מדריך טיולים (ספר) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
EmausBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2+) (בוט משנה: hu:Útikönyv
YasBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: fa:راهنمای سفر
שורה 57: שורה 57:
[[es:Guía turística]]
[[es:Guía turística]]
[[eu:Bidaia gida]]
[[eu:Bidaia gida]]
[[fa:راهنمای سفر]]
[[fr:Guide touristique]]
[[fr:Guide touristique]]
[[hu:Útikönyv]]
[[hu:Útikönyv]]

גרסה מ־01:43, 16 בספטמבר 2012

מדריך טיולים הוא ספר שנועד לספק לתייר מידע על המקום שבו הוא מטייל.

מדריך "בדקר" לבריטניה, 1937

מאפייניהם של מדריכי טיולים

מדריכי טיולים עוסקים בשני נושאים שחשובים לתייר: מה לראות ואיך לשרוד. ההבדל בין המדריכים נקבע לפי המשקל שהם מעניקים לשני נושאים אלה. מדריכי "מישלן" הירוקים עוסקים אך ורק בשאלה מה לראות. מדריכי "בדקר" עוסקים בעיקר בשאלה מה לראות, והדיון בבעיות ההישרדות מרוכז בפרק המסיים של הספר. מדריכי "לונלי פלאנט" ומרבית המדריכים בעברית מייחסים משקל גדול יותר לשאלה איך לשרוד, ומידע בנושא זה משולב במידע אודות מה לראות. המידע אודות האתרים מלווה בדרך כלל בציון בסקאלה בת שלוש רמות, כגון: חובה לראות, רצוי לראות, אפשר לראות.

הבדל נוסף בין המדריכים הוא בכמות התמונות שבהם. המגמה בשנים האחרונות היא להרבות בתמונות, אם כי עדיין נמכרים מדריכים, כדוגמת "פספורט", שהם חסרי תמונות כלל. שילוב מאוזן בין טקסט לתמונה מופיע במדריכי "שיחור" ו"בדקר", שבהם הטקסט הוא העיקר, והתמונות מלוות אותו. המדריכים בסדרת Eyewitness מתאפיינים בדגש גדול על התמונות. בכל עמוד יש תמונה אחת גדולה או תמונות אחדות, והטקסט מסביר את התמונות.

רבים ממדריכי הטיולים מעוצבים בצורה מוארכת יחסית לספר רגיל, כך שהתייר יוכל לשאת את המדריך בכיס מעילו.

מדריכי הטיולים הם ברמות שונות של פירוט. יש מדריכים העוסקים במדינה שלמה, יש התמקדים באזור מסוים, ויש המתמקדים בעיר גדולה אחת. בחירת המדריך המתאים נעשית לפי יעדי הטיול. בטיול ללונדון, למשל, עדיף מדריך "לונדון" על-פני מדריך "בריטניה", משום שהוא שוקל פחות ומכיל יותר מידע רלוונטי.

מדריכי טיולים מתעדכנים בתכיפות גבוהה, כדי לשקף את השינויים במקומות המתוארים בהם. למדריכים העוסקים באתרי תיירות פופולריים יוצאת מהדורה חדשה אף מדי שנה. עקב הירידה בפופולריות של התיירות לישראל בעקבות אינתיפאדת אל אקצה ירדה מאוד תדירות העדכון של מדריכי הטיולים העוסקים בה. בסוף 2004 פורסם שמהדורתו האחרונה של מדריך הנפוץ Lonely Planet לישראל פורסמה בשנת 1999, מדריכי Frommer's עודכנו לאחרונה ב-2000, ומדריך Fodor's עודכן לאחרונה ב-2001. לשם השוואה: מדריכי איטליה של סדרות אלה שנמכרו באותה עת יצאו לאור בשנת 2004.

מדריכי טיולים נמכרים בחנויות הספרים, הממשיות והווירטואליות. כמו כן הם נמכרים בחנויות המוכרות ציוד למטיילים. חנות שכל שלוש קומותיה מוקדשות למפות ולמדריכי טיולים היא Stanfords שבלונדון.

שימוש יוצא דופן במדריך טיולים נעשה בעת מלחמת העולם השנייה, כאשר חיל האוויר הגרמני ערך הפצצת נקמה על ערים שלוות וציוריות בבריטניה, ונטען שבחירת הערים נעשתה לפי מדריך Baedeker לבריטניה.

