משרד הפנים (רוסיה) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
McZusatz (שיחה | תרומות)
מ בוט: מחליף את הקובץ תמונה:MVD_emblem_small.gif בקובץ תמונה:MVD_emblem_small.png
שורה 8: שורה 8:
|אתר המשרד=http://www.mvd.ru
|אתר המשרד=http://www.mvd.ru
}}
}}
[[קובץ:MVD emblem small.gif|שמאל|ממוזער|מסמלי המשרד]]
[[קובץ:MVD_emblem_small.png|שמאל|ממוזער|מסמלי המשרד]]
'''המשרד לענייני פנים של רוסיה''' ([[רוסית]]: '''Министерство внутренних дел''', מבוטא: מיניסטֵרסטבו ונוּטרֶניח דֶל, בקיצור: '''אֶ‏ם.וֵה.דֵה'''<ref>'''הערה לשונית:''' המונח "אם.וה.דה" מציין גם את [[ משרד הפנים (כללי)|משרד הפנים]] באופן כללי. ב[[ישראל]] מתייחסת התקשורת בשפה הרוסית ל[[משרד הפנים]] הישראלי כ"אם.וה.דה" (ללא קונוטציות מן המשרד לביטחון פנים מן העבר הסובייטי). בבחירות [[1999]] חדר המושג אף לציבור דובר העברית: [[תעמולת הבחירות לכנסת|תעמולת הבחירות]] של מפלגת [[ישראל בעלייה]] בשפה הרוסית חזרה שוב ושוב על סיסמת הבחירות: "אֶם.וֶה.דֶה. פַּד ש"ס קוֹנטרוֹל? נְייֶט. אֶם.וֶה.דֶה. פַּד נאש קונטרול" ("משרד הפנים בשליטת ש"ס? לא. משרד הפנים בשליטה שלנו"), ואף חולקו [[סטיקר]]ים עם הסיסמה באותיות עבריות. </ref>) הוא המשרד הפדרלי הממשלתי ב[[רוסיה]] (וקודם לכן, גם בתקופת [[האימפריה הרוסית]] ו[[ברית המועצות]]) האחראי על ענייני פנים וביטחון הפנים. המשרד קיים ברציפות החל מה-[[2 במרץ]] [[1802]] כמשרד ממשלתי לביטחון פנים, למרות שינויי שם רבים ומגוונים.
'''המשרד לענייני פנים של רוסיה''' ([[רוסית]]: '''Министерство внутренних дел''', מבוטא: מיניסטֵרסטבו ונוּטרֶניח דֶל, בקיצור: '''אֶ‏ם.וֵה.דֵה'''<ref>'''הערה לשונית:''' המונח "אם.וה.דה" מציין גם את [[ משרד הפנים (כללי)|משרד הפנים]] באופן כללי. ב[[ישראל]] מתייחסת התקשורת בשפה הרוסית ל[[משרד הפנים]] הישראלי כ"אם.וה.דה" (ללא קונוטציות מן המשרד לביטחון פנים מן העבר הסובייטי). בבחירות [[1999]] חדר המושג אף לציבור דובר העברית: [[תעמולת הבחירות לכנסת|תעמולת הבחירות]] של מפלגת [[ישראל בעלייה]] בשפה הרוסית חזרה שוב ושוב על סיסמת הבחירות: "אֶם.וֶה.דֶה. פַּד ש"ס קוֹנטרוֹל? נְייֶט. אֶם.וֶה.דֶה. פַּד נאש קונטרול" ("משרד הפנים בשליטת ש"ס? לא. משרד הפנים בשליטה שלנו"), ואף חולקו [[סטיקר]]ים עם הסיסמה באותיות עבריות. </ref>) הוא המשרד הפדרלי הממשלתי ב[[רוסיה]] (וקודם לכן, גם בתקופת [[האימפריה הרוסית]] ו[[ברית המועצות]]) האחראי על ענייני פנים וביטחון הפנים. המשרד קיים ברציפות החל מה-[[2 במרץ]] [[1802]] כמשרד ממשלתי לביטחון פנים, למרות שינויי שם רבים ומגוונים.



