 1949 הקיבוץ הארצי מתחדש דרום השרון

405

בקיבוץ נמצא פארק השעשועים "נחשונית".
ניצנים 1943 איחוד הקיבוצים מתחדש חוף אשקלון

421

בקרב על ניצנים במלחמת העצמאות נכבש על ידי צבא מצרים ונכבש בחזרה על ידי צה"ל בסוף המלחמה.
ניר אליהו 1950 איחוד הקיבוצים מתחדש דרום השרון

554

הקיבוץ הראשון של בוגרי הנח"ל.
ניר דוד (תל-עמל) 1936[6] הקיבוץ הארצי מתחדש עמק המעיינות

729

בתוך הקיבוץ זורם נחל עמל ובסמוך לו נמצא גן השלושה.
ניר יצחק 1949 הקיבוץ הארצי שיתופי אשכול

630

בתחילה נקרא הקיבוץ "דנגור" ובשנת 1953 הומר שמו ל"ניר יצחק", לזכרו של יצחק שדה.
ניר עוז 1955 הקיבוץ הארצי שיתופי אשכול

387

תעשייה: נירלט לייצור חומרי איטום סיליקונים, צבעים וחומרי בניין.
ניר עם 1943 איחוד הקיבוצים מתחדש שער הנגב

611

לקיבוץ מפעל מכסף - בית חרושת לסכו"ם.
נירים 1946[5] הקיבוץ הארצי שיתופי אשכול

360

נען 1930 הקיבוץ המאוחד מתחדש גזר

1,718

נערן 1977 מחנות עולים שיתופי ערבות הירדן

101

קם בתחילה כהיאחזות נח"ל ב-1971.
נצר סרני 1948 איחוד הקיבוצים שיתופי גזר

882

תחילת הקיבוץ היה התיישבות בבתים של חוות שפון. הגרעין המייסד התחיל את הכשרתו בגרמניה כחודש לאחר כניעת גרמניה הנאצית, בחווה שקיבלו ונקראה "קיבוץ בוכנוואלד" על שם מחנה הריכוז בו נכלאו.[15]
נתיב הל"ה 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש מטה יהודה

654

  • בתחילה נקרא "פלד - בית נטיף", אך ועדת השמות בחרה להחזיר לקיבוץ את שמו מתקופת בית שני: "בית נֵֵטֶף". שם זה לא נקלט והוחלט על השם לזכר הנופלים ממחלקת הל"ה.
  • בקיבוץ נמצאים מפעלי חברת תמי 4.
סאסא 1949 הקיבוץ הארצי שיתופי הגליל העליון

416

חברת "פלסן סאסא" שייכת לקיבוץ[10].
סופה 1977 הקיבוץ המאוחד מתחדש אשכול

211

סמר 1976 הקיבוץ הארצי שיתופי חבל אילות

278

לקיבוץ ייצוא תמרים אורגניים.
סער 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

858

לקיבוץ מפעל "ברמד" למכשירי אוטומציה ובקרה להשקיה (בשיתוף קיבוץ עברון).
עברון 1945 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

847

לקיבוץ מפעל "ברמד" למכשירי אוטומציה ובקרה להשקיה (בשיתוף קיבוץ סער).
עין גב 1937[6] איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

675

עין גב במלחמת העצמאות היה יישוב יהודי יחידי בחוף המזרחי של הכנרת.
עין גדי 1956 איחוד הקיבוצים מתחדש תמר

610

החל כהיאחזות נח"ל. היישוב אוזרח והפך לקיבוץ בשנת 1956.
עין דור 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק יזרעאל

1,031

תחילת הקיבוץ בקבוצה שהתגבשה בנחלת יהודה (ליד ראשון לציון) בשנת 1940.
עין החורש 1931 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק חפר

835

עין המפרץ 1938[6] הקיבוץ הארצי שיתופי מטה אשר

1,250

תעשייה: מפעל לייצור מוצרי אריזה ("י.מ.א") ומפעל למוצרי פלסטיק ("עטיפית").
עין השופט 1937[6] הקיבוץ הארצי שיתופי מגידו

