ביצה (מזון) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
Ethan1701 (שיחה | תרומות)
מ תרנגולים לא מטילים ביצים
שורה 46: שורה 46:


===ביקורת על תעשיית הביצים===
===ביקורת על תעשיית הביצים===
תעשיית הביצים זוכה לביקורת מצד ארגונים להגנת בעלי־חיים בשל תנאי ההחזקה של התרנגולות המטילות ביצי אפרוחים והתרנגולים המטילים ביצים למאכל, ובפרט, בשל הגידול ב[[כלוב סוללה|כלובי סוללה]], הנפוץ ב[[חקלאות תעשייתית|חקלאות התעשייתית]], אשר אינו מותיר לתרנגולות כמעט כל מרחב תנועה או [[גירוי סביבתי]].
תעשיית הביצים זוכה לביקורת מצד ארגונים להגנת בעלי־חיים בשל תנאי ההחזקה של התרנגולות המטילות ביצי אפרוחים וביצים למאכל, ובפרט, בשל הגידול ב[[כלוב סוללה|כלובי סוללה]], הנפוץ ב[[חקלאות תעשייתית|חקלאות התעשייתית]], אשר אינו מותיר לתרנגולות כמעט כל מרחב תנועה או [[גירוי סביבתי]].


בשל הדאגה לרווחת התרנגולות, יש המעדיפים לקנות ביצים ממשקים הנוהגים בשיטות גידול בהן התרנגולות אינן מוחזקות בכלובים (כגון "[[ביצת חופש|ביצי חופש]]") או [[טבעונות|להימנע לחלוטין מאכילת ביצים]] כדי לא לממן את התעשייה. בעקבות מחאתם של ארגונים למען בעלי־חיים, התקבלו במספר מדינות ([[שווייץ]], [[גרמניה]] ו[[אוסטריה]]) חוקים האוסרים על שיטת הגידול בכלובים, ובכלל [[האיחוד האירופי]] התקבלו חוקים המחייבים הכנסה של מספר שינויי רווחה בתנאי הגידול של תרנגולות בכלובים, הכוללים הגדלת שטח הכלוב ו[[העשרה סביבתית]] שלו.
בשל הדאגה לרווחת התרנגולות, יש המעדיפים לקנות ביצים ממשקים הנוהגים בשיטות גידול בהן התרנגולות אינן מוחזקות בכלובים (כגון "[[ביצת חופש|ביצי חופש]]") או [[טבעונות|להימנע לחלוטין מאכילת ביצים]] כדי לא לממן את התעשייה. בעקבות מחאתם של ארגונים למען בעלי־חיים, התקבלו במספר מדינות ([[שווייץ]], [[גרמניה]] ו[[אוסטריה]]) חוקים האוסרים על שיטת הגידול בכלובים, ובכלל [[האיחוד האירופי]] התקבלו חוקים המחייבים הכנסה של מספר שינויי רווחה בתנאי הגידול של תרנגולות בכלובים, הכוללים הגדלת שטח הכלוב ו[[העשרה סביבתית]] שלו.

גרסה מ־23:47, 12 באוגוסט 2011

ביצים משווקות בתבנית ביצים המגינה עליהן משבירה

ביצה היא מבנה שבתוכו מתפתח עובר של בעלי חיים מסוימים לאחר שהביצית עוברת הפריה. פעמים רבות משמשות ביצים אלה כמזון. הביצה נחשבת למקור חלבונים חשוב.

ביצי עופות, ובעיקר ביצי תרנגולות, משמשות את האדם לאכילה, אם ישירות (כמו באכילת ביצה רכה, קשה, חביתה, טרופה, וכו') או במגוון מאכלים אחרים כמו עוגות, ממתקים, מרקים, סלטים, מיונז, ועוד. הביצה נחשבת מזינה ובריאה בשל שיעור החלבון בה, זאת למרות הכמות הגבוהה של כולסטרול שהיא מכילה. ניתן לסלק את הכולסטרול מן הביצה באמצעות הפרדת החלבון מן החלמון, שכן כל הכולסטרול המצוי בביצה נמצא בחלמון.

הביצה מורכבת משלושה חלקים עיקריים: הקליפה, שלרוב אינה נאכלת, החלבון (אלבומן), שהוא חלק אכיל שצבעו המקורי שקוף, והחלמון, שצבעו צהוב.

הביצה הנפוצה ביותר במטבח היא ביצת תרנגולת, אך קיימים בעלי חיים נוספים שביציהם אכילות, כגון יען, אווז, ברווז, שליו, צבים מסוגים מסוימים ואפילו דגים (במאכלים כגון קוויאר ואיקרה).

