האביר האפל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
שורה 15: שורה 15:
|מוזיקה=[[האנס צימר]] ו[[ג'יימס ניוטון הווארד]]
|מוזיקה=[[האנס צימר]] ו[[ג'יימס ניוטון הווארד]]
|תקציב=180,000,000 [[דולר אמריקני|דולר]]
|תקציב=180,000,000 [[דולר אמריקני|דולר]]
|הכנסות=1,001,921,825 דולר
|הכנסות=1,004,558,444 דולר
|פרסים=שני [[פרס אוסקר|פרסי אוסקר]]<br />5 [[פרס סאטורן|פרסי סאטורן]]<br />2 [[פרס גילדת שחקני המסך|פרסי גילדת שחקני המסך]]<br />[[פרס באפט"א]]<br />[[גלובוס הזהב]]<br />[[גראמי]]
|פרסים=שני [[פרס אוסקר|פרסי אוסקר]]<br />5 [[פרס סאטורן|פרסי סאטורן]]<br />2 [[פרס גילדת שחקני המסך|פרסי גילדת שחקני המסך]]<br />[[פרס באפט"א]]<br />[[גלובוס הזהב]]<br />[[גראמי]]
|סרט קודם=[[באטמן מתחיל]]
|סרט קודם=[[באטמן מתחיל]]

גרסה מ־01:51, 13 ביולי 2013


שגיאות פרמטריות בתבנית:סרט

פרמטרים [ שם מקורי, שם הסרט, תסריטאי, מפיץ, במאי, מפיק, קישור, כתובית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

האביר האפל
The Dark Knight
מבוסס על באטמן (קומיקס)
בימוי כריסטופר נולאן עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי אמה תומאס, צ'רלס רובן, כריסטופר נולאן עריכת הנתון בוויקינתונים
תסריט ג'ונתן נולאן, דייוויד ס. גויר, בוב קיין, כריסטופר נולאן, ביל פינגר עריכת הנתון בוויקינתונים
עריכה לי סמית עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים כריסטיאן בייל
הית' לדג'ר
מייקל קיין
גארי אולדמן
מורגן פרימן
ארון אקהרט
מגי ג'ילנהול
אריק רוברטס
מוזיקה האנס צימר וג'יימס ניוטון הווארד
צילום ולי פפיסטר עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה האחים וורנר, Syncopy Films, אולפני לג'נדרי, DC קומיקס, Warner Bros. Pictures עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה InterCom, האחים וורנר, נטפליקס עריכת הנתון בוויקינתונים
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 18 ביולי 2008, ארצות הברית
24 ביולי 2008, ישראל
משך הקרנה 152 דקות
שפת הסרט אנגלית
סוגה סרט פעולה, סרט גיבורי-על, סרט דרמה, סרט פשע, נאו-נואר, מותחן פשע, סרט מותחן עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב 180,000,000 דולר
הכנסות 1,004,558,444 דולר
הכנסות באתר מוג'ו darkknight
פרסים שני פרסי אוסקר
5 פרסי סאטורן
2 פרסי גילדת שחקני המסך
פרס באפט"א
גלובוס הזהב
גראמי
סרט קודם באטמן מתחיל
סרט הבא עלייתו של האביר האפל
האתר הרשמי
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
באטמן דואה מעל הונג קונג באמצעות הגלימה שלו, במסגרת המבצע לחטוף את שומר הכספים של המאפיה

האביר האפלאנגלית: The Dark Knight) הוא סרט גיבורי על מז'אנר הפעולה שמבוסס על סדרת הקומיקס "באטמן" מבית DC קומיקס, והוא סרט ההמשך ל"באטמן מתחיל" משנת 2005. הסרט יצא לאקרנים ב-18 ביולי 2008 בבימויו של כריסטופר נולאן ובכיכובם של אנסמבל שחקנים כדוגמת כריסטיאן בייל, מייקל קיין, הית' לדג'ר, גארי אולדמן, מורגן פרימן, ארון אקהרט ואריק רוברטס.

הכיסוי התקשורתי לסרט היה חסר תקדים לסרט קומיקס, היות שכבר מראשית הפקתו החל שיווק ויראלי מאסיבי שנועד לקדם את הסרט. נוסף על כך, סמוך לסוף הצילומים נפטר השחקן הית' לדג'ר המגלם את דמותו של הג'וקר בסרט, והועלתה האפשרות כי הכנותיו הקדחתניות לתפקיד הן אלה שגרמו למותו[1]. הסרט זכה בשני פרסי אוסקר, בהם פרס לשחקן המשנה הטוב ביותר ללדג'ר.

הסרט נבחר למקום ה-15 ברשימת 500 הסרטים הגדולים של כל הזמנים, לפי מגזין אמפייר[2], זאת לפי הצבעה שנערכה בין 10,000 קוראים, 150 במאי קולנוע ו-50 מבקרי קולנוע מוערכים. הסרט נהפך לשובר קופות. מכירות מארזי הסרט שברו את כל שיאי ההכנסות האפשריים לסרט קולנוע באורך מלא, ונכון לפברואר 2013 הוא ממוקם במקום הארבעה עשר ברשימת הסרטים הקופתיים ביותר.

סקירה

בסרט זה מוצג מאבקו של באטמן בג'וקר, נסיך הפשע שמשליט טרור, הרס ואנרכיה בעיר תוך שהוא מבטיח למאפיה לחסל את באטמן. מוצגים גם יחסיו של באטמן (או האלטר אגו שלו ברוס וויין) עם הפקד ג'יימס גורדון (לעתיד מפכ"ל המשטרה), עם התובע המחוזי החדש, הארווי דנט, ועם מושא אהבתו רייצ'ל דוז, העוזרת לתובע המחוזי. על באטמן, גורדון ודנט לשתף פעולה כדי להשיב את השלום על כנו, אך הם נתקלים בגל פשע אלים שיוצר הג'וקר, שמחיל את תוכניתו הזדונית רוויית האנרכיה במטרה להשחית את העיר. באטמן מוצא באויבו החדש יריב שקול וצריך להתמודד עמו בדרכים מתוחכמות ולעתים אף שנוגדות את מצפונו.

מדובר בעיבוד הנאמן ביותר לסדרת הקומיקס מאז הסרט הקודם, שבו מוצג הג'וקר בגרסתו הפסיכופטית, הרצחנית והמצמררת. הסיפור לוקח השראה מהופעותיו הראשונות של הג'וקר בקומיקס, ובעיקר מהסיפור "באטמן: ליל כל הקדושים הארוך", שבו יש את אחד ההסברים כיצד הפך הארווי דנט לדו-פרצוף.

עלילה

בתחילת הסרט, הג'וקר שודד בנק השייך למאפיה של גות'אם סיטי באמצעות עוזריו, אותם הוא מניע להרוג אחד את השני בתום ביצוע תפקידם. באותו לילה, באטמן משבש פגישה בין אחד מאנשי המאפיה בגות'אם לבין הדחליל, לאחר שמספר חקיינים הלבושים בדמותו ניסו לעצרם. לאחר שסבל מפציעות בתקרית זו, וויין נאלץ לתכנן בעזרת מנכ"ל "תעשיות וויין" לושיוס פוקס חליפה משוריינת חדשה וגמישה יותר, שתעזור לו לנוע ביתר קלות ועדיין תהיה מסוגלת לבלום ירי מנשק קל.

באטמן וסגן ג'יימס גורדון מתכננים לחסל את ארגוני המאפיה והפשע המאורגן בעיר. הם מתכוונים לעשות זאת על ידי הפללת הבנקים שלהם באמצעות השתלת שטרות מוקרנים רדיואקטיבית במטרה לגלות היכן מאוכסן תזרים המזומנים של אנשי המאפיה ולהביא לידי הפללתם הכוללת. גם באטמן וגם גורדון מתלבטים האם לשתף את התובע המחוזי החדש, הארווי דנט, בתוכניתם לחסל את ארגון המאפיה בעיר, כיוון שיש לו הפוטנציאל להפוך לגיבור החדש של גות'אם, "האביר הלבן", ולהיות גיבור הציבור באופן שבאטמן, מעצם הגדרתו לעולם לא יוכל להיות. ברוס מוצא את הדרך לדבר עם דנט במהלך פגישה בינו לבין רייצ'ל, שיוצאים יחד, ומשתכנע שדנט מאמין בכל ליבו בצדק, ומוכן לעשות הכול כדי להשיגו. ברוס מארגן אירוע התרמה להארווי, בידיעה שהשתתפות באירוע כזה שמאורגן על ידי ברוס תגייס להארווי תמיכה ציבורית נרחבת.

