שדה ראייה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף שדה ראיה)
תרשים שדה ראייה של יונה (שמאל) לעומת ינשוף (ימין-דומה לשדה הראייה של בני אדם). השטח הבהיר - ראייה דו-ממדית; השטח הכהה - ראייה תלת-ממדית.
שדה ראייה צר במיוחד כתוצאה ממחלת רשתית

שדה ראייה הוא הכינוי לזווית או לתחום הנראה של שטח, מנקודת מבט מסוימת, ברגע נתון.

שדה הראייה תלוי במיקומן של העיניים ולכן קיימים הבדלים בשדות הראייה של בעלי חיים שונים.

שדה הראייה בכיוון קדימה אופקי של בני האדם הוא כמעט 180 מעלות, ושדה הראייה האנכי הוא כ-100 מעלות. למינים שונים של ציפורים יש שדה ראייה אופקי של כמעט 360 מעלות.

טווח כושר הראייה אינו אחיד לאורך כל שדה הראייה. כך למשל ראייה דו-עינית (המאפשרת תפיסת עומק של עצמים) אצל בני האדם, מכסה רק 120 מעלות משדה הראייה האופקי. ההבדל של 60 מעלות נובע מחוסר החפיפה בין אזורי הכיסוי של כל אחת מן העיניים.

גם תפיסת הצבעים וכושר ההפרדה של צורה ותנועה אינם אחידים בכל שדה הראייה. אצל בני האדם יכולת ההבחנה בין צבעים מרוכזת במרכז שדה הראייה, ואילו הפרדת התנועה מרוכזת באזורים הפריפריאלים שלו. הסיבה להבדלים הללו נובעת מריכוז תאים קולטי צבע במרכז הרשתית, לעומת ריכוז של תאים קולטי תנועה באזור הפריפריאלי שלה.

מכיוון שפעילותם של תאי החישה במרכז מצריכה כמות רבה של אור לעומת תאי החישה הפריפריאלים, המשמעות היא שהראייה הפריפריאלית חזקה יותר בלילה לעומת הראייה הדו-עינית הממורכזת.

הגדרת עיוורון בישראל ובאירופה כוללת גם אנשים בעלי צמצום שדה הראיה כך שזווית הראייה המרבית אינה עולה על °20 בעין הבריאה יותר[1][2]. הם זכאים לקבל ממשרד העבודה והרווחה תעודת עיוור.

פתולוגיות בשדה הראייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת בדיקת שדות הראייה, ניתן לאתר פגמים נפוצים בשדות הראייה והסיבות להם:

  1. סקוטומה מרכזית: מצב בו יש ליקוי במרכז שדה הראייה על העין עצמה (והראייה של הצדדים נשמרת). מצב זה יכול להיגרם, למשל, כתוצאה מדלקת של הדיסק האופטי (optic neuritis) או של העצב האופטי (retrobulbar neuritis).
  2. עיוורון מלא של עין אחת: יכול להיגרם כתוצאה מנגע המערב את כל העצב האופטי היוצא מאותה העין.
  3. המיאנופיה בי-טמפורלית: מצב בו המטופל רואה רק את שדה הראייה המרכזי בשתי העיניים ולא את שדה הראייה הטמפורלי כלומר הראייה של הצדדים בשתי העיניים נפגעת. מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מלחץ הפועל על תצלובת הראייה (הכיאזמה האופטית) כגון גידול בהיפופיזה אשר לוחץ מלמטה על תצלובת הראייה. מאחר שבתצלובת הראייה עוברים סיבים נזאליים משתי העיניים, אשר נושאים מידע חזותי שנקלט בשדות הראייה הטמפורליים, הרי שפגיעה באגד עצבים זה יביא לאובדן שדה הראייה הטמפורלי בשתי העיניים.
  4. המיאנופיה ימנית נזאלית: מצב בו המטופל לא רואה למשל את שדה הראייה הנזאלי בעין ימין בלבד, כלומר לא רואה את שדה הראייה האמצעי יותר. מצב זה יכול לנבוע כתוצאה מהסתיידות בעורק הקרוטיד הימני.
  5. המיאנופיה הומונימית ימנית: מצב בו המטופל לא רואה את שדה הראייה הימני בשתי העיניים, כתוצאה מנגע אשר פגע במסילה האופטית השמאלית.
  6. המיאנופיה ימנית ברביע העליון של העין: מצב בו האדם לא מסוגל לראות את הרביע העליון הימני בשתי העיניים, כתוצאה מנגע המערב את האונה הטמפורלית השמאלית (Meyer loop).
  7. המיאנופיה ימנית ברביע התחתון של העין: מצב בו האדם לא מסוגל לראות את הרביע התחתון השמאלי בשתי העיניים, כתוצאה מנגע המערב את האונה הפריאטלית השמאלית.
  8. המיאנופיה ימנית הומונימית עם macular sparing: מצב בו האדם לא רואה את שדה הראייה הימני בשתי העיניים, למעט מרכז שדה הראייה עצמו. יכול להיגרם כתוצאה מחסימת העורק הצרברלי הפוסטריורי.

מיכשור אופטי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מכשירים אופטיים רבים ובעיקר משקפות שדה מציינים את שדה הראייה שהם מספקים בשתי דרכים: שדה ראייה זוויתי במעלות ושדה ראייה יחסי, כלומר האורך הנצפה היחסי עבור כל מרחק צפייה. כך למשל יחס של 102 מטר נצפה עבור מרחק צפייה של 1,000 מטר. בטלסקופים המשמשים לצפייה אסטרונומית שדה הראייה מתבטא בשטח הזוויתי הנצפה. פועל יוצא של מכשירים אלו הוא תקריב של האובייקט, אך צמצום שדה הראייה הכללי.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שדה ראייה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]