רשת הכבישים האירופית

רשת הכבישים האירופית הבין-לאומית היא מערכת מספור לכבישים באירופה, אשר פותחה על ידי הועדה הכלכלית של האו"ם לאירופה (UNECE). הרשת ממוספרת החל מ-E1 ומעלה, ודרכיה חוצות גבולות בין-לאומיים. הרשת משתרעת גם למדינות במרכז אסיה, כמו קירגיזסטן, שהן חברות ב-UNECE.
ברוב המדינות, הכבישים נושאים את הסימון של רשת הכבישים האירופית לצד סימונם הלאומי. עם זאת, ישנן מדינות שבהן נהוגים דפוסים שונים: בבלגיה, נורווגיה ושוודיה הדרכים מסומנות אך ורק במספור האירופי (למשל: E18, E6). לעומת זאת, בממלכה המאוחדת, באלבניה ובחלקה האסייתי של רוסיה, נעשה שימוש רק במספור הלאומי, והסימון האירופי אינו מופיע כלל. בדנמרק, המספור האירופי מופיע על השילוט, אך לכל כביש מהיר יש שם רשמי בו נעשה שימוש בתקשורת ובתחזיות מזג האוויר.
במדינות אסיה, כגון טורקיה ורוסיה הסימונים האירופיים מופיעים על התמרורים, אולם במדינות אסייתיות רבות אחרות אין זה המצב.
ברחבי העולם קיימות רשתות דרכים בין-לאומיות דומות, כגון הכביש הפאן-אמריקאי, רשת הכבישים הטרנס-אפריקאית, ורשת הכבישים האסייתית.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקמת UNECE והצהרה ראשונית
[עריכת קוד מקור | עריכה]הוועדה הכלכלית של האו"ם לאירופה (UNECE) הוקמה ב-1947 על ידי מועצת הכלכלה והחברה של האו"ם (ECOSOC), במטרה לקדם שיתוף פעולה כלכלי ואינטגרציה בין המדינות החברות. UNECE כוללת 56 מדינות, כולל מדינות אירופה, צפון אמריקה וחלק ממדינות אסיה.[1]
ב-16 בספטמבר 1950, אומצה הצהרת סלילת עורקי התחבורה הבינלאומיים העיקריים (Declaration on the Construction of Main International Traffic Arterie s), שנחתמה בז'נבה. הצהרה זו, המסומנת כהצהרה משותפת של האו"ם מס' 1264, הגדירה את רשת הכבישים האירופית הראשונה, במטרה ליצור מערכת כבישי מהירות דומה למערכת הכבישים הבין-מדינתיים של ארצות הברית.[1]
הרעיון המקורי היה ליצור רשת כבישים מרכזית שתתמוך בתנועה בינלאומית, אך עם הזמן היא עודכנה מספר פעמים כדי להתאים לצרכים משתנים.
החלפת ההצהרה בהסכם AGR
[עריכת קוד מקור | עריכה]הצהרה מ-1950 עברה מספר שינויים עד שהוחלפה ב-15 בנובמבר 1975 בהסכם האירופי על עורקי התחבורה הבינלאומיים העיקריים. הסכם זה קבע מערכת מספור לכבישים וסטנדרטים משופרים לתשתיות, כולל פרמטרים טכניים לעורקי התחבורה המרכזיים.[2]
השינוי הזה היה משמעותי, שכן הוא סיפק מסגרת משפטית בינלאומית לפיתוח רשת כבישים קוהרנטית, תוך התחשבות בתנועה ובתשתיות החדשות.[2]
ב-1992, AGR עבר שינוי משמעותי במספור, ככל הנראה כדי להתאים לשינויים פוליטיים ותחבורתיים באירופה לאחר נפילת מסך הברזל, כולל התחשבות בזרמי תנועה חדשים ממזרח למערב.[2]
ב-2001, ההסכם הורחב לכלול מדינות מרכז אסיה והקווקז, כגון ארמניה, אזרבייג'ן וגאורגיה, מה שהוסיף ממד בינלאומי נוסף לרשת. מאז 2001, נעשו מספר עדכונים קטנים, כאשר האחרון שבהם היה ב-2008, כפי שדווח עד 2009.[2]
מערכת המספור
[עריכת קוד מקור | עריכה]
מערכת המספור של רשת הכבישים האירופית בנויה כך:
- כבישים ראשיים וכבישי ביניים – נקראים "כבישים מדרגה A" וממוספרים בין 1 ל-129.
- כבישים בכיוון צפון–דרום – ממוספרים במספרים אי-זוגיים.
- כבישים בכיוון מזרח–מערב – ממוספרים במספרים זוגיים, למעט חריגים כמו E4 ו-E6 שהם כבישים צפון–דרום.
- המספרים עולים בהתאם – ממערב למזרח ומצפון לדרום, עם מספר חריגים.
- כבישי ענף, חיבור ומקשרים – נקראים "כבישים מדרגה B" וממוספרים במספרים תלת-ספרתיים מעל 130.
- כבישים ראשיים – ממוספרים בין 5 ל-95, כאשר המספרים מסתיימים ב-0 או ב-5, או במספרים אי-זוגיים בין 101 ל-129. אלה הכבישים הארוכים ביותר, לעיתים באורך אלפי קילומטרים.
- כבישי צפון–דרום ראשיים – מסתיימים בספרה 5 (למשל, 5–95) או אי-זוגיים בין 101 ל-129, ומספריהם עולים ממערב למזרח.
- כבישי מזרח–מערב ראשיים – מספריהם זוגיים ומסתיימים בספרה 0, והם עולים מצפון לדרום.
- כבישי ביניים – ממוספרים בין 1 ל-99 ואינם כבישים ראשיים. אלה כבישים קצרים יותר, ומספריהם ממוקמים בין הכבישים הראשיים הסמוכים.
- כבישים מדרגה B – ממוספרים במספר תלת-ספרתי, כאשר הספרה הראשונה מציינת את הכביש הראשי הצפוני הקרוב ביותר, והספרה השנייה מציינת את הכביש הראשי המערבי הקרוב.
- כבישים מדרגה A ממזרח ל-E99 – ממוספרים במספרים אי-זוגיים תלת-ספרתיים בין 101 ל-129.
- כבישים מדרגה B ממזרח ל-E101 – ממוספרים במספרים תלת-ספרתיים המתחילים ב-0, בין 001 ל-099.
חריגים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
בגרסה המקורית של מערכת המספור, הכבישים היו מסודרים לפי כללים ברורים. עם הזמן, התווספו חריגות ששיבשו את הסדר המקורי:
- E4 ו-E6: במקור, כבישים אלה תוכננו להפוך ל-E47 ו-E55 בהתאמה, כדי להתאים לכללי המספור. עם זאת, בשוודיה ובנורווגיה, שבהן כבישי E הם חלק בלתי נפרד מהמערכת הלאומית ומסומנים כך באופן רשמי, הוחלט לשמר את המספרים המקוריים. הסיבה לכך היא הרצון להימנע מהוצאות כבדות הכרוכות בהחלפת השילוט. דרומית לדנמרק, לעומת זאת, נעשה שימוש במספור החדש.