אנשי המאפיה בגות'אם נפגשים כדי לדון בבעיות הרבות שפוגעות בעסקים שלהם, וכיצד יש להגיב לבאטמן, דנט וגורדון. מנהל חשבונות המאפיה הסיני, לאו, מודיע להם שבעקבות נסיון המשטרה להחרים את כספם הוא החביא את הכסף שלהם וטס להונג קונג. הג'וקר מופיע באופן בלתי צפוי, ומציע לחסל את באטמן בתמורה לחצי מהכסף של המאפיה, הצעה לה המאפיונרים מסרבים. אחד מראשי המאפיה אף מציע פרס על ראשו של הג'וקר, מה שמביא את הג'וקר לרצוח אותו זמן קצר לאחר מכן.

בהונג קונג, באטמן מצליח לחטוף את לאו ושולח אותו למשטרת העיר גות'אם, שם לאו נכנע ומוכן להעיד במשפט פתוח נגד המאפיה. האירוע מאלץ את ראשי המאפיה של גות'אם לשכור את שירותיו של הג'וקר כדי להרוג את באטמן ואת לאו. הג'וקר מציב אולטימטום לגות'אם, ומצהיר שאם באטמן לא יחשוף את זהותו לציבור, אנשים ימותו מדי יום. דנט ניצל על ידי ברוס כאשר הג'וקר פורץ לאירוע ההתרמה של וויין במטרה לרצוח את דנט, ומאיים על חייה של רייצ'ל לפני שהוא נעצר על ידי באטמן בפעם הראשונה. כשמפכ"ל המשטרה לואב והשופטת סורילו שאחראית על משפטם של אנשי המאפיה נרצחים, מודיע הג'וקר כי הבא בתור הוא ראש העיר. בעת לוויתו של מפכ"ל המשטרה, מזנק גורדון להגן בגופו על ראש העיר וחוטף כדור בחזהו, אולם אינו נפגע מאחר שהוא לובש חליפת מגן. למרות אלה, הוא מביים את מותו. הלחץ הציבורי מוביל את ברוס וויין להחלטה לחשוף את זהותו. לפני שהוא מצליח, דנט מודיע במסיבת עיתונאים כי הוא באטמן, ומובל למאסר.

הג'וקר מנסה לארוב למשאית המשוריינת של המשטרה בה מובל דנט. במהלך ניסיון החיסול הבאטמוביל נהרס מפגיעת בזוקה, ובמהלך נטישת החירום משתחרר אופנוע חמוש הנקרא "באט-פוד". בין הבאטמן לג'וקר מתנהל עימות חזיתי, שבו ידו של הג'וקר על העליונה. רגע לפני שהג'וקר חושף את זהותו של באטמן והורג אותו הוא נעצר בידי גורדון, שביים את מותו קודם לכן כחלק מהתוכנית למשוך את הג'וקר מחוץ למחבואו בניסיון לחסל את הארווי דנט. גורדון מוכרז על ידי ראש העיר כמפכ"ל המשטרה החדש.

מאוחר יותר באותו לילה, דנט ורייצ'ל נעלמים, אולם ידועה רק היעלמותו של דנט. בתחנת המשטרה באטמן חוקר את הג'וקר, תוך שהוא מגלה אורך רוח עד לרגע שנודע לו כי גם רייצ'ל נחטפה. עוד הוא מגלה שהמלווים של שניהם מטעם המשטרה בעצם עבדו עבור ראש המאפיה מארוני, וקשרו אותם בתוך מחסנים מחווטים בחומרי נפץ בשני צדדים מרוחקים של העיר, מספיק כדי שבאטמן לא יוכל להציל את שניהם. במהלך השיחה הג'וקר חושף בפני באטמן את מחשבותיו הכיאוטיות והאנרכיסטיות על שניהם, שיחה שממשיכה רק מאוחר יותר כשבאטמן לוכד את הג'וקר בשנית. באטמן פונה להציל את רייצ'ל בעוד גורדון והמשטרה פונים להציל את דנט. בעזרת פצצה המוברחת בבן אנוש, הג'וקר מפוצץ את מחלק המשטרה ובורח מהמעצר המשטרתי יחד עם לאו. מעט לאחר מכן נחשפת הבדיחה הזדונית והמרושעת של הג'וקר: הוא גילה לבאטמן את הכתובות אך הוליכו שולל - בעוד באטמן היה בטוח שהוא עומד להציל את רייצ'ל, הוא מגיע למקום בו הארווי לכוד. באטמן מציל בהצלחה את דנט, אך האש מהפיצוץ נאחזת בפניו של דנט הספוגים דלק ומשחיתה את מחציתם. גורדון מגיע למיקום של רייצ'ל מאוחר מדי והיא נהרגת בפיצוץ.

בבית החולים, האבל כתוצאה ממותה של רייצ'ל מביא את דנט למצב של טירוף. הוא מסרב לקחת את תרופות ההרגעה ומבטיח לגורדון שהאחרון ישלם על מותה של רייצ'ל ויצטער על כך. על ספינת מטען הג'וקר מצית את לאו למוות כאשר הוא יושב על ערימה ענקית של שטרות כסף, ובכך מראה כי כסף זהו לא הדבר שחשוב לו אלא המסר, שהוא הטרור, הכאוס והאנרכיה ומטרתו היא להוכיח שכולם ניתנים להשחתה. בנוסף, הג'וקר משתלט על אנשי המאפיה הנותרים.

מונע מתוך פחד, מחליט קולמן ריס, עורך דין של "תעשיות וויין" שנחשף לזהותו של באטמן, לעלות לתקשורת ולחשוף בפומבי את זהותו של באטמן. כשהג'וקר שומע זאת הדברים לא מוצאים חן בעיניו (מטרתו החדשה, יצירת כאוס לשם כאוס, לא תצלח אם באטמן יהרג כבקשת המאפיה) והוא מציב אולטימטום נוסף לגות'אם: אם קולמן ריס לא מת תוך שעה, הוא מפוצץ בית חולים. ברוס וויין מציל את ריס ברגע האחרון ומודיע לגורדון על קיומם של בוגדים נוספים במשטרה.

הג'וקר מגיע לבית החולים ומשכנע את דנט לצאת ולנקום בכל השוטרים המושחתים והמאפיונרים שאחראים למותה של רייצ'ל, כמו גם באטמן וגורדון, תוך שהוא מפעיל לוחמה פסיכולוגית על דנט ומשכנע אותו שכאוס הוא עניין של גורל - הוגן וחסר פשרות. הג'וקר עוזב ומפוצץ את בית החולים תוך שהוא חוטף אוטובוס מלא בחולים.

לאחר שחס על חייו של הג'וקר, דנט, שהופך לדו-פרצוף (כינוי אותו קיבל מהמשטרה בעקבות אישיותו ההפכפכה), יוצא לנקמת דם בשוטרים המושחתים שלקחו חלק במותה של רייצ'ל, כמו גם באנשי המאפיה ובראשם מארוני, תוך שהוא חורץ את גורלם בשרירותיות על ידי הטלת מטבע. הוא הורג בדרך זו את השוטר ווירץ שחטף אותו ואת מארוני, אך חס על חייה של הבלשית רמירז שחטפה את רייצ'ל ומשתמש בה כדי לנקום בגורדון.

הג'וקר מודיע לציבור שכל מי שישאר בעיר עד רדת הלילה יהיה נתון למרותו. היות שהגשרים והמנהרות של העיר סגורים לנוכח התרעה על פיצוץ בידי הג'וקר, תושבים מתחילים להתפנות במעבורות. הג'וקר ממלכד שתי מעבורות, כאשר מעבורת אחת מלאה באסירים שפונו בניסיון למנוע מהג'וקר לשחרר אותם והשנייה באזרחים, ומודיע לאנשים שעל שתי המעבורות שהדרך היחידה שבה האנשים יוכלו להציל את עצמם תהיה לפוצץ את המעבורת הנגדית באמצעות שלט שנמצא בכל אחת מהמעבורות, שאם לא כן, הג'וקר יפוצץ את שתיהן בחצות. הג'וקר בטוח שגות'אם תחשוף את הצד האפל שלה, בכך שתחסל את עצמה (ראו גם: דילמת האסיר). בינתיים, באטמן מוצא את הג'וקר ובני הערובה שחטף. כאשר הוא מגלה שהג'וקר הסווה את בני הערובה כאנשיו, הוא נאלץ לתקוף הן את יחידת ה-SWAT של גורדון והן את אנשיו של הג'וקר במטרה להציל את בני הערובה האמיתיים.

