משחק המלכים (ספר) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
Xqbot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.3) (בוט מסיר: da, de, en, es, fi, fr, ga, it, pl, pt, ru, tr
שורה 26: שורה 26:
[[קטגוריה:נובלות]]
[[קטגוריה:נובלות]]
[[קטגוריה:ספרי 1944]]
[[קטגוריה:ספרי 1944]]

[[en:The Royal Game]]
[[da:Skaknovelle]]
[[de:Schachnovelle]]
[[es:Novela de ajedrez]]
[[fi:Shakkitarina]]
[[fr:Le Joueur d'échecs]]
[[ga:Schachnovelle (ÚrscéalFichille)]]
[[it:Novella degli scacchi]]
[[pl:Nowela szachowa]]
[[pt:Schachnovelle]]
[[ru:Шахматная новелла]]
[[tr:Satranç (roman)]]

גרסה מ־22:34, 16 בפברואר 2013

משחק המלכים הוא סיפור קלאסי שנכתב על ידי הסופר שטפן צווייג ופורסם בשנת 1941. הסיפור הוגדר כנובלה פסיכולוגית בגלל העיסוק הנרחב בו בנבכי הנפש של הדמויות בו.

תקציר העלילה

העלילה מתרחשת על סיפונה של אונייה המפליגה מצפון אמריקה לדרומה. אחד הנוסעים על האונייה, המספר את הסיפור בגוף ראשון, מגלה להפתעתו כי להפלגה שמשכה 12 יום יצטרף אלוף העולם בשחמט, מירקו צ'נטוביץ, בדרכו לאליפות שחמט שתתקיים בארגנטינה. היות שהנוסע המספר הינו חובב שחמט, הוא מנסה ליצור קשר עם אלוף העולם ולהזמין אותו למשחק איתו, אולם צ'נטוביץ מסרב. רק לאחר שהמספר נפגש עם מיליונר חובב שחמט על האונייה, מסכים צ'נטוביץ לשחק נגד המליונר וכלל חובבי המשחק על האונייה וזאת בתמורה ל-250 דולר. בערב המשחק מתכנסים כל חובבי השחמט באונייה על מנת לצפות במשחקו של אלוף העולם, אך לאחר 24 מסעים בלבד מביס צ'נטוביץ את כל המשחקים נגדו ללא מאמץ כלל. המיליונר, שגאוותו נפגעה, מבקש משחק גומלין וכל חובבי השחמט מייעצים לו אילו מהלכים לבצע. במהלך משחק הגומלין מתערב אדם זר ומייעץ למליונר לבצע מהלכים שונים, שבעזרתם מסתיים המשחק בתיקו. היות שצ'נטוביץ לא הובס באף משחק בחודשים שקדמו להפלגה, גם לא כשיחק כנגד רבי אמנים רבים, מופתעים כל חובבי השחמט מאוד מתוצאת המשחק. הזר האלמוני שהציע את עזרתו במשחק מוזמן על ידי המליונר לשחק לבדו כנגד צ'נטוביץ למחרת בערב, ולאחר היסוסים לא ברורים מסכים האלמוני לשחק, בתנאי שייערך משחק אחד בלבד. מספר הסיפור נפגש באותו ערב עם הזר, שקורא לעצמו ד"ר ב', ושומע ממנו את סיפורו.

מסתבר שד"ר ב' שמוצאו באוסטריה, נכלא עם עליית הנאצים לשלטון בגלל היותו עורך דין של הכנסייה הקתולית, והנאצים רצו לגלות בעזרתו את מקומות המסתור של אוצרות הכנסייה. החוקרים הנאצים לא חקרו אותו בדרכים קונבנציונליות, אלא שיכנו אותו בחדר מלון ריק לחלוטין מתוך ציפייה שד"ר ב' ישבר מרוב שעמום, בדידות וחקירות לאחר פרק זמן. בהתחלה ד"ר ב' אכן גילה סימני שבירה, אך לאחר מכן התגלגל לידיו ספר שחמט המתאר משחקים של רבי אמנים. לאחר שלמד את כל המשחקים בעל פה ושחזר אותם בראשו, החל דוקטור ב' לשחק שחמט כנגד עצמו בעזרת דמיונו בלבד. בצורה זו הצליח ד"ר ב' לשרוד שנה שלמה ב"כלאו" במלון, ולאחר מכן הוא שוחרר בעקבות התמוטטות עצבים שחווה.

לאחר ששומע המספר את קורותיו של ד"ר ב' הוא מחכה בקוצר רוח למשחק בין ד"ר ב' לבין צ'נטוביץ.

במשחק, שנמשך זמן רב, מנצח ד"ר ב' את צ'נוביץ ובכך גורם להתפעלות בקרב כל חובבי השחמט בספינה.

הסיפור נגמר בכך שד"ר ב' מבין שבגלל הסבל שחווה בשבי הנאצים הוא לא יוכל להמשך לשחק שחמט בעתיד למרות איכות משחקו הנדירה.

בסיפור מתאר צוויג בהרחבה את שתי הדמויות של שחקני השחמט, ד"ר ב' וצ'נטוביץ, ומדגיש את ההבדל שבין גאון האינטואיציה ד"ר ב', לבין הלמדן השקדן והמתבודד צ'נטקוביץ.

תרגומים לעברית

משחק המלכים תורגם לעברית במהדורות שונות, ביניהם:

  1. משחק המלכים, הוצאת ליינמן, תרגם פסח ליפובסקי
  2. משחק המלכים, הוצאת מעיין, תרגם אברהם רוזן, 2004 (הסיפור "שברון לב" מופיע גם הוא בספר זה).
  3. הסיפור מופיע גם בספר "לילה מופלא" שיצא בהוצאת זמורה ביתן, בתרגומו של צבי ארד, בשנת 1984