גרסה מ־20:52, 11 בדצמבר 2013

תבנית:משרד ממשלת ישראל

מסמלי המשרד

המשרד לענייני פנים של רוסיה (רוסית: Министерство внутренних дел, מבוטא: מיניסטֵרסטבו ונוּטרֶניח דֶל, בקיצור: אֶ‏ם.וֵה.דֵה[1]) הוא המשרד הפדרלי הממשלתי ברוסיה (וקודם לכן, גם בתקופת האימפריה הרוסית וברית המועצות) האחראי על ענייני פנים וביטחון הפנים. המשרד קיים ברציפות החל מה-2 במרץ 1802 כמשרד ממשלתי לביטחון פנים, למרות שינויי שם רבים ומגוונים.

מוטו: "בשירות החוק, משרתים את העם"

היסטוריה

ערכים מורחבים – חיל הז'נדרמים המיוחד של רוסיה, משרד המשטרה של האימפריה הרוסית

משרד הפנים של האימפריה הרוסית

אם.וה.דה הוקם לראשונה כמשרד ממשלתי רוסי לענייני ביטחון פנים ברפורמה הממשלתית של הצאר אלכסנדר הראשון ב-2 במרס 1802. במרץ אותה שנה הוקם אם.וה.דה, שהיה אחראי על כוחות השיטור והכיבוי הרוסיים, כמו גם על פיקוח על השלטון המקומי והפך למשרד החשוב ביותר באימפריה הרוסית, האחראי בין היתר גם על תקשורת הדואר (והצנזורה על הדואר/פיקוח על התקשורת בין התושבים), על הכמורה, רכוש המדינה, בתי הכלא והמעצר, וכן המשטרה וכוחות אחרים לביטחון פנים (כמו האוכרנה והמחלקה השלישית בלשכת הוד מעלת הקיסר).

המשטרה הרוסית במאה ה-19 הייתה מורכבת מבעלי רמה נמוכה, לעתים קרובות לא יודעי קרוא וכתוב, אשר שימשו מנגנון יעיל לדיכוי בשל חוסר הכרותם עם החוק כהלכתו וצייתנותם לפקודות כפי שניתנו להם. בסוף תקופת שלטונו של הצאר אלכסנדר השני, הוקם גוף של "שוטרי כפר", שבסמכותם היה לעצור כל חשוד באופן מיידי, וכונו "אימת הכפר". בערים, היה בכל בניין דירות שוער (דְ‏בוֹ‏רְניק) אשר היה למעשה בלש חשאי שתפקידו לדווח על כל פעילות חשודה או חתרנית בבניין.

ב-1810, בשל חילוקי דעות על סמכויות הארגון הוא פורק והוחלף במשרד המשטרה הרוסי שהתקיים עד 1819, עת הוקם אם.וה.דה מחדש והמשיך להתקיים במשך כמאה שנים, עד לשנת 1917 כשפורק והוחלף על ידי הקומיסריון העממי לענייני פנים.

משרד הפנים של ברית המועצות

אחרי מהפכת אוקטובר פורקה המשטרה הצארית לטובת המנגנונים המהפכניים והוקם משרד הפנים בראשות אלכסיי ריקוב. הצ'קה שהוקמה ב-20 בדצמבר 1917 בראשות פליקס דזרז'ינסקי היה שירות הביטחון הקומוניטי ובמרץ 1919 הוא מונה לשר הפנים במקביל למינוי של ראש הצ'קה. ב-1922, הצ'קה הפכה לג.פ.או וזו הוכפפה ל"קומיסריון העממי לענייני פנים" ביחד עם המיליציה. בשנת 1934 בוצע רפורמה ארגונית של המשרד והוקם גולאג - המנהלת הראשית לענייני מחנות עבודה. ב-1946 הוקם אם.וה.דה מחדש, הפעם כמשרד הפנים הסובייטי, זאת בשל הפיכת "הוועדות העממיות" למשרדי ממשלה וכך הפך גם שירות ביטחון הפנים, ה-נ.ק.ו.ד., למשרד ה-МВД. בשנת 1960 פורק ה-אמ.וה.דה והוחלף במשרד הפנים וביטחון הציבור) אך הוקם מחדש ב-1968. ב-1990 הפך למשרד הפנים של רוסיה הסובייטית.

משרד הפנים של הפדרציה הרוסית

ב-1990, נערך ארגון מחודש בזרועות הממשל ולזמן קצר האם.וה.דה הפך לאם.בה.וה.דה (משרד הביטחון והפנים) אך האם.וה.דה המשיך להתקיים כזרוע שיטור לאומית. ב-1995 הופרדו שירותי הכבאות והועברו לידי המשרד למצבי חירום של רוסיה, ובשנים אלה ניכרה ירידה בפופולריות של הארגון ויכולתו לאכוף את החוק.

