בוגר אוניברסיטה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ ←‏קישורים חיצוניים: קישורים פנימיים
←‏התואר בישראל כיום: למיטב ידיעתי האו"פ לא נותן יותר תארי BA במדעים, ועברו 3 שנים מאז שהם עברו ל BSC, אז נראה לי שההסגר הזה מיותר.
שורה 15: שורה 15:
:בוגר באמנות - זהו התואר הנפוץ ביותר. לימודי התואר "בוגר באמנות" מקנים לסטודנטים השכלה כללית רחבה בתחומי מדעי הרוח והחברה.
:בוגר באמנות - זהו התואר הנפוץ ביותר. לימודי התואר "בוגר באמנות" מקנים לסטודנטים השכלה כללית רחבה בתחומי מדעי הרוח והחברה.
*Bachelor of Science, בקיצור B.S.‎ או B.Sc.‎ או S.B.‎ או Sc.B.‎.
*Bachelor of Science, בקיצור B.S.‎ או B.Sc.‎ או S.B.‎ או Sc.B.‎.
:בוגר ב[[מדעים]] - התואר ניתן בשני תחומים: ב[[הנדסה]] וב[[מדעים מדויקים]]. כשהתואר ניתן בהנדסה הוא ארבע שנתי וכשהתואר ניתן ב[[מדעים מדויקים]] הוא בדרך כלל תלת שנתי. יש להדגיש שישנם מוסדות בארץ כגון [[האוניברסיטה הפתוחה]] שבהם ניתן התואר .B.A במדעים מדויקים ולא B.Sc.‎ ([[האוניברסיטה הפתוחה]] החלה בהענקת תוארי B.Sc גם במדעים מדויקים. החל מסמסטר 2011ג' לא יינתן תואר B.A במדעי המחשב, אלא רק B.Sc, כאשר B.A במדעי המחשב יינתן רק לסטודנטים שהחלו לימודיהם לפני סמסטר 2008א').
:בוגר ב[[מדעים]] - התואר ניתן בשני תחומים: ב[[הנדסה]] וב[[מדעים מדויקים]]. כשהתואר ניתן בהנדסה הוא ארבע שנתי וכשהתואר ניתן ב[[מדעים מדויקים]] הוא בדרך כלל תלת שנתי. יש להדגיש שישנם מוסדות בארץ שבהם ניתן התואר .B.A במדעים מדויקים ולא B.Sc.‎
*Bachelor of Education, בקיצור B.Ed.‎
*Bachelor of Education, בקיצור B.Ed.‎
:בוגר ב[[חינוך]] - ניתן לרוב על ידי [[מכללה אקדמית]], לבוגרים בתחום ה[[הוראה]] ומסיימו מחזיק בדרך כלל גם בתעודת הוראה.
:בוגר ב[[חינוך]] - ניתן לרוב על ידי [[מכללה אקדמית]], לבוגרים בתחום ה[[הוראה]] ומסיימו מחזיק בדרך כלל גם בתעודת הוראה.

גרסה מ־14:12, 6 בספטמבר 2014

בוגרת אוניברסיטה
תעודת בוגר אוניברסיטה מקולג' "Lewis and Clark" בפורטלנד, אורגון, ארצות הברית

"בוגר אוניברסיטה" הוא תואר אקדמי שניתן לאדם שסיים לימודים המובילים לתואר זה במוסד אקדמי מוכר. תואר זה קרוי גם "תואר ראשון", משום שהוא הראשון בסדר התארים האקדמיים שאדם יכול לרכוש. לרוב, הלימודים לתואר הראשון נמשכים 3 שנים, אך ישנם מספר תארים ראשונים שלימודיהם נמשכים 3.5 שנים (כמו משפטים), 4 שנים (כמו הנדסה) ואף 5 שנים (כמו אדריכלות).

מקור השם

שמות התארים הראשונים בישראל מתחילים ב-"...Bachelor of". מקור השם הוא בימי הביניים, אז ניתן התואר באוניברסיטאות אירופה למסיימי לימודי הטריוויום. הטריוויום הוא כינוי לשלוש האמנויות: דקדוק, רטוריקה ולוגיקה. אלו נחשבו האמנויות היותר בסיסיות והפחות חשובות מתוך שבע האמנויות החופשיות באוניברסיטאות אירופה בתקופת ימי הביניים. הן היו ידועות גם כאמנויות הליברליות, מכיוון שרק לאנשים חופשיים היה מותר ללומדן.

מקור המילה טריוויום בלטינית ומשמעותה שלוש הדרכים. הטריוויום היה נלמד בשנים הראשונות באוניברסיטאות ונחשב רק כהכנה ללימודים יותר מתקדמים (הקואדריוויום - "Quadrivium") - אריתמטיקה, גאומטריה, מוזיקה ואסטרונומיה. התואר Baccalauréat נטבע בצרפת, בה ניתן התואר לתלמידים שסיימו את לימודי הטריוויום באוניברסיטת פריז. Baccalauréat היא הצורה הלטינית המאחדת של המונח הצרפתי Bas chevalier שמשמעותו המילולית היא אביר צעיר. במשך השנים אוניברסיטאות רבות אחרות אימצו את הנוהג, אולם המילה Baccalauréat קוצרה ל-Bachelor (שמשמעותו באנגלית היא: רווק; שכן רק רווקים יכלו להרשות לעצמם לימודים גבוהים), מונח המשמש עד היום כתואר ראשון במוסדות אקדמיים בישראל ובמדינות רבות אחרות. התרגום לעברית המקובל בישראל למונח זה הוא "בוגר ב..." למרות שזהו אינו תרגומו המילולי של המונח.