ביצים כמאכל

חמש ביצי עין במחבת

בישול ביצים

ביצה קשה ניתן לקבל על ידי בישול ביצה במים רותחים במשך 6-7 דקות. החלבון והחלמון הופכים למוצק, וניתן לשלב את הביצה הקשה בכריכים, בסלטים ואף לאכול אותה כפי שהיא. בישול במשך כ-3-4 דקות במים רותחים יניב ביצה רכה - ביצה המבושלת באופן חלקי.

טיגון ביצים

חביתה היא עוד דרך פופולרית להכין ביצה. ערבוב החלמון והחלבון יחדיו ויציקתם למחבת משומנת, תניב בתוך 2-3 דקות בלילה מוצקה של ביצה מטוגנת. גם את החביתה ניתן להוסיף למאכלים שונים כגון כריכים וסלטים. בדרך כלל מתבלים את החביתה בתבלינים שונים, הבולטים בהם הם מלח, פלפל שחור ועשבי תיבול. ניתן לערבב את גושי הבלילה שנוצרים תוך כדי בישול, וכך לקבל ביצה מקושקשת. במטבח הישראלי, כמו גם במטבחים רבים אחרים בעולם, מוסיפים לחביתות גבינות, ירקות טריים ואף סוגי בשר שונים.

ביצת עין היא סוג של חביתה, למעט העובדה שהביצה לא עוברת ערבוב והחלבון נותר חלק נפרד מהחלמון. שמה נובע מצורתה, שכן החלמון יוצר צורה דמוית עין.

שימור ביצים

ביצת מאה השנים חתוכה לשני חצאים

בדומה למזונות אחרים, גם ביצים ניתן לשמר. לעומת זאת, יש להקפיד לבצע את תהליך השימור בקפידה, שכן טיפול לא נאות בביצים עלול להוביל להתפתחות חידק הסלמונלה. ישנן מגוון שיטות לשימור הביצים:

  • ביצה כבושה, המקובלת במטבח האנגלי, עשויה מביצה קשה אשר הוחמצה.
  • ביצה ממולחת, המקובלת במטבח הסיני, הינה ביצה אשר מצויה בסביבה מלוחה למשך כחודש, לאחריו הביצה מגיעה לשיווי משקל אוסמוטי, וחלמונה נעשה קשה, בעוד החלבון נותר רך. את הביצה הממולחת מקובל לבשל טרם אכילתה.
  • ביצת מאה השנים, אשר אף היא מקובלת במטבח הסיני ובמטבחים נוספים ברחבי המזרח, מתקבלת על ידי שימור של ביצי ברווז, ביצי תרנגולת או ביצי שליו בתערובת של טיט, אפר, מלח, סיד וגבעולי אורז[דרוש מקור] במשך מספר שבועות או מספר חודשים.

ביצים כמרכיב במאכלים

דוכן ביצים בשוק

במאכלים רבים משתמשים בביצים, אם על מנת להדביק יחד מרכיבים שונים ואם כדי להוסיף טעם למזון.

באפיית בורקס ומאפים אחרים נהוג לצפות את בצק העלים בבלילת ביצה הן לשיפור הטעם והן כדי לצפותו בגרגירי סומסום, פרג וכדומה.

בהכנת שניצל נהוג לצפות את חזה בשר העוף בבלילת ביצה ולצפות בפירורי לחם לנתח הבשר.

בצרפת, לדוגמה, קיימת מנה פופולרית בשם סטייק טרטר - סטייק נא מבשר בקר, שעליו יוצקים ביצה חיה.

חלבון הביצה משמש במתכונים רבים, בדרך כלל כאלה המשתמשים בחלבון מוקצף, דוגמת מקצפת. חלמון הביצה משמש במתכונים רבים, דוגמת מיונז. ניתן להפריד בין החלבון לחלמון באמצעות מפריד ביצה.

תעשיית הביצים

תרנגולות לביצים בלול סוללות מודרני

ייצור ביצים נעשה בלולי ביצים, שבהם מגדלים תרנגולות לביצים בשתי שיטות: לולי סוללות ולולי חופש. הזן הנפוץ בעולם המערבי (וישראל בתוכו) של עופות להטלה הוא תרנגול לגהורן, תרנגול שמוצאו מהעיר האיטלקית ליבורנו, בזכות רמת ההטלה הגבוהה שלהן - כ-300 ביצים לשנה.

בלולים המכונים לולי חופש, מוקצבים לתרנגולות שטחי מחיה גדולים יותר. לולי חופש בהם מקפידים על תזונת תרנגולות שאינה מכילה תערובת הכוללת הורמונים מכונים לולים אורגניים.

