מבקר אמנות – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
CarsracBot (שיחה | תרומות)
מ r2.6.4) (בוט מוסיף: ca, es, fa, fi, fr, it, nl, no, pt משנה: en
שורה 24: שורה 24:
[[קטגוריה:מקצועות האמנות]]
[[קטגוריה:מקצועות האמנות]]


[[en:Art critic]]
[[en:Art criticism]]
[[ca:Crítica de l'art]]
[[de:Kunstkritik]]
[[de:Kunstkritik]]
[[es:Crítica de arte]]
[[fa:نقد هنری]]
[[fi:Taidekritiikki]]
[[fr:Critique d'art]]
[[it:Critica artistica]]
[[ja:美術評論家]]
[[ja:美術評論家]]
[[mk:Ликовен критичар]]
[[mk:Ликовен критичар]]
[[nl:Kunstkritiek]]
[[no:Kunstkritikk]]
[[pt:Crítica de arte]]

גרסה מ־17:22, 9 בינואר 2012

מבקר אמנות הוא אדם המתפרנס מפרסום דעותיו על יצירות אמנות ובידור. חלק ממבקרי האומנות הם גם חוקרי אמנות והגבול בין מקצועות אלה אינו תמיד ברור. רבים ממבקרי האמנות הם עיתונאים.

הרקע המקצועי של מבקרי האמנות מעבר להכשרתם כעיתונאים או כחוקרים הוא מגוון. לרובם עשוי להיות מקצוע שונה הקשור לאמנות כמו אוצר, מוציא לאור או עורך מוזיקלי. חלקם היו אמנים בעצמם לפני שהפכו למבקרים, אולם רק מעט מהמבקרים מתפרנסים כאומנים וכמבקרים בעת ובעונה אחת (לדוגמה אהד פישוף). מרבים מהמבקרים יש ציפיה להציג ידע מקצועי ולהכיר מגוון רחב של יצירות אמנות מהסוגה אותה הם מבקרים. אולם, יש מבקרים שהתמחותם היא הצגת זווית ראייתו של צרכן האמנות והבידור הפשוט.

חשיבות הביקורת

ישנם אמנים שלא מחשיבים את המבקרים. המפיק מיכאל שווילי, לדוגמה, טבע את הביטוי "הביקורת בוכה והקופה צוחקת". לעומתם ישנם אמנים רבים המחשיבים מאוד את עבודתם של מבקרי האמנות ונוטים להיעלב מביקורות רעות ואפילו להגיב לביקורות אלה בחריפות. דוגמה לתגובה חריפה היא טביעת המושג "לגמוז", על שם המבקר חיים גמזו שמתאר נתינת ביקורת קטלנית ביותר; מושג זה נטבע על ידי אפרים קישון. דוגמה אחרת היא תקיפה פיזית של המבקר מאיר שניצר בידי דודו טופז.

הסופר רומן גארי הדגים דרך אחרת להתמודד עם ביקורת אמנות לא אוהדת. הוא שינה את שם העט שלו לאמיל אז'ר והתחזה לאדם אחר. לאחר הצלחת כמה ספרים תחת שם עט זה, גילה גארי את זהותו האמיתית של "אז'ר" וסיפר על תקריות רבות שבהן מבקרי ספרות הוכיחו את בורותם כאשר השוו את "גארי" ל-"אז'ר". גארי סיפר גם על עשרות מכתבים שהגיעו אליו מאנשים פשוטים שקראו את ספריו וטענו ש-"אז'ר" מחקה את סגנונו. גארי טען שמבקרי הספרות בני תקופתו פשוט התעצלו לקרוא את הספרים שביקרו. תלונות דומות השמיע גם חוקר הספרות והמוציא לאור מנחם פרי על מבקרי הספרות הישראליים של העשור הראשון של שנות האלפיים:

אכן, הספר זכה לסופרלטיבים חסרי-תקדים, ולעשרות-אלפי קוראים נרגשים, אבל נדמה לי שמרבית "המבקרים" בקושי סיימו קריאה ראשונה חפוזה ומיד רצו לבשר לחֶברֶה, לזרזם לרוץ לחנויות הספרים, והפיקו רשימות של מדור צרכנות, ולא ביקורת ספרות. על איזה רומאן בדיוק הם המליצו?

ראו גם

קישורים חיצוניים


ערך זה הוא קצרמר בנושא אמנות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.