סטטיקה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Addbot (שיחה | תרומות)
מ בוט: מעביר קישורי בינויקי לויקינתונים - d:q169019
ניסוח
שורה 2: שורה 2:


'''סטטיקה''' ( '''Statics''' ) הוא תחום ב[[פיזיקה]] העוסק בחקר ה[[כוח (פיזיקה)|כוחות]] ו[[מומנט|מומנטים]] הפועלים על גופים [[מערכת פיזיקלית|ומערכות פיזיקליות]] הנמצאים במנוחה או ב[[שיווי משקל מכני]] במערכת שלהם, כגון בניינים הנמצאים במנוחה ביחס לכדור הארץ למרות שהוא נע בחלל במהירות גדולה מאוד יחסית לשמש ולכוכבים אחרים.
'''סטטיקה''' ( '''Statics''' ) הוא תחום ב[[פיזיקה]] העוסק בחקר ה[[כוח (פיזיקה)|כוחות]] ו[[מומנט|מומנטים]] הפועלים על גופים [[מערכת פיזיקלית|ומערכות פיזיקליות]] הנמצאים במנוחה או ב[[שיווי משקל מכני]] במערכת שלהם, כגון בניינים הנמצאים במנוחה ביחס לכדור הארץ למרות שהוא נע בחלל במהירות גדולה מאוד יחסית לשמש ולכוכבים אחרים.
הענף מהווה בסיס לחישובי הכוחות הפועלים ב[[בנייה|בניינים]] ובהתאם לתוצאות המתקבלות מחשבים את גודל וחוזק רכיבי שלד הבניין. הסטטיקה יחד עם ה[[דינמיקה (מכניקה)|דינמיקה]] מהווים שני ענפים עיקריים המהווים את ה[[מכניקה]]. יישומי הסטטיקה כוללים תחומים רבים כגון [[הנדסת מכונות]], [[הנדסת מבנים|הנדסת בניין]], [[הנדסה אוירונאוטית]], [[הנדסת חלל]], [[הידרוסטטיקה]] ועוד. הבסיס [[פיזיקה|פיזיקלי]] לענף הם [[חוקי התנועה של ניוטון]].
הענף מהווה בסיס לחישובי הכוחות הפועלים ב[[בנייה|בניינים]] ובהתאם לתוצאות המתקבלות מחשבים את גודל וחוזק רכיבי שלד הבניין. הסטטיקה יחד עם ה[[דינמיקה (מכניקה)|דינמיקה]] מהווים את שני הענפים העיקריים של ה[[מכניקה]]. יישומי הסטטיקה כוללים תחומים רבים כגון [[הנדסת מכונות]], [[הנדסת מבנים|הנדסת בניין]], [[הנדסה אוירונאוטית]], [[הנדסת חלל]], [[הידרוסטטיקה]] ועוד. הבסיס [[פיזיקה|פיזיקלי]] לענף הם [[חוקי התנועה של ניוטון]].


== דוגמאות לניתוח מערכות בסטטיקה ==
== דוגמאות לניתוח מערכות בסטטיקה ==

גרסה מ־11:37, 12 באפריל 2014

בשיווי משקל - סך הכוחות והמומנטים הוא אפס

סטטיקה ( Statics ) הוא תחום בפיזיקה העוסק בחקר הכוחות ומומנטים הפועלים על גופים ומערכות פיזיקליות הנמצאים במנוחה או בשיווי משקל מכני במערכת שלהם, כגון בניינים הנמצאים במנוחה ביחס לכדור הארץ למרות שהוא נע בחלל במהירות גדולה מאוד יחסית לשמש ולכוכבים אחרים. הענף מהווה בסיס לחישובי הכוחות הפועלים בבניינים ובהתאם לתוצאות המתקבלות מחשבים את גודל וחוזק רכיבי שלד הבניין. הסטטיקה יחד עם הדינמיקה מהווים את שני הענפים העיקריים של המכניקה. יישומי הסטטיקה כוללים תחומים רבים כגון הנדסת מכונות, הנדסת בניין, הנדסה אוירונאוטית, הנדסת חלל, הידרוסטטיקה ועוד. הבסיס פיזיקלי לענף הם חוקי התנועה של ניוטון.

דוגמאות לניתוח מערכות בסטטיקה

גוף על שולחן

כשלא פועלים כוחות חיצוניים אנכים, N=mg

על גוף העומד על שולחן או כל משטח אחר פועל כוח המשיכה, ולפי החוק השני של ניוטון הוא אמור לנוע מטה בתאוצה g. בפועל הגוף במנוחה, תופעה המוסברת על ידי כוח נורמלי N שהשולחן בתגובה מפעיל (החוק השלישי של ניוטון, חוק הפעולה והתגובה) בגודל זהה ובכיוון הפוך, כך ששקול הכוחות הפועלים על הגוף הוא אפס.

כשלוחצים על גוף כלפי מטה, הנורמל שווה לסכום הmg והכוח הלוחץ
כשמפעילים על גוף כוח כלפי מעלה, כוח הנורמל יהיה שווה להפרש הmg עם הכוח

גוף תלוי

חפץ התלוי על חוט אינו נופל מכיוון שהחוט מפעיל כוח T השווה בגודלו שלmg

גוף התלוי על חוט שאינו נופל מוסבר על ידי כוח שמופעל על הגוף הקרוי מתיחות T, הנובע מאלסטיות המשטח או החוט, חוט לא אלסטי מספיק יקרע ומשטח לא מספיק אלסטי יישבר.

מסות קשורות

מכיוון שמסת החוט זניחה, המתיחות לאורכה שווה והיא מפעילה כוח שווה בגודלו על שני הגופים

מסות M ו m הקשורות אחת לשנייה בחוט, ומפעילים כוח F על M ושניהם זזים. אם יוזנח כוח החיכוך אינטואיטיבית, יש לבחון אותן כגוף אחד ושהתאוצה תהיה F/m+M. וניתן להוכיח על פי החוק השני של ניוטון כי הכוחות האופקיים שפועלים על M(האנכיים, כלומר כבידה ונורמלי מקזזים זה את זה) הם T שמושך אחורה ו F שמושך קדימה. הכוח היחיד שפועל על m הוא T לכן

T=ma

F-T=Ma

נחבר את המשוואות ונקבל

(F=a(M+m

ולכן

a=F/M+m

(התאוצה זהה כמובן לשני הגופים)

מכונת אטווד

הוא מקרה מעניין של שני גופים בעלי מסות m1 ו-m2 כך ש m1<m2 קשורים בחוט משני צדי גלגלת.

מכיוון שהחוט חסר מסה, מניחים שהוא מפעיל כוח מתיחות זהה בשני הצדדים

הכוח הפועל על כל אחד מהם הוא כבידה והמתיחות T לכן

נחבר בין שתי המשוואות ונקבל (g(m2-m1)=a(m1+m2 , כלומר:

הנוסחא המפושטת במקום m1 נסמן m ובמקום m2 נסמן km כאשר k הוא כמובן, היחס בין המאסות. נקבל:

כלומר התאוצה לא תלויה במסות אלא רק ביחס ביניהן.

ראו גם

קישורים חיצוניים