- חריגות נוספות במספור:
- E67: מחבר בין פינלנד לצ'כיה ונקבע בסביבות שנת 2000. הוא קיבל את המספר הזה מאחר שהיה המספר האי-זוגי הפנוי המתאים ביותר באותה עת.
- E63: בחלקו בפינלנד, ממוקם מערבית ל-E75, בניגוד לסדר הצפוי של הכבישים מצפון לדרום.
- E8: בחלקו בפינלנד, נמצא מזרחית ל-E12, בניגוד למיקום המתוכנן, עקב הארכתו ב-2002.
- E82: בספרד ובפורטוגל, ממוקם דרומית ל-E80, באופן שאינו תואם את הסדר הרגיל של כבישי מזרח–מערב.
חריגות אלה נובעות מהקושי לשמור על סדר עקבי בעת הרחבת רשת הכבישים, וכן מהחלטת UNECE (הוועדה הכלכלית של האו"ם לאירופה) להימנע משינויי מספור בכבישים קיימים כדי למנוע בלבול ועלויות נוספות.
- אלבניה והשתלבות מאוחרת: בתקופת המשטר הקומוניסטי, אלבניה לא השתתפה בהסכמים בינלאומיים כמו הסכם AGR, ולכן רשת הכבישים האירופית עקפה אותה. לדוגמה, כבישי E65 ו-E90 תוכננו כך שידלגו על שטחה. לאחר נפילת המשטר ופתיחת המדינה למערב בשנות ה-90, אלבניה אשררה את ההסכם רק באוגוסט 2006. כתוצאה מכך, שילובה ברשת הכבישים האירופית עדיין חלקי ולא הושלם במלואו.

שילוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]במדינות שבהן מסומנים כבישי רשת הכבישים האירופית, נהוג להשתמש בשלטים ירוקים עם מספרים לבנים. עם זאת, קיימות גישות שונות לגבי תדירות השילוט ודרך הצגתו:
- שוודיה, נורווגיה ודנמרק: מספור כבישי E שולב במערכת הכבישים הלאומית, ולכן בדרך כלל אין לכבישים אלה מספר לאומי נוסף. השילוט מתמקד אך ורק במספרי E.
- בלגיה: המספור האירופי מוצג בעיקר בכבישים מהירים. כאשר כבישי E עוברים בקטעים שאינם מהירים, השילוט מציג רק את המספר הלאומי (אם קיים), והמספר האירופי נעדר. בכבישים המהירים, לעומת זאת, מספרי E הם הסטנדרט המוביל ומשמשים גם בדיווחים תקשורתיים. גישה דומה נהוגה בסרביה ובאיטליה.
- רוב המדינות: כבישי E מתפקדים כרשת-על מעל הכבישים הלאומיים. השלטים הירוקים מופיעים בתדירות מספקת כדי להנחות נהגים לאורך המסלול, אך לרוב אינם כוללים הנחיות מפורטות כיצד להגיע אליהם ממקומות אחרים.
- קרואטיה, בולגריה ואלבניה: כבישי E מסומנים היטב, אך לעיתים הם עוברים בדרכים ישנות ולא משודרגות במקום בכבישים מהירים.
- גרמניה, איטליה ויוון: השילוט של כבישי E מוגבל לכבישים מהירים ולנתיבים ראשיים בלבד.
- אירלנד: השילוט של כבישי E מוסדר בפרק 2 של "מדריך תמרורי התנועה" משנת 2010, שהוצא על ידי משרד התחבורה. על פי ההנחיות, מספרי E מופיעים אך ורק על שלטי אישור מסלול. השילוט הראשון הותקן ביולי 2007 בכביש העוקף של גוריי (N11), ומאז התרחב בהדרגה ברשת הכבישים האירופית במדינה.
- מדינות ללא שילוט: במדינות כמו הממלכה המאוחדת, אלבניה ומדינות אסייתיות מסוימות (כגון אוזבקיסטן), מספרי כבישי E אינם מסומנים כלל בשטח.
תקני תכנון כבישים
[עריכת קוד מקור | עריכה]התקנים הבאים חלים על כבישי רשת הכבישים האירופית, אלא אם כן מתקיימים תנאים חריגים (למשל, מעברי הרים):
- יש לעקוף אזורים בנויים אם הם מהווים מכשול או סכנה לתנועה.
- עדיפות לכבישים מהירים או כבישים מהירים-למחצה (express roads), למעט באזורים בהם צפיפות התנועה נמוכה ואינה יוצרת עומס על כביש רגיל.
- תכנון הכבישים צריך להיות הומוגני ולהבטיח מהירות נסיעה של לפחות 80 קמ"ש, כאשר כבישים מהירים צריכים להיות מתוכננים לפחות למהירות של 100 קמ"ש.
- שיפועי הדרך לא יעלו על 8% בכבישים המיועדים ל-80 קמ"ש, ויש לרדת עד ל-4% בכבישים שתוכננו ל-120 קמ"ש.
- רדיוס הפניות המינימלי יהיה 120 מטרים בכבישים המיועדים ל-60 קמ"ש, ויגדל עד 1,000 מטרים בכבישים המיועדים ל-140 קמ"ש.
- מרחק הראייה הדרוש לעצירה בטוחה יהיה לפחות 70 מטרים בכבישים המיועדים ל-60 קמ"ש, ויגדל ל-300 מטרים בכבישים המיועדים ל-140 קמ"ש.
- רוחב נתיב מינימלי של 3.5 מטרים בקטעים ישרים, כדי לאפשר מרווח מספק לכלי רכב ברוחב של עד 2.5 מטרים – הרוחב המקסימלי המותר לפי הנחיית 2002/7/EC של הפרלמנט האירופי.
- שוליים מומלצים: לפחות 2.5 מטרים בכבישים רגילים ו-3.25 מטרים בכבישים מהירים.
- שטח הפרדה מרכזי (central reservation): לפחות 3 מטרים, אלא אם ישנה מחיצה בין המסלולים.
- גובה מעבר חופשי מינימלי: 4.5 מטרים.
- מפגשי כביש עם מסילות רכבת ייבנו בגבהים שונים (ללא חציית מסילה בגובה הכביש).
הדרישות נועדו להתקיים בעת סלילת כבישים חדשים. עם זאת, בעת הוספת כבישים חדשים לרשת, לא תמיד ניתן היה לעמוד בדרישות המחמירות. דוגמאות לכך כוללות:
- כביש E45 בשוודיה, שנוסף לרשת בשנת 2006, כולל קטעים רבים ברוחב של 6 מטרים בלבד.
- כביש E22 במזרח אירופה, שבו יש קטעים העוברים דרך כפרים בהם מהירות הנסיעה מוגבלת ל-30 קמ"ש.
- כביש E10 בנורווגיה, בו רוחב הכביש מגיע ל-5 מטרים בלבד.
- כבישים במרכז אסיה, בהם אף נכללים קטעי דרך המכוסים בחצץ.
משמעות תרבותית
[עריכת קוד מקור | עריכה]במדינות מסוימות, כבישי רשת הכבישים האירופית זכו לחשיבות תרבותית מעבר להיותם צירי תחבורה.

