פנדר סטראטוקסטר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Luckas-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: id:Fender Stratocaster
דורית (שיחה | תרומות)
שורה 36: שורה 36:
-[[ג'ף בק]]<br />
-[[ג'ף בק]]<br />
-[[ריצ'י בלקמור]]<br />
-[[ריצ'י בלקמור]]<br />
-[[ג'ון מאייר (גיטריסט)|ג'ון מאייר]]<br />
-[[ג'ון מאייר (מוזיקאי)|ג'ון מאייר]]<br />
-[[מארק נופלר]]
-[[מארק נופלר]]



גרסה מ־16:34, 11 באוקטובר 2011

Fender Stratocaster

הפנדר סטראטוקסטראנגלית: Fender Stratocaster), ידועה גם בשם סטראט (Strat), היא מודל של גיטרה חשמלית תוצרת חברת פנדר, אשר עוצבה על ידי ליאו פנדר ופרדי טאווארס (Freddie Tavares) בשנות ה-50 המוקדמות, וייצורה נמשך עד היום. הסטראטוקסטר שימשה ומשמשת גיטריסטים מובילים רבים בכל העולם. כמו כן, את צלילה ניתן לשמוע בתקליטים שכבר נכנסו לדפי ההיסטוריה. יחד עם הגיבסון לס פול, הגיבסון SG והפנדר טלקסטר, הסטראטוקסטר היא אחת מדגמי הגיטרות הנפוצות והנמכרות ביותר בכל העולם. ג'ימי הנדריקס, אשר מוגדר כאחד מגדולי נגני הגיטרה החשמלית וכגיטריסט שעיצב מחדש תפיסת השימוש בגיטרה, ניגן לאורך כל הקריירה שלו על סטראטוקסטר.

המצאת הסטראטוקסטר

לאחר שדגם הטלקסטר, גיטרת הגוף המוצק (SOLID BODY) הראשונה, נחלה הצלחה רבה, ליאו פנדר החל לתכנן דגם חדש, על סמך ההערות שקיבל מנגנים ואנשי מקצוע בקשר לגיטרה. ההערות כללו:

  • מספר גדול יותר של מיקרופונים, עם אפשרות להחליף ביניהם באמצעות בורר מצבים
  • גוף נוח יותר, בעל כיפוף באזור המרפק,ובעל חיתוך כפול (CUTAWAY) באזור הצוואר, לגישה נוחה יותר
  • גשר צף (טרמולו) המאפשר שינוי טונאלי של הצליל ללא שינוי באצבוע על הגיטרה
  • צוואר בעל 21 שריגים ומעלה

על סמך בקשות אלו ועוד מספר שיפורים, בשנת 1954 הוצגה הסטראטוקסטר.

הגיטרה המקורית כללה צביעת זריחה בעלת שני גוונים, גוף העשוי מעץ מילה (Ash), נקודות שחורות על לוח האצבוע ומפתחות של קלאסון. כמו כן, היה ניתן לבחור צבע מקטלוג הצבעים של דופונט, בתוספת 5% מערך הגיטרה. מפרט זה נמכר עד שנת 1957, אז החלו להכין את הגיטרות מעץ אלמון (Alder), ובתוספת תשלום את עץ המילה.

דגמים

סקוויר: בשנת 1981 קנתה חברת פנדר את חברת גרקו היפנית, שעד אז ייצרה חיקויי סטראטוקסטר מוצלחים, ושמה שונה ל"סקוויר". היא מייצרת מאז ועד היום את הדגמים הזולים של הסטראטוקסטר: ה"בולט", ה"אפיניטי", ה"סטנדרט",וסדרת ה"מאסטר", הכוללת ייצור מיוחד במחירים יקרים יותר.

סדרת הסטנדרט: זוהי סדרת ה"כניסה" (Entry Level) של חברת פנדר. דגמי הסטנדרט מיוצרים במקסיקו, ומאופיינים בגוף מעץ אלמון ובמפרט סטראטוקסטר מקורי, אך שנחשב פשוט ונחות יותר מהדגמים האמריקאיים. המפעל המקסיקני מייצר רק דגמים תואמי פנדר.

הסדרה היפנית: ביפן מיוצרים דגמי פנדר, המתומחרים כיקרים יותר מסדרת ה"סטנדרט" אך זולים יותר מהסדרה האמריקאית. בחלק מהדגמים הם אף נחשבים לטובים יותר מהסדרה האמריקאית, נוכח איכויות בנייה יוצאות דופן במפעל היפני. המפעל גם מייצר חיקויים של גיטרות פנדר אחרות: ה"טלקסטר", "מוסטנג", "יגואר" ועוד.

הסדרה האמריקאית: מיוצרת במפעל פנדר, בעיר קורונה במדינת קליפורניה, והיא הגיטרה המקורית. כוללת מספר סדרות, ביניהן ה"אמריקן סטנדרט", הכוללת מפרט סטראטוקסטר בעל עץ אלמון או מילה (בתוספת תשלום), עם 3 מיקרופונים יחידי סליל (או בפוזיציית הגשר - מיקרופון אחד כפול-סליל - האמבקר), כמו כן גם סדרת "אמריקן דלוקס", הכוללת פיקאפים מסנני רעשים (NOISELESS), מפתחות ננעלים לשמירת כיוון, וצבעים מיוחדים שלא נכללים ברשימת הצבעים של שאר הדגמים.

כמו כן קיימת גם סדרת ה"אמריקן וינטג'"- הכוללת הוצאות מחדש (REISSUE) של גיטרות משנים מסוימות. קיימות בסדרה זו ההוצאה של הגיטרה משנת 1957, ושל זו משנת 1962.

דגמי חתימה

אמנים להם דגמי חתימה של פנדר סטראטוקסטר:

-דיוויד גילמור
-ריצ'י סמבורה
-ינגווי מלמסטין
-סטיבי ריי ווהן
-אריק קלפטון
-דייב מוריי
-אריק ג'ונסון
-ג'ף בק
-ריצ'י בלקמור
-ג'ון מאייר
-מארק נופלר

נגנים מזוהים עם הגיטרה

-ג'ימי הנדריקס מ"החוויה של ג'ימי הנדריקס"
-דיוויד גילמור מ"פינק פלויד"
-אלביס פרסלי
-ג'ון פרושיאנטה מרד הוט צ'ילי פפרז
-סטיבי ריי ווהן
-אדריאן סמית' מלהקת איירון מיידן
-מארק נופלר מלהקת דייר סטרייטס
-קורט קוביין מנירוונה
-אריק קלפטון
-דייב מאריי מלהקת איירון מיידן
-בילי ג'ו ארמסטרונג מלהקת גרין דיי

קישורים חיצוניים

1. האתר של פנדר העולמית- http://www.fender.com

2. פנדר מול גיבסון בynet, אילן לוקאץ'- http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-1416668,00.html

תבנית:Link FA

תבנית:Link FA