תוכניתו של הג'וקר לפוצץ את שתי המעבורות נכשלת אחרי שנוסעי שתי המעבורות מחליטים שלא לפוצץ אחד את השני. באטמן מוצא את הג'וקר ולוכד אותו, אך מסרב להביא למותו (זאת בדומה לסרט הקודם שבו סירב להרוג את ראס-אל-גול אך ידע שלא מוטלת עליו החובה להצילו. מוטיב זה בא להראות שבאטמן אינו ניתן להשחתה, גם כאשר מדובר בגדולי הפושעים). הג'וקר מודה כי הבאטמן באמת בלתי ניתן להשחתה, והיות שהוא משלים אותו, שניהם ככל הנראה ישחקו במשחק "החתול והעכבר" לנצח.

לעומתו, הארווי דנט לא היה חסין בפני השחתה, וכעת הג'וקר שחרר את דו-פרצוף מתוך כוונה שישמיד את גות'אם בטירופו. כשהוא משאיר את הג'וקר ליחידת ה-SWAT, באטמן יוצא לחפש את דנט. בין שרידי הבניין בהם נהרגה רייצ'ל, באטמן מוצא את דנט אשר מחזיק במשפחתו של גורדון באיומי אקדח, ומאיים להרוג אותם לנגד עיניו של גורדון. דנט מכריע את גורלם של באטמן, שלו עצמו ושל בנו של גורדון בשלוש הטלות מטבע. בהתאם לתוצאות, הוא יורה בבאטמן בבטנו וחס על חיי עצמו. לפני שדנט מכריע בגורל הילד, באטמן מעיף אותו דרך צידו של הבניין. בנו של גורדון ניצל אך באטמן ודנט נפלו ודנט נהרג. דנט נמצא כשהוא מוטל על האדמה, כשחצי פניו המושחתות נראה לעין. באטמן וגורדון מבינים שאם האמת תתגלה לגבי דנט והרציחות שביצע, המורל הציבורי ייהרס ללא תקנה וכל מה שדנט ניסה להשיג יהיה לשווא. העיר זקוקה לגיבור אמיתי, ותושביה אינם מוכנים לקבל את הבאטמן כמושיעם. באטמן הופך את צד פניו של דנט לצד שאינו מושחת, ומשכנע את גורדון לשמר את שמו של דנט ולשקר לכל העיר, על ידי האשמת באטמן בכל הרציחות. גורדון משמיד את אות העטלף והמרדף אחרי באטמן מתחיל. באטמן הופך מגיבור לניצוד. אך כאשר מפציר בנו של גורדון באביו ש"באטמן לא עשה שום דבר רע", גורדון אומר לבנו: "כי הוא הגיבור שמגיע לגות'אם, אבל לא האחד שהיא צריכה עכשיו... אז אנחנו נצוד אותו... כי הוא יכול לעמוד בזה... כי הוא לא גיבור... הוא השומר הדומם, מגן עירנו, האביר האפל". סצנה זו מהווה את הרמז לסרט ההמשך והאחרון בטרילוגיה, "עלייתו של האביר האפל".

שחקנים ראשיים

השחקנים ויוצרי הסרט בהקרנת הבכורה בלונדון. משמאל לימין: כריסטופר נולאן, המפיקים אמה תומאס וצ'ארלס רובן, השחקנים מוניק גבריאל קורנן (רמירז), מייקל קיין (אלפרד), ארון אקהרט (דנט), מגי ג'ילנהול (דוז) וכריסטיאן בייל (ויין)
תעשיין מיליונר שמקדיש את חייו ללחימה באי-צדק כבאטמן. בייל ציין שהוא בטוח בהחלטתו לשוב לתפקיד משום התגובה החיובית לביצועו בסרט "באטמן מתחיל". הוא המשיך באימוני ההגנה העצמית קייסי אותם החל לקראת "באטמן מתחיל" וביצע מרבית מהפעלולים בעצמו, אך לא העלה את מסת שרירי גופו משום שחליפת העטלף החדשה איפשרה לו לנוע ביתר קלות. בייל מתאר את הדילמה של וויין בשאלה "האם למסע הצלב שלו יש סוף? האם הוא יכול לפרוש ולנהל אורח חיים רגיל? העוצמה הנפשית שנדרשת כדי לשמור על רגשות הזעם שלו בילדות הופכת למעמסה רגשית ככל שהזמן עובר והוא ממשיך לעשות זאת. בשלב מסוים נוצר כבר הצורך לגרש את השדים הפנימיים שמעמיסים עליך"[3]. הוא מוסיף ואומר, כי נכון לעכשיו כבר לא מדובר רק בנער צעיר שסובל ושמנסה לחפש תשובה, אלא באדם שיש לו כוח אשר מהווה לו כמעמסה, והוא חייב להבדיל בין השגת הכוח לבין שמירה עליו. בייל הרגיש שאישיותו של וויין התבססה כבר בסרט הראשון בסדרה, ולכן אין זה בטוח אם הנבלים איתם יתמודד יאפילו על דמותו.
פושע פסיכופטי ורצחני, יריבו המושבע של באטמן. נולאן רצה לעבוד בעבר עם לדג'ר על מספר פרויקטים, והסכים לגישתו של לדג'ר שהג'וקר צריך להיות כאוטי. לאחר שלדג'ר צפה ב"באטמן מתחיל", הוא מצא דרך לפיה הג'וקר יתאים לטון המאפיין של הסרט. לדבריו, "הג'וקר הוא ליצן פסיכופת, סכיזופרן ורוצח המונים עם אפס אמפתיה"[4]. לכל אורכו של הסרט, הג'וקר מציין את רצונו לערער את מאזן הסדר החברתי דרך מעשי פשע, ועימותו עם באטמן עוזר להגדיר את מי שהוא. כדי להתכונן לתפקיד, לדג'ר הסתגר בחדר בית מלון למשך חודש ויצר את יציבתו של הג'וקר, צורת התבטאותו ואישיותו, וכמו כן תיעד את התהליך דרך מחשבותיו והרגשותיו של הג'וקר[5]. אף על פי שבתחילה הוא מצא שהמטלה קשה, לדג'ר לבסוף פיתח קול שונה בתכלית מביצועו של ג'ק ניקולסון לסרט "באטמן". הוא ציין את סרט הקולנוע "תפוז מכני" ואת דמותו של סיד וישס כנקודת התחלה מוקדמת לו ולבייל בגילום דמויותיהם[6][7]. הוא מוסיף ומציין שיש בג'וקר מעט מהכול, ושום דבר אינו עקבי. לדג'ר הורשה לצלם בעצמו את קטעי הווידאו אותם הוא שולח כאזהרות. כל צילום היה שונה מקודמו. נולאן כל כך התרשם מביצועו של השחקן עד אשר לא נכח בעת צילומי הווידאו לחטיפתו של העיתונאי.
התובע המחוזי של גות'אם סיטי, שמעשיו למיגור הפשע מקנים לו את התואר "האביר הלבן של גות'אם". הקרב שלו עם העולם התחתון מותיר אותו מצולק והופך אותו למטורף צמא לדם. וויין רואה בדנט את דמות יורשו, ומכיר בעובדה שלחימתו של באטמן בפשע היא משימה ארוכת שנים. עובדה זו מתעצמת לנוכח הטרגדיה שבנפילתו של דנט. נולאן ודייוויד ס. גויר רצו להשתמש בדמותו של דנט כבר בסרט "באטמן מתחיל", אך החליפו אותו ברייצ'ל דוז ברגע האחרון משום שהרגישו שלא יעשו עם דמותו צדק. בין המועמדים לתפקיד נבחנו ליב שרייבר, ג'וש לוקאס, ריאן פיליפה, מארק רופאלו ויו ג'קמן, אך לבסוף נולאן בחר באקהרט משום שהתרשם מביצועיו למבחני הליהוק לסרט "ממנטו", ולגילומו המצודד כגיבור אמריקני. אקהרט עצמו היה מעוניין בגילומם של טובים שהופכים לרעים, בעיקר בזכות משחקו בסרטים "הדליה השחורה", "תודה שעישנתם" וב-"In The Company of Men". אף על פי שדו-פרצוף הוא נבל בקומיקס, אקהרט בחר לגלם אותו כפורע חוק מעוות כדי להדגיש את תפקידו כמקבילו של באטמן. הוא מציין כי "הוא עדיין נאמן לעצמו. הוא לוחם בפשע, ואינו הורג אנשים טובים. הוא אינו אדם רע במובן הטהור של המילה"[8]. לצורך גילום הדמות, אקהרט חשב על משפחת קנדי, במיוחד על רוברט קנדי, שהיה אידאליסט שלחם בפשע המאורגן.
סגן משטרת גות'אם סיטי, ומקציני המשטרה הנאמנים ביותר של העיר. הוא יוצר ברית מתוחה עם באטמן ודנט במטרה לעצור את הג'וקר. כאשר הג'וקר מתנקש בחייו של מפכ"ל המשטרה לואב, ראש העיר גרסיה ממנה את גורדון למפכ"ל המשטרה החדש. נולאן ציין ש"באטמן: ליל כל הקדושים הארוך" הכיל מערכת יחסים משולשת מוצלחת בין דנט, גורדון ובאטמן. אולדמן מציין שגורדון מפתח הערכה לבאטמן לקראת סיומו של הסרט, אך כעת יותר מתמיד באטמן הוא האביר האפל המצורע[9].
משרתו הנאמן של ברוס וויין ושומר סודו. הוא מעניק לוויין עצות שימושיות, ודימויו כדמות אב הקנה לו איפיון של "הבטמן של באטמן" (בטמן=משרת אישי לקצינים בצבא).
מנכ"ל "תעשיות וויין" שמספק את אמצעי הלחימה והפטנטים עבור באטמן, ואשר אינו מודע בתחילה לחייו הכפולים של מעסיקו.
העוזרת לתובע המחוזי וחברת ילדות של וויין, שמחזיקה ברגשות כלפיו. לפני מאורעות הסרט, היא אומרת לוויין שאם אי פעם יחליט להפסיק לפעול כבאטמן, הם יוכלו להיות יחד. היא אחת מהמעטים היודעים את זהותו הסודית. חברתו של דנט. ג'ילנהול החליפה את קייטי הולמס בתפקיד. היא הכירה בעובדה שדמותה היא של "הנערה במצוקה", אך בד בבד נולאן ביקש להעצים את כוחה של הדמות.
מאפיונר שמשתלט על המאפיה של קרמיין פלקונה. בין המועמדים לתפקיד נמנו בוב הוסקינס וג'יימס גנדולפיני.

