אררט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
EmausBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2+) (בוט משנה: ca:Mont Ararat
Makecat-bot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.3) (בוט מוסיף: vi:Ararat, Ararat
שורה 108: שורה 108:
[[uk:Арарат]]
[[uk:Арарат]]
[[ur:ارارات]]
[[ur:ارارات]]
[[vi:Ararat, Ararat]]
[[war:Bukid Ararat]]
[[war:Bukid Ararat]]
[[zh:亞拉拉特山]]
[[zh:亞拉拉特山]]

גרסה מ־11:26, 13 בנובמבר 2012


שגיאות פרמטריות בתבנית:הר

פרמטרים [ כתובית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

אררט
Ağrı Dağı ,Արարատ
אררט
אררט
מידע כללי
סוג הר הר געש כבוי
גובה 5,137 מטר
מדינה טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום צפון-מזרח טורקיה
רכס הרים רמת ארמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר הר געש -0103-04[1]
העפלה ראשונה 1829, על ידי פרידריך פארוט וחצ'אטור אבוביאן
קואורדינטות 39°42′15.6″N 44°17′30″E / 39.704333°N 44.29167°E / 39.704333; 44.29167
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
צידו הצפון-מזרחי של ההר פונה לעבר ארמניה, והמבנה בקדמת התמונה הוא מנזר חור ויראפ, השוכן על הגבול בין ארמניה וטורקיה

אררט (טורקית: Ağrı Dağı, ארמנית: Արարատ) הוא הר געש כבוי הנמצא בצפון מזרח טורקיה, סמוך למשולש הגבולות עם ארמניה ואיראן. ההר מתנשא לגובה 5,166 מטרים והוא המקום הגבוה ביותר בטורקיה המודרנית. הוא ממוקם 16 ק"מ מערבית לגבול עם איראן ו-32 ק"מ דרומית לגבול עם ארמניה. הר אררט מוכר בעיקר בשל אזכורו בתנ"ך כמקום עליו נחה תיבת נח, אך הקביעה כי הוא אכן הר זה שנויה במחלוקת.

לאורך ההיסטוריה עבר ההר בין מדינות ואימפריות שקמו ונפלו באסיה הקטנה והקווקז, בהן הסקיתים והמדיינים המוזכרים בתנ"ך [דרוש מקור]. במאה השלישית לפנה"ס גם אלכסנדר הגדול כבש את ההר בזמנו מהפרסים, והפך אותו לחלק ממוקדון, ממלכתו. לאחר כינונה של ממלכה ארמנית עצמאית בשנת 198 לפנה"ס, הר אררט היה חלק ממנה קרוב ל-600 שנה, למעט הפסקה קצרה בין השנים 114-118 לספירה, אז נכבשה הממלכה על ידי הקיסר הרומי טריאנוס. לשנסתיימה תקופת שלטונה של ממלכת ארמניה על ההר, הפך המחוז כולו לשדה קרב בין האימפריה הפרסית לזו הרומית, ולאחר שזו האחרונה פוצלה לשתי קיסרויות נפרדות היה ההר בשליטת הקיסרות המזרחית, היא האימפריה הביזנטית.

בתחילת המאה התשיעית לספירה החילה הממלכה הארמנית מחדש את ריבונותה על האזור לתקופה קצרה. בשנת 1071 זכו בשטח הסלג'וקים לאחר שהביסו את הצבא הביזנטי, בקרב מנזיקרט, ששלט שם כ-25 שנה לאחר הארמנים. הממלכה הגאורגית המאוחדת השתלטה על השטח במאה השלוש עשרה עד לכיבוש ההר בידי העות'מאנים ב-1517 עד לתחילת המאה ה-20.

לאחר מלחמת העולם הראשונה נשלט ההר על ידי הרפובליקה הדמוקרטית של ארמניה, עד לפלישת הצבא האדום - אז חולק הקווקז בין ברית המועצות לבין טורקיה. הגבול, לצערם של הארמנים, השאיר את הר אררט בשליטת הטורקים עד ימינו ואת מדינתם כחלק מהרפובליקות של ברית המועצות. ב-1991 קיבלה ארמניה את עצמאותה.

הראשונים לטפס על הר אררט בזמן המודרני היו ד"ר פרידריך פארוט - מגלה ארצות וחוקר טבע, והמשורר הארמני חצ'אטור אבוביאן. לפסגת ההר הגיעו השניים ב-1829. ב-1856 העפילה אליה משלחת נוספת, בראשה עמד האירי רוברט סטיוארט, וארבעה מחבריו (פרייז'ר, ת'רסבי, ת'יאובלד ואוונס).

למרות שאררט מצוי כיום בשטח טורקיה, הוא משמש סמל לאומי של ארמניה, ואף מופיע במרכזו של סמל ארמניה. בארמניה הוא מכונה גם "הר מיסיס".

קישורו לסיפורי המקרא

בספר בראשית מזוהים "הרי אררט" כהר שעליו נחה תיבת נח לאחר שהסתיים המבול: ”וַתָּנַח הַתֵּבָה בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּשִׁבְעָה-עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ עַל הָרֵי אֲרָרָט” (ספר בראשית, פרק ח' פסוק 4). אישים רבים במהלך הדורות הציעו לזהות מספר אתרים באזור טורקיה כמקום שעליו נחה התיבה, כשיש כאלה שאף הציעו "זיהוי" של שרידיה.

ארץ אררט מוזכרת גם היא בספר מלכים ב' פרק יט' פסוק 37, ובספר ישעיה פרק לז' פסוק 38, כארץ אליה נמלטו בניו של סנחריב מלך אשור, אַדְרַמֶּלֶךְ ושַׂרְאֶצֶר לאחר שרצחוהו בשנת 681 לפנה"ס: ”וַיְהִי הוּא מִשְׁתַּחֲוֶה בֵּית נִסְרֹךְ אֱלֹהָיו וְאַדְרַמֶּלֶךְ וְשַׂרְאֶצֶר בָּנָיו הִכֻּהוּ בַחֶרֶב וְהֵמָּה נִמְלְטוּ אֶרֶץ אֲרָרָט”.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אררט בוויקישיתוף

הערות שוליים

הדמיית מחשב - במרכז אררט "הגדול" (Büyük Ağrı Dağı) ומשמאל פסגת אררט "הקטן" (Küçük Ağrı Dağı)
הדמיית מחשב - במרכז אררט "הגדול" (Büyük Ağrı Dağı) ומשמאל פסגת אררט "הקטן" (Küçük Ağrı Dağı)