נחל האלה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: {{קצרמר|\1|\2}}
שורה 2: שורה 2:


==נתיב הנחל==
==נתיב הנחל==
אורכו של הנחל הוא כ-50 ק"מ. תחילתו ממערב ל[[כביש 60]] ([[קו פרשת המים הארצי]]), במספר יובלים המנקזים את איזור [[בית אומר]] - [[חלחול]] (בין [[גוש עציון]] ל[[חברון]]), המתחברים מצפון מערב לעיירות [[נובא]] ו[[ח'ארס]], בנקודת המעבר בין [[הר חברון]] ל[[השפלה|שפלה]]. מנקודה זו זורם הנחל בכיוון כללי צפון-מערב, דרך [[עמק האלה]]. מעט ממערב למושב [[נתיב הל"ה]] מתחברים לנחל [[נחל עציונה]] ו[[נחל סנסן]], המנקזים את איזור [[חוסאן]] - [[צור הדסה]] - [[ביתר עילית]] - [[גוש עציון]]. בסמוך ל[[תל עזקה]] ו[[שדות מיכה]] מתחברים לנחל [[נחל יורש]] ו[[נחל לוזית]], המנקזים את איזור [[נחושה]] - [[תל עזקה]], ואת איזור [[בית ניר]] - [[עגור]] - [[לוזית]]. בהמשך דרכו עובר הנחל מעט מצפון ל[[קריית מלאכי]] ומדרום ל[[בסיס חצור]], שם מתחבר אליו [[נחל הרי"ף]], המנקז את איזור [[חפץ חיים]] - [[צומת ראם]], סמוך למאגר חצור. הנחל מתחבר ל[[נחש לכיש]] בסמוך ל[[גשר עד הלום]], הנשפך ל[[הים התיכון|ים התיכון]] מצפון ל[[אשדוד]].
אורכו של הנחל הוא כ-50 ק"מ.
תחילתו ממערב ל[[עיירה]] [[חלחול]] הסמוכה לעיר [[חברון]] שבתחומי [[הרשות הפלסטינית]] ומשם הוא יורד מערבה אל הכפר [[בית אולא]] בגבול [[הר חברון]] ו[[השפלה]].
מבית אולא ממשיך הנחל בזרימתו צפונה ב[[עמק תלם]].
סמוך למושב [[נווה מיכאל]] הנחל פונה לכיוון מערב וחוצה את [[עמק האלה]] עד אשר הוא מגיע ממערבית ל[[תל צפית]] ומשם הוא פונה אל מישור החוף הדרומי. ממישור החוף הדרומי ממשיך הנחל את מסלולו לכיוון צפון מערב ומתחבר ל[[נחל לכיש]].


===ניקוז הנחל===
===ניקוז הנחל===
נחל האלה על יובליו השונים מנקז את כל השטח שבין [[חוסאן]] ו[[צור הדסה]] ועד [[נחל תלם]] (מעט מצפון ל[[כביש 35]]), וכן שטח נרחב ב[[שפלת יהודה]], בין [[נחושה]], [[לוזית]] ו[[כפר מנחם]]. שטח הניקוז של הנחל תחום מצפון על ידי אגן הניקוז של [[נחל שורק]], ומדרום על ידי אגן הניקוז של [[נחל תלם]], יובל של [[נחל גוברין]] הנשפך ל[[נחל לכיש]].
נחל האלה מתחיל מחיבור של שלושת הנחלים:[[נחל גדור]], [[נחל עציונה]] ו[[נחל סנסן]] ומשם ממשיך לצפון מערב דרך עמק האלה עד שמתנקז אל נחל לכיש.


==עמק האלה==
==עמק האלה==

גרסה מ־22:27, 30 ביוני 2014

נחל האלה הוא נחל אכזב בשפלת יהודה הנמשך אל מישור החוף הדרומי. הוא קרוי על שם עמק האלה שהנחל עובר בתחומו, והוא בעל משמעות דתית והיסטורית. הוא נחשב לאחד הנחלים הנקיים והשמורים ביותר בארץ.

נתיב הנחל

אורכו של הנחל הוא כ-50 ק"מ. תחילתו ממערב לכביש 60 (קו פרשת המים הארצי), במספר יובלים המנקזים את איזור בית אומר - חלחול (בין גוש עציון לחברון), המתחברים מצפון מערב לעיירות נובא וח'ארס, בנקודת המעבר בין הר חברון לשפלה. מנקודה זו זורם הנחל בכיוון כללי צפון-מערב, דרך עמק האלה. מעט ממערב למושב נתיב הל"ה מתחברים לנחל נחל עציונה ונחל סנסן, המנקזים את איזור חוסאן - צור הדסה - ביתר עילית - גוש עציון. בסמוך לתל עזקה ושדות מיכה מתחברים לנחל נחל יורש ונחל לוזית, המנקזים את איזור נחושה - תל עזקה, ואת איזור בית ניר - עגור - לוזית. בהמשך דרכו עובר הנחל מעט מצפון לקריית מלאכי ומדרום לבסיס חצור, שם מתחבר אליו נחל הרי"ף, המנקז את איזור חפץ חיים - צומת ראם, סמוך למאגר חצור. הנחל מתחבר לנחש לכיש בסמוך לגשר עד הלום, הנשפך לים התיכון מצפון לאשדוד.

ניקוז הנחל

נחל האלה על יובליו השונים מנקז את כל השטח שבין חוסאן וצור הדסה ועד נחל תלם (מעט מצפון לכביש 35), וכן שטח נרחב בשפלת יהודה, בין נחושה, לוזית וכפר מנחם. שטח הניקוז של הנחל תחום מצפון על ידי אגן הניקוז של נחל שורק, ומדרום על ידי אגן הניקוז של נחל תלם, יובל של נחל גוברין הנשפך לנחל לכיש.

עמק האלה

עמק האלה הוא עמק קטן בשפלת יהודה, מדרום לבית שמש, המקשר בין השפלה להרי יהודה ומכאן חשיבותו לאורך השנים. אורך העמק ממערב למזרח הוא כ-7 ק"מ ורוחבו בין כ-2 ק"מ במזרח ל-500 מטר במערב. והוא מנוקז על ידי נחל האלה. מקור שמו של העמק הוא בעצי האלה הצומחים בעמק ובשוליו.

הצומח בעמק הוא ים תיכוני וכולל בעיקר אלה ארצישראלית, אלה אטלנטית, אלת המסטיק, חרוב מצוי, אלון מצוי, שיטה מלבינה ושיזף מצוי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה ובנושא ישראל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.