862

עין השלושה 1950 איחוד הקיבוצים שיתופי אשכול

361

הוקם במקום קיבוץ נווה יאיר שפורק.
עין זיוון 1968 הקיבוץ המאוחד מתחדש גולן

371

מעבר קוניטרה, מעבר הגבול היחידי שפעיל בין ישראל לסוריה נמצא סמוך לקיבוץ.
עין חרוד איחוד 1921 איחוד הקיבוצים שיתופי הגלבוע

547

עין חרוד פולג ב-1952 לשני קיבוצים.
עין חרוד מאוחד 1921 הקיבוץ המאוחד שיתופי הגלבוע

760

עין חרוד פולג ב-1952 לשני קיבוצים.
עין כרמל 1950 הקיבוץ המאוחד מתחדש חוף הכרמל

922

  • קיבוץ עין כרמל נוסד על ידי מתיישבים מעין הים ומרמת רחל.
  • לקיבוץ מפעל "קל-קר".
עין שמר 1927 הקיבוץ הארצי[12] מתחדש מנשה

571

בשנת 1959 פותח זן של תפוח בשם "ענה" (אנ') על ידי חבר הקיבוץ אבא שטיין.
עינת 1952 איחוד הקיבוצים מתחדש דרום השרון

829

הוקם על ידי חברים מגבעת השלושה ומרמת הכובש בעקבות הפילוג בקיבוץ המאוחד.
עמיעד 1946 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

439

בתחילתו למשך מספר שנים נקרא הקיבוץ "ג'יב יוסף", על שם האתר הארכיולוגי ג'וב יוסף הסמוך.

לקיבוץ מפעל "עמיעד מערכות מים".

עמיר 1939[6] הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

584

פלך 1981 הקיבוץ הארצי מתחדש משגב

142

מוגדר כקיבוץ קבוצות שיזורי.
פלמחים 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש גן רווה

689

בקיבוץ נמצא מוזיאון בית מרים - הים ומלואו, לארכאולוגיה ואקולוגיה ימית.
פרוד 1949 הקיבוץ המאוחד מתחדש מרום הגליל

596

בתחילה נקרא הקיבוץ "גרדוש", על שמו של מייסד גרעין מקימי הקיבוץ בהונגריה יוסף גרדוש.
צאלים 1947 איחוד הקיבוצים שיתופי אשכול

471

בסמוך אליו נמצא המרכז הלאומי לאימונים ביבשה, שנקרא גם "מחנה צאלים" על שם הקיבוץ.
צבעון 1980 הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

274

יושב בתחילה כהיאחזות נח"ל, אוזרח ב-1986.
צובה 1948 הקיבוץ המאוחד שיתופי מטה יהודה

625

  • נקרא גם 'פלמ"ח צובה'.
  • לקיבוץ מפעל "אורן" לשמשות בטיחות לרכב ושמשות נגד ירי.
צרעה 1948 איחוד הקיבוצים מתחדש מטה יהודה

929

קבוצת שילר 1927 איחוד הקיבוצים שיתופי ברנר 539 על פי ועדת השמות הממשלתית, המתנגדת לשמות לועזיים, נקרא המקום בשלטים ובמפות בשם גן שלמה, אולם שם זה לא נתקבל על ידי הקיבוץ וחבריו.
קדרים 1980 התק"ם מתחדש הגליל העליון

270

בגלל קרבת המחצבה שבהר ליישוב עצמו הועבר היישוב בשנת 1987 למיקומו הנוכחי המרוחק מהמחצבה.
קטורה 1973 איחוד הקיבוצים שיתופי חבל אילות

471

קיבוץ המחנכים עכו 2018 קיבוץ עירוני עכו 90[16]
קליה 1974 הקיבוץ המאוחד מתחדש מגילות ים המלח

437

קריית ענבים 1920 איחוד הקיבוצים מתחדש מטה יהודה

466

לקיבוץ מפעל למוצרי בידוד "ענביד".
ראש הנקרה 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש מטה אשר

