היילמאר שאכט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הוראס גְרִילי הְיָילמאר שאכט
Horace Greeley Hjalmar Schacht
לידה 22 בינואר 1877
הקיסרות הגרמניתהקיסרות הגרמנית טינגלב (אנ'), פרוסיה, גרמניה
פטירה 3 ביוני 1970 (בגיל 93)
גרמניה המערביתגרמניה המערבית מינכן, בוואריה, גרמניה המערבית
מדינה גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית
מקום קבורה Ostfriedhof עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
מפלגה המפלגה הדמוקרטית הגרמנית, המפלגה הנאצית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Manci Schacht עריכת הנתון בוויקינתונים
שר הכלכלה
19341937
(כ־3 שנים)
נשיא הרייכסבנק
19231930
(כ־7 שנים)
פרסים והוקרה
אות הזהב המפלגתי עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הוראס גְרִילי הְיָילמאר שאכטגרמנית: Horace Greeley Hjalmar Schacht)‏ (22 בינואר 1877 - 3 ביוני 1970) היה שר הכלכלה בגרמניה בתקופת שלטון המפלגה הנאצית בין השנים 19351937. שאכט מעולם לא הצטרף למפלגה הנאצית אך ב-1934 קיבל חברות של כבוד במפלגה. מעמד זה נשלל ממנו לאחר שהסתכסך עם צמרת המפלגה ב-1943.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאכט נולד בטינגלב, שהיה אז בשלזוויג-הולשטיין, כחלק מהקיסרות הגרמנית (לימים בדנמרק), למשפחה דנית. הוריו, וילאם לאונרד לודוויג מקסימיליאן שאכט והברונית קונסטנצה יוסטינה סופי פון אגרס, ילידת דנמרק, התגוררו מספר שנים בארצות הברית. תחילה החליטו לקרוא לו על שם העיתונאי האמריקני הוראס גרילי, אולם הם נכנעו לדרישת סבתו של שאכט, שדרשה שיינתן לו שם דני. בנעוריו הוא התגורר בארצות הברית. הוא למד רפואה, פילוסופיה ומדע המדינה, לפני שקיבל דוקטורט בכלכלה בשנת 1899 בגרמניה. ב-1916 מונה לאחד הדירקטורים ברייכסבנק. בשנת 1918 היה ממייסדי המפלגה הדמוקרטית הגרמנית.

בנובמבר 1923 מונה לממונה על המטבע בגרמניה. לאחר שפעולותיו עזרו בהדברת ההיפר-אינפלציה שהייתה בגדר אסון למשק הגרמני, מונה לנשיא הרייכסבנק. הוא שיתף פעולה עם גורמים במשק העולמי והגרמני בהפעלת "תוכנית יאנג", שהגה הדיפלומט האמריקני אואן יאנג ב-1929 לפריסת תשלום פיצויי המלחמה שהוטלו על גרמניה בחוזה ורסאי. עם זאת, שאכט התייחס לפיצויים כמחנק כלכלי וראה בתוכנית זו פתרון זמני בלבד. משהבין שאין ביכולתו להוריד משמעותית את עול הפיצויים, פרש שאכט מתפקידו כנשיא הרייכסבנק ב-1930, הן כמחאה והן מתוך חשש שתדמיתו הפוליטית תינזק.

לאחר פרישתו הושפע מספרו של אדולף היטלר, "מיין קמפף", והחל לשתף פעולה עמו. אף שמעולם לא הצטרף למפלגה הנאצית, הוא סייע לה בהשגת מימון והפגיש את היטלר עם בעלי ממון ותעשיינים. בשנת 1933 החתים תעשיינים על עצומה הקוראת לנשיא פאול פון הינדנבורג למנות את היטלר לקנצלר גרמניה.

