החתונה בקנה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
EmausBot (שיחה | תרומות)
מ r2.6.4) (בוט משנה: ko:카나의 혼인 잔치
Ykhwong (שיחה | תרומות)
מאין תקציר עריכה
שורה 31: שורה 31:
[[it:Tramutazione dell'acqua in vino]]
[[it:Tramutazione dell'acqua in vino]]
[[ja:カナの婚宴]]
[[ja:カナの婚宴]]
[[ko:카나의 혼인 잔치]]
[[ko:가나의 혼인잔치]]
[[la:Nuptiae in Cana factae]]
[[la:Nuptiae in Cana factae]]
[[pl:Cud w Kanie Galilejskiej]]
[[pl:Cud w Kanie Galilejskiej]]

גרסה מ־02:22, 22 בספטמבר 2011

"החתונה קנה" מאת ג'וטו די בונדונה
"החתונה בקנה" (1563) מאת פאולו ורונזה
כנסיית החתונה בכפר כנא

"החתונה בקנה" הוא כינויו של אירוע מחיי ישו המתואר בברית החדשה ב"בשורה על-פי יוחנן". על פי האמונה הנוצרית, השתתף ישו בחתונה רבת משתתפים ביישוב קנה שבגליל, שהוא, כפי הנראה, כפר כנא של ימינו. בחתונה ביצע ישו את הנס הראשון שלו ובו הפך מים ליין. במקום התרחשות הנס נצבת כיום כנסיית החתונה הפרנציסקנית.

תאור האירוע

תיאור אירוע "החתונה בקנה" מתרחש לאחר טבילת ישו בידי יוחנן המטביל, גיוס כמה מתלמידיו של ישו ופגישתו עם נתנאל (הידוע כברתולומאוס הקדוש), בה הוא מבטיח לו כי הוא עתיד לחזות בניסים גדולים. על פי המתואר בפרק השני של הבשורה על-פי יוחנן מריה, ישו ותלמידיו משתתפים בחתונה רבת משתתפים בכפר קנה. לאחר שהיין בכדים אוזל, מבקש ישו כי יביאו לפניו שישה כדי מים, אותם הוא הופך באופן פלאי לכדי יין משובח. הרב במסיבה מתרשם מאיכותו הגבוה של היין ומשבח את בעל השמחה על כך שהגיש בסופה של מסיבת החתונה יין משובח עוד יותר מזה אשר הוגש בתחילתה:

וביום השלישי הייתה חתונה בקנה אשר בגליל ואם ישוע הייתה שם: וישוע ותלמידיו היו גם-הם קרואים אל-החתונה: ויחסר היין ותאמר אם ישוע אליו יין אין להם: ויאמר אליה ישוע מה-לי ולך אשה עתי עדין לא באה: ותאמר אמו אל-המשרתים ככל-אשר יאמר לכם תעשו: והנה ששה כדי-אבן ערוכים שם כמשפט היהודים לטהרתם שתים או שלושה בתים יכיל כל-אחד: ויאמר אליהם ישוע מלאו לכם הכדים מים וימלאום עד-למעלה: ויאמר שאבו נא והביאו אל-רב המסיבה ויביאו: ויטעם רב המסיבה את-המים אשר נהפכו ליין ולא ידע מאין הוא ואולם המשרתים אשר-שאבו את-המים ידעו ויקרא רב-המסיבה אל החתן: ויאמר אליו כל-איש יתן בראשונה את-היין הטוב וכאשר ישכרו יתן להם את-הגרוע ואתה צפנת היין הטוב עד-עתה: זאת תחלת האותות אשר עשה ישוע בקנה אשר בארץ הגליל וגלה את-כבודו ויאמינו בו תלמידיו.

הבשורה על-פי יוחנן, 2, 1-11.

פרשנות

האירוע הוא הראשון מבין שבעה ניסים שביצע ישו והמתוארים על ידי יוחנן. המאורע נתפש כרמז להגשמה של נבואת עמוס (פרק 9, 13-14) ובראשית (פרק 45, 10-11) בהם מופיע שפע של יין כאחד מן הביטויים לבואו של המשיח. כמו כן הפרשנות הנוצרית רואה בחתונה כהגשמה של החתונה המשיחית המתוארת בספר ישעיהו (פרק 62, 4-5).

יוחנן משתמש במונח היווני "semeion" לתיאור הנס ובמונח "ergon", שמשמעותו היא "עבודה", במקום להשתמש במונח המקובל - "dynamis", שמשמעותו היא "מעשה באמצעות כוח" (act of power).

יש לציין שהטקסט מתאר כי המים אותם הפך ישו ליין נאגרו בשישה כדי אבן, וכי הדבר הזה מתאים לנוהג היהודי הנובע מהלכות הטהרה. מיוחד בציון זה היא העובדה שבשלהי תקופת הבית השני (שלהי המאה הראשונה לפסה"נ ובמאה הראשונה לספירה), ורק בתקופה זו, היו בשימוש בידי היישוב היהודי בארץ ישראל, ביהודה ובגליל, כלי אבן, וביניהם גם טיפוס של כלי גדול שניתן להציע כי מסוגו שימשו בחתונה של קנה.

קישורים חיצוניים