בסרט משתתפים גם מייקל ג'יי וייט כגמבול, ראש כנופיית המאפיה, נסטור קרבונל כראש העיר אנתוני גרסיה, ויליאם פיכטנר כמנהל בנק של המאפיה בגות'אם, צ'ין האן כלאו, מנהל החשבונות של המאפיה, קית' זרבאג'קה כבלש ג'רארד סטיבנס, קולין מקפרליין כמפכ"ל המשטרה לואב וקיליאן מרפי כדחליל/ד"ר ג'ונתן קריין בהופעת אורח.

הפקה

חליפת העטלף החדשה, כפי שהופיעה בסרט זה ובהמשכו.

פיתוח

"כשערכנו חיפוש בחוברות הקומיקס, היה לנו הרעיון המלהיב שנוכחותו של באטמן בגות'אם סיטי היא זו שמושכת אליה פושעים. נוכחותו היא שמושכת טירוף. כשאתה מתעסק עם סוגיות כמו אדם שלוקח את החוק לידיו, אתה חייב לשאול "לאן זה יוביל?". זה מה שהופך את הדמות לאפלה כל כך, משום שהיא מבטאת שאיפת נקם."

לפני יציאת "באטמן מתחיל", התסריטאי דייוויד ס. גוייר כתב שני המשכים לסרט, שיציגו את דמותם של הג'וקר ושל דו-פרצוף, שפניו הושחתו לאחר שבאטמן ניסה להצילו. גויר ציין, כי השפעתו לתסריט הייתה המיני סדרה "באטמן: ליל כל הקדושים הארוך"[11]. תהליך ההפקה החל ב-31 ביולי 2006. נולאן החליט כי לא יביא את סיפור מקורו של הג'וקר, כי אם את עלייתו לכוח.

עוד ציין נולאן, כי אמונותיו המעוותות של הג'וקר מושפעות מחוברת הקומיקס "באטמן: הבדיחה ההורגת". בנוסף, הוא הביא את סרט הקולנוע "היט" (בכיכובם של אל פצ'ינו ורוברט דה-נירו) כהשפעה ישירה למרדף כלל-עירוני בין שני כוחות - הטוב נגד הרע. הסרט ירחיב את התפתחותו של באטמן כבלש וההתמודדות שלו עם מות הוריו, ובאופן כללי יציג תהליך של הסלמה, כאשר דברים יהפכו לגרועים יותר במקום שייסתדרו. נולאן תיאר את העימות הידידותי בין ברוס ויין להארווי דנט כחוט המקשר של הסרט[12]. נולאן גם בחר להביא את הפיכתו של דנט לדו-פרצוף כחלק מהסיפור, ובכך ליצור סוג של אמפתיה כלפי הדמות.

"הג'וקר שאנו פוגשים ב"אביר האפל" הוא כבר דמות מבוססת. עבורי, הג'וקר הוא שלם, אין כל גוונים של אפור בו. אולי גוונים של סגול. הוא אפל בצורה בלתי נתפסת. הוא פורץ כעת באותה מידה שבה פרץ בקומיקס"

צילום

הצילומים החלו באפריל 2007, לראשונה באמצעות טכנולוגיית IMAX, באתרי צילום עירוניים בשיקגו, בלונדון, בלוס אנג'לס ובבולטימור, כמו גם צילומים באתרים כדרגנוע סנטרל - מיד-לוולס ועיר החומה קאולון שבהונג קונג. לצורך הצילומים בהונג קונג נשכרו מסוקים ו-C-130 הרקולס.

עיצוב

מראהו האנרכיסטי של הג'וקר, המגולם על ידי הית' לדג'ר

למראהו של הג'וקר, נבחר המראה המחוספס והגס שישקף את אופיו בהתאם. נולאן ציין, כי מראה פניו משווה לדיוקניו של הצייר פרנסיס בייקון[13]. ליצירת המראה האנרכיסטי של הג'וקר, נלקחו השפעות מיוצרי תרבות הנגד כדוגמת איגי פופ וג'ון ליידון. לדג'ר תיאר את האיפור כ"טכנולוגיה חדשה" - שלוש רצועות של תרכובת סיליקון המודבקות בפחות זמן אשר נדרש בעבר מאיפור פרוסטתי רגיל.

חליפתו של באטמן מהסרט הקודם זכתה לשדרוג, כאשר המעצבים הוסיפו לה רפידות אלסטיות רחבות שיאפשרו לה חיבור מותאם יותר לשחקן הלובש אותה, ואשר ירמזו על טכנולוגיה מתוחכמת. בנוסף, היא נבנתה מ-200 רצועות אלסטיות של גומי, פיברגלס וניילון כדי שתאפשר גמישות רבה יותר. מסיכת העטלף עוצבה על בסיס קסדת אופנוע, והיא כעת מופרדת מאזור הצוואר, מה שמאפשר לשחקן להזיז את ראשו בקלות רבה יותר. המסיכה מאובזרת בעדשות לבנות, המשמשות את באטמן כגלאי סונאר. עובדה זו נותנת לדמות את מראהּ‏ מהקומיקס ומסדרות האנימציה. כמו כן, מגני הזרוע של באטמן מסוגלים לירות להבים, בשונה מהסרט הקודם. למרות שהחליפה החדשה כבדה ב-3.5 ק"ג יותר, כריסטיאן בייל מצא שהחליפה נוחה יותר ושאינה מחממת כקודמתה. בסרט זה נעשה עדיין שימוש בחליפה המקורית, כאשר באטמן מפעיל לחץ הידראולי כדי לכופף קנה של אקדח וכדי לחתוך מתכת.

עיצובה של גות'אם סיטי אינו כה מחוספס כמו בסרט הקודם. קראולי ציין כי "בסרט זה העיר שרויה בכאוס תמידי, וכל העת מתפוצצים דברים, כך שהיה צורך 'לנקות' מעט את חזות העיר"[10].

אקהרט עם איפור וסממני לכידת תנועה על פניו. למטה: התוצר הסופי

אפקטים

אופנוע ה"באט-פוד"

הסרט מציג לראשונה את ה"באט-פוד", עיצוב מחודש לאופנוע העטלף, שמשתחרר מנטישת החירום של הבאטמוביל.