במרץ 1933 שאכט מונה על ידי היטלר לנשיא הרייכסבנק ובאוגוסט 1934 מינה אותו לשר הכלכלה. הוא תמך בעבודות ציבוריות יזומות כגון אלו שיזם הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט ב"ניו דיל" אשר סייעו בהוצאת המשק האמריקני מן המשבר הכלכלי העולמי. הוא יזם סלילת כבישי אוטובאן חדשים והצליח להוריד את שיעור האבטלה, דבר ששיפר רבות את כלכלת גרמניה הנאצית. במאי 1935 מונה כממונה בעל סמכויות בתחום כלכלת המלחמה. הוא קיבל חברות של כבוד במפלגה הנאצית, ואת עיטור "צלב הקרס המוזהב". בנובמבר 1937 פרש שאכט מפעילות בשל אי הסכמתו עם מטרותיו של היטלר והעמדת המשק על בסיס ההכנה למלחמה. שאכט סבר כי הדבר יוליך לאינפלציה. כן הסתכסך עם הרמן גרינג. הוא מונה שוב לנשיא הרייכסבנק, אך פרש אף מתפקיד זה בשנת 1939, ומונה לשר בלי תיק, עד שפרש סופית מפעילות בינואר 1943.

לאחר כישלון קשר העשרים ביולי בשנת 1944 נאסר שאכט, על אף שכפי הנראה לא היה לו כל קשר עם הקושרים. הוא נשלח למחנה הריכוז ראוונסבריק, ובהמשך הועבר לפלוסנבירג, אך קיבל טיפול של "אישיות מיוחדת" עד לשחרור המחנה באפריל 1945. מיד לאחר מכן נעצר בידי בעלות הברית והועמד לדין במשפטי נירנברג על חלקו בהכנות למלחמת העולם השנייה. לכל אורך המשפט הוא טען שהוא חף מפשע, ולא רק שלא הכין את המלחמה, אלא אף פעל למנוע אותה. לבסוף זוכה מן ההאשמות, בקולות השופטים הבריטי והצרפתי כנגד עמדת השופט האמריקאי והרוסי. אך מיד לאחר שחרורו נעצר שוב והובא בפני בית דין גרמני לדה-נאציפיקציה. הפעם נמצא אשם, ונדון לתשע שנות מאסר עם עבודת פרך. הוא שוחרר בתחילת ספטמבר 1948. לאחר שחרורו הקים בנק בדיסלדורף, ונתן ייעוץ כלכלי לחברות שונות ולמדינות מתפתחות בעולם, בין היתר נתן ייעוץ למשטרו של גמאל עבד אל נאצר במצרים.

היחס אליו בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישראלים נחלקו לגבי היחס אל עצותיו של שאכט. ביוני 1949 פרסם העיתון "מעריב" מאמר פרי עטו של שאכט, בו הציע לישראל להשתמש בשיטה בה הוא עצמו השתמש, על מנת להדביר את ההיפר-אינפלציה בגרמניה[1]. לעומת זאת, בינואר 1950 פורסמה ביקורת על עצם מכירת ספרו בישראל[2]. ב-25 בנובמבר 1951 טס שאכט מפקיסטן לדנמרק וביצע נחיתת ביניים בנמל התעופה לוד, בדרכו מוועידה כלכלית באינדונזיה. שאכט שהה זמן קצר על אדמת ישראל, התראיין לעיתונות, והביע את דעתו כי לאור מצבה הכלכלי של גרמניה, לא חלה עליה החובה לשלם שילומים לנפגעי השואה. ביקור זה עורר סערה, שכן למרות הזמן הקצר שחלף מאז השואה, העז אחד מראשי המשטר הנאצי להגיע למדינת ישראל, לא נעצר ולא הועמד לדין[3][4]. במיוחד, עלו טענות שהיועץ המשפטי של משרד החוץ, שבתאי רוזן, אירח את שאכט בעת שהותו בישראל[5]. משרד החוץ פרסם הכחשה שטענה שרוזן לא יצר כל מגע עם שאכט[6].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היילמאר שאכט בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]