לדלג לתוכן

שער ברנדנבורג (פוטסדאם)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שער ברנדנבורג
Brandenburger Tor
מידע כללי
סוג שער ניצחון, שער העיר עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם הניצחון במלחמת שבע השנים
כתובת Luisenplatz עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום פוטסדאם עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1771
תאריך פתיחה רשמי 1771 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל קארל פון גונטרד, גאורג כריסטיאן אונגר עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות נאו-קלאסית עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 52°23′58″N 13°02′53″E / 52.3995°N 13.048°E / 52.3995; 13.048
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
צידו האחר ("צד העיר") של שער ברנדנבורג

שער ברנדנבורגגרמנית: Brandenburger Tor) הוא שער ניצחון בלואיזנפלאץ שבפוטסדאם. את השער תכננו בשנים 17701771 קארל פון גונטרד וגאורג כריסטיאן אונגר במצוות פרידריך השני, מלך פרוסיה. השער נמצא בקצהו המערבי של רחוב ברנדנבורג.

טרם בניית השער, ב-1733, שכן באותו מקום שער אחר, פשוט יותר, שהיה שער העיר של פוטסדאם. יחד עם חומת העיר, יצר השער מערכת שמטרתה מניעת הברחות ועריקות. לקראת סיום מלחמת שבע השנים החליף פרידריך הגדול את השער הפשוט בשער ברנדנבורג, שנבנה לאות ניצחון. מסיבה זו נבנה בצורת שערי ניצחון רומיים. כמקור ההשראה שימשה קשת קונסטנטינוס ברומא. ההשפעה הרומית בסגנון הבנייה האדריכלי ניכרת גם בטור הכפול הקורינתי ובעיצוב האנטבלטורה.

שני צדדיו של השער הם שונים לחלוטין, ונבנו על ידי שני אדריכלים שונים: קארל פון גונטרד תכנן את צדו האחד, שנקרא "צד העיר" (Stadtseite), ותלמידו, גאורג כריסטיאן אונגר, תכנן את הצד השני, ששמו "צד השדות" (Feldseite). גונטרד תכנן את הצד שניתן לו כבעל חזית טיח, עם רצועות תבליט בסגנון קורינתי. אונגר תכנן את צד השדות בסגנון קשת קונסטנטינוס, עם טור כפול בסגנון קורינתי וקישוטים בדוגמאות של חצוצרות מוזהבות. הכניסה לשני הצדדים עבור הולכי רגל הוקמה רק ב-1843, במצוות פרידריך וילהלם הרביעי, מלך פרוסיה, כדי להתמודד עם תנועת הולכי הרגל במקום.

באותו זמן עברו ההולכים לעיר ברנדנבורג דרך השער, ומכאן שמו. מאז נהרסה חומת העיר בסביבות 1900, השער הוא מבנה העומד בפני עצמו.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שער ברנדנבורג בוויקישיתוף