Something

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
"Something"
סינגל בביצוע הביטלס
מתוך האלבום Abbey Road
יצא לאור 31 באוקטובר 1969
הוקלט 25 בפברואר 1969
סוגה רוק
שפה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
איי-סייד Come Together
אורך 3:01
חברת תקליטים אפל רקורדס
כתיבה ג'ורג' האריסון
לחן ג'ורג' האריסון עריכת הנתון בוויקינתונים
הפקה ג'ורג' מרטין
כרונולוגיית סינגלים של הביטלס
"The Ballad of John and Yoko"
(1969)
"Something"
(1969)
"Let It Be"
(1970)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

"Something" הוא שיר מאת הביטלס שיצא לאור ב-1969. הוא הופיע באלבום Abbey Road וגם היה השיר הראשון מאת ג'ורג' האריסון שהופיע כאיי-סייד בסינגל של הביטלס. Something היה השיר היחידי של האריסון שהגיע לראש טבלת הפזמונים האמריקאית בתקופת הביטלס.

ג'ון לנון ופול מקרטני - שני כותבי השירים הראשיים של הלהקה - שיבחו שניהם את Something והגדירו אותו כשיר הטוב ביותר שכתב האריסון. בנוסף לשבחי המבקרים, השיר היווה הצלחה מסחרית כאשר הגיע לראש מצעד הפזמונים האמריקאי ודורג בעשיריה הראשונה במצעד הפזמונים הבריטי. השיר זכה לגרסאות כיסוי על ידי למעלה מ-150 אמנים שונים, ביניהם אלביס פרסלי, שירלי באסי, פרנק סינטרה, טוני בנט, ג'יימס בראון, רדיוהד, חוליו איגלסיאס, סמוקי רובינסון וג'ו קוקר. Something מדורג שני מבין כל שירי הביטלס (אחרי Yesterday) מבחינת מספר גרסאות הכיסוי שקיבל.

כתיבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך ההקלטות ב-1968 לאלבום "The Beatles" (אשר מוכר יותר בשם האלבום הלבן) החל האריסון לעבוד על Something. המילים הראשונות של השיר ("Something in the way she moves/Attracts me like no other lover") אומצו משיר בשם "Something In The Way She Moves" מאת ג'יימס טיילור.

האריסון צוטט כאומר: "הייתה לי הפסקה בעת שפול הקליט אובר-דאבינג, אז הלכתי לחדר ריק והתחלתי לכתוב. זה באמת כל הסיפור, פרט מהחלק האמצעי שלקח זמן רב יותר להשלים אותו. השיר לא נכנס לאלבום הלבן כי כבר סיימנו את רשימת השירים שלו." הקלטת דמו של השיר על ידי האריסון מופיעה באלבום Anthology 3 ששוחרר ב-1996.

רבים מאמינים כי השראתו של האריסון לשיר הייתה אשתו בזמנו, פאטי בויד. בויד טענה כך בעצמה באוטוביוגרפיה שלה משנת 2007, שם כתבה: "הוא אמר לי, באופן די ברור, שהוא כתב את זה בשבילי." אולם האריסון מצידו, ציין מקורות השראה אחרים לשיר: בראיון משנת 1996 הוא ענה לשאלה אודות הקשר של השיר לפאטי: "לא, לא [כתבתי את השיר עליה]. אני פשוט כתבתי אותו, ואז מישהו צילם לזה וידאו. מה שהם עשו זה שהם צילמו אותי ואת פאטי, את פול ואת לינדה, את רינגו ומאורין ואת ג'ון ויוקו, והפיקו קליפ לשיר. בגלל זה כולם הניחו שכתבתי את זה על פאטי, אבל למען האמת כשכתבתי את זה חשבתי על ריי צ'ארלס."

כוונתו המקורית של האריסון הייתה להציע את השיר לג'קי לומקס, כמו שהוא כבר עשה עם שיר קודם שלו, "Sour Milk Sea", אך כשצעד זה נכשל השיר הוצע לג'ו קוקר, והגרסה שלו לשיר יצאה לאור חודשיים לפני זאת של הביטלס. בזמן ההקלטות לאלבום Let It Be האריסון שקל להעלות את Something, אבל לבסוף החליט שלא מכיוון שפחד שיזלזלו בו, כפי שקרה עם שיר קודם של האריסון, "Old Brown Shoe", שזכה ליחס מזלזל מצד הלהקה. בסופו של דבר, רק בהקלטות לאלבום "Abbey Road" התחילה הלהקה לעבוד ברצינות על ההקלטה של "Something".

משתתפים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הביטלס
משתתפים נוספים

מצעדים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מצעדי כל הזמנים
ארגון שם מיקום
כאן 88 מצעד שירי הביטלס של כאן 88 2[1]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]