התואר בישראל כיום

בשנת 2006 סיימו את לימודי התואר הראשון בישראל כ-28,000 סטודנטים. ישנם מספר רב של תארים המוכרים בישראל כיום על ידי המועצה להשכלה גבוהה. אלה הם שמות התארים הנפוצים ביותר בישראל כיום[1]:

תארים תלת-שנתיים

  • Bachelor of Arts, בקיצור B.A.
בוגר באמנות - זהו התואר הנפוץ ביותר. לימודי התואר "בוגר באמנות" מקנים לסטודנטים השכלה כללית רחבה בתחומי מדעי הרוח והחברה.
  • Bachelor of Science, בקיצור B.S.‎ או B.Sc.‎ או S.B.‎ או Sc.B.‎.
בוגר במדעים - התואר ניתן בשני תחומים: בהנדסה ובמדעים מדויקים. כשהתואר ניתן בהנדסה הוא ארבע שנתי וכשהתואר ניתן במדעים מדויקים הוא בדרך כלל תלת שנתי. יש להדגיש שישנם מוסדות בארץ שבהם ניתן התואר .B.A במדעים מדויקים ולא B.Sc.‎
  • Bachelor of Education, בקיצור B.Ed.‎
בוגר בחינוך - ניתן לרוב על ידי מכללה אקדמית, לבוגרים בתחום ההוראה ומסיימו מחזיק בדרך כלל גם בתעודת הוראה.
  • Bachelor of Social Work, בקיצור B.S.W.
בוגר בעבודה סוציאלית - ניתן על ידי מוסדות להשכלה גבוהה, לבוגרים בתחום העבודה הסוציאלית.
  • Bachelor of Emergency Medical Services, בקיצור B.E.M.S.
בוגר ברפואת חרום - נלמד באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומשולב תעודת פאראמדיק של משרד הבריאות.

תארים של שלוש שנים וחצי

  • Bachelor of Laws (במקור "Legum Baccalaureus" בלטינית), בקיצור LL.B.‎
בוגר במשפטים - התואר ניתן בתחום המשפטים. תואר זה הינו אחד מתנאי הסף לקבלת תואר עורך דין מטעם לשכת עורכי הדין.
  • Bachelor of Occupational Therapy B.O.T
תואר ראשון בריפוי בעיסוק

תארים ארבע-שנתיים

  • Bachelor of Science, בקיצור B.S.‎ או B.Sc.‎ או S.B.‎ או Sc.B.‎
בוגר במדעים - התואר ניתן בשני תחומים: בהנדסה ובמדעים מדויקים. כשהתואר ניתן בהנדסה הוא ארבע שנתי וכשהתואר ניתן במדעים מדויקים הוא בדרך כלל תלת שנתי.
  • Bachelor of Design, בקיצור B.Des.‎
בוגר בעיצוב - התואר ניתן בתחומי העיצוב השונים כגון: תקשורת חזותית, עיצוב תעשייתי, עיצוב פנים, עיצוב אופנה, עיצוב טקסטיל וצורפות
  • Bachelor of Technology, בקיצור B.Tech.‎
בוגר בטכנולוגיה - זהו תואר בהנדסה הניתן על ידי מכללות אקדמיות שאינן מוסמכות להעניק תואר B.Sc.‎ בהנדסה. בישראל אין הבדל רשמי בין תואר B.Sc.‎ ארבע שנתי לתואר B.Tech.‎ וגם בוגר תואר זה יכול להירשם בפנקס המהנדסים כמהנדס. בעבר אף מכללה לא הוסמכה להעניק תואר B.Sc.‎. כיום יותר ויותר מכללות מוסמכות להעניק תואר B.Sc.‎.

תארים חמש-שנתיים

  • Bachelor of Architecture, בקיצור B.Arch.‎
בוגר באדריכלות - התואר ניתן באדריכלות והמחזיק בו הוא אדריכל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פרוט התארים המובא כאן מתייחס לתארים הניתנים בישראל בעשור השני של המאה ה-21. אופן מתן התארים ומשמעותם היה שונה בעבר, ואפשרי שישתנה בעתיד.
    משמעות התארים נקבעת על ידי האוניברסיטאות והמועצה להשכלה גבוהה בעת מתן התואר. משמעות שמות התארים שונה במקצת ממוסד למוסד. מעבר לכך, מערכת התארים משתנה ממדינה למדינה, כאשר לא ניתן לקבוע בוודאות שתואר באותו השם שניתן במדינה אחרת משמעותו זהה לתואר כזה הניתן בישראל.