מעצב האביזרים ניית'ן קראולי, שעיצב את הבאטמוביל לסרט "באטמן מתחיל", יצר שישה דגמים מתוך כורח הנזקים שעלולים להיגרם בעת צילומי הסרט[14], ונדרשו שישה חודשים נוספים לצורך ניסויי מבחן. ה"באט-פוד" נשלט באמצעות הכתפיים במקום בידיים, וזרועות הרוכב מוגנות על ידי מגינים דמויי "שרוולים". לאופנוע שני צמיגים בקוטר 508 מילימטר ונראה כי הוא חמוש בוויי תפיסה ומקלעים. מנועי האופנוע ממוקמים במרכזו של כל צמיג. הרוכב שוכב על גבי גוף האופנוע, והוא מסוגל לנוע למעלה או למטה כדי להימנע מכל ירי הנורה לכיוונו.

לגבי מראהו של דו-פרצוף, ארון אקהרט ציין כי "בסרט זה הוא מחליא, ונותן את ההרגשה המזוויעה של אדם תמים וטוב שפרצופו נתלש מעליו בפתאומיות, מותיר אחריו אדם שפל וממורמר". תמונות רבות המתיימרות להציג את פניו המושחתות של דו-פרצוף יצאו לרשת חודשים לפני יציאת הסרט לאקרנים, אך אקהרט ביטל את הניסיונות הללו באומרו "הם חושבים בקטן. נולאן הולך עם מראהו של דו-פרצוף עד הסוף"[15]. חברת האפקטים Framestore יצרה 120 שוטים של גרפיקה ממוחשבת כדי להמחיש את מראהו החרוך של דו-פרצוף. נולאן חשב כי שימוש באיפור ייראה לא מציאותי, משום שהשיטה מוסיפה לתווי הפנים ולא מחסירה, כפי שנראה בכוויות אשר בקורבנות שריפה. חברת האפקטים אישרה את העובדה כי סידרה מחדש את מיקום העצמות, השרירים והחיבורים העיצביים כדי לתת לדמות אוירה דרמתית יותר. לכל שוט, שלוש מצלמות באיכות של 720 פיקסל מוקמו בזויות שונות ולכדו במדויק את הבעות פניו של אקהרט. סממנים ובסיס לגולגולת שמוקמו על פניו של אקהרט שימשו כרפרנס לתאורה.

מוזיקה


שגיאות פרמטריות בתבנית:אלבום

פרמטרים [ amg, שם האלבום ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

האביר האפל
פסקול מאת האנס צימר וג'יימס ניוטון הווארד
יצא לאור CD:‏ 15 ביולי 2008
LP:‏ 12 באוגוסט 2008
מהדורה מיוחדת: 9 בדצמבר 2008
סוגה סרט פעולה, סרט גיבורי-על, סרט דרמה, סרט פשע, נאו-נואר, מותחן פשע, סרט מותחן עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים Warner Bros. Records
הפקה אמה תומאס, צ'רלס רובן, כריסטופר נולאן עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

להלחנת פסקול הסרט, נשכרו האנס צימר וג'יימס ניוטון הווארד, שהלחינו גם את הפסקול הקודם בסדרה. צימר ציין כי נעימת הנושא העיקרית של באטמן הוצגה רק בסוף הסרט הקודם, וכי עתה יש אפשרות להרחיב אותה לכדי שלמותה, תוך כדי התפתחות הדמות. הווארד וצימר האמינו כי יצירתה של נעימת נושא הרואית שאותה יוכל הצופה להמהם יביא להתעלמות ממורכבותה ואפלותה של הדמות.

הסוויטה בת תשע הדקות לדמותו של הג'וקר ("למה כל כך רציני?") מבוססת על שני תווים המנוגנים על ידי צ'לו אלקטרוני, סולו של כינור ומקטע כינורות. צימר השווה את סגנון הלחנתו לזה של הלהקה הגרמנית קרפטוורק וכן לעבודתו עם להקת הרוק האנגלית "The Damned" למשך כל אורכה של היצירה, צימר השתמש בתערי גילוח על כלי מיתרים כדי להשיג את האפקט המעונה והמעוות שמלווה את הדמות על המרקע. כאשר לדג'ר מת, צימר הרגיש כי עליו להתחיל מחדש את החומר ולהלחין נעימת נושא חדשה, אך עצם כך "תבטל את האלמנטים המרושעים". ג'יימס ניוטון הווארד הלחין נעימות אלגנטיות ויפהפיות לדמותו של הארווי דנט/דו-פרצוף כדי שישמשו כקונטרסט לדמותו של הג'וקר.

ב-12 בנובמבר 2008 פורסם, כי חברי האקדמיה פסלו את הפסקול משום שיותר משני אנשים חתומים על הלחנתו. דבר זה אירע גם לפסקול הסרט הקודם בסדרה, "באטמן מתחיל"[16]. לאחר בדיקת הנושא חזרה בה האקדמיה מהחלטתה ב-9 בדצמבר 2008 ואיפשרה לפסקול להתמודד בטקס האוסקר[17].

האלבום הגיע למקום מספר 20 ברשימת בילבורד 200, ולמעלה מ-25 אלף עותקים נמכרו כבר בשבוע הראשון ליציאתו. ב-8 בפברואר 2009, הפסקול זכה בגראמי בקטגוריית "אלבום הפסקול לסרט קולנוע הטוב ביותר". במאי 2009, הפסקול זכה בפרס המוזיקה הבריטית למוזיקה קלאסית בקטגוריית הפסקול הטוב ביותר.

הביקורות לפסקול היו ברובן חיוביות. אתרים מקוונים כגון scorenotes.com, tracksounds.com ו-soundtrack.net שיבחו את השילוב בין האלמנטים האלקטרוניים והתזמורתיים, נוסף על ההתרחקות הנוספת מהטון של פסקול הסרט באטמן של טים ברטון, אותו הלחין דני אלפמן[18][19] [20]. אתרים אחרים, כמו Movie Music UK ו-filmtracks.com מצאו שהפסקול הוא שטחי ולא יצירתי, כאשר הרבה אלמנטים נלקחו מפסקולים קודמים של שני המלחינים, ובעיקר של צימר. כריסטיאן קלמנסן מ-filmtracks.com מצא שנעימת הנושא של הג'וקר ("למה כל כך רציני?") בלתי ניתנת לשמיעה ומדובר ב"תשע דקות מחייך שלעולם לא תקבל בחזרה". הערות נוספות היו על נעימת הגיבור, כפי שהודגשה בנעימה "כמו כלב שרודף אחרי מכוניות". קלמנסן החשיב אותה כ"עירבוב מעומעם בין הפסקולים של הסמוראי האחרון, הקו האדום, צופן דה וינצ'י וכוננות מיידית"[21].

רשימת הרצועות והסצינות שבהן הן מושמעות:

דיסק ראשון:

