במאי תיאטרון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מלאכותי לפי אבן שושן
ניסוח, הגהה, עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''במאי תיאטרון''' הוא הדמות המרכזית בתחום העשייה ה[[תיאטרון|תיאטרונית]], אשר אמור לראות תמונה כוללת, לתזמר העלאה של מחזה ולהבטיח את איכות ושלמות המוצר התיאטרוני, על ידי איחוד המאמצים והאספקטים השונים של ההפקה. הבמאי עובד עם המפיק ויתר בעלי התפקידים בהפקה, לרבות השחקנים. הבמאי משמש למעשה כמנהל האמנותי של ההפקה, והוא מנצח על כלל פעילויות ההפקה - תחקיר, משחק, [[עיצוב במה]], עיצוב תלבושות, עיצוב תאורה, עבודת במה, ועיצוב סאונד. לצד הבמאי פועל המפיק, אשר מנהל את האספקטים הטכניים של ההפקה (אשר אינם קשורים לתוכן האמנותי של היצירה) כמו התקציב ולוחות הזמנים.
'''במאי תיאטרון''' הוא הדמות המרכזית בתחום העשייה ה[[תיאטרון|תיאטרונית]]. הוא אמור לראות תמונה כוללת, לתזמר העלאה של מחזה ולהבטיח את איכות ושלמות המוצר התיאטרוני, על ידי איחוד המאמצים האמצעים, והכלים השונים של ההפקה. הבמאי עובד עם המפיק, המחזאי ויתר בעלי התפקידים בהפקה, לרבות השחקנים. הבמאי משמש למעשה מנהל אמנותי של ההפקה, והוא מנצח על כלל פעילויות ההפקה - תחקיר, משחק, [[עיצוב במה]], עיצוב תלבושות, עיצוב תאורה, עבודת במה, עיצוב סאונד וכל התכנים הפילוסופיים והאמנותיים. לצד הבמאי פועל המפיק, המנהל את הנושאים הטכניים של ההפקה (שאינם קשורים לתוכן האמנותי של היצירה) כמו התקציב ולוחות הזמנים.
[[תמונה:Ariane Mnouchkine.jpg|שמאל|ממוזער|150px|הבמאית [[אריאן מנושקין]]]]
[[תמונה:Ariane Mnouchkine.jpg|שמאל|ממוזער|150px|הבמאית [[אריאן מנושקין]]]]


בתיאטרון המודרני, הבמאי הוא בדרך כלל מוביל החזון, המחליט על הקונספט האמנותי והפרשנות של הטקסט. יש במאים השותפים גם ליצירת הטקסט, אם על ידי ליווי ה[[מחזאי]] בתהליך היצירה במחזות חדשים, על ידי עיבוד מודרני של [[מחזה]] קלסי, או עיבוד טקסט ספרותי או דוקומונטרי למחזה. ידועה גם התופעה של מחזאים שמביימים את מחזותיהם בעצמם, כמו [[מייק לי]] הבריטי, [[חנוך לוין]], [[הלל מיטלפונקט]], [[פיטר ברוק]], [[אריאן מנושקין]] ואחרים.
בתיאטרון המודרני, הבמאי הוא בדרך כלל מוביל החזון. הוא מחליט על התפיסה האמנותית והפרשנות של הטקסט. יש במאים השותפים גם ליצירת הטקסט, אם על ידי ליווי ה[[מחזאי]] בתהליך היצירה במחזות חדשים, על ידי עיבוד מודרני של [[מחזה]] קלסי, או עיבוד טקסט ספרותי או דוקומונטרי למחזה. ידועה גם התופעה של מחזאים שמביימים את מחזותיהם בעצמם, כמו [[מייק לי]] הבריטי, [[חנוך לוין]], [[הלל מיטלפונקט]], [[פיטר ברוק]], [[אריאן מנושקין]] ואחרים.