ביקורת על תעשיית הביצים

תעשיית הביצים זוכה לביקורת מצד ארגונים להגנת בעלי־חיים בשל תנאי ההחזקה של התרנגולות המטילות ביצי אפרוחים וביצים למאכל, ובפרט, בשל הגידול בכלובי סוללה, הנפוץ בחקלאות התעשייתית, אשר אינו מותיר לתרנגולות כמעט כל מרחב תנועה או גירוי סביבתי.

בשל הדאגה לרווחת התרנגולות, יש המעדיפים לקנות ביצים ממשקים הנוהגים בשיטות גידול בהן התרנגולות אינן מוחזקות בכלובים (כגון "ביצי חופש") או להימנע לחלוטין מאכילת ביצים כדי לא לממן את התעשייה. בעקבות מחאתם של ארגונים למען בעלי־חיים, התקבלו במספר מדינות (שווייץ, גרמניה ואוסטריה) חוקים האוסרים על שיטת הגידול בכלובים, ובכלל האיחוד האירופי התקבלו חוקים המחייבים הכנסה של מספר שינויי רווחה בתנאי הגידול של תרנגולות בכלובים, הכוללים הגדלת שטח הכלוב והעשרה סביבתית שלו.

בנוסף לביקורת כנגד גידול התרנגולות בכלובים, נשמעה ביקורת גם כלפי נהגים נוספים המקובלים בתעשיית הביצים, ביניהם השימוש בהשרה כפויה, השמדת האפרוחים הזכרים (שאינם מטילים ביצים), וקיטום מקורי המטילות.

ערכים תזונתיים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ערך תזונתי

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

ביצת תרנגולת
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 74 ג'
קלוריות 159 קק"ל
חלבונים 12.9 ג'
פחמימות 0.9 ג'
פחמימות זמינות 0.9 ג'
שומן 11.5 ג'
שומן רווי 38%
שומן חד בלתי רווי 46%
שומן רב בלתי רווי 16%
כולסטרול 425 מ"ג
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 191 מק"ג
 ‑ ויטמין B1 0.1 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.51 מ"ג
 ‑ ויטמין B3 2.6 מ"ג
ברזל 2.3 מ"ג
סידן 55 מ"ג
אשלגן 129 מ"ג
נתרן 122 מ"ג
מקור: [דרוש מקור]

מקורן של כ-60% מהקלוריות בביצה הוא משומן. כ-10 גרם שומן נמצאים בתוך חלמון הביצה, ואילו בחלבון הביצה נמצא מעט מאוד שומן. רוב השומן בביצה הינו שומן בלתי רווי, שלרוב אינו מזיק לבריאות. החלבון עשוי ברובו ממים (כ-87%) ומחלבון (13%). משקלה של ביצת תרנגולת ממוצעת הוא כ-50 גר'.

הדעות בעניין הרכב הכולסטרול בחלמון חלוקות; יש מחקרים המראים כי חלמון הביצה, העשיר בכולסטרול ובשומן, עשוי להעלות את רמת הכולסטרול בעל צפיפות חלבונים נמוכה (LDL - הכולסטרול ה"רע") בדם - ואילו מחקרים אחרים מראים כי דווקא הכולסטרול צפוף-החלבונים (HDL - הכולסטרול ה"טוב") הוא זה שרמתו בדם עולה הודות לאכילת החלמון. ספקולציה נוספת בעניין טיב החלמון בעת בישול גורסת כי חלמון מבושל בריא פחות מחלמון חי, אך אין מחקרים שמוכיחים זאת באופן גורף.

אלרגיות לביצים

אחת האלרגיות הנפוצות ביותר לסוגי מזון שונים היא אלרגיה לביצים. רופאים ממליצים להימנע מלתת לפעוטות לאכול ביצים, במיוחד את החלבון, על מנת שלא יפתחו תגובות אלרגיות בעתיד.

כשרות

ביצים הן כשרות אם הוטלו על ידי עופות כשרים ואינן מכילות נקודות דם. ביצים כשרות הן בחזקת פרווה.

תחליפי ביצים

בני אדם הנמנעים מאכילת ביצים, מסיבות מוסריות או בריאותיות, משלימים לעתים את החוסר התזונתי על ידי צריכת טבליות ויטמין B12. החלפת הביצים בבישול נעשית, על פי רוב, על ידי הוספת רכיבים כמו חמאת בוטנים, זרעי פשתן, רסק תפוחים או בננה למתכון. [1][2]

אבקת ביצים


שגיאות פרמטריות בתבנית:להשלים

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

הערות שוליים

ראו גם

קישורים חיצוניים