שונר מצוי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט: קישור לערך מומלץ עבור hu:Vörös hiúz
Ptbotgourou (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2) (בוט: משנה vi:Linh miêu Mỹ‏ ← vi:Linh miêu Bắc Mỹ
שורה 114: שורה 114:
[[udm:Кельыт балян]]
[[udm:Кельыт балян]]
[[uk:Рись руда]]
[[uk:Рись руда]]
[[vi:Linh miêu Mỹ]]
[[vi:Linh miêu Bắc Mỹ]]
[[zh:短尾貓]]
[[zh:短尾貓]]

גרסה מ־11:31, 17 בינואר 2013


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

קריאת טבלת מיוןשונר מצוי
שונר מצוי
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: טורפים
תת־סדרה: דמויי חתול
משפחה: חתוליים
סוג: שונר
מין: שונר מצוי
שם מדעי
Lynx rufus
שרבר, 1777
תחום תפוצה
תפוצת השונר המצוי בצפון אמריקה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שונר מצוי (שם מדעי: Lynx rufus או Felis rufus; לעתים מכונה שונר אדמדם), מין טורף בגודל בינוני מהסוג שונר שבמשפחת החתוליים הנפוץ בצפון אמריקה בלבד.

לשונר המצוי פרווה בגוונים חום - צהבהב - אדמדם, המנוקדת בכתמים שחורים או חומים כהים הבולטים לעין. האוזניים גדולות יחסית ומנוקדות אף הן, בדרך כלל בכתמים בגווני לבן, ובקצהן ציצית שיער שחורה. מתחת לסנטר מעין 'זקן' היוצא משני צדי הסנטר, וצבעו לבן - אפור. זנבו, כשל יתר מיני השונרים, קטן ולא בולט. כל גופם ובייחוד רגליהם מרופדות בפרווה רכה, וזאת בין השאר כדי להקל בציד, כך שצעדי השונר לא יישמעו לנטרף. עיניו בגווני צהוב כהה - חום.

השונר המצוי גדול במעט משונר הספרדי; ממדי גופו בערך כשל השונר הצפוני: גובהו של פרט בוגר בין 45 ל-48 סנטימטרים, אורכו בין 76 ל-124 סנטימטרים. המשקל נע בדרך כלל בין 11 ל-16 קילוגרם.

בטבע, נפוץ השונר המצוי החל מאזורי יערות העד הקרים של ארצות הברית ועד תחומים חצי מדבריים באזור מקסיקו. בעקבות העיור ההולך וגובר של ארצות הברית ומקסיקו, הכולל כריתת יערות ובנייה אורבנית, הסתגלו חלק מהשונרים המצויים לחיי העיר. בנוסף, לעתים נפוצים שונרים מצויים באזור דרום קנדה, שם הוא חולק את תחום מחייתו עם השונר הקנדי. במינסוטה ומיין תועדו מקרים של הזדווגות בין המינים והוולדות של בן כלאיים.

השונר המצוי מגיע לבגרות מינית בין גיל שנה לשנתיים. תקופת ההזדווגות וההמלטה אורכת בין אמצע החורף ועד תחילת האביב. ההריון אורך בין 50 ל-70 ימים (כחודשיים), ובסופו נולדים בין 1 ל-6 גורים עיוורים, התלויים בשבועות חייהם הראשונים בחסדי אמם המביאה להם מזון ושצדה ומלמדת אותם את אומנות הציד. בסביבות גיל תשעה ימים פותחים הגורים את עיניהם.

אף על פי שהשונר המצוי מסוגל להסתגל לאזורי גידול רבים ברחבי יבשת אמריקה, הוא אינו מסוגל לחיות באזורים המושלגים באופן תמידי בשלג עמוק. רוב פעילות השונר המצוי מתרחשת בין הערביים לשעות הקרובות לעלות השחר, אז הוא צד יונקים קטנים, בעיקר מכרסמים כגון שפנים וארנבים, אולם כשהוא רעב מאוד או בתקופת החורף הקשה, כאשר בעלי חיים אחרים לא בנמצא, הוא מסוגל לצוד גם בעלי חיים גדולים יותר, כגון איילים קטנים. בזמן שאינו צד, במהלך היום, הוא מסתתר בדרך כלל בין עצי מחט וכוכים באזורים סלעיים.

בעבר, ניצוד השונר המצוי בשל פרוותו היפה ממנה היה נהוג להכין ביגוד יוקרתי, אולם כיום ציד של שונר מצוי אסור לחלוטין בארצות הברית, ואילו בקנדה ומקסיקו הציד אסור באזורים מסוימים. בשל ההגנה, קיימת כיום בטבע אוכלוסייה מבוססת שאינה נמצאת בסכנה מיידית.

מספר רב של פרטים מוחזק בשבי בגני חיות, שם הם מסוגלים לחיות עד גיל 33. בטבע, חי בדרך כלל השונר המצוי עד גיל 12-13.

שמו האנגלי של השונר ודמותו, Bobcat אומצו על ידי יצרנית הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) בובקאט, הנקראת על שם השונר ופניו מופיעים בלוגו שלה. לוגו זה אומץ על ידי יחידות הצמ"ה של חיל ההנדסה הישראלי כסמלן הלא-רשמי. כמו כן, בליגת ה-NBA קיימת קבוצה הנקראת שארלוט בובקאטס וכינויה הוא "החתולים".

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

תבנית:Link FA תבנית:Link FA

תבנית:Link FA

תבנית:Link FA

תבנית:Link FA

תבנית:Link GA תבנית:Link FA

  1. ^ שונר מצוי באתר הרשימה האדומה של IUCN