לדלג לתוכן

שיחנית קטנה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןשיחנית קטנה
שיחנית קטנה, ישראל
שיחנית קטנה, ישראל
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
תת־סדרה: תרופודה
משפחה: קניות
סוג: Iduna
מין: שיחנית קטנה
שם מדעי
Iduna pallida
המפריך ואהרנברג, 1833
תחום תפוצה

תחום התפוצה של שיחנית קטנה

  מקייצת
  יציבה
  חולפת
  חורפת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שִׂיחָנִית קְטַנָּה (שם מדעי: Iduna pallida) היא ציפור שיר קטנה עם גוני נוצות אפרוריים, שמקורה בעולם הישן. לרוב היא מתרבה בדרום-מזרח אירופה, במזרח התיכון ובמערב אסיה הסמוכה, וחורפת בצפון האזור האפרוטרופי.

בישראל היא חולפת מצויה בסתיו, בעיקר באוגוסט-ספטמבר ובאביב ומאמצע אפריל ועד לאמצע מאי. דוגרת מצויה ברוב חלקי הארץ.[2]

שיחנית קטנה סווגה בעבר במשפחת הסבכיים של העולם הישן כאשר אלו היו טקסון פסולת פרפילטי (קבוצה שמוגדרת לא בשל קשר ביולוגי בין חבריה, אלא בשל אי-התאמתם לקבוצות אחרות; אך לרוב עדיין עם דמיון חיצוני ביניהם). כיום היא נחשבת לחברה במשפחת הקניות (Acrocephalidae).

עד לאחרונה סווגו כל מיני השיחניות תחת סוג אחד, Hippolais, אך כיום השיחנית הקטנה מצויה בסוג נפרד, Iduna, לצד מיני שיחניות נוספים.

היא נחשבה בעבר כחלק ממין נרחב יותר של שיחנית קטנה, אך כתוצאה מהתפתחויות טקסונומיות מודרניות, מין זה פוצל לשני מינים הקרויים באנגלית "שיחנית קטנה מזרחית" (eastern olivaceous warbler, Iduna pallida) ו-"שיחנית קטנה מערבית" (western olivaceous warbler, Iduna opaca).[3]

ישנם חמישה תת-מינים מוכרים:[4][5]

  • I. p. elaeica (א. לינרמאייר, 1843) - מקייץ בדרום-מזרח אירופה דרך המזרח התיכון עד קזחסטן ואיראן, וחורף במרכז ומזרח אפריקה.
  • I. p. reiseri (הילגרט, 1908) - מקייץ בדרום-מזרח מרוקו, אלג'יריה, מאוריטניה, ומערב לוב. חורף בסנגל ודרום מאלי.
  • I. p. pallida (המפריך ואהרנברג, 1833) - מקייץ במצרים, חורף בסודאן ואריתריאה.
  • I. p. alulensis (אש, ד. ג'.פירסון, ובנש, 2005) - צפון סומליה.
  • I. p. laeneni (ניטהאמר, 1955) - ניז'ר עד מרכז סודאן.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קייסרלינג ובלסיוס, שהגדירו את הסוג, לא נתנו הסבר לשם הסוג Iduna, אם כי במיתולוגיה הנורדית אידון (Iðunn) היא אלת האביב והפוריות ששונתה לדרור (או אגוז) כדי לאפשר את הצלתה על ידי לוקי.[6] הסבר אחר הוא שמקורו מהמילה Idoneus - "מתאים" או "הולם". שם המין הספציפי pallida הוא מלטינית, ופירושו "חיוור".[7]

מין זה מעדיף עצים ושיחים גבוהים במגוון בתי גידול: גנים צפופים, פארקים, יערות, לרוב של צפצפה, וגם שיחים גבוהים צפופים או עצים על גדות אגמים, פרדסים ומטעים, כולל עצי אורן צעירים. היא מצויה גם בחורשות אלון, ורדים, אורנים נמוכים, רותם, שיטים וכדומה. כמו רוב קרוביה היא אוכלת בעיקר פרוקי-רגליים כמו כנימות, זבובונים וחרקים זעירים אחרים. בימי הנדידה היא ניזונה גם במזונות עתירי אנרגיה, כמו פירות וצוף, בייחוד בקיץ המאוחר.[2][8]