משטרת רוסיה, צברה לעצמה מוניטין בקרב אזרחי המדינה כארגון אכיפת חוק מושחת. מה גם שהמשטרה הרוסית פעלה על פי חוק מאפריל 1991, חוק שלא הסדיר את פעילותה המודרנית מאחר שהסתמכה בעצם על החוק הסובייטי. באוגוסט 2010 העלה הנשיא דמיטרי מדבדב את הרעיון לחוקק חוק חדש אודות המשטרה הרוסית, חוק שיגדיר מחדש את מטרות המשטרה. המשטרה הסובייטית הוקמה בנובמבר 1918 תחת השם "מיליציה", והייתה יורשת מחלקת המשטרה של משרד הפנים הקיסרי. מדבדב ביקש לשנות את שמה של המשטרה ולהשיב לה את שמה הקיסרי, זאת כחלק ממאבקו בשחיתות; וכך יצאה לדרך תוכנית לרפורמה מקיפה בזרועות השיטור - שבמרכזה התמקצעות של כוחות המשטרה הרוסיים. ב-2011 הרפורמה יצאה לדרך הלכה למעשה, תוך רה-ארגון במשטרה הרוסית. במסגרת החוק החדש שנכנס לתוקף במרץ 2011, כל מפקדי המשטרה הרוסית, לא יכהנו בתפקיד אחד מעל 5 שנים.

האם.וה.דה שולט על מספר כוחות לביטחון פנים ונטען כי היה מעורב ברציחתה של העיתונאית הביקורתית אנה פוליטקובסקיה.

מבנה

משטרת הפדרציה הרוסית

ערכים מורחבים – מיליציה (משטרה), משטרת הפדרציה הרוסית

משטרת הפדרציה הרוסית או פשוט משטרת רוסיה הוא המשטרה הלאומית של רוסיה שמאז 1918 ידועה בשם "מיליציה" (Милиция). ככלל, המשטרה ברוסיה היא עתיקת יומין והוקמה על ידי פיוטר הגדול ב-7 ביוני 1718 בתור המשטרה הראשית של סנקט פטרבורג, למפקד משטרת סנקט פטרבורג הראשון מונה יהודי מומר בשם אנטון דיווער. ב-19 בינואר 1722 הוקמה משטרת מוסקבה והחל מ-1755 הפרלמנט הרוסי החל למנות מפקדי משטרה עירוניים. בשנת 1862 במשטרת סנקט פטרבורג הוקמה מחלקה לחקירות פליליות ובתחילת המאה ה-20 מחלקות אלו היו קיימות בכל הערים הגדולות. המשטרה ברוסיה המשיכה להיקרא משטרה (police ,Полиция) עד פרוץ מהפכת אוקטובר. בינואר 1917 הקומוניסטים פירקו את המשטרה הרוסית, והקימו במקומה "מיליציה" שפעלה כמשטרת העם.

ב-6 באוגוסט 2010, בישיבה משותפת של הנשיא, דמיטרי מדבדב עם ראשי ארגוני אכיפת החוק ברוסיה (ראש אם.וה.דה, ראש מועצת הביטחון של רוסיה ועובדי הנשיא) הודיע מדבדב על כוונתו להציע לפרלמנט חוק חדש לביצוע רפורמה מקיפה במשרד הפנים הרוסי ובמשטרה, על מנת להפוך אותה למקצועית ומודרנית יותר. דרישתו העיקרית הייתה לשנות את שם המשטרה ולהשיב לה את שמה ההיסטורי "משטרה" (Полиция). זאת בניסיון להשיב את אמון הציבור הרוסי במשטרה. הרקע לצורך הדחוף ברפורמה משטרתית הוא חשיפתם של פשעים כבדים שביצעו שוטרים רוסיים בעת מילוי תפקידם. שערוריה רבתי פרצה ברוסיה בשנת 2009, כאשר שוטר מוסקבאי בשם דניס ייבקורוב רצח מספר אזרחים בסופרמרקט במוסקבה, אז הנשיא פיטר את מפקד משטרת מוסקבה ודרש לערוך רפורמה מיידית באם.וה.דה.

ב-1 במרס 2011, החוק החדש "אודות המשטרה" נכנס לתוקף והרפורמה המשטרתית מתוכננת להסתיים בשנת 2012, כאשר החל ממרץ 2011 - משטרת רוסיה מכונה משטרה ולא מיליציה, כבעבר.