- בבלגיה, מספרי הכבישים המהירים (E-numbers) הפכו לחלק מהתרבות המקומית, בדומה לכבישי ה-M בבריטניה או לכבישי ה-Interstate בארצות הברית. עסקים רבים מתייחסים לכבישים אלו, ואף משלבים את מספריהם בשמותיהם.
- מרוץ האופניים השנתי "E3 Harelbeke" קרוי על שם כביש E3, שבשנת 1992 שונה שמו ל-E17.
- רשת חנויות האופנה "E5-mode" נקראה כך משום שהסניפים הראשונים שלה מוקמו ליד כביש E5, ששמו שונה ל-E40 בשנת 1992.
- בשוודיה, משחקי ההוקי קרח בין הקבוצות HV71 מיונשופינג ו-Linköping HC מלינשופינג מכונים "הדרבי של E4".[3] מרחק הנסיעה בין הערים הוא כ-130 ק"מ, והן נמצאות בפרובינציות שונות, כך שהשימוש במונח "דרבי" הוא בהקשר בלתי שגרתי. לעיתים מתלוצצים כי גם משחקים נגד קבוצות מצפון המדינה (כגון לולאה) יכולים להיחשב כ"דרבי של E4".
- בנורווגיה, להקת D.D.E. הוציאה שיר בשם E6, הקרוי על שם הכביש הראשי במדינה.==רשימת כבישים==
כבישים מדרגה A
[עריכת קוד מקור | עריכה]ברשימות הכבישים שלהלן מקף ('–') מציין חיבור כביש יבשתי בין שתי ערים/יישובים – המקרה הרגיל – בעוד שלוש נקודות ('...') מציינות קטע מעבר מים. לא כל המקומות הללו מחוברים על ידי מעבורת, ומעבורות הפועלות בדרך כלל מופעלות על ידי חברות פרטיות ללא תמיכה מהממשלות הרלוונטיות, כלומר הן עלולות להפסיק לפעול בכל עת.















צירי צפון–דרום
[עריכת קוד מקור | עריכה]– 2960 ק"מ: גרינוק – גלאזגו – פרסטון – ברמינגהאם – סאות'המפטון ... לה האבר – פריז – אורליאן – בורדו – סן סבסטיאן – בורגוס – מדריד – סביליה – אלחסירס
– 3590 ק"מ: אינוורנס – פרת' – אדינבורו – ניוקאסל – לונדון – פולקסטון – דובר ... קאלה – פריז – ליון – אורנז' – נרבון – ז'ירונה – ברצלונה – טרגונה – קאסטיון דה לה פלאנה – ולנסיה – אליקנטה – מורסיה – אלמריה – מאלגה – אלחסירס
– 1830 ק"מ: הוק אוף הולנד – רוטרדם – איינדהובן – מאסטריכט – לייז' – בסטון – ארלון – לוקסמבורג – מץ – סן-אבולד – שטרסבורג – מילוז – בזל – אולטן – ברן – לוזאן – ז'נבה – מון בלאן – אאוסטה – איווריאה – ורצ'לי – אלסנדריה – ג'נובה ... בסטיה – פורטו-וקיו – בוניפציו ... פורטו טורס – סאסארי – קליארי ... פלרמו
– 1660 ק"מ: אמסטרדם – אוטרכט – ארנהם – אמריך – אוברהאוזן – קלן – פרנקפורט – היידלברג – קרלסרוהה – אופנבורג – בזל – אולטן – לוצרן – אלטדורף – מעבר סנקט גוטהארד – בלינצונה – לוגאנו – קיאסו – קומו – מילאנו – פיאצ'נצה – פארמה – מודנה – פירנצה – רומא
– 5190 ק"מ: אלטה – קאוטוקיינו – קרסובנטו – ארווידסיאור – אסטרסונד – מורה – ספלה – גטבורג ... פרדריקסהאבן – אולבורג – אורהוס – הורסנס - ויילה – קולדינג – פלנסבורג – המבורג – הנובר – גטינגן – קאסל – פולדה – וירצבורג – מינכן – רוזנהיים – וורגל – אינסברוק – ברנר – פורטצה – בולצנו – טרנטו – ורונה – מודנה – בולוניה – צ'זנה – פרוג'ה – פיאנו רומאנו – נאפולי – סלרנו – סיצ'יניאנו דלי אלבורני – קוזנצה – וילה סן ג'ובאני ... מסינה – קטניה – סירקוזה – רוסוליני – ג'לה
– 2920 ק"מ: הלסינגבורג ... הלסינגר – קופנהגן – קוגה – וורדינגבורג – פארו – ניקובינג פלסטר – גדסר ... רוסטוק – ברלין – ליבנאו – דרזדן – אוסטי נאד לבם – פראג – טאבור – לינץ – זלצבורג – פילאך – טרוויזיו – אודינה – פלמנובה – מסטרה – רבנה – צ'זנה – רימיני – פאנו – אנקונה – פסקארה – קנוסה די פוליה – בארי – ברינדיזי ... איגומניצה – פרבזה – ריון – פאטרס – פירגוס – קלמטה (E4 תוכנן להיות חלק ממסלול זה, אך שמר על המספר הישן)
– 3800 ק"מ: מאלמה – יסטד ... שווינואוישצ'ה – וולין – גולניוב – שצ'צ'ין – גריפינו – פירזיצה – מישליבורז – גורזוב ויילקופולסקי – סקוויירזינה – מיינדז'יז'ץ – שווייבודזין – זיילונה גורה – לגניצה – ילניה גורה – הראחוב – ז'לזני ברוד – טורנוב – מלאדה בולסלאב – פראג – ייהלבה – ברנו – ברטיסלאבה – ראיקה – צורנה – סומבטהיי – זלאגרסג – נגיקניזה – לטניה – זאגרב – קרלובץ – רייקה – ספליט – דוברובניק – פטרובץ – פודגוריצה – ביילו פולה – פרישטינה – סקופיה – קיצ'בו – אוחריד – ביטולה – ניקי – ווי – קוזאני – לאריסה – דומוקוס – למיה – בראלוס – איטאה – אנטיריו – ריון – איגיו – קורינתוס – טריפולי – קלמטה ... קיסמוס – חאניה
– 4340 ק"מ: ורדו – ואדסו – וורנגרבוטן – אוטסיוקי – אינארי – איבאלו – סודנקילה – רובניימי – קמי – אואולו – ייבסקילה – היינולה – לאהטי – הלסינקי ... גדנסק – שווייצה – לודז' – צ'נסטוחובה – קטוביץ – ז'ילינה – ברטיסלאבה – גייר – בודפשט – סגד – סובוטיצה – נובי סאד – בלגרד – ניש – קומאנובו – סקופיה – ולס – גבגליה – אבזוני – סלוניקי – קטריני – לאריסה – למיה – אתונה ... חאניה – הרקליון – אגיוס ניקולאוס – סיטיה
– 2300 ק"מ: קלייפדה – קובנה – וילנה – לידה – סלונים – קוברין – דובנו – טרנופול – צ'רנוביץ – סירט – סוצ'אבה – רומאן – אורזיצ'ן – בוקרשט – ג'יורג'יו – רוסה – ביאלה – וליקו טרנובו – סטארה זאגורה – חאסקובו – סבילנגראד – אורמניו – קסטאניס – דידימוטיכו – אלכסנדרופולי