1,362

  • היישוב הצפוני ביותר לחוף ימה של ישראל.
  • בקיבוץ פועל ”תרביות רה”ן” - מפעל ביו-טכנולוגי לריבוי צמחים.
ראשית 1979 עירוני עיריית ירושלים לא ידוע הוקם במקור בשנת 1979 בשכונת הבוכרים בירושלים ובשנת 1991 עבר לקריית מנחם, שם הוא שוכן עד היום. הקיבוץ העירוני הראשון בישראל.
רבדים 1947 הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

813

רביבים 1943[8] הקיבוץ המאוחד שיתופי רמת הנגב

1,076

לקיבוץ מפעל "רביב" להזרקת פלסטיק מדויקת וחברת "רבל" העוסקת בפיתוח וייצור מערכות אוורור למכלי דלק לרכבים
רביד 1982 התק"ם שיתופי עמק הירדן

114

מיושב כיום על ידי תנועת דרור-ישראל.
רגבים 1948 הקיבוץ המאוחד מתחדש מנשה

480

רוחמה 1944 הקיבוץ הארצי מתחדש שער הנגב

689

לקיבוץ מפעל "המברשת-רוחמה" לייצור מברשות.
רמות מנשה 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש מגידו

1,159

לקיבוץ קבוצת כדורגל המשחקת בליגה ב' ונמצא מגרש כדורגל בתחומי הקיבוץ.
רמת דוד 1926 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק יזרעאל

522

תעשייה: "מפעל מתכת רמת דוד".
רמת הכובש 1932 הקיבוץ המאוחד מתחדש דרום השרון

1,129

הקיבוץ נשען כלכלית על מפעל "דורום" - שמייצר מוצרי גומי ופועל גם גן האירועים "גן הפקאן".
רמת השופט 1941 הקיבוץ הארצי מתחדש מגידו

1,101

רמת יוחנן 1931 איחוד הקיבוצים שיתופי זבולון

1,012

לקיבוץ חברת "פלרם" המייצרת ומשווקת לוחות פלסטיק שטוחים וגליים.
רמת רחל 1926 איחוד הקיבוצים שיתופי מטה יהודה

545

שטחו הוא מובלעת בדרום השטח המוניציפלי של ירושלים, סמוך לשכונות ארנונה ותלפיות.
רעים 1949 הקיבוץ המאוחד שיתופי אשכול

409

רשפים 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק המעיינות

1,089

שדה בוקר 1952 איחוד הקיבוצים שיתופי רמת הנגב

479

שדה יואב 1966 הקיבוץ הארצי מתחדש יואב

582

שדה נחום 1937[6] הקיבוץ המאוחד מתחדש עמק המעיינות

806

שדה נחמיה 1940 איחוד הקיבוצים מתחדש הגליל העליון

1,234

לקיבוץ מפעל "חוליות - תעשיות פלסטיק"
שדות ים 1940 הקיבוץ המאוחד שיתופי חוף הכרמל

1,096

שובל 1946[5] הקיבוץ הארצי מתחדש בני שמעון

820

שומריה 1985 הקיבוץ הארצי מתחדש בני שמעון

825

מאז 2006 מתגוררים בקיבוץ מפוני תוכנית ההתנתקות.
שמיר 1944 הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

923

שמרת 1948 הקיבוץ הארצי מתחדש מטה אשר

580

שניר 1967 הקיבוץ הארצי מתחדש הגליל העליון

586

בסוף שנות ה-70 של המאה ה-20 היה לראשון בקיבוץ הארצי שהחליט על מעבר מלינה משותפת ללינה משפחתית. בשנות ה-90 של המאה ה-20 היה שניר הקיבוץ הראשון שעבר הפרטה, ואחד הראשונים שהוקמה בהם הרחבה קהילתית.
שער הגולן 1937[6] הקיבוץ הארצי שיתופי עמק הירדן