# כותרת אורך סצנות מפתח/הערות
1 "Why So Serious"
"למה כל-כך רציני?"
9:14 מתנגנת בכל פעם שהג'וקר מופיע. הנעימה קרויה על שם השורה שהג'וקר אומר לגמבול לפני שהוא הורג אותו.
2 "I'm Not a Hero"
"אני לא גיבור"
6:34 מתנגנת מיד לאחר שוד הבנק כשמייק אנגל מראיין את ראש העיר, כאשר המטוס נוחת במים כדי לאסוף את ויין, וכאשר באטמן חוטף את לאו בהונג קונג.
3 "Harvey Two-Face"
"הארווי דו-פרצוף"
6:16 נעימתו של הארווי דנט ודו-פרצוף. הנעימה קרויה על השם שניתן לדנט בידי משטרת גות'אם סיטי, כפי שנאמר לו בידי גורדון.
4 "Aggressive Expansion"
"התרחבות אגרסיבית"
4:35 החלק הראשון מתנגן בסוף הסרט, בסצנה בה באטמן נמלט עם הבאט-פוד. אמצעה של הנעימה מתנגנת כאשר פוקס נפגש עם לאו בהונג קונג. סופה של הנעימה מתנגנת כאשר הג'וקר הורג את המפכ"ל לואב, השופטת סורילו ומגיע למסיבה כדי לקחת את דנט. הנעימה קרויה על שם המשפט שהג'וקר אומר לאחר שהורג את גמבול, "יש פוטנציאל להתרחבות אגרסיבית".
5 "Always a Catch"
"תמיד יש מילכוד"
1:39 תחילתה של הנעימה מתנגנת כאשר הג'וקר יורה על מכוניות עוברות בתביעתו שבאטמן יפגע בו. שם הנעימה מבוסס על משפט שבאטמן אומר לגורדון בתגובה למעשיו של הג'וקר על המעבורות, "תמיד יש מילכוד (כשמדובר בג'וקר)". לא שומשה בסרט.
6 "Blood on my Hand"
"דם על ידיי"
2:16 מתנגנת במהלך הסצנה הראשונה בין גורדון לדנט. הנעימה קרויה על פי משפט שבו ויין אומר "אולי, אבל יש לי מספיק דם על הידיים".
7 "A Little Push"
"דחיפה קטנה"
2:42 בזמן שדנט מאיים על פושע בעזרת מטבע ואקדח. הנעימה קרויה על שם המשפט האחרון של הג'וקר בסרט "כל מה שצריך זו דחיפה קטנה".
8 "Like a Dog Chasing Cars"
"כמו כלב שרודף אחרי מכוניות"
5:02 מתנגנת ברקע כאשר המפכ"ל גורדון מתאם את המתקפה על הבניין בו נמצא הג'וקר, ובאטמן מפריע לו ודואה לעבר הבניין. חלק מהנעימה מופיע לפני המשפט "הצג מעט אנרכיה", אותו אומר הג'וקר לדנט בזמן שהוא שוכב בבית החולים.
9 "I'm the Batman"
"אני הוא הבאטמן"
1:59 בזמן שאלפרד אומר לוויין על התקופה שלו בבורמה. הנעימה קרויה על שם מסיבת העיתונאים כשדנט אומר שהוא הבאטמן.
10 "And I Thought My Jokes Were Bad"
"וחשבתי שהבדיחות שלי גרועות"
2:28 מתנגנת כאשר ויין נוהג בלמבורגיני ומוודא שמר ריס אינו נהרג. הנעימה קרויה על שם המשפט שאומר הג'וקר למאפיונרים בעת פגישתם.
11 "Agent of Chaos"
"סוכן הכאוס"
6:55 מתנגנת כאשר באטמן הולך להציל את רייצ'ל לאחר חקירתו של הג'וקר, כאשר הג'וקר נמלט, מותה של רייצ'ל והשחתת פניו של דנט, ולאחר מכן. הנעימה קרויה על השם בו מתאר הג'וקר את עצמו בסצנת בית החולים בינו לבין דנט.
12 "Introduce a Little Anarchy"
"הצג מעט אנרכיה"
3:42 הנעימה מתחילה כאשר באטמן מבין שהג'וקר הלביש את בני הערובה בתור פושעיו, ה"ליצנים". מסתיימת כאשר הג'וקר דוחף את באטמן דרך רשת. שם הנעימה נאמר במהלך סצנת בית החולים בין הג'וקר לדנט.
13 "Watch the World Burn"
"צפה בעולם בוער"
3:47 מתנגנת כאשר דנט/דו-פרצוף מחזיק במשפחתו של גורדון תחת איומי אקדח. מסתיימת כאשר באטמן מפיל את דנט מהבניין. הנעימה קרויה על שם המשפט שאומר אלפרד על הג'וקר, "יש אנשים שרוצים פשוט לצפות בעולם בוער".
14 "A Dark Knight"
"אביר אפל"
16:14 אסופת מקטעים של סצנת המעבורת (במיוחד כאשר הג'וקר סופר לקראת חצות), פוקס מגיע להונג קונג, סצנת הסיום, מרבית כתוביות הסיום. הנעימה קרויה על שם תיאורו של גורדון לבאטמן בסוף הסרט, "הוא השומר הדומם, מגן עירנו, האביר האפל".

רשימת הרצועות, דיסק שני - מהדורה מיוחדת

# כותרת אורך סצנות מפתח/הערות
1 "(Bank Robbery (Prologue"
שוד בנק (פרולוג)
5:24 סצנת הפתיחה, שוד הבנק.
2 "Buyer Beware"
"קונה, היזהר"
2:56 כאשר באטמן מפריע לפגישה בין המאפיונר הצ'צ'ני לבין הדחליל. נקרא על שם המשפט שאומר הדחליל אחרי שהצ'צ'ני צועק עליו בגלל הרעל שלו.
3 "Halfway To Hong Kong"
"בחצי הדרך להונג קונג"
3:43 הסצנה הראשונה ב"מערת העטלף" החדשה, בזמן המשפט של סאל מארוני. על שם משפט שאומר דנט כשלאו נמלט להונג קונג.
4 "Decent Men In An Indecent Time"
"גברים הגונים בתקופה בלתי הגונה"
2:51 כאשר גורדון חוזר הביתה לאחר שביים את מותו, כשבאטמן מענה את מארוני, כשדנט מאיים על תומאס שיף (לפני נעימת "דחיפה קטנה"), כותרות הפתיחה. הנעימה קרויה על שם משפט שאומר דו-פרצוף לבאטמן, "היית חושב שהיינו יכולים להיות גברים הגונים בתקופה בלתי הגונה".
5 "You're Gonna Love Me"
"אתה הולך לאהוב אותי"
4:51 במהלך השיחה של דנט עם ראש העיר במשרדו כשמתחזה לבאטמן נתלה מחוץ לחלון, גם כאשר הג'וקר נמצא במסיבה שעורך ויין לדנט, כשבאטמן מופיע ורייצ'ל מושלכת מחוץ לבניין. סופה של הנעימה מתנגנת כאשר ויין מנשק את רייצ'ל בדירתו. הנעימה לקוחה מתוך הסצנה באירוע גיוס הכספים שבה הג'וקר מגיב לתקיפתה של רייצ'ל באומרו "יש בך רוח קרב, אני אוהב את זה", ובאטמן מופיע משום מקום ועונה לו "אז אתה הולך לאהוב אותי".
6 "Chance"
"מזל"
3:34 לאחר הניסיון להרוג את ראש העיר בלוויה הפומבית למפכ"ל לואב. גם כשדנט טוען כי הוא הבאטמן, וכשהוא נותן לרייצ'ל את המטבע. שם הנעימה קרוי על שם המשפט שאומר דו-פרצוף לבאטמן, "והמוסר היחיד בעולם אכזר הוא מזל".
7 "You Complete Me"
"אתה משלים אותי"
9:57 במהלך החקירה של באטמן את הג'וקר, כאשר הג'וקר הורג את הצ'צ'ני, כאשר גורדון מתכנן לארוב אחר הג'וקר, כשהג'וקר מאיים על חייו של מר ריס וכאשר הבאט-פוד פורץ מתוך הבאטמוביל. הנעימה קרויה על שם משפט שאומר הג'וקר לבאטמן במהלך חקירתו.
8 "The Ferries"
"המעבורות"
5:02 הסצנה בין דנט לג'וקר בבית החולים, סיום סצנת האיום על חייו של ריס, סצנת הבר בין דו-פרצוף לווירץ, כאשר הג'וקר מאיים על המעבורות וכאשר דו-פרצוף מתחקר את רמירז.
9 "We Are Tonight's Entertainment"
"אנחנו הבידור של הערב"
5:38 נקודת השיא שבסצנת המעבורות, כשבאטמן זורק את הג'וקר מהבניין, וכשהג'וקר אומר לבאטמן שהוא השחית את דנט. הנעימה קרויה על שם המשפט שאומר הג'וקר כאשר הוא מתפרץ לאירוע גיוס הכספים.
10 "A Watchful Guardian"
"מגן שומר"
6:45 החל מהקטע בו באטמן עוצר בעד דו-פרצוף ועד לתחילת כתוביות הסיום.
11 "Why So Serious"
"למה כל-כך רציני?"
5:30 רמיקס של הרכב המוזיקה האלקטרונית דה קריסטל מת'וד לנעימתו של הג'וקר.
12 "Poor Choice Of Words"
"בחירה גרועה של מילים"
6:15 רמיקס של ה-DJ ומלחין מוזיקת הדאנס האלקטרוני פול ואן דייק. הנעימה קרויה על שם התגובה של הג'וקר לבקשתו של באטמן להניח את רייצ'ל.
13 "Gunpowder And Gasoline"
"אבק שריפה ובנזין"
4:34 רמיקס של מעצב מוזיקת האמביינט מל ווסון. הנעימה קרויה על שם הסצנה שבה הג'וקר מתעמת מול הצ'צ'ני ומצית את כספם של המאפיה ושל לאו, באומרו "אני נהנה מדינמיט ומאבק שריפה ומבנזין!".
14 "Rory's First Kiss"
"הנשיקה הראשונה של רורי"
6:04 רמיקס של המלחין ריילנד אליסון. הנעימה קרויה על השם ההתחלתי שניתן בתהליך ההפקה לסרט "האביר האפל".

