פרנסואה הראשון, מלך צרפת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 28: שורה 28:
הוצאותיו הגדולות של פרנסואה הראשון במלחמותיו באיטליה, בהקמה ובבנייה מחדש של טירות בצרפת וברכישת חפצי אמנות גרמו להתרוששותה של צרפת. הוא העלה את המסים והתחיל בנוהג של מכירת משרות ממלכתיות.
הוצאותיו הגדולות של פרנסואה הראשון במלחמותיו באיטליה, בהקמה ובבנייה מחדש של טירות בצרפת וברכישת חפצי אמנות גרמו להתרוששותה של צרפת. הוא העלה את המסים והתחיל בנוהג של מכירת משרות ממלכתיות.


==יחסו ל[[פרוטסטנטים]]==
==יחסו לפרוטסטנטים==


בתקופת מלכותו של פרנסואה הראשון, [[מרטין לותר]] ייסד ב[[גרמניה]] את תנועת ה[[רפורמה]] הפרוטסטנטית. תנועה זו התפשטה בצרפת כמו בכל [[אירופה]]. בתחילה, בהשפעת אחותו [[מרגריט מנווארה]], פרנסואה הראשון גילה יחס של סובלנות כלפי התנועה החדשה, ששימשה לו כמכשיר פוליטי נגד יריבו הקיסר קרל החמישי. אך יחסו כלפי הפרוטסטנטים השתנה כאשר בלילה של [[17 באוקטובר]] [[1534]] הופצו כרזות בגנות ה[[מיסה]] הקתולית ברחובות פריז ובערים אחרות בצרפת. הדבר גרם לסערת רוחות בקרב ה[[קתולים]] בצרפת, והמלך שראה בכך קנוניה נגד שלטונו החל לרדוף את הפרוטסטנטים ואף להוציאם להורג. באזורים מסוימים נחרבו כפרים שלמים ואלפי אנשים איבדו את בתיהם ונשארו חסרי כל. פרוטסטנטים רבים ובהם [[ז'אן קלווין]] נאלצו לצאת לגלות.
בתקופת מלכותו של פרנסואה הראשון, [[מרטין לותר]] ייסד ב[[גרמניה]] את תנועת הרפורמה ה[[פרוטסטנטים|פרוטסטנטית]]. תנועה זו התפשטה בצרפת כמו בכל [[אירופה]]. בתחילה, בהשפעת אחותו [[מרגריט מנווארה]], פרנסואה הראשון גילה יחס של סובלנות כלפי התנועה החדשה, ששימשה לו כמכשיר פוליטי נגד יריבו הקיסר קרל החמישי. אך יחסו כלפי הפרוטסטנטים השתנה כאשר בלילה של [[17 באוקטובר]] [[1534]] הופצו כרזות בגנות ה[[מיסה]] הקתולית ברחובות פריז ובערים אחרות בצרפת. הדבר גרם לסערת רוחות בקרב ה[[קתולים]] בצרפת, והמלך שראה בכך קנוניה נגד שלטונו החל לרדוף את הפרוטסטנטים ואף להוציאם להורג. באזורים מסוימים נחרבו כפרים שלמים ואלפי אנשים איבדו את בתיהם ונשארו חסרי כל. פרוטסטנטים רבים ובהם [[ז'אן קלווין]] נאלצו לצאת לגלות.


== רפורמה מנהלית ==
== רפורמה מנהלית ==

גרסה מ־22:55, 6 באוגוסט 2013

פרנסואה הראשון

פרנסואה הראשון (12 בספטמבר 1494 - 31 במרץ 1547), בן לשושלת ולואה, מלך על צרפת מ-1515 ועד מותו ב-1547.

פרנסואה היה בן דודו של המלך לואי השנים עשר, שלא היה לו בן זכר שיוכל לרשת אותו. אחרי מותו של לואי השנים עשר ב-1 בינואר 1515, ירש פרנסואה את כתרו ומלך בשם פרנסואה הראשון. שנה לפני כן הוא נישא לקלוד, בתו של המלך לואי השנים עשר, שילדה לו שבעה ילדים ונפטרה בשנת 1524. בשנת 1530 נישא פרנסואה לאלינור מאוסטריה, אך לא היו לו ילדים ממנה.

