מונטי פייתון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
GhalyBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2) (בוט מוסיף: arz:مونتى پايثون
שורה 119: שורה 119:
[[en:Monty Python]]
[[en:Monty Python]]
[[an:Monty Python]]
[[an:Monty Python]]
[[arz:مونتى پايثون]]
[[bg:Монти Пайтън]]
[[bg:Монти Пайтън]]
[[ca:Monty Python]]
[[ca:Monty Python]]

גרסה מ־07:13, 19 בינואר 2013

חבורת מונטי פייתון. מימין לשמאל: למטה: מייקל פאלין, ג'ון קליז וטרי ג'ונס. למעלה: טרי גיליאם, אריק איידל וגרהאם צ'פמן

מונטי פייתוןאנגלית: Monty Python) היא קבוצה של שישה קומיקאים בריטיים שיצרה תוכנית טלוויזיה ומספר סרטים קומיים משנת 1969 ועד שנות ה-80. הסרטים והמערכונים שיצרה החבורה היוו את אחת מאבני הדרך החשובות בתולדות הקומדיה. רבים רואים בחברי הקבוצה את אבות הקומדיה המודרנית.

הלהקה

חברי מונטי פייתון

שותפים מרכזיים

  • אריק איידל - שחקן, כותב ומוזיקאי. לזכותו חלק גדול מהלהיטים המוזיקליים של מונטי פייתון.
  • טרי ג'ונס - שחקן וכותב. ממוצא ולשי.
  • טרי גיליאם - כותב, במאי, מפיק אנימציה ושחקן. הופיע באופן יחסי מעט מאוד במערכונים ובסרטים. גיליאם עסק בעיקר בכתיבה ובבימוי והפיק את קטעי האנימציה שהיוו חלק בלתי נפרד מהתוכניות והסרטים. אמריקאי וחבר הקבוצה היחיד שאינו יליד בריטניה‏‏[1].
  • מייקל פאלין - שחקן וכותב.
  • גרהאם צ'אפמן - שחקן וכותב. גילם את הדמויות הראשיות בשני הסרטים העלילתיים של החבורה. נפטר בשנת 1989.
  • ג'ון קליז - שיחק בשלוש העונות הראשונות בלבד של הקרקס המעופף וחזר לשחק בסרטי מונטי פייתון השונים.

שותפים נוספים

תולדות מונטי פייתון

לשם "מונטי פייתון" אין הרבה משמעות; הוא נבחר על ידי החבורה פשוט משום שהוא נשמע מצחיק. הוא קשור, ככל הנראה, לשמו של הרמטכ"ל הבריטי במלחמת העולם השנייה פילדמרשל מונטגומרי (מונטי). השם פייתון פשוט נראה להם מתאים לרעיון. יש הטוענים כי גם הדמות "מונטי בודקין" מספריו ההומוריסטיים של פ. ג. וודהאוס היוותה ההשראה לשם.

חלק מחברי הקבוצה הכירו אחד את השני עוד בלימודים באוניברסיטה. רובם למדו באוניברסיטה מקצועות כמו ספרות ופילוסופיה והשתמשו בהשכלתם זו גם בכתיבה הקומית. הקריירה הטלוויזיונית של רובם החלה ככותבים לסדרות בריטיות שונות של ה-BBC בשנות ה-60 וה-70. המרכזיות שבהן, שנחשבות היום לאבות חבורת מונטי פייתון, היו "סוף סוף התוכנית מ-1948" (At Last the 1948 Show) בה כיכבו קליז וצ'פמן, ותוכנית הילדים "אל תכוונו את הטלוויזיה שלכם" (Do Not Adjust Your Set) בה כיכבו פאלין, ג'ונס ואיידל.

מונטי פייתון, כחבורה, החלה דרכה עם התוכנית "הקרקס המעופף של מונטי פייתון" ששודרה ב-BBC משנת 1969 ועד 1974. הסדרה הציגה תפיסות חדשות ומהפכניות לדרך שבה ניתן ליצור קומדיה ולהצחיק, וזכתה להצלחה רבה בבריטניה ובשאר העולם.

לאחר הצלחת הסדרה (ועד שנת 1983) הפיקו חברי מונטי פייתון גם כמה סרטים אשר זכו גם הם להצלחה.

חבורת מונטי פייתון מעולם לא התפרקה רשמית, אך מאמצע שנות ה-80 החל כל אחד מהחברים לפתח קריירה משלו. רובם השתתפו בסרטי קולנוע שונים ואף פנו לתחומים שונים כבימוי וכתיבה. חברי מונטי פייתון הופיעו - לא כקבוצה מלאה (במיוחד לאחר מותו של צ'פמן ב-1989) - בהרכבים שונים בהופעות טלוויזיוניות כSaturday Night Live ובסרטי קולנוע.