המרכז למטרות מיוחדות של הכוחות לתגובה מבצעית

המרכז למטרות מיוחדות של הכוחות לתגובה מבצעית (Центр специального назначения сил оперативного реагирования) הוא גוף פיקודי שאוחד עם תעופת אם.וה.דה, הגוף האווירי של משרד הפנים הרוסי. נוסד באפריל 2011. זהו ריכוז של שתי יחידות עילית משטרתיות אומו"ן ואומס"ן שפעלו כיחידות ספצנאז משטרתיות מאמצע שנות ה-70. על פי צו של נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב, ב-1 ביוני 2011 הושלמה הרפורמה בכוחות המיוחדים של המשטרה ושני היחידות אוחדו סופית למרכז זה.

שירות ההגירה הפדרלי

סמל שירות ההגירה הפדרלי הרוסי

שירות ההגירה הפדרלי של רוסיה (Федеральная миграционная служба) הוקם ב-19 ביולי 2004 כיורש לשירות הוויזות והדרכונים של משרד הפנים (Паспортно-визовая служба МВД России) שהוקם ב-1932 כשירות השליטה במהגרים של ברית המועצות השירות הוא גם יורש המחלקה לויזות ורישום (ОВИР) שנוסדה ב-4 באוקטובר 1935 ופורקה ב-2004 על מנת להחליפה בשירות ההגירה הפדרלי. זרוע האכיפה של שירות ההגירה היא המחלקה לשליטה בהגירה (Управление иммиграционного контроля).

ישנן תכניות להפוך ארגון זה לארגון אזרחי עצמאי נפרד.

המחלקה לביטחון כלכלי של משרד הפנים הרוסי

קובץ:DEB MVD.png
סמל המחלקה לביטחון כלכלי, 2005

המחלקה לביטחון כלכלי של משרד הפנים הרוסירוסית: Департамент экономической безопасности МВД России) היא הארגון העיקרי ברוסיה שאחראי למאבק בהונאות כלכליות שונות, החל בזיופי כספים וכלה בפשעי הלבנות הון - אף שתפקיד זה מוטל בעיקר על השירות הפדרלי לפיקוח פיננסי.

תולדות המחלקה

קובץ:OBEP Logo.gif
סמל המחלקה למאבק בפשעי כלכלה

המחלקה לביטחון כלכלי הוקמה ב-16 במרץ 1937 מתוך המחלקה למאבק בפשעים כלכליים. בשם המחלקה למאבק בגניבת רכוש סוציאליסטי (ОБХСС, Отдел по борьбе с хищениями социалистической собственности) מאז 1991 ידועה כהמחלקה הראשית למאבק בפשעי כלכלה. ב-2004 הוענק לה שמה הנוכחי. ב-1991 המחלקה אורגנה מחדש והפכה ליחידה למאבק בפשעי כלכלה של משטרת הפלילים הרוסית (БЭП КМ МВД РСФСР)ו ב-6 בדצמבר 1991, המחלקה הפכה ללשכה לפשעי כלכלה של שירות משטרת הפלילים (Бюро по преступности в экономике службы криминальной милиции МВД), בפברואר 1992 היחידה נקראה בשם המינהל הראשי לפשעי כלכלה של משרד הפנים (ГУЭП МВД РФ). במשך כל שנות קיומה, המינהל עסק בביטחונה הכלכלי של המדינה.

בשנת 2003 המחלקה חוזקה ב-16 אלף עובדי משטרת המס הרוסית שפורקה באותה שנה. באותו עת המחלקה גם קיבלה מירב המטלות של משטרת המס. ב-2008 אל המחלקה הוכפפו מחלקה ОРБ № 3 - העוסקת במאבק בשחיתות ומחלקה ОРБ № 10 - שנאבקת בפשעי הפשע המאורגן בתחומי כלכלה. במסגרת המחלקה פועל המינהל לפשעי מס (управление по налоговым преступлениям, УНП).

