אנגרמה
אָנַגְרָמָה (גם טריפת אותיות[1] או שיכול אותיות) היא יצירת מילה חדשה מערבוב אותיותיה של מילה קיימת, או משפט חדש מערבוב אותיות של משפט קיים. נקראת לעיתים "חושחש".[2]
מקור המונח הוא מיוונית. אנא = אחורנית, הפוך, וגרמה = אות.
אנגרמות בעבר
[עריכת קוד מקור | עריכה]אנגרמות מופיעות כבר ביוון העתיקה וברומא העתיקה, וכן בתלמוד ובמדרשים, שבהם הן קרויות "היפוך אותיות" או "סירוסי מקרא". יש המייחסים את יצירתן ליהודים, אולי משום שהתחבבו במיוחד על חכמי הקבלה, כדרך לגילוי סודות הצפונים בתורה (בקבלה נקראה האנגרמה "תמורה"). במקרא יש אנגרמות בצורת שתי מילים שלהן משמעות זהה תוך שסדר האותיות שלהן שונה: שִׂמְלָה-שַׂלְמָה, כֶּבֶשׂ-כֶּשֶׂב.
"בעל הטורים" פירש את שמו של ספר בראשית בעזרת אנגרמות:
- "בית ראש", כלומר: בית המקדש ראשון, שנאמר (ירמיה יז יב): "כִּסֵּא כָבוֹד מָרוֹם מֵרִאשׁוֹן מְקוֹם מִקְדָּשֵׁנוּ".
- "א' בתשרי", נברא העולם.
- "ברא שתי", שברא שתי תורות.
- "ירא שבת", לומר לך שבזכות שבת נברא העולם.
- "ברית אש", שבזכות הברית, שהיא המילה, ובזכות האש, שהיא התורה, ניצולין מדינה של גיהנם.
- "בראת יש", שבראת י"ש עולמות לכל צדיק.
אנגרמה "יהודית" נוספת מסמלת את האמונה בה' כך: "אין סתם מקרה, יש רק מה' ".
אנגרמות היו פופולריות באירופה של ימי הביניים, ובחצרו של לואי השלושה עשר מלך צרפת פעל גם "איש האנגרמות המלכותי".[דרוש מקור]
לעיתים משמשת האנגרמה ליצירת שם עט משמו המקורי של המחבר. בשנת 1883 פרסם המתמטיקאי הצרפתי אדוארד לוקאס את המשחק-חידה "מגדלי האנוי" בשם "פרופ' קלאוס" (קלאוס = אנגרמה של לוקאס). פעמים אחרות משמשת האנגרמה להסוואת שמו של אדם שאודותיו נכתבת סאטירה, כדי להימנע מתביעת דיבה. באופן דומה, בעיתונים עבריים ברוסיה הצארית מופיעה העיר "שביקין", שהיא אנגרמה של קישינב.
הצפנה באמצעות אנגרמה נעשתה על ידי אנשי מדע בני המאה ה-17, ובהם גלילאו גליליי ורוברט הוק. אלו, דיווחו על תגליותיהם עוד במהלך המחקר, באמצעות אנגרמה. באופן זה, הצליחו לא לחשוף את מחקרם ועם זאת, להיות מסוגלים להוכיח זכות ראשונים.
שימושים ודוגמאות בולטות
[עריכת קוד מקור | עריכה]חידות שונות מבוססות על אנגרמה. בדוגמה שמשמאל, בנוסף לערבוב האותיות גם מוחלפת אות אחת. כך, הפתרון להגדרה ד' הוא "ילקוט", והפתרון להגדרה ה' הוא "קטלני" - אנגרמה של "ילקוט" שבה הוחלפה ו"ו בנו"ן.
השימוש באנגרמה מקובל בתשבצי היגיון, למשל בהגדרה הבאה של התשבצאי אמנון בירמן: "בהתאם לאיזה קו עקום היה בלפור משתנה?", שפתרונה, "היפרבולה", הוא אנגרמה של המילים "היה בלפור". השימוש באנגרמה בהגדרות היגיון מלווה לעיתים קרובות במילות-עזר שמורות כמו "משתנה", "אחרת", "מעורב" וכדומה, ולעיתים אף ללא אזכור. לעיתים אף אפשר למצוא אנגרמות ש"מסתדרות", כגון "מכנסי בתוכה - מכונת כביסה", "אין סדר הולם - אנדרלמוסיה", "חיב למכר - בכל מחיר", "בזוי נשים - שוביניזם", "אינה לוגית - לא הגיונית" ו-"הטוראי: 'לשרת?'- שאלה רטורית". חידה נוספת שמבוססת על אנגרמה היא לקיחת מילה נתונה, ויצירה של כמה שיותר מילים תקניות מאותה מילה.
אנגרמה ידועה היא המשפט: "אומנות - או נמות" המבטאת מסר עבור אומנים שונים.[3]
כאשר מחפשים בגוגל "אנגרמה" מתקבלת ההודעה: "האם התכוונת ל: גן מראה" ("אנגרמה - גן מראה" היא אנגרמה).[4]
בספר השני של סדרת הארי פוטר מתגלה כי "אני לורד וולדמורט" הוא אנגרמה על השם "טום ואנדרולו רידל".
אנגרמות נפוצות גם באנגלית, ולעיתים הן מקבלות אף משמעויות מורבידיות או אירוניות:
- Funeral = Real fun (הלוויה = כיף אמיתי)
- Desperation = A rope ends it (יאוש = חבל מסיים את זה)
אנדרום
[עריכת קוד מקור | עריכה]אנדרום היא מילה שכתיבתה נגזרת על ידי היפוך כתיב של מילה אחרת, לפיכך הוא מקרה פרטי של אנגרמה. למשל Harpo הוא אנדרום של Oprah, הכוונה ל-Oprah Winfrey שהיא בעלת חברת ההפקות.
חלק משמות הפוקימונים הם אנדרומים, לדוגמה: "הורסי" (Horsea), שהוא סוסון ים, "אקנס" שהוא נחש (Snake - Ekans אנגרמת אנדרום של היפוך אותיות), "ארבוק" שהוא קוברה (Kobra - Arbok בהיפוך אותיות).
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אנגרמה באתר של הוצאת ענבר
- אנגרמה, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- מידע על אנגרמה בקטלוג הספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ טריפת אותיות במילון תורת ההגה [בלשנות] (תשע"ה), באתר האקדמיה ללשון העברית
- ^ Definition of 'anagram'
- ^ רוני שני, השראה: אמנות או נמות, באתר כלכליסט, 2 ביולי 2009
- ^ חיפוש "אנגרמה" בגוגל