תורה אחרי צבא
עמותת "תורה אחרי צבא" פועלת לעורר ולחזק שילוב תורה בחיי המעשה בקרב בוגרי הצבא.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]העמותה הוקמה בשנת ה'תשס"ה כדי לחזק שילוב תורה בחיי המעשה בקרב בוגרי הצבא. לשם כך מפעילה העמותה מרכזי לימוד וכן מוציאה חוברות "בהמשך הדרך" בנושאים המעניינים בוגרי צבא ושירות לאומי, כגון: לימודים, עבודה ושידוכים. העמותה מפעילה אתר אינטרנט ותוכניות נוספות.
מרכז "תורה אחרי צבא"
[עריכת קוד מקור | עריכה]מרכז תורה אחרי צבא הוא בית מדרש המיועד לבוגרי צבא הרוצים לשלב תורה עם עיסוקיהם האחרים, כגון: עבודה, לימודים גבוהים או הכנה ללימודים אקדמאים. תוכניות הלימודים גמישות ומותאמות לבוגרי הצבא. ישנן תוכניות מלאות הכוללות לינה וכלכלה, תוכניות חלקיות, וישנן מרכזים שבהם מתקיימים מספר שיעורים בשבוע. במרכזים לומדים בוגרי מכינות, בוגרי ישיבות הסדר, בוגרי צבא ללא רקע תורני וגם מבוגרים יותר שסיימו צבא זה מכבר.
הצורך ב"תורה אחרי צבא"
[עריכת קוד מקור | עריכה]על פי הנתונים כ-44% מהנוער הדתי הולך למסגרות תורניות לפני ובמהלך הצבא. אך לאחר הצבא רק כ־10% מהם מקושרים לבית מדרש בדרך זו או אחרת.
המטרה של התנועה היא לעניין את בוגרי הצבא, להיות קשורים לבית המדרש לפחות לזמן מסוים, בתקווה שמתוך כך ימשיכו לשים את לימוד התורה במרכז החיים, בהמשך דרכם. חשוב שלבחור הדתי שלאחר הצבא תהיה האפשרות לשלב את לימוד התורה במסלול שהוא בוחר ללכת בו בעולם המעשה. זוהי תקופה קריטית בחיים, בה הבחורים מחפשים כיוונים בחיים: לימודים, עבודה, הקמת משפחה, והם צריכים עזרה והכוונה. במרכזי "תורה אחרי צבא" הבחורים מקושרים לבית מדרש ולרב, שיכולים להוות כתובת להכוונה וייעוץ.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]שורשי פעילות העמותה בתוכנית לבוגרי צבא שהתחילה בשנת ה'תשס"ב בישיבת עטרת ירושלים ביוזמת הרב יוסי חייקין, ובה שולבה עבודת אבטחה וליוויים עם לימודי גמרא ואמונה בישיבה. השיעורים הועברו על ידי הרב אילן צפורי. בה'תשס"ד ביקש הרב שלמה אבינר, ראש ישיבת "עטרת ירושלים" מהרב צפורי להקים ישיבה ביישוב סנסנה שבדרום הר חברון. הרב צפורי הקים את ישיבת "סנה-סיני" - הראשונה שבה למדו בוגרי צבא בלבד. לאחר שנה עבר בית המדרש לישיבת עטרת נחמיה של הרב מיכה הלוי בתל אביב. בה'תשס"ה נוסדה עמותת "תורה אחרי צבא".
פעילות
[עריכת קוד מקור | עריכה]תוכנית הלימודים במרכזים
[עריכת קוד מקור | עריכה]תוכנית הלימודים בנויה על העיקרון שצריך לשמור על איכות הלימוד הישיבתי ולהתאים אותו לבחורים שאינם יושבים כל היום ומתעסקים בהכנת סוגיות. מדובר בתוכנית לימודים שמתאימה לאופי ולצרכים של בחורים שרוצים לשמור על איכות הלימוד, מבלי שיש להם את האפשרות להשקיע זמן רב לזה. לכן נוצרה שיטת לימוד חדשה הפועלת על פי עקרון של דפי הנחיה ולימוד דינמי בחבורה. לומדים בעיון מעמיק גמרא, הלכה, אמונה, תנ"ך. הלימוד באווירה נוחה, נעימה ובוגרת - לימוד "לשמה".