הדמויות והמערכונים השונים מופיעים גם במשחקי מחשב למיניהם ואף בספרים.

ביולי 2011, בראיון שהעניק לעיתונאי הישראלי יונתן גת במוסף "7 לילות" של ידיעות אחרונות, חשף ג'ון קליז לראשונה את המתיחויות הרבות שהיו בתוך חבורת מונטי פייטון, בעיקר בינו לבין גרהאם צ'פמן. קליז תיאר את קנאתו של צ'פמן בו ובהצלחתו: "יום אחד גרהם צ'פמן הגיע לחזרות של הפייתונים ואמר לי, 'חלמתי הלילה חלום מדהים. חלמתי שאני שר האוצר, אני יושב מאחורי שולחן גדול ומגיעים אליי כל העוזרים שלי ומבקשים שאחתום על מסמכים. אני יושב, חותם וחותם, ומאושר מאוד. ואז פתאום גיליתי שאתה ראש הממשלה'. זה לקח ממנו את כל שמחת החלום".

הקרקס המעופף של מונטי פייתון

ערך מורחב – הקרקס המעופף של מונטי פייתון

התוכנית שודרה ב-BBC לראשונה ב-5 באוקטובר 1969 והיא נמשכה ארבע עונות רצופות בהן שודרו 45 פרקים. התוכנית בת חצי השעה כללה כמה מערכונים בעלי קישורים שונים או ללא קשר בכלל. מבנה התוכנית היה מהפכני משום שיצר רצף של הומור נונסנס עם קטעי קישור של אנימציה מצחיקה. חלק מהמערכונים היו נקטעים על ידי דמויות כגון הקולונל בטענה כי הם עברו את גבול הטעם הטוב, או על ידי קריין חדשות מאחורי שולחן באמצע השדה שמודיע "ועכשיו למשהו שונה לגמרי" (משפט שהפך לסרט של אוסף מערכונים). חלק מהמקוריות של מונטי פייתון בא לידי ביטוי גם בשבירת המוסכמות בנושא "הפואנטה" וכן על מה מותר ועל מה אסור לצחוק בטלוויזיה ממלכתית.

ב-1971 וב-1972 הופקו שתי תוכניות מיוחדות בנות 45 דקות בגרמנית שנקראו "מונטי פייתונ'ס פליגנדר צירקוס". חלק מהמערכונים עבר דיבוב לגרמנית וחלק צולם בגרמנית כחלק מסדרה ארוכה של בדיחות שמונטי פייתון נהגו ליצור על העם הגרמני ואף על גרמניה הנאצית בפרט.

מערכונים מוכרים

מיטב המערכונים שהופיעו בקרקס המעופף שולבו בגרסאות שונות גם בסרטי המערכונים, בהופעות וביצירות אחרות.

האקדמיה הבריטית לקולנוע העניקה למונטי פייתון בשנת 2009 את פרס באפט"א עבור תרומה בריטית יוצאת דופן לקולנוע. ‏‏[2]

סרטים באורך מלא

סרטי עלילה

חבורת יוצרי מונטי פייתון יצרו מספר סרטים עלילתיים לאחר סיום סדרת הטלוויזיה:

סרטים נוספים

שירי מונטי פייתון

ערך מורחב – שירי מונטי פייתון

במסגרת המערכונים והסרטים יצרו חברי מונטי פייתון כמה שירים, אותם גם שרו וניגנו בעצמם, אשר הפכו ללהיטים גדולים. חלק מהשירים נאספו לאלבומים מוזיקליים שנמכרו בחנויות בנפרד. הידועים שביניהם הם:

ערוץ יוטיוב

בנובמבר 2008, פתחה הקבוצה ערוץ לצפייה מקוונת באתר יוטיוב[3]. מטרת הערוץ לאפשר צפייה באיכות טובה של מערכוני מונטי פייתון. בקליפ מיוחד הציגו חברי מונטי פייתון את הערוץ החדש, וביקשו מהצופים להפוך אותו לרווחי על ידי קניית המוצרים שלהם. בעקבות פתיחת הערוץ זינקו מכירות ה-DVD באתר אמזון ב-23,000%, והגיעו למקום השני בקטגורית מכירות הסרטים וסדרות הטלוויזיה[4].

מחוות

ראו גם

ספר: מונטי פייתון
אוסף של ערכים בנושא הזמינים להורדה כקובץ אחד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ‏טרי גיליאם קיבל אזרחות בריטית ב-1968 ואף ויתר מאוחר יותר, ב-2006, על אזרחותו האמריקאית כמחאה על ממשל ג'ורג' וו. בוש.‏
  2. ^ פרס ל"מונטי פייתון" מהאקדמיה הבריטית, ynet ‏, 18.08.09
  3. ^ http://www.youtube.com/montypython
  4. ^ http://www.youtube.com/blog?entry=n-q9Enl2O2Y