שיחנית קטנה מתרבה מדרום-מזרח אירופה והמזרח התיכון ועד למערב אסיה. התת-מינים הצפוניים נודדים למרחקים ארוכים, החורפים במזרח ובצפון-מזרח אפריקה ומקומיים בדרום-מערב חצי האי ערב. התת-מינים הדרומיים יותר, laeneni, alulensis וכנראה גם אוכלוסיות דרומיות של pallida ו-reiseri יציבים או מבצעים שיטוט קצר בלבד. היא מזדמנת נדירה לצפון אירופה.[8]

ביצים של התת-מין I. p. elaeica, אוסף מוזיאון טולוז
שיחנית קטנה, סלובקיה

עונת הקינון נמשכת ממאי עד יוני, ובתטולה שתיים או שלוש ביצים. הדגירה נמשכת 12 ימים והצעירים פורחים מן הקן כעבור שבועיים נוספים.[2] הקן הוא גביע חזק של גבעולים וזרדים רכים, מרופד בפרווה צמחית וממוקם במזלג של ענף, בדרך כלל של אשל.[9]

זוהי ציפור שיר בינונית, בעלת מראה אחיד יחסית ופשוט, ללא סימנים בולטים. אצל הבוגר החלקים העליונים אפורים-חומים עד זיתיים, והגרון ויתר החלקים התחתונים בעלי גוון בז'-לבנבן בהיר. הראש מחודד עם טבעת עין בהירה עדינה מאוד, מצח שטוח, ומקור ארוך וחד המותאם לאיסוף חרקים. חלקו העליון של המקור כהה ואילו חלקו התחתון צהבהב. הרגליים אפורות. הזוויגים זהים, כמו אצל רוב בני משפחתה, אבל לצעירים יש יותר צהוב על הבטן. היא נוהגת להקפיץ את זנבה מעלה ומטה.

היא קולנית למדי, ולעיתים קרובות מסגירה את הימצאותה בשירתה הרמה. השירה היא צקצוק פטפטני החוזר על עצמו, וקריאותיה הן "טק טק" אופייני.

שיחנית קטנה בשירה, ישראל

מינים דומים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שיחנית קטנה מערבית (Western olivaceous warbler, Iduna opaca) שונה ממין זה בהיותה גדולה יותר ובעלת גוון חום חם יותר בחלקים העליונים; יש לה גם מקור גדול יותר. לחלק מהפרטים יש לפעמים גוון ירקרק בחלקים העליונים, ויכול להיות קשה מאוד להבדיל אותם משיחנית אסייתית (Iduna rama).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שיחנית קטנה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ שיחנית קטנה באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ 1 2 3 ערד בן דוד, שיחנית קטנה, באתר הצפרות הישראלי
  3. ^ Silke Fregin; Martin Haase; Urban Olsson; Per Alström (2009). "Multi-locus phylogeny of the family Acrocephalidae (Aves: Passeriformes) – The traditional taxonomy overthrown". Molecular Phylogenetics and Evolution. 52 (3): 866–878. doi:10.1016/j.ympev.2009.04.006. PMID 19393746.
  4. ^ Iduna pallida (Hemprich & Ehrenberg, 1833); Taxonomic Serial No.: 916790, Integrated Taxonomic Information System
  5. ^ Eastern Olivaceous Warbler, Iduna pallida, observation.org
  6. ^ "Birds of the World - Comprehensive life histories for all bird species and families".
  7. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. pp. 202, 289. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  8. ^ 1 2 Olivaceous Warbler, Iduna pallida, Bird life Datazone
  9. ^ Ottosson, U.; Bensch, S.; Svensson, L.; Waldenström, J., Differentiation and phylogeny of the olivaceous warbler Hippolais pallida species complex, Journal of Ornithology 146, 2005, עמ' 127-136