חוברות "בהמשך הדרך"
[עריכת קוד מקור | עריכה]תורה אחרי צבא מוציאה לאור חוברות הנותנות הדרכה רוחנית-מעשית למעבר של בוגרי צבא ובוגרות השירות הלאומי לעולם האזרחי, כמו למשל: הכניסה לחברה הישראלית, תקופת ה"ואקום" שלאחר הצבא/השירות, לימודים ועבודה, "יוצאים לפגישות", זוגות צעירים, וכו'.
קיימת גם סדרת חוברות במתכונת מיוחדת – המותאמת למסלול של שביל ישראל. על כל מקטע שבשביל ישראל יש תיאור מקום, ודילמה מוסרית ערכית של בוגרי הצבא, מותאמת למקום על השביל. למשל: "לחפש את היעוד שלי בעולם מול לזרום עם החיים", "לחיות עם השונה מול לחפש את הדומה", "לדאוג לאחרים מול לדאוג לעצמי", "לצאת מהמשבר מול לשקוע בו", "תעוזה מול זהירות" וכו'.
ימי ישיבה לחיילים
[עריכת קוד מקור | עריכה]פעם בחודש מתקיים יום ישיבה לחיילים בשיתוף הרבנות הצבאית וישיבת "עטרת נחמיה" בתל אביב. החיילים לומדים במגוון שיעורים – בהלכה ובאמונה, מכינים סוגיות בחברותות, לומדים גמרא בעיון. ימי הישיבה נותנים חיזוק לחיילים החוזרים לפעילות הצבאית שלהם בכוחות מחודשים.
מלגות לחתנים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקרן לזוגות צעירים של תורה אחרי צבא מחלקת מלגות לזוגות בתחילת נישואיהם, המשלבים תורה בחיי המעשה במרכזי "תורה אחרי צבא".
לימוד עיון גמרא מודרך - "החבורה"
[עריכת קוד מקור | עריכה]לימוד גמרא בעיון מהבית עם דפי ההנחיה של תורה אחרי צבא.
הוצאת ספרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]"תורה אחרי צבא" מייצרת חומרי לימוד תורניים, על בסיס השיעורים הניתנים במרכזים, על מנת שהציבור הכללי יוכל ליהנות משיטת הלימוד העיוני והנגיש. הספרים שיצאו לאור:
- השיטה האמונית / הרב אילן צפורי, הספר מציג את השיטה שמאחורי הדיאלוג של ספר הכוזרי. עיון מעמיק במאמר הראשון של הכוזרי משובץ בתוך הטקסט המקורי.
- מימד האשה / הרב אילן צפורי, בירור מעמיק במעמד האשה והאיש בחברה המודרנית והבנת האינטראקציה שביניהם.
- מפגשים "מסע להכרת המשמעות הישראלית" / הרב אילן צפורי, ב"מפגשים" האמונה היהודית נמצאת על שולחן הניתוחים. מן האמונה הטבעית ועד להשקפה הקבלית. משאלת גיל העולם ועד להתבוננות במהות הנשמה, מפגשים מרתקים עם פרופסור כופר, עם תלמיד חכם ממלכתי ועם רב מקובל... והכל מתוך דיאלוג חי ותוסס בשפת הדור.
- עבודת הרצון / הרב אילן צפורי, איך מעלים את הרצון ואת האישיות על ידי התפילה? פירוש בהיר של הכוונות היסודיות של כל ברכה מהשמונה-עשרה, והצגתן כמתווה אחד כללי שמטרתו להעלות את הרצון של המתפלל.
- בירורי אמונה / הרב אילן צפורי, אוסף קטעי דו-שיח קצרים בנושאים: "התורה", "עם ישראל", "האומה וארץ ישראל", "עבודת ה'", "תיקון המידות", "הנהגת ה'", "התשובה", "המועדים"...
- שערי אורות / הרב אילן צפורי, לימוד מונחה ומבואר של ח"י הפרקים הראשונים של ספר אורות, המקנה הבנה בסיסית בתורה הגואלת של הראי"ה, והמהווה קרש קפיצה ללימוד יסודי בתורת הראי"ה בכלל.
- שערי חיים / הרב אילן צפורי, מדריך למידה בנוי משלושה חלקים: ביאור תמציתי של הספר נפש החיים, תמצית כל פרק וציון הנושאים האמוניים הנלמדים בו, בתוספת לקט מקורות לתוספת עיון בענייני הספר.
- עיון תפילה / הרב אורי שרקי, פירושים על קריאת שמע וברכותיה ותפילת העמידה באספקלריא של התורה הגואלת.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של תורה אחרי צבא
- תורה אחרי צבא, באתר "גיידסטאר ישראל"