– 1790 ק"מ: סנקט פטרבורג – פסקוב – הומל – קייב – אודסה ... סמסון – מרזיפון
– 850 ק"מ: מוסקבה – קלוגה – בריאנסק – חלוכיב – קייב
– 3770 ק"מ: קירקנס – מורמנסק – פטרוזאבודסק – סנקט פטרבורג – מוסקבה – טולה – אורל – חרקיב – סימפרופול – אלושטה – יאלטה
– 1730 ק"מ: ירוסלבל – מוסקבה – וורונז' – נובורוסיסק
– 1050 ק"מ: מינרלנייה וודי – נלצ'יק – ולדיקווקז – סטפנצמינדה – מצחתה – טביליסי – מרנאולי – בולניסי – ירוואן – גוריס – מגרי
– 2630 ק"מ: מוסקבה – טמבוב – פובורינו – וולגוגרד – אסטרחן – מחצ'קלה – קובה – באקו – אליאט – אסטרה
– 2700 ק"מ: סמרה – אורל – אטיראו – בייינאו – שטפה – ז'טיביי – פטיסובו – בקדש – טורקמנבאשי – גיזילארבט – גבול הרפובליקה האסלאמית של איראן
– 2840 ק"מ: צ'ליאבינסק – קוסטנאי – אסיל – דרז'אבינסק – ארקליק – ז'זקזגן – קזילאורדה – שימקנט – טשקנט – אייני – דושנבה – פנג'י פויון
– 2600 ק"מ: אישים – פטרופאבל – קוקשטאו – אסטנה – קראגנדי – בלחש – בורובייטל – אלמטי – בישקק – נארין – מעבר טורוגארט
– 1330 ק"מ: אומסק – פבלודאר – סמיי – גאורגייבקה – קונאייב
צירי מערב–מזרח
[עריכת קוד מקור | עריכה]– 880 ק"מ: או – סבולבר – לודינגן – בוגן – נארוויק – קירונה – טורה – לולאו
– 1880 ק"מ: שאנון – לימריק – דבלין ... ליברפול – מנצ'סטר – לידס – קינגסטון על ההאל ... אסביירג – קופנהגן – מאלמה – הלסינגבורג – האלמסטד – גטבורג – סקארה – ארברו – סטוקהולם ... טאלין – נארווה – סנקט פטרבורג
– 6050 ק"מ: קורק – ווטרפורד – וקספורד – רוסלייר ... פישגארד – סוונסי – ברידג'נד – קארדיף – ניופורט – בריסטול – לונדון – קולצ'סטר – איפסוויץ' – פליקססטו ... הוק אוף הולנד – האג – חאודה – אוטרכט – אמרספורט – אולדנזאל – אוסנבריק – באד אוינהאוזן – הנובר – בראונשווייג – מגדבורג – ברלין – שווייבודזין – פוזנן – ורשה – ברסט – מינסק – סמולנסק – מוסקבה – ריאזאן – פנזה – סמרה – אופה – צ'ליאבינסק – קורגן – אישים – אומסק
– 8690 ק"מ: קאלה – ברוז' – גנט – בריסל – לוון – לייז' – אויפן – אאכן – קלן – אולפה – וצלר – גיסן – באד הרספלד – אייזנך – ארפורט – גרה – קמניץ – דרזדן – גרליץ – לגניצה – ורוצלב – אופולה – גליביצה – זאבז'ה – קטוביץ – קרקוב – ז'שוב – ירוסלב – קורצ'ובה – לבוב – רובנו – ז'יטומיר – קייב – חרקיב – לוהנסק – וולגוגרד – אסטרחן – אטיראו – בייינאו – קונגירוט – נוקוס – דשאוגוז – בוכרה – נבואי – סמרקנד – ג'יזך – טשקנט – שימקנט – ז'מביל – בישקק – אלמטי – סארי-אוזק – טלדיקורגן – אוצ'ראל – טסקסקן – אייאגוז – גאורגייבקה – אוסקמן – רידר
– 5100 ק"מ: ברסט – רן – לה מאן – פריז – ריימס – מץ – זארבריקן – מנהיים – היילברון – נירנברג – רוזוודוב – פלזן – פראג – ייהלבה – ברנו – טרנצ'ין – פרשוב – קושיצה – וישנה נמקה – אוז'הורוד – מוקצ'בו – סטרי – טרנופול – חמלניצקי – ויניצה – אומן – קרופיבניצקי – דניפרו – דונצק – רוסטוב על הדון – ארמאביר – מינרלנייה וודי – מחצ'קלה
– 8200 ק"מ: ברסט – לוריאן – ואן – נאנט – אנז'ה – טור – אורליאן – מונטרגי – אוסר – בון – דול – בסאנסון – בלפור – מולהיים – בזל – ציריך – וינטרטור – סנט גאלן – סנט מרגרטן – ברגנץ – לאוטראך – פלדקירך – לנדק – אימסט – טלפס – אינסברוק – וורגל – רוזנהיים – באד רייכנהאל – זלצבורג – סאטלדט – לינץ – סאנקט פולטן – וינה – ניקלסדורף – מוסונמגיארובאר – בודפשט – סולנוק – פוספוקלאדאני – אוראדיה – קלוז'-נאפוקה – טורדה – טרגו מורש – בראשוב – פלוישט – בוקרשט – אורזיצ'ן – סלובוזיה – הרשובה – קונסטנצה – אג'יג'אה ... פותי – סנקי – סמטרדיה – כותאיסי – חאשורי – גורי – טביליסי – רוסתווי – גנג'ה – יבלאך – באקו ... טורקמנבאשי – סרדר – אשגבאט – טג'ן – מארי – טורקמנאבאט – אלאט – בוכרה – קרשי – גוזור – שרובוד – תרמז – דושנבה – ג'ירגאטל – סארי טאש – אירקשטאם – סין
– 4550 ק"מ: לה קורוניה – חיחון – בילבאו – סן סבסטיאן – בורדו – קלרמון-פראן – ליון – שמברי – סוזה – טורינו – אלסנדריה – טורטונה – ברשה – ורונה – מסטרה – פלמנובה – טריאסטה – פוסטוינה – ליובליאנה – זאגרב – סלבונסקי ברוד – בלגרד – פנצ'בו – ורשאץ – טימישוארה – דרובטה-טורנו סברין – קראיובה – אלכסנדריה – בוקרשט – ג'ורג'ו – רוסה – רזגרד – שומן – ורנה ... סמסון – אורדו – גירסון – טרבזון – בתומי – פותי
– 5600 ק"מ: ליסבון – ואיאדוליד – בורגוס – סן סבסטיאן – טולוז – ניס – ג'נובה – רומא – פסקארה ... דוברובניק – פודגוריצה – פרישטינה – ניש – סופיה – פלובדיב – איסטנבול – איזמיט – גרדה – אמסיה – ארזורום – גורבולק – איראן
– 4770 ק"מ: ליסבון – מדריד – ברצלונה ... מזארה דל ואלו – פלרמו – מסינה ... רג'ו די קלבריה – מטאפונטו – טאראנטו – ברינדיזי ... איגומניצה – יואנינה – קוזאני – סלוניקי – אלכסנדרופולי – גליבולו ... לפסקי – בורסה – אנקרה – אדנה – נציבין – נהר חבור – עיראק
