מחווה לירושלים

מחווה לירושלים
מידע כללי
פַּסל אלכסנדר קלדר
תאריך יצירה 1977
טכניקה וחומרים פלדה
נתונים על היצירה
צבעים אדום
מיקום כיכר הולנד
ירושלים שבישראל
קואורדינטות 31°46′17″N 35°10′53″E / 31.77134167°N 35.18136944°E / 31.77134167; 35.18136944
(למפת ירושלים רגילה)
 
מחווה לירושלים
מחווה לירושלים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ישנן 4 תמונות בגלריה. ניתן להקיש על תמונה להגדלתה

מחווה לירושלים – סטאביל הוא פסל המהווה מיצב סביבתי רחב ממדים המוצב בכיכר הולנד שבהר הרצל במערב ירושלים, בפינת הרחובות הפסגה, קריית היובל ועין כרם. הכינוי העממי של הפסל הוא "הפסל האדום".

היצירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפסל הוקם ב־1977 והוא הפסל האחרון מעשה ידי הפסל האמריקאי אלכסנדר קלדר. הוא מורכב משש קשתות פלדה אדומות במשקל כולל של כ-65 טון, המחוברות במסמרות. הקשתות מהוות הד צורני להרים סביב ואמורות להזכיר לצופה את נוף הרי ירושלים, תוך שהצופה מסוגל לראות את ההרים מבעד לקשתות. צבע הפסל נועד להוות ניגוד לנוף ההרים הירוק שסביבו. ממערב לפסל משתרע יער החיים שמהווה חלק מיער ירושלים. מיקום הפסל נבחר על ידי קלדר וד"ר מרטין וייל, אולם קלדר לא זכה לראות אותו מוצב במקום שנה לאחר שנפטר [1].

במשך העבודות לבניית הרכבת הקלה בירושלים בשדרות הרצל הועבר הפסל באופן זמני למגרש פנוי בשדרות הרצל פינת רחוב שמואל בייט הסמוך למרכז הרפואי שערי צדק. באביב 2008 הוחזר הפסל למקומו המקורי, נצבע מחדש בצבע "אדום קלדר" שהוזמן מחו"ל במיוחד לשם כך[1], והוצב מעל בניין חניון שנבנה כחלק מפרויקט הקו האדום של הרכבת הקלה בירושלים.

מיקומו החדש של הפסל נמצא בנקודת תצפית הצופה אל יער ירושלים ואל עין כרם סמוך אל תחנת הרכבת הקלה.

הנצחת הפסל בבול דאר ישראלי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב- 7 בפברואר 1995, השירות הבולאי הנפיק סדרה של שלושה בולי דאר שהוקדשו לפסלי חוצות של שלושה פסלים ישראלים: יצחק דנציגר, דוד פלומבו ואלכסנדר קלדר. האמן אד ואן אויין עיצב את סדרת הבולים. על אחד משלושת הבולים בסדרה מופיע הפסל "מחווה לירושלים - סטאביל" שפיסל קלדר.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחווה לירושלים בוויקישיתוף

[2]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]