544

לקיבוץ מפעל "גולן מוצרי פלסטיק".
שער העמקים 1935 הקיבוץ הארצי מתחדש זבולון

738

לקיבוץ מפעל דודי השמש "כרומגן".
שפיים 1935 הקיבוץ הארצי מתחדש חוף השרון

1,303

מקורות הפרנסה הם פארק המים שפיים ופוליכד מוצרי פלסטיק אגש"ח (אגודה שיתופית חקלאית) - מפעל לייצור מוצרי פלסטיק.
שריד 1926 הקיבוץ הארצי מתחדש עמק יזרעאל

882

לקיבוץ מפעל לייצור אבני ליטוש "גמל".
תובל 1981 התק"ם שיתופי משגב

319

  • בסמוך לקיבוץ נמצא יער הגאווה. בשנת 2016 הוקם בקיבוץ מרכז טיפול ובריאות בשם "בית בריאות והתכנסות".
  • בקיבוץ נמצא יקב שטרן.
תל יוסף 1921 איחוד הקיבוצים מתחדש הגלבוע

559

  • תזמורת תל יוסף הוקמה על ידי חברי קיבוץ תל יוסף והיא ממשיכה לפעול גם היום. בקיבוץ שוכן מוזיאון בית טרומפלדור.
  • מאז 1936 ועד היום, פועלת בשטח שהיה בעבר של הקיבוץ "מחלבת תל יוסף" של תנובה.
תל יצחק 1938[6] איחוד הקיבוצים מתחדש חוף השרון

1,022

תל קציר 1949 איחוד הקיבוצים מתחדש עמק הירדן

417

תמוז 1987 התק"ם עירוני בית שמש 57 הקיבוץ הוא חלק מבית שמש.

קיבוצים בתנועת הקיבוץ הדתי[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות[א][3] מעמד[ב][3] שיוך לשלטון מקומי בישראל/אזור בארץ אוכלוסייה

סוף 2019[ג]

מידע נוסף
בארות יצחק 1943 שיתופי חבל מודיעין

414

  • הוקם בתחילה בצפון מערב הנגב (היכן שכיום נמצא קיבוץ עלומים) וננטש בעקבות מלחמת העצמאות. בשנת 1952 הוקם הקיבוץ במקומו הנוכחי.
  • תעשייה: "אברות-חצם" לציפוי מתכות ומפעל "סנאק טיים" לייצור כריכים וארוחות ארוזות.
בית רימון 1979 מתחדש הגליל התחתון

876

בקיבוץ חברת "תבור" - יבוא ושיווק כלי עבודה.
טירת צבי 1937[6] שיתופי עמק המעיינות

901

כפר עציון 1967 שיתופי גוש עציון

1,156

לביא 1949 שיתופי הגליל התחתון

627

מגדל עוז 1977 שיתופי גוש עציון

574

מירב 1987 מתחדש עמק המעיינות

723

מעלה גלבוע 1962 מתחדש עמק המעיינות

840

סעד 1947 שיתופי שדות נגב

854

עין הנצי"ב 1946 שיתופי עמק המעיינות

604

עין צורים 1946 שפיר

863

עלומים 1966 שיתופי שדות נגב

510

הוקם במקום יישובו ההתחלתי של קיבוץ בארות יצחק עד שננטש במלחמת העצמאות.
קבוצת יבנה 1941 שיתופי חבל יבנה

964

  • לקיבוץ מפעל השימורים של קבוצת יבנה וחברת עדי שעונים
ראש צורים 1969 מתחדש גוש עציון

933

שדה אליהו 1939[6] שיתופי עמק המעיינות

692

חברת ביו בי להדברה ביולוגית
שלוחות 1948 שיתופי עמק המעיינות

451

קיבוצים דתיים המזוהים עם פועלי אגודת ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות[א][3] מעמד[ב][3] שיוך למועצה אזורית אוכלוסייה

סוף 2019[ג]

מידע נוסף
חפץ חיים 1944 מתחדש נחל שורק

558

  • נקרא על שם הספר "חפץ חיים" בשל הסמיכות של הקמת הקיבוץ למועד פטירתו של מחבר הספר, ישראל מאיר הכהן.
  • בקיבוץ נמצא מפעל "פאלאס" לכלים חד-פעמיים.
שעלבים 1951 מתחדש גזר

1,928

בעת חפירות בקיבוץ נמצאו שירידים של בית כנסת שומרוני שפעל מהמאה ה-4 עד המאה ה-6.