ב-2011 המחלקה שינתה את שמה רשמית למינהל הראשי לביטחון כלכלי ומלחמה בשחיתות (Главное управление экономической безопасности и противодействия коррупции)

המחלקה הראשית למאבק בפשע המאורגן

סמל המחלקה הראשית למלחמה בפשע המאורגן של אם.וה.דה, 1988-2008

גוּבּוֹפּ - המינהל הראשי למאבק בפשע המאורגן (Главное Управление по борьбе с организованной преступностью ,ГУБОП МВД РФ) הייתה הסוכנות המרכזית במדינה שנאבקה במאפיה ובפשע המאורגן ברוסיה. המחלקה הוקמה ב-15 בנובמבר 1988 בתור המינהל הראשי השישי של משרד הפנים הסובייטי.

בתחילת שנות ה-90, עם עליית כוחו של הפשע המאורגן ברוסיה, המחלקה הכילה בן 32 ל-52 איש. בפברואר 1991, המינהל השישי הפך ל"המינהל הראשי למאבק בפשעים מסוכנים שונים, פשע מאורגן, שחיתות ועסקי הסמים" (Главного управления по борьбе с наиболее опасными преступлениями, оргпреступностью, коррупцией и наркобизнесом). ב-1992 המינהל נקרא בפשטות המינהל הראשי לפשע מאורגן (Главное управление по организованной преступности ,ГУОП МВД России). נוסף לכך, התקיימה מחלקה אחרת ללוחמה בפשע המאורגן, מחלקה שהייתה חלק ממשטרת מוסקבה והוקמה ב-30 ביוני 1986. המחלקה נקראה בשם (РУБОП: Региональное управление по организованной преступности при ГУВД Москвы, המינהל האזורי לפשע מאורגן של משטרת מוסקבה), גף חוסאינוב היה ראש המחלקה המוסקבאית ללוחמה בפשע המאורגן בשנים 1991-1996. ב-1996, המינהל היה לחלק מהמינהל הארצי ללוחמה בפשיעה המאורגנת.. בשנים 1999-2004, המחלקה נודעה בשם המינהל הראשי למלחמה בפשע המאורגן. ב-2004 נקראה בשם המחלקה למלחמה בטרור ובפשע המאורגן (Департамент по борьбе с организованной преступностью и терроризмом ,ДБОПиТ). ב-6 בספטמבר 2008, הנשיא דמיטרי מדבדב פירק את המחלקה והקים במקומה את "המחלקה למלחמה בקיצוניות" (Департаменте по противодействию экстремизму ,ДПЭ). במרץ 2011 הפכה למינהל הראשי למלחמה בקיצוניות (Главное управление по противодействию экстремизму Министерства внутренних дел Российской Федерации, ГУПЭ МВД России).

סמל המחלקה למאבק בקיצוניות, 2008

המחלקה למלחמה בקיצוניות כוללת גם את המינהל להגנה על עדים, שהוקמה ב-1 בינואר 2005. בהתאם לשינוי שם המחלקה, מרכז ט' ללוחמה בטרור הפך למרכז ללוחמה בקיצוניות.

המחלקה לביטחון פנים של אם.וה.דה

סמל מח"ש הרוסית

המחלקה לביטחון פנים של משרד הפנים הרוסי (Департамент собственной безопасности МВД России) היא המחלקה לחקירות פנים העוסקת בחקירת שוטרים ברוסיה זהו המקבילה הרוסית למח"ש הישראלית ופועלת בשיתוף פעולה עם פס"ב ומשרד התובע הכללי הרוסי. המחלקה הוקמה בדצמבר 1995 בתור המינהל הראשי לביטחון פנים. ב-5 בנובמבר 2004 נערכה רפורמה ארגונית והמינהל הראשי הפך למחלקה. המחלקה בוחנת את תנאי קבלתם לעבודה של שוטרים במשרד הפנים הרוסי ובשירות ההגירה הפדרלי. המחלקה חוקרת שחיתויות ופרשיות שוחד במשטרה הרוסית ובארגוני אכיפת החוק של משרד הפנים הרוסי. על מנת להקל על החלקה בעבודתה הנשיא דמיטרי מדבדב חתם על שורת חוקים וצווים פדרליים שאסרו על בעלי עבר פלילי להתמודד לתפקידי שיטור במשרד הפנים הרוסי וכך כל שוטר שמגויס החל משנת 2010 למשטרה עובר בחינות רקע לבדוק שאינו בעל עבר פלילי.