צפון–דרום ביניים
[עריכת קוד מקור | עריכה] – 1460 ק"מ: לארן – בלפסט – ניורי – דבלין – ויקלו – רוסלייר ... לה קורוניה – פונטבדרה – ויגו – ולנסה – פורטו – ליסבון – אלבופיירה – קסטרו מרים – הuelva – סביליה
– 470 ק"מ: שרבור-אוקטוויל – לה רושל
ה-E4 וה-E6 עוברים מצפון לדרום, אך רשומים כמסלולים ממערב למזרח
– 967 ק"מ: אורליאן – טולוז – ברצלונה
– 540 ק"מ: ויירזון – מונלוסון – קלרמון-פראן – מונפלייה
– 230 ק"מ: לידס – דונקסטר – שפילד – נוטינגהאם – לסטר – נורת'האמפטון – לונדון
– 520 ק"מ: אמסטרדם – בריסל – פריז
– 350 ק"מ: בלפור – ברן – מרטיני – אאוסטה
– 290 ק"מ: קלן – סרגמין – E25 (לכיוון שטרסבורג)
– 520 ק"מ: רוטרדם – לודוויגסהאפן
– 1330 ק"מ: טרונדהיים – אורקנגר – ויניורה – הלסה ... סטראומסנס – חיבור יבשתי קריסטיאנסונד – באטנפיורדסורה – מולדה ... וסטנס – שייהולט – אולסון ... וולדה – גרודאס – נורדפיורדייד ... סנדנה – פורדה – לאוויק ... אינסטפיורד – קנארוויק – ברגן – אוסויירו ... ליירוויק – פורדה – אקסדאל – פורסוויק ... ויקבאג – גרודם – סטוונגר – סנדנס – אולגארד – הללנד – פלקפיורד – לינגדאל – מנדאל – קריסטיאנסנד ... הירטסהאלס – יירינג – נורסונדבי – אולבורג
– 760 ק"מ: דורטמונד – וצלר – אשפנבורג – וירצבורג – שטוטגרט – שאפהאוזן – וינטרטור – ציריך – אלטדורף
– 510 ק"מ: וירצבורג – אולם – לינדאו – ברגנץ – סנט מרגרטן – בוכס – כור – סן ברנרדינו – בלינצונה
– 290 ק"מ: הלסינגבורג ... הלסינייר – קופנהגן – קוגה – וורדינגבורג – פארו – רודבי ... פוטגארדן – אולדנבורג בהולשטיין – ליבק (רוב מסלול ה-E6 בנורווגיה ובשוודיה נועד להיות חלק ממסלול זה, אך שמר על מספרו הישן)
– 740 ק"מ: מגדבורג – האלה – פלאון – שנברג – וויטאנוב – חב – קרלובי וארי – פלזן – צ'סקה בודייוביצה – הלמקי – וינה
– 410 ק"מ: ברלין – לייפציג – גרה – הירשברג – הוף – ביירוית – נירנברג
– 270 ק"מ: פלזן – באייריש אייזנשטיין – דגנדורף – מינכן
– 380 ק"מ: סאטלדט – ליזן – סאנקט מיכאל – גראץ – מריבור – ליובליאנה
– 660 ק"מ: פראג – יהלאווה – וינה – גראץ – שפילפלד – מריבור – זאגרב
– 240 ק"מ: פילאך – מנהרת קרוונקס – נקלו – ליובליאנה – טריאסטה – רייקה
– 1110 ק"מ: סודנקילה – קמיארוי – פוסיו – קוסאמו – קאיאני – איסלמי – קואופיו – ייבסקילה – טמפרה – טורקו
– 1630 ק"מ: הלסינקי ... טאלין – ריגה – קובנה – סובאלק – ורשה – פיוטרקוב טריבונלסקי – ורוצלב – קלודצקו – קודובה-זדרוי – נאכוד – הראדץ קראלובה – פראג; ידוע גם כ-ויה בלטיקה
– 130 ק"מ: נורדקאפ – אולדרפיורד
– 970 ק"מ: קושיצה – מישקולץ – בודפשט – בלטונווילאגוש – נאג'קאניז'ה – זאגרב – קרלובץ – קנין – ספליט
– 679 ק"מ: בודפשט – סקסארד – מוהאץ – אוסייק – אוג'אק – זניצה – סרייבו – מוסטאר – מטקוביץ'
– 1690 ק"מ: פסקוב – ריגה – שיאוליאי – טולפאקי – קלינינגרד ... גדנסק – אלבלאג – ורשה – ראדום – קרקוב – טרסטנה – רוז'ומברוק – זבולן – בודפשט
– 1160 ק"מ: מישקולץ – דברצן – ברטיואופאלו – אוראדיה – ביוש – דבה – פטרושאני – טרגו ז'יו – קראיובה – קלאפט – וידין – וראצה – בוטבגראד – סופיה – בלגובגראד – סרס – סלוניקי
– 990 ק"מ: מוקאצ'בו – הלמיאו – סאטו מארה – זלאו – קלוז'-נאפוקה – טורדה – סבש – סיביו – פיטשט – בוקרשט – קונסטנצה
– 250 ק"מ: ביאלה – פלבן – יבלניצה – בוטבגראד – סופיה
– 2030 ק"מ: אודסה – איזמאיל – רני – גאלאץ – טולצ'ה – קונסטנצה – וארנה – בורגס – מלקו טרנובו – דרקוי – קירקלרלי – באבאסקי – האווסה – קשאן – גליבולו – אייוואליק – איזמיר – סלצ'וק – איידן – דניזלי – אג'יפאיאם – קורקוטלי – אנטליה
– 130 ק"מ: גרדה – קיזילצ'האמאם – אנקרה
– 170 ק"מ: טופרקלה – איסכנדרון – אנטקיה – יאילדאגי – סוריה
– 1150 ק"מ: חרסון – ג'אנקוי – נובורוסיסק – סוצ'י – סוחומי – זוגדידי – סנקי
– 750 ק"מ: שאנליורפה – דיארבקיר – ביטליס – דואובאיאזית – איגדיר – דילוצ'ו – סדאראק
ממערב למזרח ביניים
[עריכת קוד מקור | עריכה] – 1590 ק"מ: הלסינגבורג – יוןְשֵפִּינג – לינשפינג – נורשפין – ניקפינג – סדרטלייה – סטוקהולם – אופסלה – סונדסוואל – ארנשלדסוויק – אומאו – לולאו – הפרנדה – טורניו (עובר מצפון לדרום, אך רשום כממערב למזרח. תוכנן להיות ממוספר כחלק מ-E55, אך שמר על מספרו הישן)
– 3120 ק"מ: טרלבורג – מאלמה – הלסינגבורג – הלמסטאד – גטבורג – אוסלו – האמאר – לילהאמר – דומבוס – טרונדהיים – סטיירדאלסהאלסן – סטיינקייר – מושיואן – מו אי רנה – רוגנן – פאוסקה ... באלאנגן – נארוויק – סטרמואן – אלטה – אולדרפיורד – לקסלב – קאראסיוק – ואראנגרבוטן – קירקנס (עובר בעיקר מצפון לדרום, אך רשום כממערב למזרח. הקטע מהלסינגבורג עד אלטה תוכנן להיות חלק מ-E47, אך שמר על מספרו הישן)
– 1410 ק"מ: טרומסה – נורדקיוסבוטן – סקיבוטן – קילפיסיירווי – קולארי – טורניו – קמי – אואולו – קוקולה – ואסה – פורי – טורקו