קיבוצים לשעבר[עריכת קוד מקור | עריכה]

בריכת המים ומבנה הביטחון של קיבוץ שבילים

קיבוצים שפורקו[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות תנועת אם מיקום השנה בה הקיבוץ פורק הערות
אבוקה 1944 גורדוניה עמק בית שאן 1952 הקיבוץ ננטש ובמקום נמצאת שמורת טבע, שמורת אבוקה.
אחווה 1949 בקרבת נמל התעופה לוד 1951 קיבוץ ערבי-ישראלי שהתקיים בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל.
אפעל 1946 בקעת אונו 1952 קיבוץ עירוני שהתקיים בין השנים 19461952, כיום בשטח נמצאת שכונת רמת אפעל בעיר רמת גן.
גבעות זייד 1940 גורדוניה עמק יזרעאל (קריית טבעון) 1957 חלק מחברי הקיבוץ הקימו לאחר מכן את אור הנר. במקום נמצא כיום המוסד "כפר התקווה".
זיקי פלדה 1950 המפלגה הקומוניסטית הישראלית ליד רחובות 1952 לאחר פירוק הקיבוץ המשיכו אנשים להתגורר במקום עד שמספר שנים לאחר מכן המקום הוכר כשכונה של העיר רחובות.
חריש 1982 הקיבוץ הארצי צפון-מזרח השרון 1993 לפני פירוקו אוחד עם קציר למועצה מקומית קציר-חריש שפעלה עד שנת 2012. כיום קיימת במקום המועצה המקומית חריש.
טבריה (קיבוץ) 1929 השומר הצעיר טבריה 1932 קיבוץ שהוקם עבור יוצאי לטביה ופורק לאחר שחברי הקיבוץ עברו להקים את כפר גלעדי[18].
יד חנה סנש 1953 בת חפר 1972 הוקם על ידי חברים מקיבוץ יד חנה שפרשו בגלל צביונו הקומוניסטי. במקום בו היה הקיבוץ, הוקם בשנת 1995 היישוב בת חפר.
משמר הדרום 1936 ורקלויטה גן יבנה 1939 אנשי הקיבוץ עזבו לשמיר ולהזורע.
נווה יאיר 1949 הנגב הצפון-מערבי 1950 הוקם על ידי יוצאי מחתרת לח"י.
נווה אילן 1946 איחוד הקבוצות והקיבוצים הרי יהודה 1953 הוקם על ידי יוצאי מחתרת אנטי-נאצית מצרפת.
עין הים 1936 הקיבוץ המאוחד מישור החוף הצפוני 1950 חברי הקיבוץ עברו להקים את עין כרמל. שטח הקיבוץ עבר לעתלית.
קבוצת השרון 1931 צפון-מערב עמק יזרעאל 1952 מרבית המייסדים היו אנשי "הפועל הצעיר". הקיבוץ נוהל בסמוך לקיבוץ עיינות (ברמת דוד), אך ב-1952 הוחלט לחבור לאנשי מפא"י שפרשו מקיבוץ גבת ולהקים את קיבוץ יפעת.
קדמה 1946[5] הקיבוץ המאוחד השפלה הדרומית 1962 פורק בשל קשיים כלכליים. במקום בו היו בתי הקיבוץ הוקם ב-1979 כפר נוער בעל אותו השם.
קיבוץ ג' 1925 השומר הצעיר עמק יזרעאל 1929 פורק בשל מחלוקת פוליטית בין חברי הקיבוץ אשר עברו להקים את מעברות וגבעת חיים.
קלע אלון 1984 התק"ם צפון רמת הגולן 1988 ב-1988 הפך להיאחזות נח"ל. יישוב קהילתי מאז 1991.
שבילים 1948 תנועת הנוער הציוני מישור החוף הדרומי 1950 הוקם במטרה לשמש כמקום הכשרה לפליטים ניצולי השואה שהגיעו ארצה אחרי מלחמת העולם השנייה. הקיבוץ התפרק במאי 1950 לאחר שסיים את ייעודו כמקום הכשרה.