תפקיד הבמאי, כמתואר לעיל, הוא חידוש בהיסטוריה של התיאטרון, שראשיתו באירועים בודדים בסוף [[המאה ה-19]] ומיצובו במרכז העשייה התיאטרונית נפוץ מאז ראשית [[המאה ה-20]]. לפני כן השחקנים וה[[מחזאי]] היו אחראים להצגת ה[[מחזה]] ותיאום פעילויות המשתתפים. למרות שיש עדיין הפקות וקבוצות תיאטרון הפועלים ללא במאי, הבמאי נחשב היום לדמות חיונית בתהליך יצירת המופע התיאטרלי.
תפקיד הבמאי, כמתואר לעיל, הוא חידוש בהיסטוריה של התיאטרון, שראשיתו באירועים בודדים בסוף [[המאה ה-19]] ומיצובו במרכז העשייה התיאטרונית נפוץ מאז ראשית [[המאה ה-20]]. לפני כן השחקנים וה[[מחזאי]] היו אחראים להצגת ה[[מחזה]] ותיאום פעילויות המשתתפים. למרות שיש עדיין הפקות וקבוצות תיאטרון הפועלים ללא במאי, הבמאי נחשב היום לדמות חיונית בתהליך יצירת המופע התיאטרלי.

גרסה מ־10:26, 8 באוקטובר 2014

במאי תיאטרון הוא הדמות המרכזית בתחום העשייה התיאטרונית. הוא אמור לראות תמונה כוללת, לתזמר העלאה של מחזה ולהבטיח את איכות ושלמות המוצר התיאטרוני, על ידי איחוד המאמצים האמצעים, והכלים השונים של ההפקה. הבמאי עובד עם המפיק, המחזאי ויתר בעלי התפקידים בהפקה, לרבות השחקנים. הבמאי משמש למעשה מנהל אמנותי של ההפקה, והוא מנצח על כלל פעילויות ההפקה - תחקיר, משחק, עיצוב במה, עיצוב תלבושות, עיצוב תאורה, עבודת במה, עיצוב סאונד וכל התכנים הפילוסופיים והאמנותיים. לצד הבמאי פועל המפיק, המנהל את הנושאים הטכניים של ההפקה (שאינם קשורים לתוכן האמנותי של היצירה) כמו התקציב ולוחות הזמנים.

הבמאית אריאן מנושקין

בתיאטרון המודרני, הבמאי הוא בדרך כלל מוביל החזון. הוא מחליט על התפיסה האמנותית והפרשנות של הטקסט. יש במאים השותפים גם ליצירת הטקסט, אם על ידי ליווי המחזאי בתהליך היצירה במחזות חדשים, על ידי עיבוד מודרני של מחזה קלסי, או עיבוד טקסט ספרותי או דוקומונטרי למחזה. ידועה גם התופעה של מחזאים שמביימים את מחזותיהם בעצמם, כמו מייק לי הבריטי, חנוך לוין, הלל מיטלפונקט, פיטר ברוק, אריאן מנושקין ואחרים.

תפקיד הבמאי, כמתואר לעיל, הוא חידוש בהיסטוריה של התיאטרון, שראשיתו באירועים בודדים בסוף המאה ה-19 ומיצובו במרכז העשייה התיאטרונית נפוץ מאז ראשית המאה ה-20. לפני כן השחקנים והמחזאי היו אחראים להצגת המחזה ותיאום פעילויות המשתתפים. למרות שיש עדיין הפקות וקבוצות תיאטרון הפועלים ללא במאי, הבמאי נחשב היום לדמות חיונית בתהליך יצירת המופע התיאטרלי.

מרכיבים רבים יוצרים את סגנונו הייחודי של הבמאי ואת שפת התיאטרון האישית שלו. בהם:

  • רמת שיתוף הצוות בתהליך היצירה (מסמכותיות קיצונית לעבודת קולקטיב)
  • אופן השימוש בתפאורה (ריאליסטית, סימבולית, מינימליסטית, מופשטת... )
  • שיטת הדרכת שחקנים
  • אופן עבודה עם טקסט (שימוש במחזות, עיבודים ספרותיים, בניית טקסט באימפרוביזציה עם השחקנים...)
  • אופן הצגת הסיפור
  • ניהול ממד הזמן

רוב הבמאים עובדים במסגרת קבוצות תיאטרון קיימות כחלק מאנסמבל הבמאים של הקבוצה. מקצתם מקימים קבוצת תיאטרון שהם מנהלים ובמסגרתה מביאים לידי ביטוי את ה"אני מאמין" התיאטרוני הייחודי שלהם. דוגמאות: אריאן מנושקין שהקימה את תיאטרון השמש המפורסם בפריז, פיטר ברוק שהקים את המרכז הבינלאומי לאמנות התיאטרון בפריז, יבגני אריה שהקים את תיאטרון גשר, רינה ירושלמי שהקימה את אנסמבל עיתים, דורון שמש שתורם לקהילת נוער ועוד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא במאי תיאטרון בוויקישיתוף