– 910 ק"מ: מו אי רנה – אומאו ... ואסה – טמפרה – המנלינה – הלסינקי
– 449 ק"מ: טרונדהיים – אסטרשונד – סונדסוואל
– 710 ק"מ: דרי – בלפסט ... גלאזגו – אדינבורו ... ברגן – אינדרה ארנה – ווסוואנגן – לרדאלסאירי – טיין – פאגרנס – הונפוס – סאנדוויקה – אוסלו – גארדרמואן – קונגסווינגר – טורסבי – מאלונג – בורלנגה – פאלון – סאנדוויקן – יבלה
– 1890 ק"מ: קרייגאוון – בלפסט – לארן ... סטראנראר – גרטנה – קרלייל – ניוקאסל ... קריסטיאנסנד – ארנדל – פורסגרון – לארוויק – סאנדפיורד – הורטן – דראמן – אוסלו – אסקים – קרלסטאד – ארברו – וסטראס – סטוקהולם/קאפלשאר ... מאריהאמן ... טורקו/נאנטלי – הלסינקי – קוטקה – ואלימה – ויבורג – סנקט פטרבורג
– 5320 ק"מ: הוליהד – צ'סטר – וורינגטון – מנצ'סטר – לידס – דונקסטר – אימינגהאם ... אמסטרדם – חרונינגן – ברמן – המבורג – ליבק – רוסטוק – סאסניץ ... טרלבורג – מאלמה – קאלמאר – נורשפין ... ונטספילס – ריגה – רזקנה – וליקייה לוקי – מוסקבה – ולדימיר – ניז'ני נובגורוד – צ'בוקסארי – קאזאן – ילאבוגה – פרם – (אסיה) – יקטרינבורג – טיומן – אישים
– 230 ק"מ: ברמינגהאם – קיימברידג' – איפסוויץ'
– 1230 ק"מ: ברלין – שצ'צ'ין – גולניוב – קושאלין – סלופסק – גדיניה – גדנסק – קלינינגרד – טולפאקי – נסטרוב – מריאמפולה – וילנה – מינסק
– 470 ק"מ: זאברוגה – אנטוורפן – איינדהובן – פנלו – אוברהאוזן – דורטמונד – באד איינהאוזן
– 220 ק"מ: ברלין – ליבנאו – קוטבוס – לגניצה
– 3400 ק"מ: הלוכיב – קורסק – וורונז' – סראטוב – אוראל – אקטובה – קאראבולאק – אראל – נובוקזאלינסק – קזילאורדה – שימקנט
– 620 ק"מ: דנקרק – ליל – מונס – שרלרואה – נאמור – לייז' – סנט וית – ויטליך – בינגן – ויסבאדן – פרנקפורט – אשפנבורג
– 780 ק"מ: לה האבר – אמיין – שרלוויל-מזייר – לוקסמבורג – טריר – קובלנץ – וצלר – גיסן
– 720 ק"מ: שרבור-אוקטוויל – קאן – רואן – ריימס – שרלוויל-מזייר – לייז'
– 350 ק"מ: שוויינפורט – ביירוית – מרקטרדוויץ – חב – קרלובי וארי – פראג
– 520 ק"מ: שטרסבורג – אפנווייר – קרלסרוהה – שטוטגרט – אולם – מינכן – זלצבורג
– 860 ק"מ: פריז – שומון – מילהאוז – בזל – ואלדשוט – לינדאו – מינכן
– 310 ק"מ: נירנברג – רגנסבורג – פאסאו – ולס – סאטלדט
– 2200 ק"מ: וינה – ברטיסלאבה – זבולן – קושיצה – אוז'הורוד – מוקצ'בו – באיה מארה – דז' – ביסטריצה – סוצ'אבה – יאשי – סקולני – קישינב – אודסה – מיקולאייב – חרסון – מליטופול – טאגאנרוג – רוסטוב על הדון
– 1290 ק"מ: נאנט – פואטייה – מאקון – ז'נבה – לוזאן – מרטיני – סיון – סימפלון – גראוולונה טוצ'ה – מילאנו – טורטונה – ג'נובה
– 240 ק"מ: טורינו – מילאנו – ברשה
– 650 ק"מ: פורטצה – איניכן – שפיטל אן דר דראו – פילאך – קלגנפורט – גראץ – וספרם – סקשפהרוואר
– 510 ק"מ: סגד – אראד – דבה – סיביו – בראשוב
– 240 ק"מ: ניס – קונאו – אסטי – אלסנדריה
– 80 ק"מ: פיזה – מיגליארינו – פירנצה
– 270 ק"מ: גרוסטו – ארצו – סאנספולקרו – פאנו
– 380 ק"מ: פורטו – וילה ריאל – ברגאנסה – זמורה – טורדסיאס
– 150 ק"מ: קשאן – טקירדא – סיליברי
– 200 ק"מ: קריסטאלופיגי – פלורינה – ווי – גפירה
– 640 ק"מ: אנקרה – יוזגאט – סיוואס – רפאחייה
– 320 ק"מ: איגומניצה – יואנינה – טריקלה – לאריסה – וולוס
– 110 ק"מ: קורינתוס – מגארה – אטיקי אודוס (אלפסינה – פרברי אתונה – מרקופולו מסוגיאס)
– 440 ק"מ: איזמיר – אושאק – אפיונקאראחיסאר – סיווריהיסאר
– 60 ק"מ: טופבוגאזי – קיריקחן – ריהאנלי – ג'ילווגזו ← סוריה
כבישים מדרגה B
[עריכת קוד מקור | עריכה] – 460 ק"מ: האוגסונד – רלדאל – האוקלי – סליורד – קונגסברג – דראמן – דרבאק - ואסום
– 176 ק"מ: אולסון – טרספיורד – אונדלסנס – דומבוס
– 172 ק"מ: אמרספורט – הוחפיין – חרונינגן
– 132 ק"מ: הוחפיין – האזלינה – קלופנבורג
– 162 ק"מ: קוקסהאפן – ברמרהאפן – ברמן – ולסרודה
– 281 ק"מ: זאסניץ – שטרלזונד – נויברנדנבורג – ברלין
– 350 ק"מ: שווייצ'ה – פוזנן – ורוצלב
– 417 ק"מ: קובנה – אוקמרגה – דאוגבפילס – רזקנה – אוסטרוב
– 280 ק"מ: טאלין – טרטו – וורו – לוהאמאה
– 340 ק"מ: ייהבי – טרטו – ולגה – ולקה – ולמיירה – אינצוקאלנס
– 60 ק"מ: טאלין – קיילה – פאלדיסקי ... קאפלשאר
– 296 ק"מ: מינסק – בוברויסק – הומל (בעבר החל מ-קלייפדה – קובנה – וילנה)
– 380 ק"מ: קלייפדה – פלאנגה – שיאוליאי – פוניבז' – אוקמרגה – וילנה
– 67 ק"מ: ברדה – חורינכם – אוטרכט
– 160 ק"מ: פליסינגן – ברדה – איינדהובן
– 125 ק"מ: לוון – האסלט – הירלן – אאכן
– 358 ק"מ: ראדום – ז'שוב – ברווינק – וישני קומארניק – סווידניק – פרשוב
– 367 ק"מ: ורשה – לובלין – לבוב
– 590 ק"מ: לובלין – קובל – רובנו – קייב
– 425 ק"מ: קאלה – רואן – לה מאן
– 96 ק"מ: זברוגה – ברוז' – רוסלארה – קורטרייק – טורנה
– 0 ק"מ: יאבקה – זברוגה (הכביש מעולם לא נבנה)
– 187 ק"מ: ניבל – שרלרואה – ריימס