המחלקה להגנת עדים של רוסיה

המינהל להגנת עדיםרוסית:Управление по обеспечению безопасности лиц, подлежащих государственной защите (УОГЗ) МВД России) הוקם לראשונה ב-1 בינואר 2005, אך הפך לארגון חשוב ב-6 בספטמבר 2008 כשהוקם מחדש על ידי דמיטרי מדבדב. הארגון אחראי על התוכנית הרוסית להגנת עדים והוא המקבילה הרוסית לרשות להגנת עדים הישראלית. בראש המחלקה עומד אלכסנדר לבדב ורבים מאנשיה עבדו בשירות המחלקה למאבק בפשע המאורגן.

ועדת החקירות של משרד הפנים הרוסי

ועדת החקירות של משרד הפנים הרוסי (Следственный комитет при МВД России) הוא גוף חקירות בכיר במשטרה הרוסית האחראי לחקירת תיקי פשיעה חמורים, הארגון מופקד על ביצוע חקירות למקרי פשיעה קשים ובוחן תלונות אזרחים על חקירות שבוצעו בידי ארגוני אכיפת חוק שונים. החל מ-2010 ראש ממשלת רוסיה מציג מועמד מטעמו לתפקיד ראש הוועדה ולא שר הפנים, כפי שהיה המצב עד כה. ממשלת רוסיה הסבירה זאת בכך, שזהו חלק חשוב מהרפורמה המשטרתית באם.וה.דה. ראש הוועדה הוא סגן שר הפנים. החל מאפריל 2006 בראש הוועדה עומד אלכסיי אני'צין, שלמד עם ולדימיר פוטין באוניברסיטת סנקט פטרבורג באותו קורס. ב-2011 המחלקה פורקה ותפקידיה הועברו לידי מנהל החקירות של המשרד.

משטרת התנועה הרוסית

סמל משטרת התנועה הרוסית

משטרת התנועה הרוסית או בשמה הרשמי פיקוח הרכב הממלכתירוסית: Государственная Автомобильная Инспекция) היא הינה מחלקה ארצית של אם.וה.דה שאחריאת על התנועה בדרכים, ביצוע בדיקות שנתיות של רכבים והנפקת רייונות נהיגה.

שוטר תנועה על כביש הטבעת של מוסקבה.

היסטוריה

משטרת התנועה הרוסית הוקמה לראשונה ב-1907 בעיר סנקט פטרבורג. במרס 1918 הוקמה המיליציה הסובייטית ומשטרת התנועה הייתה למחלקה בה. ב-3 ביולי 1936 משטרת התנועה קיבלה את השם "גה-אי" (פיקוח הרכב הממלכתי) ועסקה במניעת תאונות דרכים וחקירת תאונות שכאלה בכבישי המדינה. בשנת 1940 פורסם קובץ אחיד של חוקי התנועה. גה-אי הינה יורשת המחלקה להסדרת תנועת הרחוב (ОРУД,Отдел по регулированию уличного движения) ששולבה בה בשנות ה-50, בשנות ה-90, גה-אי הפכה ל"גה.אי.בּ.ד.ד" (ГИБДД, Государственная Инспекция по безопасности дорожного движения; הפיקוח הממלכתי לביטחון התנועה). בכל מקרה בתחילת שנות ה-2000 המשטרה שינתה שמה ל"המחלקה לביטחון תנועת הדרכים" (Департамент обеспечения безопасности дорожного движения МВД России, ДОБДД) וזה היה שמה של משטרת התנועה עד לאחרונה. ב-2011 שוב שונה שם המשטרה בעקבות הרפורמה המשטרתית וכעת היא נקראת "המינהל הראשי להבטחת ביטחון תנועת הדרכים" (Главное управление по обеспечению безопасности дорожного движения МВД России (ГУ ОБДД). באזורים שונים ברוסיה עדיין קוראים לה בשמה הסובייטי "גה-אי".

מבנה

  • שירות הפטרול (משטרת התנועה) (ДПС, Дорожно-патрульная служба): מבצעת סיורים, אכיפת תנועה, טיפול בתאונות דרכים וטיפול באירועי תגובה ברחבי הכבישים העירוניים והבינעירוניים בתחום אחריותה.
  • שירות פיקוח הדרכים וארגון התנועה (служба дорожной инспекции и организации движения): הזרוע האזורית של משטרת התנועה.
  • שירות הרישום והסקירה הטכנית (служба технического осмотра и регистрации): הסניף האזורי של משטרת התנועה המופקדת על בחינת הרכבים ומוודאת שהללו עומדים בקריטריונים הבטיחותיים לנסיעה בכביש.
  • מחלקת בחינות ורישום אזורית (Межрайонный регистрационно-экзаменационный отдел ,МРЭО): הזרוע האזורית במשטרת התנועה האחראית להנפקת רישיונות נהיגה.
  • יחידת מדור תחבורת הרכב (подразделения розыска автотранспорта): אחראית לחקירת תאונות דרכים ברוסיה ודרכים למניעתן.

