שיחה:לא תאכלו על הדם
הוספת נושאמראה
תגובה אחרונה: לפני שנתיים מאת משה כוכבי בנושא מצות לא תעשה בתרי"ג מצוות?
מצות לא תעשה בתרי"ג מצוות?
[עריכת קוד מקור]מש:משה כוכבי בקש לשנות את ההגדרה בפתיח ל"מצוות לא תעשה מתוך תרי"ג מצוות". לעניות דעתי, מאחר שבמקרה הזה, הציווי "לא תאכלו על הדם" הוא לאו שבכללות, שכולל כמה וכמה איסורים, עדיף הנוסח הנוכחי (הגרסה היציבה) העמום יותר "ציווי הלכתי המופיע בפרשת קדושים", כשרק אחר כך מופיע הפירוט על האיסורים השונים הכלולים בפסוק. אני גם חושב שלא מדויק להגידר את הציווי הזה כלאו ממניין המצוות, מאחר שלכה"פ לדעת הרמב"ם לאו שבכללות לא נמנה במניין המצוות, והוא מונה כאן רק את האזהרה לבן סורר משום שנמצא לו עונש מפורש, עי' ספר המצוות, לאו קצ"ה. [כמובן, את הפתיח כולו ניתן עוד להרחיב, השאלה היא בעיקר על ההגדרה במשפט הראשון.] מה דעת בעלי הידע בהלכה ? בן עדריאל • שיחה • ט"ו באייר ה'תשפ"ב 14:25, 16 במאי 2022 (IDT)
- תודה על פתיחת הדיון. אני סבור שיש להתייחס לערך זה כאל ערך שעוסק במצווה. אעתיק לכאן את מה שכתב ספר החינוך: "והנה אזכיר לך מן הדברים שפרשו לנו זכרונם לברכה (שם סג א), שנכללין בלאו הזה: אמרו זכרונם לברכה שיש בו אזהרה לאוכל מבהמה קדם שתצא נפשה וכן לאוכל בשר קדשים קדם זריקת הדם, וכמו שאמרו (שם) לא תאכלו הבשר ועדין דם במזרק, וכן למדו ממנו, שאין מברין על הרוגי בית דין, וכן סנהדרין שהרגו את הנפש, שאין טועמין כלום כל אותו היום, ושלא יטעם אדם כלום עד שיתפלל (ברכות י ב), וכן אזהרה לבן סורר ומורה כמו שאמרנו". אפשר לדון בנפרד אם ראוי להתייחס רק למצוות שמנה הרמב"ם, אך לגבי ערך זה לכל הפחות - גם הרמב"ם מונה אותו בכלל המצוות. משה כוכבי - שיחה 14:54, 16 במאי 2022 (IDT)
- אין לנו להיצמד להגדרות של הרמב"ם. הםסוק הזה הוא מצווה בכל מובן שלא תסתכל עליו. האם הןא נמנה בתרי"ג או לא? זה כבר עניין טכני, את מה מונים ואת מה לא. אבל אין מחלוקת שהוא באמת מצווה. Biegel - שיחה 15:29, 16 במאי 2022 (IDT)
- אל לנו להיצמד לרמב"ם, אך האם יש מי שמונה את לאו זה בכלל תרי"ג. עדיף נוסח כללי בסגנון "הוא אחד מאיסורי תורה הנמלידם מהפסוק...".
- כמו כן יש לעיין בדברי החינוך, האם הוא סבור שאף איסור אכילה לפני התפילה הוא איסור דאורייתא? איני בקיא בדבר, אך מסתבר שהוא אסמכתא בלבד. בברכה בן-ימין - שיחה 00:06, 18 במאי 2022 (IDT)
- הרמב"ם עצמו ודאי מונה את האיסור כחלק מהתרי"ג, אלא שהוא מפרש אותו כאזהרה לבן סורר ומורה. ספר החינוך מזכיר שחכמים ראו בפסוק זה מקור לעוד הרבה מצוות, ואכן לא ברור בכמה מהם זו דרשה גמורה ובכמה זו אסמכתא. אבל מכל מקום - מוסכם שלא תאכלו על הדם היא מצווה מתוך תרי"ג מצוות, יהא תוכנה אשר יהא. משה כוכבי - שיחה 00:18, 18 במאי 2022 (IDT)
- אין לנו להיצמד להגדרות של הרמב"ם. הםסוק הזה הוא מצווה בכל מובן שלא תסתכל עליו. האם הןא נמנה בתרי"ג או לא? זה כבר עניין טכני, את מה מונים ואת מה לא. אבל אין מחלוקת שהוא באמת מצווה. Biegel - שיחה 15:29, 16 במאי 2022 (IDT)