טיסה 965 של אמריקן איירליינס – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 25: שורה 25:


היחידה המנהלית של התעופה האזרחית בקולומביה (UAEAC) שחקרה את הסיבות לאסון קבעה כי הוא נגרם עקב טעות בניווט.
היחידה המנהלית של התעופה האזרחית בקולומביה (UAEAC) שחקרה את הסיבות לאסון קבעה כי הוא נגרם עקב טעות בניווט.

== הטיסה ==
טיסה זו הובילה בעיקר [[קולומביאנים]] שטסו למולדתם לרגל [[חג המולד]], בהם היו גם נופשים ו[[איש עסקים|אנשי עסקים]]. [[סערת חורף]] בצפון-מזרח [[ארצות הברית]], גרמה לחברת התעופה לעכב את יציאת המטוס מה[[שער עלייה למטוס|שער]] בשלושים דקות, על מנת לאפשר לנוסעים בטיסות קונקשיין להגיע לטיסתם. המטוס [[דחיפה (מטוס)|נדחף]] בשעה 17:14 ולאחר מכן [[הסעה (מטוס)|הוסע]] לעבר [[מסלול טיסה|מסלול]] 27R. סערה שהתחוללה גרמה לעיקוב ההמראה, והמטוס המתין על מסלול ההמראה. שתי נוסעות שהזמינו כרטיסי המשך לטיסה, החמיצו את מועד ההמראה בעקבות הסערה שהתחוללה.

[[צוות אוויר|צוות תא הטייס]] הורכב מה[[קפטן]] ניקולאס טאפורי בן ה-57, ומהקצין הראשון דונאלד וויליאמס בן ה-39. שני ה[[טייס]]ים נחשבו לטייסים מיומנים; הקפטן טאפורי צבר למעלה מ-13,000 [[שעת טיסה|שעות טיסה]], וויליאמס צבר כמעט 6,000 שעות טיסה. צוות ה[[דייל אוויר|דייל]]ים הורכב כולו מדיילים ממוצא קולומביאני שבחרו ברצון לבצע את הטיסה, זכות המוענקת על ידי ותק, על מנת לבלות את חג המולד עם בני משפחותיהם ב[[בוגוטה]].

בקרי התנועה בקאלי לא השתמשו במערכת ה[[רדאר]], מאחר והם פוצצו על ידי ארגון הטרור [[FARC‎] בשנת 1992. הגישה לקאלי התבצעה באמצעות מספר משואות רדיו שכוונו את הטייסים בין [[רכס הרים|רכסי ההרים]] המקיפים את העיר. נקודות אלו היו ידועות למחשב מערכת ניהול הטיסה, והוא תוכנת לכוון את הטייסים כל הדרך ממיאמי היישר אל [[טרמינל (שדה תעופה)|טרמינל]] הנוסעים בקאלי.

הטיסה תוכננה לנחות על מסלול 01 דבר שהצריך [[הליכה סביב]], בקרי התנועה הציעו לטייסים לנחות במסלול 19 שאיליו הייתה להם גישה ישירה, והטייסים שבקשו לחסוך מעט זמן הסכימו. הם מחקו בטעות את נקודות הציון ממחשב הניווט שלהם, וכשהבקר ביקש מהם לחפש את [[טולואה]] הנמצאת צפונית לקאלי, מחשב הניווט לא הראה זאת, והם פתחו את ה[[מפה|מפות]] הידניות שלהם בכדי לחפש. בינתיים הם הגבירו את פעולתו של [[מעצור אוויר]], בכדי לזרז את הנמכת המטוס.