מדריכי טיולים עיקריים

מדריכים בעלי תפוצה עולמית

  • Baedeker: סדרה ותיקה של מדריכי טיולים, שהחלה לצאת לאור בגרמניה באמצע המאה ה-19. רבים מהמדריכים בסדרה תורגמו לאנגלית, ואחדים תורגמו לעברית. המדריכים מזוהים בכריכתם האדומה. לאחר סקירה כללית על המדינה ותרבותה, מכיל המדריך מידע מקיף על אתרי התיירות, מסודרים בסדר אלפביתי. במדריך משולבות תמונות רבות.
  • Michelin: סדרה ותיקה של מדריכי טיולים, שהחלה לצאת לאור בצרפת על ידי יצרן הצמיגים מישלן. רבים מהמדריכים בסדרה תורגמו לאנגלית, ואחדים תורגמו לעברית. המדריכים מזוהים בכריכתם הירוקה. המדריך מכיל מידע מקיף על אתרי התיירות, מסודרים בסדר אלפביתי. במדריך משולבים איורים, שמספרם גדל במהדורות האחרונות.
  • Eyewitness: סדרה של מדריכים בהוצאת Dorling Kindersley הבריטית, שהחלה לצאת בתחילת שנות התשעים וכבשה במהירות מקום מכובד בשוק מדריכי הטיולים. הסדרה מתורגמת לשפות אחדות, ואחדים מספריה תורגמו לעברית. מאפיין בולט של הסדרה הוא העושר הוויזואלי שלה. המרכיב העיקרי במדריך הוא תצלומים ואיורים, והטקסט נלווה אליהם ומסביר אותם. המידע מסודר לפי חלוקה לאזורים. מרכיב ייחודי לסדרה זו הוא דפי Street-by-Street, המציגים מפה תלת--ממדית של אזור קטן, עם מסלול לטיול רגלי בן שעה או שתיים באזור זה.
  • לונלי פלנט (Lonely Planet): סדרה שהחלה לצאת לאור באוסטרליה בתחילת שנות השבעים, והפכה לפופולרית ביותר. מכילה מדריכים רבים העוסקים במדינות תיירות פחות מרכזיות, והיא משלבת מידע על אתרים במידע על דרכי הקיום של התייר באותם אתרים. רבים מהמדריכים בסדרה זו תורגמו לעברית.
  • Let's Go: סדרת מדריכי טיולים היוצאת לאור מאז שנת 1960 על ידי אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת הרווארד. הסדרה פונה למטייל שתקציבו נמוך, ומציעה פתרונות זולים שיתאימו לצרכיו של מטייל זה.

מדריכים עבריים

מדריך לפיד לאירופה, מהדורה 12, 1986 - שש מדינות ב-220 עמודים

בנוסף למדריכים מרובי השפות, שתרגומים שלהם לעברית החלו לצאת לאור בסוף שנות התשעים, יצאו לאור סדרות אחדות שנכתבו מלכתחילה בעברית.

  • מדריך לפיד לאירופה: מאת יוסף לפיד, מראשוני מדריכי הטיולים שיצאו לאור בעברית.
  • שיחור: סדרת מדריכים עשירה בתמונות צבעוניות, בהוצאת מיכאל שיחור.
  • פספורט: סדרה טקסטואלית בעיקרה.

בנוסף למדריכי טיולים בחו"ל, בעברית מתפרסם שפע רב של מדריכים לטיול בישראל.

מדריכים ייחודיים

בנוסף לסדרות של מדריכי טיולים, שהן עיקרו של שוק מדריכי הטיולים, יוצאים לאור גם מדריכי טיולים ייחודיים, שאינם חלק מסדרה. דוגמאות אחדות:

  • בניגוד למגמה הרווחת, של מדריכים העוסקים באזור מצומצם, המדריך "1,000 מקומות מופלאים לראות לפני שנמות" מאת פטרישיה שולץ הוא מדריך חובק עולם, פשוטו כמשמעו: יש בו המלצות על 1,000 אתרים הפרושים על-פני כל מדינות העולם.
  • בתרגומו של דני קרמן לספר שלושה בסירה אחת נכלל בסוף הספר נספח גדול, ובו 12 מסלולי טיול בעקבות הספר.
  • יאיר גרבוז כתב מדריך טיולים יחיד בשם "פריז תל אביב", שהוא מדריך, לפי טעמו האישי, לפריז.
  • מדריכים למטיילים עם צרכים מיוחדים, כגון אלה המטיילים עם פעוטות, יהודים שומרי מצוות וכדומה.
  • ויקיטיול - מיזם רב-לשוני שנועד ליצור מדריך טיולים עולמי חופשי.

קישורים חיצוניים