פעילותו הצבאית

המלך פרנסואה הראשון טען לכתר הקיסרות הרומית הקדושה ופתח בסדרת מלחמות באיטליה. בקרב מאריניאנו (13 - 14 בספטמבר 1515) ניצח את צבא השכירים השווייצרי של דוכס מילאנו מאסימיליאנו ספורצה (בנו של לודוביקו ספורצה) והשתלט על העיר. המלך פרנסואה הראשון ניסה לכרות ברית עם הנרי השמיני מלך אנגליה נגד הקיסר קרל החמישי. ב- 1520 התנהל משא ומתן בין שני המלכים בשדה אריג הזהב (ליד העיר קאלה) שהסתיים ללא תוצאות. ב-24 בפברואר 1525 הובס פרנסואה הראשון בקרב פאביה שבצפון איטליה בידי קרל החמישי ונלקח בשבי למדריד. על פי הסכם מדריד (14 בינואר 1526) ויתר על כל תביעותיו באיטליה ועל כל נחלותיו בארצות השפלה ובגבולותיה של צרפת עם הקיסרות הרומית הקדושה. ב- 6 במרץ של אותה שנה שוחרר מן השבי וחצה את הגבול לצרפת בעוד ששני בניו הובאו לעיר באיון שבדרום מערב צרפת. ב- 15 במרץ של אותה שנה הגיעו למדריד כבני ערובה למילוי תנאי ההסכם. אחרי שחרורו פרנסואה הראשון התכחש לתנאי ההסכם בטענה כי נכפו עליו בהיותו בשבי.

האפיפיור קלמנס השביעי, שהוכה בתדהמה לשמע ניצחונותיו של קרל החמישי על הצרפתים, החל לארגן את הליגה של קוניאק נגד קרל החמישי. ליגה זו כללה את צרפת, רפובליקת ונציה, דוכסות מילאנו ורפובליקת פירנצה בנוסף על מדינת האפיפיור. כישלונות הצרפתים בנאפולי ב- 1528 ובלנדריאנו שבלומברדיה ב- 1529, אילצו את פרנסואה הראשון לחתום על הסכם קמברה עם קרל החמישי (5 באוגוסט 1529) שלפיו ויתר על תביעותיו לארטואה, לפלנדריה ולטורנה והתחייב לשלם כופר נפש בעבור שחרורם של בניו, פרנסואה ואנרי, שהוחזקו בשבי הספרדי מאז 1525.

פרנצ'סקו ספורצה השני, דוכס מילאנו מת ב- 1535 מבלי להשאיר אחריו יורש, וקרל החמישי השתלט על מילאנו. פרנסואה הראשון פלש לאיטליה, כבש את טורינו אך לא הצליח לכבוש את מילאנו. בתגובה, קרל החמישי פלש לפרובאנס, החל להתקדם אל עבר אקס-אן-פרובאנס, אבל נמנע מלתקוף את אביניון, שהייתה עיר מבוצרת, ושב לספרד. פרנסואה הראשון כרת ברית עם האימפריה העות'מאנית ואוניות מלחמה שהוצבו במארסיי בסוף 1536 איימו על ג'נובה. בתיווכו של האפיפיור פאולוס השלישי קרל החמישי חתם על הסכם ניס עם פרנסואה הראשון (18 ביוני 1538). לפי הסכם זה טורינו נשארה בידי הצרפתים.

הסכם ניס לא הביא על פתרונה את בעיית השליטה בדוכסות מילאנו שהעסיקה את פרנסואה הראשון ואת קרל החמישי. ב - 1542 פרצה מלחמה בארצות השפלה. ב- 1543 כוחות הברית הצרפתית - עות'מאנית תקפו את העיר ניס וביצעו מספר תרגילים צבאיים שהביאו לקרב קרסול מדרום לטורינו שבו גברו הצרפתים על הספרדים (11 באפריל 1544). בתגובה, קרל החמישי והנרי השמיני, מלך אנגליה, שראה בצרפת אויב משום שהייתה בת בריתם של הסקוטים, פלשו לצרפת. כוחותיו של קרל החמישי תקפו את סנט דיזייה בשמפאן, ואילו אלה של הנרי השמיני הטילו מצור על עיר הנמל בולון-סיר מר.

מצור זה שנמשך זמן רב, העסיק את כוחותיו של הנרי השמיני ולא איפשר להפנותם למתקפה גדולה שתאיים על פריז. כתוצאה, קרל החמישי חתם על הסכם קרפי (18 בספטמבר 1544) שלפיו שארל השני, דוכס אורליאן, בנו הצעיר של פרנסואה הראשון, יישא לאישה את אנה מאוסטריה, אחייניתו של קרל החמישי, ויקבל כנדוניה את דוכסות מילאנו. מותו של שארל השני, דוכס אורליאן ב- 1545 גרם לביטול הסכם קרפי, והנרי השמיני שלא אבה להסיר את המצור מעל בולון-סיר-מר, המשיך במלחמה עד 7 ביוני 1546 כאשר נחתם הסכם ארדר בין צרפת לבין אנגליה , שלפיו בולון-סיר-מר תישאר בידיו של הנרי השמיני עד 1554.

העולם החדש

ב-1524 פרנסואה הראשון שלח את ג'ובני דה וראזאנו כדי לחקור את חופי צפון אמריקה. בזכות משלחת זו הוכרז כי ניופאונדלנד שייכת לכתר הצרפתי. ב-1534 הוא שלח את ז'ק קרטייה לחקור את הנהר סנט לורנס בקוויבק. ז'ק קרטייה מצא מספר איים וחבלי ארץ שלפי טענתו ניתן למצוא בהם כמויות גדולות של זהב ושל אוצרות אחרים. ב- 1541 פרנסואה הראשון שלח את ז'אן-פרנסואה רוברוואל כדי ליישב את קנדה ולהפיץ את הנצרות בקרב האינדיאנים.