קיבוצים שהפכו ליישובים קהילתיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

חדר האוכל בהאון
שם הקיבוץ שנת התיישבות תנועת אם מיקום השנה בה היישוב
חדל להתקיים כקיבוץ
הערות
האון 1949 הקיבוץ המאוחד בחוף הדרום מזרחי של הכנרת 2007
הר עמשא 1984 התק"ם דרום הר חברון 2003 כיום, היישוב הוא כפר שיתופי אקולוגי. שביל ישראל עובר בסמוך.
לוטם 1978 הקיבוץ המאוחד הגליל התחתון 2004
משמר דוד 1949 השפלה (מועצה אזורית גזר) 2003
רתמים 1980 התק"ם חולות חלוצה 2009 הפך ליישוב קהילתי דתי.

קיבוצים שהפכו למושבים שיתופיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות תנועת אם מיקום השנה בה היישוב
חדל להתקיים כקיבוץ
הערות
אלוני אבא 1948 העובד הציוני עמק יזרעאל 1951 נוסד בשם "המאבק" על ידי גרעין של חברי תנועת הנוער הציוני. ב-1951 הכריזו על היישוב כמושב שיתופי ושינו את שמו.
בית יהושע 1938[6] עקיבא השרון 1950
בני דרום 1948 הפועל המזרחי מישור החוף הדרומי 1961 נוסד על ידי חברי גרעין "נתיבות כפר דרום", לאחר שנטשו את כפר דרום במלחמת העצמאות, ונמנה עם הקיבוץ הדתי. בשנת 1961 הפך למושב שיתופי ולבסוף הופרט ב-2015.
מבקיעים 1949 העובד הציוני מישור החוף הדרומי 1954
ניר עציון 1950 הקיבוץ הדתי מורדות הר הכרמל 1953 הוקם על ידי פליטי כפר עציון, פליטי בארות יצחק (בנגב), קבוצות "אחדות" ו"תקוה" וניצולי השואה, שנתיים לאחר נפילת כפר עציון.

קיבוצים שהפכו לכפרים שיתופיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות תנועת אם מיקום השנה בה היישוב
חדל להתקיים כקיבוץ
הערות
יד חנה 1950 הקיבוץ המאוחד בחלקו הצפוני של אזור השרון 2005 נוסד בידי גרעין הבונים דרור של ניצולי שואה מהונגריה וקרוי על שם חנה סנש. בשנת 1953 רוב חברי הקיבוץ הובלו להצטרפות למק"י ואלה שלא הסכימו עם הקו נטשו והקימו את קיבוץ "יד חנה סנש" שהתפרק ב-1972 וכיום נמצא במקומו היישוב בת חפר. הקיבוץ עצמו מכונה "הקיבוץ הקומוניסטי היחיד" בשל כך.

קיבוצים שמיקומם הועתק[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם הקיבוץ שנת התיישבות תנועת אם מיקום השנה בה מיקום הקיבוץ הועתק הערות
חולית (סיני) 1978 איחוד הקיבוצים חצי האי סיני 1982 מיקום הקיבוץ הועתק כתוצאה מהסכם השלום בין ישראל למצרים.
משמר הים 1939 הקיבוץ המאוחד חמישה קילומטרים דרומית לעכו 1946 תחילתו עם הכשרת "פלוגת הים" ביגור החל משנת 1935. בשנת 1946 עברו רוב חברי הקיבוץ להקים יישוב קבע, הוא קיבוץ אפק[19].
קיבוץ א' 1921 השומר הצעיר גדוד שומריה 1922 מחנה אוהלים שהקימו אנשי "השומר הצעיר" על הכביש בין חיפה לעפולה[13]. ב-1922 הועתק לצורך הקמת קיבוץ בית אלפא שהיה לקיבוץ הראשון של השומר הצעיר.