שיווק

במאי 2007 החל להתפרסם שיווק ויראלי רחב היקף שכותרתו הייתה "?Why so serious". באתר האינטרנט הוצג מסע פרסום פיקטיבי לבחירתו של הארווי דנט לראשות משרד התובע המחוזי, תחת הסיסמה "אני מאמין בהארווי דנט". אתר נוסף הציג גרסה מושחתת של הססמה, באומרה "אני גם מאמין בהארווי דנט", שאפשרה שליחת מכתבי מעריצים לכדי פרסומה של תמונה רשמית ראשונה של הג'וקר.

במהלך כנס קומיק-קון 2007, נפתח האתר WhySoSerious.com, ומעריצים נשלחו למספר משימות כדי לפרסם את הקדימון הראשון של הסרט, בנוסף לתמונה נוספת של הג'וקר[22]. ב-31 באוקטובר 2007 פוזרו מספר מסרים סמויים באתר ששלחו את המעריצים למספר ערים ברחבי ארצות הברית עם מצלמות כדי לתעד את מציאותיהם. הרמזים שולבו יחדיו ופיענחו תמונה נוספת של הג'וקר וקובץ קול. פיצוח הרמזים הוביל לאתר נוסף בשם "Rory's Death Kiss" (שם הצילומים של הסרט), ובו יכלו המעריצים לפרסם את תמונתם כשהם מחופשים לדמותו של הג'וקר[23].

ב-14 בדצמבר 2007 הוקרנה סצנת הפתיחה של הסרט - שוד בנק של הג'וקר - יחד עם הסרט "אני אגדה". בהמשך, הופץ הסרטון כמבוא לסרט. לאחר מותו של הית' לדג'ר, התמקד מסע הפרסום בג'וקר, ואתר WhySoSerious.com פרסם סרט שחור על תמונתו כאות לאבל.

ב-15 במאי 2008 נפתח מתקן שעשועים על האביר האפל, המדמה את העיר גות'אם סיטי ויוצר את התחושה כאילו הג'וקר אורב למבקרים בו[24].

בין ה-4 ביולי ל-6 ביולי 2008 נמשך מרוץ פורמולה 1 בגראנד פרי הבריטי, כאשר פורסם בו סמלו של הבאטמן.

ב-9 בדצמבר 2008 יצאו מארזי DVD ו-Blu-ray לסרט, ביניהם מהדורת דיסק יחיד, מהדורה רגילה ו-Blu-ray של שני דיסקים, מהדורת הסרט עם מסיכת העטלף וכן מהדורת הסרט עם פסל הבאט-פוד. מכירות המארזים ביום הראשון הגיעו בארצות הברית לשיא מכירות של 3 מיליון עותקים, מתוכם 600,000 מארזי Blu-ray[25], בעוד שבבריטניה הגיעו ל-513,000 יחידות, מתוכם 107 Blu-ray[26]. נכון ל-17 בדצמבר 2008, מכירות המארזים שברו כל שיאי הכנסות כאשר מכירות מארזי ה-Blu-ray נאמדו בכ-1.7 מיליון יחידות, ומכירות המהדורות הרגילות נאמדו בכ-10 מיליון יחידות[27].

אולפני האחים וורנר הוציאו את הסרט מחדש לאקרנים ול-IMAX ב-23 בינואר 2009, וזאת כדי להגביר את סיכוייו לזכות בטקס האוסקר, שנערך בפברואר[28][29].

תקציב והכנסות

הסרט נעשה בתקציב של 185 מיליון דולר, כ-30 מיליון דולר יותר מקודמו. הכנסות הסרט ביום הראשון להקרנתו נאמדו בכ-67.85 מיליון דולר, ובכך עבר את הכנסות היום הראשון של הסרט ספיידרמן 3, שהרוויח 59.8 מיליון[30]. רק בהקרנת חצות הסרט הכניס כ-18.5 מיליון דולר, ובכך עבר את הקרנת הבכורה של מלחמת הכוכבים - פרק 3: נקמת הסית', שסכום הכנסותיו נאמדו ב-16.9 מיליון דולר. בסוף השבוע הראשון להקרנתו הגיעו סכומי הכנסות הסרט לסכום שיא של 158.41 מיליון דולר, כ-7 מיליון דולר יותר מסכום הכנסותיו של ספיידרמן 3. בהקרנות הסרט ב-IMAX, הכנסותיו נאמדו ב-6.2 מיליון דולר נוספים[31].

בסוף שבוע הראשון הכניס הסרט 158.4 מיליון דולר וכך שבר את השיא בהוליווד לפתיחה הגדולה ביותר. הסרט שודר ב-4,366 אולמות קולנוע והוקרן מסביב לשעון.

הסרט ממוקם במקום הראשון ברשימת שוברי הקופות הרווחיים ביותר של שנת 2008 עם הכנסות של 533.4 מיליון דולר בארצות הברית וקנדה ו-1,001.9 מיליון דולרים ברחבי העולם[32], בכך עקף שוברי קופות נוספים כהארי פוטר ואבן החכמים, שודדי הקאריביים: סוף העולם, שר הטבעות: שני הצריחים והארי פוטר ומסדר עוף החול. מבין סרטי הקומיקס, הסרט עבר את סרטי ספיידרמן ואיירון מן והגיע למקום השני ברשימת סרטי הקומיקס הרווחיים ביותר של כל הזמנים, אחרי הנוקמים[33], כמו גם מקום שלישי ברשימת הסרטים הרווחיים ביותר בכל הזמנים בארצות הברית - מיד אחרי טיטניק ואווטאר, לאחר שהיה הראשון מזה שנים לשבור את שיאי ההכנסות של מלחמת הכוכבים - פרק 4: תקווה חדשה[34].

ביקורות

באתר הביקורות Rotten Tomatoes, הסרט קיבל ביקורות נלהבות עקב הנאמנות הרבה לקומיקס כמו גם ליצירתה של סאגת פשע רחבת היקף, עם ציון 8.4 מתוך 10 בהתבסס על 278 ביקורות (260 מתוכן "טריות" ורק 18 מתוכן "רקובות")[35]. חברת מחקרי השווקים CinemaScore ציינה כי קהל הצופים דירג את הסרט ברמה הגבוהה ביותר[36][37]. הסרט נמצא ברשימות עשרת הסרטים הגדולים של מרבית מבקרי הקולנוע בעיתונים ידועים כניו יורק טיימס, ניו יורק דיילי ניוז, רולינג סטון, ניו יורק פוסט, אנטרטיינמנט ויקלי, שיקגו סאן-טיימס, הוליווד ריפורטר, בוסטון גלוב ושיקגו טריביון[38].

"כמו כל הסרטים המתרכזים במיתולוגיה, הסרט "האביר האפל" מכסה את כל האתגרים המוצגים בו, ובכך נותן לצופים את כל מה שציפו לו, אך בדרכים המוציאות אותם מאיזון."

טוד גילקרייסט, IGN[39]

"סרט מרשים בכך שהוא מביא את הדילמה המוסרית הנעוצה בלבו: האם גיבור צריך לזנוח את ערכי הסדר עליו הוא מושתת כדי לנצח את יריבו?"

דייוויד אנסן, ‏‏ניוזוויק[40]

"הדמויות המוצגות כאן הן "פצצות זמן מתקתקות", בדיוק כמו בסרט בלתי נסלח. בייל, ג'ילנהול, אולדמן ואקהרט משתפים פעולה יחדיו כדי להפגין כאן בגרות שלא הייתה נוכחת בבאטמן מתחיל."

ג'ו ניומאייר, ניו-יורק דיילי ניוז[41]

"באביר האפל ישנם שני צדדים למטבע. הארווי דנט מונע בידי צו החוק... באטמן מונע בידי צו מוסרי... התסריט מספר מה קורה לשני הטובים ביותר כאשר הם מתעמתים מול אדם שאין לו כל מגבלות."

