לדלג לתוכן

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
עטיפת המשחק
עטיפת המשחק
כללי
תאריך הוצאה 2001
סוגה משחק תפקידים
פיתוח Troika Games
הוצאה לאור Sierra On-Line
ארץ מקור ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
עיצוב ג'ייסון ד. אנדרסון
לאונרד בויארסקי
טימותי קיין[1]
כלי משחק isometric view עריכת הנתון בוויקינתונים
דרישות תוכנה
מצבי משחק שחקן יחיד, מרובה-משתתפים
פלטפורמות Microsoft Windows
www.activision.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura הוא משחק מחשב משנת 2001 שפותח בידי חברת Troika Games והופץ בידי חברת סיירה און ליין למערכת ההפעלה Microsoft Windows. המשחק הוא משחק תפקידים ממוחשב המתרחש בעולם פתוח פנטסטי שנמצא בעיצומה של מהפכה תעשייתית, בה שימוש בקסם מתחרה בפיתוחים טכנולוגיים. העלילה עוסקת בניצול התרסקות צפלין שמנסה לגלות מי האחראי להתרסקות, וחושף מזימה של כוח עתיק לשוב לעולם ולזרוע הרס.

עולם המשחק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"ארקנום" הוא גם השם של העולם הפנטסטי שבו המשחק מתרחש. הוא מרוכב מיבשת אחת ושלושה איים. העולם מאוכלס בידי מספר גזעים שונים שמזכירים את הגזעים מיצירותיו של ג'. ר. ר. טולקין, ביניהם בני אנוש, אלפים, גמדים, גנומים, בני-מחצית, אורקים, עוגים וחיות פרא שונות. שחקנים יכולים לבחור בני אדם, אלפים, גמדים, גנומים, בני מחצית, חצי-אלפים, חצי-אורק וחצי-עוג כגזע לדמות שהם משחקים. היבשת מחולקת בין מספר ישויות פוליטיות. הממלכה המאוחדת (The Unified Kingdom) עוברת תהליך תיעוש מהיר. שתי הערים הגדולות בה הן טראנט ואשברי (Tarant, Ashbury), והיא הממלכה המתקדמת ביותר טכנולוגית. ממלכת קאמבריה (Cumbria) היא ממלכה שהתדרדרה. היא מורכבת מהערים דרנהולם ובלאק רוט (Dernholm, Black Root) ונשלטת בידי מלך זקן ושמרן. ממלכת ארלנד (Arland) היא ממלכה קטנה אך משגשגת ממערב לרכס ההרים סטונוול (Stonewall). היער המנצנץ (Glimmerig Forest) הוא היער הגדול ביותר בארקנום ומאכלס בתוכו את העיר האלפית קינטארה (Qintarra) ואת עיר האלפים האפלים ט'סן-אנג (T'sen-Ang), שלא לקחו חלק בתיעוש שעובר על הממלכות האחרות. ברכסי סטונוול וההרים האפורים שוכנים שבטי הגמדים שנותרו. קיימים יישובים משניים נוספים, וגם חורבות מתרבויות עתיקות שנפלו. הגדולה מבין החורבות הללו היא חורבת ונדיגרות' (Vendigroth), לשעבר העיר המתקדמת ביותר בארקנום, שמצאה את קיצה הפתאומי באופן מסתורי.

אלמנט חשוב בעולם המשחק הוא הדיכוטומיה בין קסם לטכנולוגיה. טכנולוגיה מוסברת כשימוש בחוקי הפיזיקה כדי להגיע לתוצאה הרצויה, למשל, חזיז מרובה חשמלי יעבור דרך חומרים מוליכים כדי להגיע למטרה שלו, בזמן שסוגי שריונות מסוימים רגישים יותר לנזק חשמלי מאחרים. קסם, לעומת זאת, מתואר כמשפיע על חוקי הפיזיקה כדי לגרום לחזיז ברק קסום לעבור את הנתיב הקצר ביותר למטרתו, במקום הנתיב הטבעי. קסם וטכנולוגיה מהווים ניגודים מוחלטים עד כדי כך שהשפעת האחד מבטלת את האחר. מכשירים טכנולוגיים יהיו לא יעילים או אפילו יתקלקלו לצמיתות בנוכחות קסם חזק ולהפך. הרבה מאוכלוסיית העולם בחרה בטכנולוגיה על פני הקסם בשל היעילות, הנגישות והתוצאות הקבועות שלה, בזמן שהאלפים, חצי-האלפים וחלק מבני האדם ממשיכים לדבוק בקסם בלבד. הדינמיקה בין הקסם והטכנולוגיה משפיעה גם על אינטראקציה עם דמויות שונות, היות שלחשים שמוטלים על דמויות טכנולוגיות וכלי ירייה טכנולוגיים שמשמשים נגד משתמשי קסם הם בעלי סיכוי לכישלון.

