קוצר ראייה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Dexbot (שיחה | תרומות)
מ Removing Link GA template (handled by wikidata)
אין תקציר עריכה
שורה 2: שורה 2:
[[תמונה:Human eyesight two children and ball with myopia short-sightedness.png|שמאל|ממוזער|250px|ראיית אדם עם קוצר ראייה]]
[[תמונה:Human eyesight two children and ball with myopia short-sightedness.png|שמאל|ממוזער|250px|ראיית אדם עם קוצר ראייה]]


'''קוצר ראייה''' (בלועזית: '''מיופיה''', '''Myopia''') הוא מצב של ליקוי בשבירת [[קרן אור|קרני האור]] על ידי מערכת ה[[רפרקציה]] של ה[[עין]], ה[[קרנית]], נוזל הלשכה, [[עדשת העין]] ו[[הגוף הזגוגי]], הנגרם מחוסר היכולת של העדשה לרכז את ה[[אור]] על [[רשתית]] העין, בגלל שהעין עצמה ארוכה מדי. קוצר ראייה מתבטא במיקוד העצם הנצפה לפני הרשתית. לפיכך עצמים קרובים נראים בבירור, בעוד שעצמים רחוקים נראים מטושטשים.
'''קוצר ראייה''' (ב[[לועזית]]: '''מיופיה''', '''Myopia''') הוא מצב של ליקוי בשבירת [[קרן אור|קרני האור]] על ידי מערכת ה[[רפרקציה]] של ה[[עין]], ה[[קרנית]], נוזל הלשכה, [[עדשת העין]] ו[[הגוף הזגוגי]], הנגרם מחוסר היכולת של העדשה לרכז את ה[[אור]] על [[רשתית]] העין, בגלל שהעין עצמה ארוכה מדי. קוצר ראייה מתבטא במיקוד העצם הנצפה לפני הרשתית. לפיכך עצמים קרובים נראים בבירור, בעוד שעצמים רחוקים נראים מטושטשים.


קוצר ראייה הוא [[לקות ראייה|ליקוי הראייה]] הנפוץ ביותר בעולם. כרבע מהאוכלוסייה המבוגרת ב[[ארצות הברית]] סובלת ממנו. במקומות כמו [[יפן]], [[סינגפור]] ו[[טיוואן]], לאחד מכל שלושה או לאחד מכל שני מבוגרים יש קוצר ראייה.
קוצר ראייה הוא [[לקות ראייה|ליקוי הראייה]] הנפוץ ביותר בעולם. כרבע מהאוכלוסייה המבוגרת ב[[ארצות הברית]] סובלת ממנו. במקומות כמו [[יפן]], [[סינגפור]] ו[[טיוואן]], לאחד מכל שלושה או לאחד מכל שני מבוגרים יש קוצר ראייה.

גרסה מ־00:54, 11 באוגוסט 2015

ראיית אדם ללא קוצר ראייה
ראיית אדם עם קוצר ראייה

קוצר ראייהלועזית: מיופיה, Myopia) הוא מצב של ליקוי בשבירת קרני האור על ידי מערכת הרפרקציה של העין, הקרנית, נוזל הלשכה, עדשת העין והגוף הזגוגי, הנגרם מחוסר היכולת של העדשה לרכז את האור על רשתית העין, בגלל שהעין עצמה ארוכה מדי. קוצר ראייה מתבטא במיקוד העצם הנצפה לפני הרשתית. לפיכך עצמים קרובים נראים בבירור, בעוד שעצמים רחוקים נראים מטושטשים.

קוצר ראייה הוא ליקוי הראייה הנפוץ ביותר בעולם. כרבע מהאוכלוסייה המבוגרת בארצות הברית סובלת ממנו. במקומות כמו יפן, סינגפור וטיוואן, לאחד מכל שלושה או לאחד מכל שני מבוגרים יש קוצר ראייה.

בתהליך הרפרקציה (שבירת האור), המערכת האופטית שבעין איננה יכולה להעביר כראוי את גלי האור הנכנסים ממצב מקביל למצב שבירה ולמקדם בדיוק על פניי הרשתית אלא לפניה. ולכן מתקבלת תמונה מטושטשת. בעוד שברוחק ראייה מתמקדת התמונה מאחורי הרשתית. לתיקון הפגם ישתמש האופטיקאי בעדשות קעורות (לקצרי ראייה) וקמורות (לרחקי ראייה).

קוצר ראייה נמדד בדיופטרים, שהם עוצמת שבירת האור ומרחק מוקד העדשה (דיופטר הוא ההופכי של המטר, כלומר, מטר בחזקת 1-) המתקנת שיש להרכיב על מנת לאפשר לעין למקד עצמים רחוקים כהלכה על הרשתית. קוצר ראייה של 6 דיופטר ומעלה נחשב קוצר ראייה חמור. אנשים בעלי קוצר ראייה חמור נמצאים בסיכון רב יותר לבעיות עיניים חמורות יותר, כמו הפרדות רשתית.

התאוריה הרווחת גורסת שהגורמים לקוצר ראייה הם תורשתיים ברובם. ממדידות שנערכו עולה שעור של 89% בהעברה תורשתית של קוצר ראייה. מחקרים שנערכו לאחרונה זיהו גֵנים שיכולים להיות אחראים לכך: ליקויים בגן PAX6 נראו כקשורים לקוצר ראייה במחקרים עם תאומים. לפי תאוריה זו, עין מאורכת מעט כתוצאה מפגמים במהלך ההתפתחות, גורמת לתמונה להתמקד לפני הרשתית במקום עליה. קוצר הראייה מתגלה בדרך-כלל בשנים הקודמות לגיל ההתבגרות, בין גיל 8 ל-12 שנים. ברוב המקרים המצב מחמיר בהדרגה עם גדילת העין במהלך גיל ההתבגרות, עד להתייצבות עם סיום ההתבגרות. קוצר ראייה מתוקן בעזרת שימוש בעדשות מתקנות, כמו משקפיים או עדשות מגע - לעדשות המתקנות יש ערכי דיופטר נגדיים (שליליים) לאלו של העין . דרך נוספת חדשנית לתקן את קוצר הראייה היא באמצעות ניתוחי לייזר, כמו LASIK, שבו מורידים שכבה מקרנית העין, על מנת להקטין את רוחק הדמות מהעדשה.

ראו גם

קישורים חיצוניים