זמבזי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נהר זמבזי
נהר הזמבזי
נהר הזמבזי
נהר הזמבזי
מידע כללי
אורך 2,574 ק"מ
ספיקה ממוצעת 3,400 מ"ק לשנייה
אגן ניקוז 1,390,000 קמ"ר
מוצא מווינילונגה, זמביה
גובה מוצא הנהר 1,500 מטרים
יובלים Kafue River, Chongwe, Gairezi River, Lungwebungu River, Sapi river, Sakeji River, Gwayi River, Revúboé River, Luanginga River, Luena River, נהר לואנגווה, Kabompo River, נהר שירה, Manyame River, נהר קוונדו, Luia river עריכת הנתון בוויקינתונים
שפך האוקיינוס ההודי
מדינות באגן הניקוז אנגולה, זמביה, נמיביה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, בוטסואנה, זימבבואה, מוזמביק, מלאווי וטנזניה
אגן הניקוז של נהר זמבזי
אגן הניקוז של נהר זמבזי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
פילים חוצים את נהר הזמבזי. נובמבר 2009

נהר הזמבזי הוא נהר בדרום-מזרח אפריקה, הנהר הרביעי באורכו ביבשת, לאחר הנילוס, הקונגו והניז'ר, ולפני נהר האורנג' בחלקה הדרומי של אפריקה. אורכו של הזמבזי 2,574 קילומטרים והוא הגדול בנהרות אפריקה הנשפך לאוקיינוס ההודי.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראשיתו של הנהר סמוך למפגש הגבולות שבין אנגולה, קונגו-קינשאסה וזמביה, לא רחוק ממקורותיהם של כמה מיובלי הקונגו, בגובה של כ-1,500 מטרים. מכאן הוא זורם דרומה דרך מערב זמביה, פונה מזרחה וצפונה על יד מפלי ויקטוריה ומשמש גבול בין זמביה וזימבבואה, חוצה את מוזמביק ונשפך לתעלת מוזמביק, שהיא זרוע של האוקיינוס ההודי.

לזמבזי יובלים רבים, שמקצתם נהרות בפני עצמם, ושטח הניקוז שלו כ-1.4 מיליון קמ"ר. חלקו העלי של הנהר זורם ברמה המקבלת את מימיה מגשמי קו המשווה, שיורדים מאוקטובר עד מרץ. מרמה זו יורד הזמבזי לשטח נמוך יותר וצונח יותר מ-100 מטר במפלי ויקטוריה. שני סכרים ענקיים נבנו על חלקו האמצעי של האפיק: סכר קריבה בגבול זימבבואה-זמביה, שנחנך ב-1958 וגובהו 125 מטרים, וסכר קבורה-בסה בצפון-מערב מוזמביק, שנחנך באמצע שנות ה-80. מאחורי שני הסכרים האלה נקוו מאגרי מים מלאכותיים מהגדולים בעולם. שני הסכרים מספקים כמויות חשמל גדולות לזימבבואה, לזמביה ולמוזמביק. אוניות קיטור שטות מן הים במעלה הזמבזי לאורך 650 ק"מ. בנהר וביובליו כ-6,400 ק"מ טובים לשיט. לבני אירופה נודע על הזמבזי מפי הערבים, וגם כשהגיעו אליו לבסוף, שטו רק באפיקו התחתון.

האירופי הראשון ששט גם בחלקו העלי היה דייוויד ליווינגסטון, בשנים 18531855. בשנת 1855 סייר באזור על מנת לגלות תושבים מקומיים שהאמונה הנוצרית טרם נגלתה אליהם. הוא שט במורד הזמבזי הגועש בסירת קאנו פרימיטיבית ובקושי נחלץ. למפלים העצומים שראה קרא ליווינגסטון על שמה של מלכתו, ויקטוריה.

בימינו מהווים הזמבזי ומפלי ויקטוריה מוקד משיכה לאלפי תיירים בשנה. רוב חברות הרפטינג המקומיות יוצאות מהעיירות ויקטוריה פולס שבזימבבואה או מליווינגסטון שבזמביה. בסביבות החלק התחתון של הנהר, או בחלקו העליון, מאות רבות של אנשים נעזרים בשירותיהן של עשרות חברות הרפטינג הפועלות דרך קבע על הזמבזי ומציעות מסלולי שיט מגוונים בין מפליו השונים של הזמבזי. הזמבזי מארח את אליפות העולם ברפטינג ובכך זוכה להכרה בינלאומית בכל הקשור להיותו בין הנהרות המשובחים בעולם לרפטינג.[דרוש מקור]

בעלי חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנהר תומך באוכלוסיות גדולות של בעלי חיים רבים. היפופוטמים נמצאים בשפע לאורך רוב הקטעים השלווים של הנהר, כמו גם תניני יאור. לטאות כוח נמצאות במקומות רבים. ציפורים יש בשפע, עם מינים הכוללים אנפה, שקנאי, פלמינגו זוטר ונשר דגים אפריקאי הנוכחים במספרים גדולים. חורש הנהר תומך גם בבעלי חיים גדולים רבים, כגון תאואים, זברות, ג'ירפות ופילים.[דרוש מקור]

הזמבזי תומך גם בכמה מאות מינים של דגים, שחלקם אנדמיים לנהר. מינים חשובים כוללים אמנוניים הנדגים בכבדות למאכל, כמו גם שפמנון, דגי נמר, ומינים גדולים אחרים. כריש שורי ידוע לעיתים כ"כריש זמבזי", על שם הנהר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זמבזי בוויקישיתוף