קיבוצים שהוקמו מחוץ לישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

וויו נובה - קיבוץ שהוקם למחוץ לתחומי ישראל על ידי פורשי גדוד העבודה, בהנהגת מנחם אלקינד, לאחר שהתאכזבו מן הציונות הסוציאליסטית. הוקם בחצי האי קרים בברית המועצות בשנת 1927. שם הקיבוץ נקבע בשפת האספרנטו בגלל האיסורים על השימוש בעברית על ידי השלטונות, עם זאת כל מאפייני הקיבוץ היו ארצישראלים ופעלו מוסדותיו המוכרים: חדר אוכל ולינה משותפת בבית ילדים, קומונה משותפת לבגדים וקופת הוצאות משותפת, ערבי שירה בצוותא וחינוך עברי ויהודי. הפך ב-1935 לקולחוז, וחוסל סופית במהלך מלחמת העולם השנייה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביאורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 3 שנת העלייה לקרקע.
  2. ^ 1 2 3 מתחדש הוא קיבוץ בו השכר מגיע לחבריו, בקיבוץ שיתופי החבר מקבל לפי צרכיו כאשר ההכנסה מגיעה לקופה משותפת. ישנם מודלים שונים המאפשרים מרחב תמרון בין שתי השיטות.
  3. ^ 1 2 3 נתוני אוכלוסייה לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה סוף 2019

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ רועי ברק, ‏קיבוץ מודל שנת 2018: בין שיתוף להפרטה, באתר גלובס, 20 באפריל 2018
  2. ^ ד"ר שלמה גץ. (2017). קיבוצים שיתופיים - תמונת מצב לתחילת 2018. המכון לחקר הקיבוץ, אוניברסיטת חיפה.
  3. ^ 1 2 3 4 5 6 7 התבססות על רשימת הקיבוצים (מעודכן ל-19.4.2016), באתר הקיבוצים
  4. ^ יואל דר, קיבוץ אדמית יושב מחדש, דבר, 21 באפריל 1971
  5. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 במסגרת מבצע 11 הנקודות להתיישבות בנגב.
  6. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 במסגרת מבצעי חומה ומגדל.
  7. ^ "מי אנחנו - עמותת רעות". עמותת רעות (בעברית). בדיקה אחרונה ב-9 באוגוסט 2018. 
  8. ^ 1 2 במסגרת רעיון שלושת המצפים
  9. ^ איתי ורד, הבטחתם יונה: בחזרה ליוני הדואר שסייעו ללוחמי הפלמ"ח במלחמת העצמאות, באתר ערוץ עשר17 באוקטובר 2016
  10. ^ 1 2 3 4 מיכל רז-חיימוביץ', ‏בצל המפעלים: מהם הקיבוצים העשירים ביותר בישראל, באתר גלובס, 21 באפריל 2018
  11. ^ אודות כפר החורש, באתר הקיבוץ.
  12. ^ 1 2 3 4 מארבעת הקיבוצים המייסדים.
  13. ^ 1 2 תנועת השומר הצעיר, באתר של מוזיאון יד מרדכי.
  14. ^ "נעמי, בת 8, מנצרת עילית: גרה בקיבוץ שיתופי בתוך בניין ענק". xnet (בעברית). בדיקה אחרונה ב-9 באוגוסט 2018. 
  15. ^ יהודית באומל תידור, קיבוץ בוכנוולד בארץ ישראל 1948-1945, בשביל הזיכרון, 1998 , גליון 27
  16. ^ רועי ברק, ‏90 איש בבניין בן ארבע קומות בעכו: הקיבוץ העירוני הוא הגרסה הישראלית ל-co-living, באתר גלובס, 21 בדצמבר 2018
  17. ^ אודות קיבוץ לביא, באתר הקיבוץ
  18. ^ אלי אלון, סיפורו של "קיבוץ טבריה", באתר "מחלקה ראשונה", 11 בפברואר 2018
  19. ^ ההיסטוריה של אפק, באתר של קיבוץ אפק (נצפה ב-6 באוגוסט 2018).