שוחד

משטרת התנועה הרוסית היא המשטרה המשוחדת ביותר בעולם[דרוש מקור]. מעריכים[דרוש מקור] כי כל שוטר תנועה רוסי שני נוטל שוחד, זאת בעקבות המשכורת הזעומה שהשוטרים הרוסיים מקבלים. כל עבירת תנועה מובילה לרוב לקנס כספי שניתן לשלם במקום או בתחנת המשטרה הקרובה.

ב-2008 יצאה לדרך הרפורמה המשטרתית הגדולה, אותה הוביל הנשיא דמיטרי מדבדב, הוא פיטר 20% מהשוטרים במשרד הפנים הרוסי ובכוונתו לשנות את סדר קבלתם של מתנדבים לעבודה במשטרה. המחלקה לביטחון פנים של משרד הפנים הרוסי חוזקה באופן משמעותי ותקציבה הורחב.

כוחות הפנים של משרד הפנים הרוסי

קובץ:VV MVD Logo.gif
סמל כוחות הפנים של רוסיה
דגל כוחות הפנים הרוסיים

כוחות הפנים של משרד הפנים של רוסיהרוסית: Внутренние войска Министерства внутренних дел России) הם ריכוז הכוחות המיוחדים המשטרתיים ברוסיה והגוף הלוחם הבכיר לביצוע מבצעים מיוחדים. הכוחות נחשבים לזרוע לוחמת גבוהה במשטרה הרוסית ומכונה חיל. הכוחות הוקמו לראשונה ב-1811.

היסטוריה

ב-7 בפברואר 1816 הוקם החיל הנפרד למשמרות הפנים (Отдельный корпус внутренней стражи), כחלק ממשרד הפנים הרוסי הקיסרי. ב-1836 הוקמה הז'נדרמריה הרוסית כיורשת לחיל זה. ב-1919 הוקם החיל להגנת פנים הרפובליקה של נקוו"ד (войска внутренней охраны республики НКВД СССР, ВОХР). הכוחות נטלו חלק בטיפול במפגעים רדיואקטיביים כמו אסון מאיאק ב-1957 ואסון צ'רנוביל ב-1986. מ-1996 עד 1999 הכוחות השתתפו באבטחת מתקנים גרעיניים. כיום הכוחות נחשבים לכוח צבאי מתקדם מאוד והיחידות המובחרות של הכוחות (Спецназ внутренних войск) נחשבות לטובות ביותר במדינה. הכוחות פועלים במסגרת החוק הפדרלי אודות כוחות הפנים של משרד הפנים הרוסי, שאושר בדומה בפברואר 1997.

אגף המודיעין המשטרתי

לכוחות הפנים יש אגף מודיעין נפרד בשם מינהל הביון של כוחות הפנים (Разведывательное Управление Внутренних войск МВД России) הנחשב לזרוע המודיעינית של המשטרה ברוסיה ומורכב ממומחי גה-אר-או, סו"ר ופס"ב. המינהל הוקם בשנות ה-90 והוא מקביל לאגף המודיעין של משטרת ישראל. המודיעין המשטרתי ברוסיה, הוא צעיר למדי מאחר שלאורך כל שנות קיומה, המשטרה לא עשתה כל שימוש מודיעיני בידיעות שונות על פשעים חמורים. עבודת המודיעין המשטרתי ברוסיה הסתכמה בביצוע מבצעים חשאיים ומשימות מיוחדות, תוך דגש כבד על כך וללא התייחסות לגבי הצורך באיסוף מודיעין בנושא הפשיעה החמורה והמאורגנת. בשנות ה-90, קברניטי הביטחון הרוסיים - אלה בכירי משרד הפנים הרוסי - הבינו את הצורך הגדל והולך בהקמת גוף מודיעיני משטרתי, גוף זה הוכפף לכוחות הפנים.