יצירת דמות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
צילום מסך מתוך תהליך יצירת הדמות במשחק

המשחק בארקנום מתחיל ביצירת דמות השחקן, עם אפשרויות בחירה ממגוון רחב של גזעים, מאפיינים, מיומנויות טכנולוגיות וקסומות ומאפייני סיפור רקע. השחקן יכול גם לבחור לשחק עם אחת ממספר דמויות מוכנות מראש שכלולות במשחק. במהלך המשחק, הדמות יכולה לשפר את המיומנויות שלה באמצעות צבירת נקודות ניסיון, שנצברות באמצעות השלמת משימות או הבסת אויבים בקרב. בכל פעם שהשחקן זוכה בדרגה חדשה, הם יכולים להשתמש ב"נקודת דמות" אחת כדי לשפר כל מאפיין או מיומנות בנשק, כלים טכנולוגיים, קסם, מיומנות חברתית או יכולת גניבה של הדמות. בכל דרגה חמישית, מוענקת לדמות נקודה אחת נוספת, עד לסך הכל של 64 נקודות דמות[2]. השחקן יכול לשלוט רק בדמות אחת באופן ישיר, אבל הוא יכול לגייס לצידו תומכים נוספים במהלך המשחק באמצעות אינטראקציה חברתית.

דמויות שחקן יכולות לבחור להתמחות בדרך טכנולוגית, שמתמקדת בבניית כלי נשק, תחמושת וחפצים ממגוון רכיבים; דרך קסומה, שמתמקדת בהטלת לחשים למיניהם; או דרך נייטרלית, שמשלבת למידה של קסם ושל מיומנויות טכנולוגיות ומאפשרת גמישות מרבית. המשחק משתמש במדד שמראה את הנטייה של הדמות לצד הטכנולוגי או הקסום, כשכל "נקודת דמות" שמשמשת יכולת טכנולוגית או קסומה משפיעה על המדד לאחד הצדדים. נקודות שמושקעות על המאפיינים הפיזיים של הדמות או על מיומנויות אחרות לא משפיעות על המדד[3][4]. נטייה חדה לטכנולוגיה הופכת את הדמות לעמידה או חסינה בפני קסמים (השפעה חיובית וגם שלילית), ומנמיכה את היכולת של הדמות להשתמש בקסם או בכלים קסומים ביעילות. נטייה חדה לקסם מגבירה את היעילות של היכולות והכלים הקסומים של הדמות, אבל פוגעת בתפקוד של הכלים הטכנולוגיים שלה.

בגרסה הסופית של המשחק, נכללו שלושה מצבים למערכת הקרב של המשחק: זמן אמת, מבוסס תורות וגרסה מהירה של מצב התורות. מערכת הקרב של ארקנום ספגה ביקורות על היותה חסרת איזון ולא ברורה מספיק. יכולות ההתקפה של השחקן נקבעות על פי מיומנויות הקרב של הדמות וכלי הנשק שלה. תקיפה מבוצעת באופן אוטומטי על ידי לחיצה על אויב, אם הוא נמצא בטווח המתקפה.

מיומנויות התקפיות שהשחקן יכול לבחור לדמותו כוללות נשקי קרב פנים אל פנים, נשקי הטלה, קשתות, כלי ירייה, ומגוון גדול של לחשים שגורמים לנזק ממגוון אסכולות קסומות. ההחלטה האם להשתמש באלימות או להימנע מכך נושאת השלכות עבור דמות השחקן והדב"ש שמצטרפות אליה. מספר דמויות שמצטרפות אל השחקן עלולות למצוא את החלטות השחקן שנויות במחלוקת מבחינה מוסרית, מה שיגרום למערכת היחסים בין השחקן לדמויות הללו להתדרדר או להפוך לעוינת לגמרי.

גרסת הבטא הציבורית הראשונה של המשחק יצאה בספטמבר 2000[5]. המשחק הוא המשחק הראשון מבית חברת Troika Games, שהורכבה מעובדי חברת Interplay לשעבר שעבדו על המשחק עטור השבחים Fallout משנת 1997.