– 153 ק"מ: איינאטן – אויפן – סנט וית – לוקסמבורג
– 110 ק"מ: קמניץ – פלאואן – הוף (E51)
– 568 ק"מ: קרלובי וארי – טפליצה – טורנוב – הראדץ קראלובה – אולומואוץ – ז'ילינה
– 125 ק"מ: גיסן – פרנקפורט – מנהיים
– 190 ק"מ: סוויטאווי – ברנו – וינה
– 310 ק"מ: ברנו – אולומואוץ – צ'סקי טשין – קטוביץ – קרקוב
– 95 ק"מ: אופנבורג – דונאואשינגן
– 125 ק"מ: מינכן – גרמיש-פרטנקירכן – מיטנוואלד – זיפלד – אינסברוק
– 110 ק"מ: צ'סקה בודייוביצה – הומפולץ
– 230 ק"מ: מינכן – בראונאו אם אין – ולס – לינץ
– 403 ק"מ: ברטיסלאבה – זבולן – קושיצה
– 101 ק"מ: טרנצ'ין – ז'יאר נאד הרונום
– 193 ק"מ: פושפוקלאדאני – ניירג'האזה – צ'ופ – אוז'הורוד
– 416 ק"מ: באקאו – בראשוב – פיטשט – קראיובה
– 95 ק"מ: ברטיסלאבה – דונאייסקה סטרדה – מדוודוב – ואמוססאבאדי – גייר
– 58 ק"מ: קלוז'-נאפוקה – דז' (בעבר המשיך ל-ביסטריצה – סוצ'אבה)
– 228 ק"מ: סאראטל – רגין – טופליצה – גאורגני – מיירקוראה-צ'וק – ספנטו גאורגה – קיקיש
– 100 ק"מ: גרבאהאזה – ניירג'האזה – ואשארושנאמני – ברגדארוץ
– 441 ק"מ: טישיצה – טקוצ'י – אלביצה – לאושני – קישינב – אודסה
– 628 ק"מ: סאבאואני – יאשי – בלץ – מוהיליב-פודילסקי – ויניצה – ז'יטומיר
– 938 ק"מ: פולטבה – קרופיבניצקי – קישינב – ג'ורג'ולשטי – גאלאץ – סלובוזיה
– 415 ק"מ: נובורוסיסק – צומת
דרומית ל-רוסטוב על הדון
– 172 ק"מ: סנט – אנגולם – לימוז' (בעבר עד סקולני)
– 88 ק"מ: דיגואן – שאלון-סור-סון
– 106 ק"מ: וורגל – סנקט יוהאן אין טירול – לופר – זלצבורג
– 73 ק"מ: אלטנמרקט אין פונגאו – ליצן
– 52 ק"מ: קלגנפורט – מעבר לויבל – נאקלו
– 107 ק"מ: לטניה – טורנייסנטמיקלוש
– 447 ק"מ: בלטונקרסטור – נאג'אטאד – בארץ' – וירוביטיצה – אוקוצ'אני – באניה לוקה – יאיצה – דוני ואקוף – זניצה
– 121 ק"מ: סובוטיצה – סומבור – אוסייק
– 322 ק"מ: טימישוארה – ארד – אוראדיה – סאטו מארה
– 59 ק"מ: אגיג'אה – נגרו וודה – קרדם
– 460 ק"מ: אשטראק – גיומרי – אשוטסק – אחלכלכי – אחלציחה – ואלה (אנ') – טורקגזו – פוסוף – קארס – הוראסאן
– 113 ק"מ: סופסה – לנצ'חותי – סמטרדיה
– 452 ק"מ: ז'נבה – שאמברי – מרסיי
– 160 ק"מ: רייקה – פולה – קופר
– 742 ק"מ: ביהאץ – יאיצה – דוני ואקוף – זניצה – סרייבו – אוז'יצה – צ'אצ'אק – קראלייבו – קרושבאץ – פויאטה – פאראצ'ין – זאייצ'אר
– 328 ק"מ: סרייבו – פודגוריצה ← אלבניה
– 348 ק"מ: בלגרד – צ'אצ'אק – נובה וארוש – ביאלו פוליה
– 225 ק"מ: דרובטה-טורנו סברין – ניש
– 258 ק"מ: יאבלניצה – וליקו טרנובו – שומן
– 273 ק"מ: פופוביצה – סטארה זאגורה – בורגס
– 262 ק"מ: קוימברה – ויסאו – וילה ריאל – שאבס – ורין
– 599 ק"מ: ברגאנסה – גווארדה – קסטלו ברנקו – פורטלגרה – אבורה – בז'ה – אוריקה
– 463 ק"מ: סלמנקה – מרידה – סביליה
– 292 ק"מ: בילבאו – לוגרוניו – סרגוסה
– 124 ק"מ: וילה נובה דה פמליקאו – שאבס
– 209 ק"מ: טורס נובאס – אברנטש – קשטלו ברנקו – גווארדה
– 105 ק"מ: סאסארי – אולביה ... צ'יוויטווקיה – מסתיים ב-E80
– 257 ק"מ: נאפולי – אבלינו – בנוונטו – קנוסה די פוליה
– 24 ק"מ: ספצאנו אלבנזה – סיבאריס
– 159 ק"מ: סיצ'יניאנו דלי אלבורני – פוטנצה – מטפונטו
– 38 ק"מ: סנט אופמיה למציה – קטנזארו
– 323 ק"מ: פטרובאץ ← אלבניה ← פריזרן – פרישטינה
– 194 ק"מ: סופיה – קיוסטנדיל – קומאנובו
– 550 ק"מ: איזמיט – בורסה – בליקסיר – מניסה – איזמיר – צ'שמה
– 280 ק"מ: חאאן – גרנדה – מאלגה
– 672 ק"מ: מרידה – סיודאד ריאל – אלבסטה – אליקנטה
– 187 ק"מ: מזארה דל ואלו – ג'לה
– 161 ק"מ: בואונפורנלו – אנה – קטניה
– 193 ק"מ: יואנינה – ארטה – אגריניו – מיסולונגי
– 247 ק"מ: אקטיו – ווניצה – אמפילוכיה – קרפניסי – למיה
– 101 ק"מ: טריפולי – ספרטי – גיתיו
– 403 ק"מ: אפיונקאראחיסאר – קוניה – צומת (אקסאראי-פוזאנטי) (בכביש המדיני המקשר בין אנקרה ו-מרסין ב-E90)
– 66 ק"מ: מרסין – צומת טרסוס מזרח (בכביש המהיר המקשר בין אנקרה ו-אדנה ב-E90)
– 117 ק"מ: טביליסי – מרנאולי – סדאחלו (אנ') – בגראטאשן – ונדזור
– 481 ק"מ: אליאט – סאאטלי – מגרי – אורדובאד – ג'ולפה – נחצ'יבאן – סדאראק
– 1120 ק"מ: אוצ'קודוק – דשוגוז – אשגבאט – גאודאן
– 700 ק"מ: קזילאורדה – אוצ'קודוק – בוכרה (הערה: רוב הכביש לא נבנה)
– 590 ק"מ: טשקנט – קוקנד – אנדיז'ן – אוש – אירקשטם
– 970 ק"מ: דושנבה – קולוב – קאלאייכומב – חורוג – מורגאב – מעבר קולמה – גבול סין (ראו כביש פמיר)
– 666 ק"מ: ג'ירגאטאל – חורוג – אישקושים – ליאנגה – סין
– 360 ק"מ: אלמטי – קוקפק – צ'ונדז'ה – קוקטאל – חורגאס
– 495 ק"מ: זאפאדנויה – ז'אקסי – אטבאסאר – אסטנה
– 1071 ק"מ: ז'זקאזגאן – קראגנדי – פבלודר – אוספנובקה
– 289 ק"מ: פטרופאבל – זאפאדנויה
רשומות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- E80, יחד עם כביש אסיה 1, חוצה את כל אירופה ואסיה ומקשרת בין ליסבון לטוקיו.