הלשכה לפעולות טכניות מיוחדות

לוגו המחלקה למאבק בפשעי מחשב של משטרת רוסיה
לוגו המחלקה למאבק בפשעי מחשב של משטרת רוסיה

הלשכה (ברוסית:Бюро специальных технических мероприятий) מטפלת בפשעי בתחום המחשוב והוקמה בשנת 1992. מינהל ק' (Управление К) של הלשכה הוא המקבילה הרוסית למחלק חוקרי מחשב ומפלג עבירות מחשב של חטיבת החקירות באגף המודיעין במשטרת ישראל. המחלקה אחראית למאבק בעבריינים העושים שימוש בהיי-טק למטרותיהם ונאבקת בפדופילים ברשת ובהאקרים המנסים לפגוע באתרי ממשלה. היחידה מיישמת את מדיניות הממשל בנוגע לפשעי מחשב.

המרכז להבטחת ביטחון הציבור

המרכז להבטחת ביטחון הציבור של משרד הפנים הרוסי הוקם ב-2005 כמרכז תיאום של היחידות המיוחדות של המשטרה הרוסית. בין השאר, אחראי המרכז גם לפיקוח על נשק חם (כלי נשק וחומרי נפץ) ואבטחת מגרשי ספורט ואצטדיונים למניעת התפרעויות בין אוהדים.

המרכז למומחיות קרימינולוגית

המרכז למומחיות קרימינולוגית (Экспертно-криминалистический центр МВД России) הוא המרכז לרפואה משפטית המרכז את כל המעבדות לזיהוי פלילי ברוסיה. מרכז הרפואה המשפטית הוקם לראשונה בתור המועצה הרפואית של משרד הפנים, ב-1803. מאז הקמתה ועד היום מנהלת את המעבדות לזיהוי פלילי. ב-1917 הייתה למשרד הרפואה המשפטית כחלק מהבולשת וב-1991 קיבלה את שמה הנוכחי.

המינהל לאבטחת תחבורה

המינהל לאבטחת תחבורהרוסית:Департамент обеспечения правопорядка на транспорте МВД России) - אחראי על אבטחת סדר וביטחון במתקני תחבורה ימית, אווירית ומסילות הברזל. כמו כן היא אחארית להסדרת העברות מיוחדות לפי דרישת הצבא. לצורך ביצוע המטלה למינהל יש 20 מחלקות אזוריות.

מכון המחקר המדעי של משרד הפנים הרוסי

המכון הכל-רוסי למחקר מדעי של משרד הפנים הרוסירוסית:Всероссийский научно-исследовательский институт МВД России) הוא מכון מחקר פדרלי העוסק בפיתוח שיטות פעולה ומחקר עבור המשטרה לצורך ייעול פעולות המשטרה. זהו מרכז המחקר והפיתוח של המשטרה ברוסיה.

שרי הפנים לדורותיהם

שרי הפנים של האימפריה הרוסית:

שרי הפנים של ממשלת המעבר הרוסית:

הקומיסרים העממיים לענייני פנים:

השרים לביטחון הציבור/שרי הפנים של ברית המועצות

  • ואדים טיקונוב (1961-1966)
  • ניקולאי שצ'לוקוב (1966-1982), החל מ-1968 שר הפנים הסובייטי
  • ויטאלי פיודורצ'וק (1982-1986)
  • אלכסנדר ולאסוב (1986-1988)
  • ואדים בקאטין (1988-1990)
  • בוריס פוגו (1990-1991)
  • ויקטור בראניקוב (אוגטס-דצמבר 1991)

שרי הפנים של הפדרציה הרוסית:

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הערה לשונית: המונח "אם.וה.דה" מציין גם את משרד הפנים באופן כללי. בישראל מתייחסת התקשורת בשפה הרוסית למשרד הפנים הישראלי כ"אם.וה.דה" (ללא קונוטציות מן המשרד לביטחון פנים מן העבר הסובייטי). בבחירות 1999 חדר המושג אף לציבור דובר העברית: תעמולת הבחירות של מפלגת ישראל בעלייה בשפה הרוסית חזרה שוב ושוב על סיסמת הבחירות: "אֶם.וֶה.דֶה. פַּד ש"ס קוֹנטרוֹל? נְייֶט. אֶם.וֶה.דֶה. פַּד נאש קונטרול" ("משרד הפנים בשליטת ש"ס? לא. משרד הפנים בשליטה שלנו"), ואף חולקו סטיקרים עם הסיסמה באותיות עבריות.
  2. ^ ב-1930 הקומיסריון העממי לענייני פנים פורקו ונוסדו מחדש ב-1934.