עד שהטייסים מצאו את ה[[קואורדינטות]] של טולואה, הם כבר עברו אותה. בתגובה לכך הם ניסו לתכנת את מחשב הניווט לנקודת ציון הגישה הבאה שכונתה Rozo. נקודת הציון Rozo, זוהתה כ-R בתרשימים שהיו בידי הטייסים, אולם במחשב ניהול הטיסה, נקודת הציון הראשית "R", הייתה סמוכה לבירה בוגוטה. הטייסים הקלידו בתיבת החיפוש את האות R, התוצאה הראשונה הייתה של העיר הגדולה בוגוטה, אך הטייסים לא ידעו זאת, ובחרו בתוצאה הראשונה, דבר שגרם למערכת ה[[טייס אוטומטי]] לטוס לעבר בוגוטה, וכתוצאה מכך פנה המטוס לכיוון מזרח בחצי סיבוב רחב. עד שזוהתה השגיאה, היה המטוס מוקף ברכסי הרים, במסלול התנגשות בהר שגובהו כ-3,000 [[מטר]]ים. בקר התנועה האווירית, נלסון ריברה רמירז, האמין כי חלק מבקשות הטייסים היו לא הגיוניות, אך ה[[אנגלית]] שבפיו לא הייתה מספיקה בכדי להעביר את המסר.

== ההתרסקות ==
עשר שניות לפני שהמטוס פגע בהר אל דילוביו (El Diluvio), הופעלה אזהרת מערכת התרעת קרבת קרקע, ונשמעה [[אזעקה (בטיחות)|אזעקה]]. מיד ניתק טייס המשנה את מערכת הטייס האוטומטי, בעוד הקפטן מושך את המצערות על מנת לטפס לגובה. אם זאת, שכח הטייס שהפעיל קודם לכן את מעצור האוויר, דבר שהקטין את שיעור ההזדקרות. בשעה 21:41:28 זמן מקומי, פגע המטוס בצידו המזרחי של ההר, בגובה של כ-8,900 [[רגל]] [[גובה פני הים|מעל פני הים]]. נקודת ההתרסקות הייתה כשישה קילומטרים דרומית לטואלה, כ-28 קילומטרים צפונית לסוף הגישה למסלול 19 בנמל התעופה בקאלי.

במהלך חקירת האירוע נמצא כי ה[[סימולטור|סימולטורים]] לא יכלו לקבוע במדויק האם המטוס היה מצליח להיחלץ מההתרסקות אילו היו הטייסים מבטלים את מעצור האוויר. אם זאת דו"ח סופי קבע, כי אילו היו הטייסים מבטלים את מעצור האוויר שנייה אחת לאחר שהופעלה ההתראה, המטוס יכול היה לטפס כ-150 רגל מעל לנקודה שבה היה. בנוסף, המטוס יכול היה לתפוס תנופה, להגדיל את שיעור הטיפוס, וכך להיחלץ מפגיעה.

== לאחר ההתרסקות ==
לאחר התאונה, גנבו סוחרי מתכות מאתר ההתרסקות את מערכות ה[[אוויוניקה]] שב[[תא הטייס]] וכן רכיבים שונים מגוף המטוס. באמצעות [[מסוק]]ים פרטיים וכלים של [[צבא קולומביה]], הצליחו הגנבים להגיע לאתר ההתרסקות ההררי. רבים מהחלקים שנגנבו, הופיעו מאוחר יותר ב[[שוק שחור|שוק השחור]] במיאמי. בתגובה, פרסמה אמריקן איירליינס רשימה של 14 עמודים ובהם ציון החלקים החסרים, ו[[מספר סידורי|מספריהם הסידוריים]].

בשנת 1997 קבע ה[[שופט]] המחוזי בארצות הברית סטנלי מרקוס, כי הטייסים עברו על "התנהגות בלתי הולמת מכוונת". פסק דין זה חל על כל חברות התעופה האמריקניות, שייצגו את טייסיהן שנהרגו. בית משפט לערעורים ב[[אטלנטה]] ביטל בשנת [[1999]] את פסק הדין, והכריז כי השופט טעה כשהכריז על אשמתם של הטייסים, תפקיד השמור ל[[חבר מושבעים|חבר המושבעים]] בלבד.