דניאל פיירברג, ZAP2it‏[42]

"צוות שחקנים משובח... אקהרט נוגע ללב בצורה מפחידה ביותר... בייל נותן הופעה מצמררת, והופך את דמותו לגיבור האבוד בבדידותו והזייתו, מה שמזכיר את אל פצ'ינו בסרט "הסנדק 2"... לדג'ר יוצר אנרכיה יש מאין כדוגמת תפוז מכני ויוצר דמות נדירה."

פיטר טרברס, רולינג סטון[43]

"סרט נרדף אשר מזנק מעל ומעבר לסיפור המקור והופך לטרגדיה מרתקת... הסרט מגדיר מחדש את האפשרויות של סרטי קומיקס."

גם בישראל זכה הסרט לביקורות נלהבות.

בביקורת של אורון שמיר בעכבר העיר תחת הכותרת "סרט (הקומיקס) הכי טוב בכל הזמנים" נכתב "עם תסריט אלוהי של האחים נולאן והופעת ענק של הית' לדג'ר המנוח, רק ההיסטוריה תשפוט האם 'האביר האפל' ראוי לתואר שבכותרת גם ללא המילה 'קומיקס'."[45]

ואילו ניב שטנדל מ-nrg מעריב כותב: "'האביר האפל' הוא יצירת מופת של במאי גאון ושל שחקן מת, שעזב את העולם עם תפקיד שלא יישכח."[46]

פרסים ומועמדויות

בנוסף להכללתו ברשימת 500 הסרטים הגדולים של כל הזמנים, הסרט היה מועמד לשמונה פרסי אוסקר בקטגוריות שחקן המשנה (הית' לדג'ר), עיצוב אמנותי, צילום אמנותי, עריכה, איפור, עריכת סאונד, עיבוד סאונד ואפקטים מיוחדים. מלבד זכייתו של לדג'ר בפרס, הסרט זכה באוסקר גם על עריכת הסאונד. נוסף על כך, הסרט היה מועמד לפרס סאטורן ב-11 קטגוריות, בהם זכה בקטגוריות הסרט הטוב ביותר, שחקן משנה (הית' לדג'ר), כתיבה, מוזיקה ואפקטים מיוחדים.

נוסף על כך, הסרט קטף שבעה מתוך 12 פרסים בטקס פרסי "Scream" שנערך ב-18 באוקטובר 2008 בקטגוריות הסרט, הבמאי, הסצנה הטובה ביותר (התהפכות המכלית), הגיבור (כריסטיאן בייל), שחקן המשנה (גארי אולדמן), הנבל הטוב ביותר ושחקן הז'אנר הטוב ביותר (שניהם להית' לדג'ר). כמו כן, צמד המלחינים ג'יימס ניוטון הווארד והאנס צימר זכו בגראמי בקטגוריית הפסקול הטוב ביותר ‏‏[47]. צוות הפעלולנים של הסרט זכה בפרס גילדת שחקני המסך.

על תפקידו, הית' לדג'ר המנוח זכה בפרס איגוד מבקרי הקולנוע של לוס אנג'לס[48] ושל וושינגטון הבירה[49], בפרס איגוד הסרטים האוסטרלי[50], ובפרסי גלובוס הזהב, הבאפטא, האוסקר, הסאטורן ופרס גילדת שחקני המסך לשחקן המשנה הטוב ביותר[51]‏‏[47].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


שגיאות פרמטריות בתבנית:הערות שוליים

פרמטרים [ טורים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

  1. ^ Did the Batman Movie Kill Heath Ledger?, July 2nd 2008‏
  2. ^ The 500 Greatest Movies of all time, Empire Online
  3. ^ Fast Chat: Christian Bale, Lewis Beale, July 15th 2007
  4. ^ In Stetson or wig, he's hard to pin down, Sarah Lyall, November 4th 2007‏
  5. ^ World Exclusive: The Joker Speaks, Olly Richards, November 28th 2007
  6. ^ Heath Ledger Says His Joker Has 'Zero Empathy', Josh Horowitz, November 10th 2007
  7. ^ 'Dark Knight' Stars, Director Want Film To 'Celebrate' Heath Ledger's Work, Larry Carroll, March 18th 2008
  8. ^ Dark Knight Exclusive: Aaron Eckhart Q&A, Ricky Purdin, April 3rd 2008
  9. ^ In 'Dark Knight,' The Often-Incompetent Jim Gordon Actually Knows What He's Doing, Larry Carroll, July 10th 2008
  10. ^ 1 2 Batman’s Burden: A Director Confronts Darkness and Death, David M. Halbfinger, March 9th 2008‏
  11. ^ ABSOLUTE BATMAN: THE LONG HALLOWEEN, Jeph Loeb‏
  12. ^ 1 2 'Dark Knight' Opening Scenes Reveal 'Radical' New Joker, Josh Horowitz, December 3rd 2007‏
  13. ^ Indy, Batman, Narnia all return in 2008, David James, January 20th 2008‏
  14. ^ Wholly high-tech, Batman. It's the Batpod!, Susan Carpenter, June 18th 2007‏
  15. ^ Aaron Eckhart: Not just another pretty face in 'The Dark Knight', Geoff Boucher, May 4th 2008‏
  16. ^ Academy disqualifies The Dark Knight score, November 12th 2008‏
  17. ^ Academy reverses descision on Dark Knight score, December 9th 2008‏
  18. ^ The Dark Knight by Hans Zimmer and James Newton Howard, Christopher Coleman
  19. ^ The Dark Knight Soundtrack
  20. ^ The Dark Knight Soundtrack Review, Mike Brennan, July 23rd 2008
  21. ^ The Dark Knight Soundtrack Review, July 12th 2008
  22. ^ Jokes join Joker at Comic-Con, Marc Gracer and Anne Thompson, July 29th 2007‏
  23. ^ The Dark Knight Viral Campaign, November 30th 2007‏
  24. ^ Great America getting new 'Dark Knight' coaster next year, Lee Filas, September 27th 2007‏
  25. ^ 'Dark Knight' DVD selling at brisk pace, Dawn C. Chmielewski, December 11th 2008‏
  26. ^ 'The Dark Knight' breaks Blu-ray records, Simon Reynolds, December 9th 2008‏
  27. ^ The Dark Knight Blu-ray Shatters All Records, December 17th 2008‏
  28. ^ Dark Knight plans re-release for Oscar push, Carl DiOrio, September 11th 2008‏
  29. ^ WB to re-release The Dark Knight Jan. 23, December 4th 2008
  30. ^ 'Dark Knight' sets box office record with $66.4M, July 19th 2008‏
  31. ^ `Dark Knight' breaks box office records, July 21st 2008‏
  32. ^ The Dark Knight breaks the $1 Billion mark, February 21st 2009‏
  33. ^ Comic Book Adaptation Movies
  34. ^ Domestic Grosses‏‏
  35. ^ The Dark Knight (2008) Rotten Tomatoes
  36. ^ 'Dark Knight' Nabs Biggest Debut Ever, Joshua Rich, July 20th 2008‏
  37. ^ Box Office Mojo Reader Grades
  38. ^ Richard Roeper Names His Top 25 of 2008, Brad Brevet, December 12th 2008
  39. ^ The Dark Knight Review, Todd Gilchrist, June 30th 2008‏
  40. ^ Gotham City’s Grave New World, David Ansen, July 12th 2008‏
  41. ^ Ledger's 'Dark' Joker raises pic to a classic, Joe Neumaier, July 16th 2008‏
  42. ^ Movie Review - The Dark Knight, Daniel Feinberg, ZAP2it, July 16th 2008
  43. ^ ‫Peter Travers, ‏The Dark Knight - Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman, Aaron Eckhart, באתר הרולינג סטון, 18 ביולי 2008‬
  44. ^ The Dark Knight Review, Roger Ebert, Chicago Sun-Times, July 16th 2008
  45. ^ סרט (הקומיקס) הכי טוב בכל הזמנים, אורון שמיר, עכבר העיר, 27 ביולי 2008‏
  46. ^ יושב לבד בחושך: על האביר האפל, ניב שטנדל, nrg, ‏25 ביולי 2008‏
  47. ^ 1 2 Two more wins for The Dark Knight, February 8th 2009‏
  48. ^ L. A critics wired for 'Wall-E', Justin Chang, December 9th 2008‏
  49. ^ Slumdog tops Washington DC, Sasha Stone, December 7th 2008‏
  50. ^ מחווה להית' לדג'ר באוסטרליה, ynet, ‏ 8 בדצמבר 2008‏
  51. ^ Nominations and Winners, The Hollywood Foreign Press Association

תבנית:Link FA תבנית:Link FA תבנית:Link GA