העולם הפתוח הגדול של ארקנום מזכיר את העולם של Fallout בדלילות שלו של עיירות, ערים ושאר מיקומים מושכי עניין, אבל המפה של ארקנום גדולה ומגוונת יותר משל Fallout. מערכת המסע דומה לזו של המשחקים בסדרת The Elder Scrolls באפשרות לטייל ברחבי העולם ללא השימוש במפת העולם, ובכך שהמשחק לא מדרבן את השחקן לעקוב אחרי קו העלילה העיקרי בלבד[6].

בריאיון בשנת 2000, טים קיין הכריז על סיקוול מתוכנן לארקנום[7]. התוכניות הללו לא יצאו לפועל, כיוון שחברת Troika Games התפרקה בשנת 2005. בספטמבר 2006, אחד מהמתכנתים הראשיים של ארקנום ומייסד שותף של Troika, לאונרד בויארסקי, חשף שהסטודיו תכנן לעבוד על משחק המשך תחת הכותרת הזמנית של "Journey to the Centre of Arcanum" (מסע למרכז ארקנום, פרפרזה על שם הספר מסע אל בטן האדמה באנגלית), שירוץ על מנוע המשחק Source של חברת Valve. פיתוח המשחק עוכב בשל סכסוכים בין סיירה ו-Valve, דבר שגרם בסופו של דבר לגניזת הפרויקט[8].

הפסקול של ארקנום הולחן בידי המלחין האמריקאי בן הוג. הפסקול הולחן עבור רביעיית מיתרים ברובו, ומורכב מקטעים קצרים שמושמעים בלולאה במהלך המשחק. הפסקול הופק בידי בן הוג וג'ף פובסט, ונוגן בידי לאוניד קיילין וקאת'י סטרן בכינורות, וינסנט קומר בויולה, סוזן ויליאמס בצ'לו, אוון ביולר במרימבה ובן הוג על דג'מבה, מקל גשם וסינתיסייזר[9]. הפסקול זכה לביקורות חיוביות, ונכלל בשנת 2012 ברשימת 12 הפסקולים הטובים ביותר של פורבס[10]. הפסקול לא הופץ באופן מסחרי אבל זמין להורדה חינמית באינטרנט[11].

הפצה וביקורות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי אתר GameSpot, המשחק זכה להצלחה מסחרית רבה בארצות הברית במהלך השבועות הראשונים לאחר יציאתו, שדעכה לאחר מכן[12]. עד חודש פברואר 2005, נמכרו 234,000 עותקים של המשחק, שגרפו רווחים של כ-8.8 מיליון דולרים. המשחק היה הכותר הרווחי ביותר של סטודיו Troika באותה תקופה. האתר GameDaily הגדיר את ההצלחה המסחרית של המשחק באותה עת כנמוכה מהמצופה, וכגורם שתרם לסגירת הסטודיו בסוף שנת 2005[13].

על פי Metacritic, המשחק זכה לביקורות חיוביות לרוב מצד המבקרים, עם ציון של 81 מתוך 100, בהתבסס על 24 ביקורות[14]. המשחק קיבל את פרס "בחירת העורכים" פעמיים, מ-IGN[15] ומ-GameZone[16].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ קרדיטים של המשחק באתר MobyGames
  2. ^ Arcanum Review by metzomagic.com, www.metzomagic.com
  3. ^ RPGamer - Review - Arcanum, web.archive.org, ‏2009-06-13
  4. ^ Gestalt, Arcanum : Of Steamworks and Magick Obscura, Eurogamer, ‏2001-02-18 (באנגלית)
  5. ^ Dimensions of Arcanum - Game Beta Testing, web.archive.org, ‏2006-10-22
  6. ^ IGN: Elder Scrolls III: Morrowind Interview, web.archive.org, ‏2007-06-08
  7. ^ Nextgame.it Interview to Tim Cain - Intervista, web.archive.org, ‏2004-03-25
  8. ^ Terra Arcanum >> the World of Troika Games, web.archive.org, ‏2006-10-15
  9. ^ Arcanum Soundtrack - The Sierra Help Pages, www.sierrahelp.com
  10. ^ Erik Kain, The Top 12 Video Game Soundtracks Of All Time, Forbes (באנגלית)
  11. ^ Ben Houge, Arcanum Soundtrack, www.benhouge.com
  12. ^ Desslock's RPG News, web.archive.org, ‏2001-11-24
  13. ^ Troika Games Officially Closed, web.archive.org, ‏2005-04-05
  14. ^ Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura, Metacritic (באנגלית)
  15. ^ IGN: Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura Review, web.archive.org, ‏2009-02-03
  16. ^ Arcanum Of Steamworks & Magick Obscura Review - PC, web.archive.org, ‏2009-04-23