קרובי משפחות הניספים באסון הגישו תביעות רבות נגד חברת התעופה. אמריקן איירליינס מצידה, הגישה תביעת צד שלישי נגד יצרניות מחשב הניווט, החברות Jeppesen ו-Honeywell, בטענה כי [[מסד נתונים|מסד הנתונים]] לא הכיל את הקואורדינטות של נקודת הציון "Rozo" תחת האות "R". התביעה הגיעה לבית המשפט המחוזי של דרום פלורידה במיאמי. במשפט, נשאה אמריקן איירליינס באחריות המשפטית לתאונה, אולם חברות Honeywell ו-Jeppesen טענו כי אין להם שום אחריות משפטית. ביוני 2000, קבעו חבר המושבעים כי חברת Jeppesen אשמה ב-30%, Honeywell ב-10% ואמריקן איירליינס ב-60% הנותרים

מערכת משופרת להרעה על קרבת קרקע שהייתה יכולה למנוע את התאונה, הוצגה בשנת 1996.

החל משנת 2002, כל מטוס המסיע למעלה משישה נוסעים נדרש להתקין מערכת מתקדמת להתראה על קרבת קרקע. מטוסים שלא צוידו במערכות אלו המשיכו להיפגע מ"טיסה אל תוך השטח", המקרה האחרון היה ביולי 2010 כאשר טיסה 202 של אייר בלו ה[[פקיסטן|פקיסטנית]], התרסק לתוך הר מארגלה שבמדינה.

== קישורים חיצוניים ==

== הערות שוליים ==
{{הערות שוליים}}

{{הערה|שם=סיאנאן|[http://edition.cnn.com/WORLD/9512/colombia_crash/update/index.html Family members await crash news] באתר ה-[[CNN]], {{כ}}21 בדצמבר 1995}}
[[קטגוריה:קולומביה: תעופה]]
[[קטגוריה:תקריות ואסונות תעופה במעורבות מטוסי בואינג 757]]
[[קטגוריה:תקריות ואסונות תעופה בדרום אמריקה]]
[[קטגוריה:תקריות ואסונות תעופה של כלי טיס מארצות הברית]]

גרסה מ־22:07, 2 בנובמבר 2015

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.

תבנית:אסון תעופה טיסה 965 של אמריקן איירליינס (American Airlines Flight 965) הייתה טיסה שיצאה ב20 בדצמבר 1995 מנמל התעופה הבינלאומי של מיאמי בדרכה ל נמל התעופה הבינלאומי אלפונסו בונילה אראגון שבקאלי, קולומביה. המטוס, מדגם בואינג 757-200 בעל הרישום N651AA התרסק לתוך הר בבוגה שבקולמביה, מתוך 163 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על סיפון המטוס, רק ארבעה ניצלו. תאונה זו הייתה הראשונה במטוס מדגם זה בבעלות אמריקאית, והתאונה הקטלנית ביותר שאירעה בקולומביה. אחד הנוסעים נפצע קשה ומת מפצעיו כעבור יומיים.

היחידה המנהלית של התעופה האזרחית בקולומביה (UAEAC) שחקרה את הסיבות לאסון קבעה כי הוא נגרם עקב טעות בניווט.

הטיסה

טיסה זו הובילה בעיקר קולומביאנים שטסו למולדתם לרגל חג המולד, בהם היו גם נופשים ואנשי עסקים. סערת חורף בצפון-מזרח ארצות הברית, גרמה לחברת התעופה לעכב את יציאת המטוס מהשער בשלושים דקות, על מנת לאפשר לנוסעים בטיסות קונקשיין להגיע לטיסתם. המטוס נדחף בשעה 17:14 ולאחר מכן הוסע לעבר מסלול 27R. סערה שהתחוללה גרמה לעיקוב ההמראה, והמטוס המתין על מסלול ההמראה. שתי נוסעות שהזמינו כרטיסי המשך לטיסה, החמיצו את מועד ההמראה בעקבות הסערה שהתחוללה.

צוות תא הטייס הורכב מהקפטן ניקולאס טאפורי בן ה-57, ומהקצין הראשון דונאלד וויליאמס בן ה-39. שני הטייסים נחשבו לטייסים מיומנים; הקפטן טאפורי צבר למעלה מ-13,000 שעות טיסה, וויליאמס צבר כמעט 6,000 שעות טיסה. צוות הדיילים הורכב כולו מדיילים ממוצא קולומביאני שבחרו ברצון לבצע את הטיסה, זכות המוענקת על ידי ותק, על מנת לבלות את חג המולד עם בני משפחותיהם בבוגוטה.

