שתאי אדום-מקור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןשתאי אדום-מקור
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
משפחה: אורגיים
סוג: שתאי
מין: שתאי אדום-מקור
שם מדעי
Quelea quelea
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שתאי אדום-מקור או שתאי מצוי (שם מדעי: Quelea quelea) הוא מין של ציפור קטנה ממשפחת האורגיים החי ומעופף בלהקות ענקיות על פני אפריקה המזרחית.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

זוהי ציפור קטנה בגודלה. אורכה רק 11–13 ס"מ ומשקלה 15–20 גרם. בעונת הרבייה, לזכר "מסכה" שחורה ומקור גדול ואדום שנתן לו את שמו, ובשאר הזמן הפנים בהירות יותר עם מקור אפור. הראש כתום, החזה אפור והבטן בהירה עם כנפיים חומות מפוספסות מעט. ראש הזכר בעל נוצות פרועות מעט. הנקבה דומה לזכר אך מקורה צהוב בעונת הרבייה.

אקולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

השתאי נחשב לעוף הבלתי מבוית בעל מספר הפרטים הגדול ביותר בכדור הארץ, כאשר לאחר הרבייה מגיעה אוכלוסיית השתאי לעיתים לשיא של 1.5 מיליארד פרטים. השתאי ידוע במעופיו בלהקות ענקיות המונות מיליוני פרטים ויכולות לעבור 5 שעות עד שלהקה תסתיים להופיע. הם מעופפים ברחבי ערבות העשב והסוואנות של אפריקה שמדרום לסהרה, כולל בערים אנושיות, בחיפוש אחר מים וכן זרעים וחרקים שונים לאכול. מין זה ידוע כמזיק גדול ביותר לחקלאים באפריקה ויכול לכלות מיליוני דגנים בשנה באפריקה ולגרום לאנשים רבים לרעוב. מדינות אפריקה מנסות להרוג כמה שיותר ציפורים. כ-150 מיליון ציפורים נקטלות במהלכי התגובה של הממשלות לציפורים, אך זה לא משפיע כלל על מספרם העצום.

כשכפריים שומעים על מתקפת ציפורים הם חופרים בור ליד עץ עם קיני שתאים, שמים זיקוקי דינמיט וכך הורגים את הציפורים הקטנות שבקן. הנבלות שלהם משמשים אז מאכל לכלבים ולחזירים.

השתאים המתקהלים (קרויות כך עקב מנהגם לשתות מים כל יום), מושכים עליהם מגוון של טורפים, רובם מעופפים, כמו עיטים, בזיים, אנפות, חסידות, לבלרים, דורסי לילה, כחלים, שלדגים, קלאויים, עורבים וחנקנים ועל הקרקע הם נטרפים על ידי נחשים, לטאות ויונקים טורפים כמו חתולים, תנים ואף מכרסמים. בנוסף על ההתקהלות הגדולה שלהם הם גם מקננים בחבורות ענקיות עם קינים די צמודים אחד לשני. לעיתים העצים נופלים לקרקע מרוב השתאים.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שתאי אדום-מקור בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ שתאי אדום-מקור באתר הרשימה האדומה של IUCN
ערך זה הוא קצרמר בנושא עופות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.