- הכביש האירופי הארוך ביותר הוא E40, שאורכו יותר מ-8500 ק"מ, ומחבר את צרפת עם קזחסטן.
- הכביש האירופי הקצר ביותר הוא E844, באורך 22 ק"מ, באזור קלבריה שבאיטליה.
- הצפוני ביותר הוא E69, כף נורדקאפ, נורווגיה, 71°10' צפון.
- המערבי ביותר הוא E1, ליסבון, פורטוגל, 9°10' מערב.
- הדרומי ביותר הוא E75, כרתים, יוון, 35°6' צפון.
- המזרחי ביותר הוא E127, מייקפשגאי, קזחסטן, 85°36' מזרח.
- הכביש האירופי הגבוה ביותר הוא E008, שמגיע לגובה 4272 מטר בהרי הפמיר שבטג'יקיסטן.
- הכביש האירופי הגבוה ביותר באירופה הוא E62, שמגיע לגובה 2005 מטר במעבר סימפלון, שווייץ.
- הכביש האירופי הנמוך ביותר הוא E39, שמגיע ל-262 מטר מתחת לפני הים במנהרת בומלפיורד, נורווגיה.
- הגשר הארוך ביותר בכביש אירופי הוא גשר קרים ב־E97, שאורכו 16900 מטרים.
- המנהרה הארוכה ביותר בכביש אירופי היא מנהרת לרדאל (בנורווגיה) ב־E16, שאורכה 24510 מטרים, והיא מנהרת הכביש הארוכה בעולם. E16 כוללת 60 מנהרות, המהוות כ-15% מאורך הכביש של 630 ק"מ בתוך נורווגיה.
- ב-E39 יש 9 מעברי מעבורת.
- ב-E39 יש 90 מנהרות, המהוות 6% מאורך הכביש של 1140 ק"מ בתוך נורווגיה.
מספור היסטורי
[עריכת קוד מקור | עריכה]להלן הכבישים ההיסטוריים לפני 1975:
מספר | התחלה | דרך | סיום |
---|---|---|---|
E1 | לונדון | – סאות'המפטון – לה האבר – פריז – ליון – ניס – ונטימיליה – ג'נובה – לה ספציה – פיזה – ליבורנו – רומא – נאפולי – סלרנו – רג'ו די קלבריה – מסינה – | פלרמו |
E2 | לונדון | – דובר – קאלה – ריימס – דיז'ון – דול – לוזאן – סימפלון – מילאנו – פארמה – מודנה – בולוניה – אנקונה – פוג'ה – בארי – | ברינדיזי |
E3 | ליסבון | – סלמנקה – סן סבסטיאן – בורדו – פריז – ליל – גנט – אנטוורפן – איינדהובן – וונלו – אוברהאוזן – בילפלד – הנובר – המבורג – פלנסבורג – קולדינג – פרדריקסהאבן – גטבורג – ארבוגה – | סטוקהולם |
E4 | ליסבון | – אלבאס – מרידה – מדריד – סרגוסה – ברצלונה – נים – שמברי – ז'נבה – לוזאן – ברן – בזל – קרלסרוהה – פרנקפורט (מיין) – קאסל – גטינגן – הנובר – המבורג – ליבק – פהמרן – וורדינגבורג – קופנהגן – הלסינגר – הלסינגבורג – יונשפינג – סטוקהולם – אופסלה – סונדסוואל – אומאו – טורניו – להטי – | הלסינקי |
E5 | לונדון | – דובר – קאלה – גנט – בריסל – לייז' – קלן – פרנקפורט (מיין) – וירצבורג – נירנברג – פסאו – לינץ – מלק – וינה – ניקלסדורף – גיור – בודפשט – סגד – בלגרד – גבגליה – תסלוניקי – אלכסנדרופוליס – פפלוס – איפסלה – סיליברי – איסטנבול – איזמיט – בולו – אנקרה – אקסאראי – אדנה – איסקנדרון – | גבול טורקיה/סוריה |
E6 | רומא | – פירנצה – בולוניה – מודנה – ורונה – טרנטו – ברנר – אינסברוק – גריזן – מינכן – נירנברג – הוף – לייפציג – ברלין – שטרלזונד – ססניץ – טרלבורג – מאלמה – הלסינגבורג – גטבורג – סווינסונד – אוסלו – המאר – אוטה – טרונדהיים – מו אי רנה – אלטה | קירקנס |
E7 | רומא | – פרוג'ה – פורלי – בולוניה – פררה – פדובה – מסטרה – צ'רביניאנו – אודינה – פילאך – ברוק אן דר מור – וינה – ברנו – צ'סקי טשין – קרקוב – | ורשה |
E8 | לונדון | – הארוויץ' – הוק אוף הולנד – דה האג – אוטרכט – אוסנבריק – הנובר – מגדבורג – ברלין – פוזנן – קרושנייביצה – ורשה – | גבול פולין/ברית המועצות |
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 Declaration on the construction of main international traffic arteries.
- ^ 1 2 3 4 ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE, EUROPEAN AGREMENT ON MAIN INTERNATIONAL TRAFFIC ARTERIES (AGR)
- ^ "Ishockey: Linköping vann E4-derby". 10 בדצמבר 2016.
{{cite web}}
: (עזרה)