זמן אוניברסלי מתואם – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מ ←‏פתיח: נקודתיים
מ GuySh העביר את הדף זמן יקום מתואם ל־זמן אוניברסלי מתואם תוך דריסת הפניה: ראו דף שיחה
(אין הבדלים)

גרסה מ־19:54, 31 במאי 2014

מפת אזורי העולם ביחס לזמן יקום מתואם

זמן יקום מתואם, זמן אוניברסלי מתואם או UTC (אנגלית: Coordinated Universal Time, צרפתית: Temps Universel Coordonné) הוא השעון הבסיסי בעולם שלפיו נמדדים ומתואמים השעונים במדינות השונות. אזורי זמן מסביב לעולם מתוארים ביחס לשעון הזה. לדוגמה: השעון בישראל הוא UTC+2 בחורף, ו-UTC+3 בשעון הקיץ.

שמו הקודם והנפוץ של ה-UTC הוא GMT - Greenwich Mean Time או בעברית שעון גריניץ' (מילולית: השעה הממוצעת בגריניץ'). שינוי השם נובע משתי סיבות. ראשית לא רצו שבשם השעון העולמי יופיע שמו של מקום מסוים מכיוון שהמדידות כיום נעשות על ידי מספר גורמים בינלאומיים. שנית, עם המעבר ל-UTC הזמן החל להימדד על ידי שעונים אטומיים ולא באמצעות צפייה בגרמי השמיים, כפי שנעשה במאות השנים שקדמו. למרות שינוי השם ושיטת המדידה, UTC עדיין מבוסס על השעה הממוצעת בקו האורך 0° העובר במצפה הכוכבים הישן של גריניץ'. ראשי התיבות UTC נוצרו כפשרה בין ראשי התיבות באנגלית (CUT) וראשי התיבות בצרפתית (TUC).

"דקה מעוברת"

ערך מורחב – דקה מעוברת

כיוון שקצב הסיבוב של כדור הארץ אינו קבוע, וחלים בו שינויים קלים, נוצר מעת לעת פער בין השעה הנמדדת בשעונים האטומיים לשעה המתקבלת בתצפיות אסטרונומיות. פער זה אינו עולה בדרך כלל על שבר של שנייה, והוא מתוקן ב-UTC על ידי הוספת שנייה מדי כמה שנים, כאשר הפער, ברוב השעונים בעולם המשתתפים בקביעת UTC, עולה על 0.9 שנייה. הוספת השנייה היא בעצם עצירת השעונים האטומיים לשנייה אחת, או קביעת דקה בת 61 שניות. לאחרונה הוספה שנייה כזו בסוף חודש יוני 2012. לפני כן, שניות הוספו בממוצע מדי שנה וחצי.

UTC מתוחזק על ידי מספר מדינות בחסות ארגונים בינלאומיים שמודדים באופן מדויק מאוד הן את מעבר הזמן והן את השינויים בתנועת כדור הארץ.

קישורים חיצוניים