תרבות הרנסאנס

המלך פרנסואה הראשון הושפע מתרבות הרנסאנס של איטליה, והוציא הון תועפות לשם הקמת טירות חדשות ובנייה מחדש של טירות קיימות. הוא המשיך בבניית טירת אמבואז, שבה החלו קודמיו, והחל בבניית טירת בלואה מחדש. בתחילת שנות מלכותו החל לבנות את טירת שאמבור בסגנון הרנסאנס האיטלקי, והקים את טירת סן-ז'רמן-אן-לה. תוכניתו הגדולה הייתה בנייתה מחדש של טירת פונטנבלו שהפכה עד מהרה למקום מגוריו המועדף, ולמקום מגוריה של מאהבתו אן דה פיסלה דוכסית אטאמפ. הוא הוציא הון רב גם על עיטורים פנימיים וחיצוניים של טירותיו, ובהם ספריות, פסלים, גנים, חצרות מפוארות ומזרקות מים.

פרנסואה בנה מחדש את ארמון הלובר בפריז, שבימי הביניים שימש כמבצר, והפך אותו לבניין מפואר בסגנון הרנסאנס האיטלקי. הוא שכנע את לאונרדו דה וינצ'י לעזוב את איטליה ולהתגורר בטירת אמבואז שעל גדות נהר הלואר בצרפת. לאונרדו הביא אתו לצרפת יצירות אמנות ובהן ציורו המפורסם ה"מונה ליזה". המלך פרנסואה הראשון העסיק את צורף הזהב והפסל בנוונוטו צ'ליני ואמנים איטלקיים אחרים, בדקורציה של ארמונותיו. הוא העסיק סוכנים באיטליה במטרה לרכוש יצירות אמנות חשובות, כמו אלה של מיכלאנג'לו, טיציאן ורפאל. הוא היה גם איש ספר שתרם לפיתוחה של הספרייה המלכותית והעסיק בה כספרן ראשי את המלומד גיום בידה, וייסד את הקולז' דה פראנס (1530).

הוצאותיו הגדולות של פרנסואה הראשון במלחמותיו באיטליה, בהקמה ובבנייה מחדש של טירות בצרפת וברכישת חפצי אמנות גרמו להתרוששותה של צרפת. הוא העלה את המסים והתחיל בנוהג של מכירת משרות ממלכתיות.

יחסו לפרוטסטנטים

בתקופת מלכותו של פרנסואה הראשון, מרטין לותר ייסד בגרמניה את תנועת הרפורמה הפרוטסטנטית. תנועה זו התפשטה בצרפת כמו בכל אירופה. בתחילה, בהשפעת אחותו מרגריט מנווארה, פרנסואה הראשון גילה יחס של סובלנות כלפי התנועה החדשה, ששימשה לו כמכשיר פוליטי נגד יריבו הקיסר קרל החמישי. אך יחסו כלפי הפרוטסטנטים השתנה כאשר בלילה של 17 באוקטובר 1534 הופצו כרזות בגנות המיסה הקתולית ברחובות פריז ובערים אחרות בצרפת. הדבר גרם לסערת רוחות בקרב הקתולים בצרפת, והמלך שראה בכך קנוניה נגד שלטונו החל לרדוף את הפרוטסטנטים ואף להוציאם להורג. באזורים מסוימים נחרבו כפרים שלמים ואלפי אנשים איבדו את בתיהם ונשארו חסרי כל. פרוטסטנטים רבים ובהם ז'אן קלווין נאלצו לצאת לגלות.

רפורמה מנהלית

ב-1525 חתם עם האפיפיור על הקונקורדט של בולוניה שהפך אותו לאחראי על מינוי כמרים לאחר שקיבלו את אישור האפיפיור.

ב-1539, חתם פרנסואה על פקודת וילר-קוטרט, אשר עשתה את הצרפתית לשפת המנהל הרשמית במקום הלטינית. צו זה חייב כמרים לרשום לידות, נישואין והלוויות בצרפתית והקמתם של משרדי רישום בכל אזור בצרפת. זה יצר את הרישומים הראשוניים של נתונים סטטיסטיים באירופה.

פרנסואה הראשון מת ב- 1547 ונקבר בבזיליקת סן דני שליד פריז. בנו אנרי ירש את הכתר בשם אנרי השני.

ילדיו של פרנסואה

  • לואיז - (1515- 1517)
  • שארלוט - (1516- 1524)
  • פרנסואה - (1518- 1536)
  • אנרי - (1519- 1559)
  • מדליין - (1520- 1537)
  • שארל - (1522- 1545)
  • מרגריט - (1523- 1574)


הקודם:
לואי השנים עשר
מלכי צרפת הבא:
אנרי השני

תבנית:Link GA