בקרי התנועה בקאלי לא השתמשו במערכת הרדאר, מאחר והם פוצצו על ידי ארגון הטרור [[FARC‎] בשנת 1992. הגישה לקאלי התבצעה באמצעות מספר משואות רדיו שכוונו את הטייסים בין רכסי ההרים המקיפים את העיר. נקודות אלו היו ידועות למחשב מערכת ניהול הטיסה, והוא תוכנת לכוון את הטייסים כל הדרך ממיאמי היישר אל טרמינל הנוסעים בקאלי.

הטיסה תוכננה לנחות על מסלול 01 דבר שהצריך הליכה סביב, בקרי התנועה הציעו לטייסים לנחות במסלול 19 שאיליו הייתה להם גישה ישירה, והטייסים שבקשו לחסוך מעט זמן הסכימו. הם מחקו בטעות את נקודות הציון ממחשב הניווט שלהם, וכשהבקר ביקש מהם לחפש את טולואה הנמצאת צפונית לקאלי, מחשב הניווט לא הראה זאת, והם פתחו את המפות הידניות שלהם בכדי לחפש. בינתיים הם הגבירו את פעולתו של מעצור אוויר, בכדי לזרז את הנמכת המטוס.

עד שהטייסים מצאו את הקואורדינטות של טולואה, הם כבר עברו אותה. בתגובה לכך הם ניסו לתכנת את מחשב הניווט לנקודת ציון הגישה הבאה שכונתה Rozo. נקודת הציון Rozo, זוהתה כ-R בתרשימים שהיו בידי הטייסים, אולם במחשב ניהול הטיסה, נקודת הציון הראשית "R", הייתה סמוכה לבירה בוגוטה. הטייסים הקלידו בתיבת החיפוש את האות R, התוצאה הראשונה הייתה של העיר הגדולה בוגוטה, אך הטייסים לא ידעו זאת, ובחרו בתוצאה הראשונה, דבר שגרם למערכת הטייס אוטומטי לטוס לעבר בוגוטה, וכתוצאה מכך פנה המטוס לכיוון מזרח בחצי סיבוב רחב. עד שזוהתה השגיאה, היה המטוס מוקף ברכסי הרים, במסלול התנגשות בהר שגובהו כ-3,000 מטרים. בקר התנועה האווירית, נלסון ריברה רמירז, האמין כי חלק מבקשות הטייסים היו לא הגיוניות, אך האנגלית שבפיו לא הייתה מספיקה בכדי להעביר את המסר.

ההתרסקות

עשר שניות לפני שהמטוס פגע בהר אל דילוביו (El Diluvio), הופעלה אזהרת מערכת התרעת קרבת קרקע, ונשמעה אזעקה. מיד ניתק טייס המשנה את מערכת הטייס האוטומטי, בעוד הקפטן מושך את המצערות על מנת לטפס לגובה. אם זאת, שכח הטייס שהפעיל קודם לכן את מעצור האוויר, דבר שהקטין את שיעור ההזדקרות. בשעה 21:41:28 זמן מקומי, פגע המטוס בצידו המזרחי של ההר, בגובה של כ-8,900 רגל מעל פני הים. נקודת ההתרסקות הייתה כשישה קילומטרים דרומית לטואלה, כ-28 קילומטרים צפונית לסוף הגישה למסלול 19 בנמל התעופה בקאלי.

במהלך חקירת האירוע נמצא כי הסימולטורים לא יכלו לקבוע במדויק האם המטוס היה מצליח להיחלץ מההתרסקות אילו היו הטייסים מבטלים את מעצור האוויר. אם זאת דו"ח סופי קבע, כי אילו היו הטייסים מבטלים את מעצור האוויר שנייה אחת לאחר שהופעלה ההתראה, המטוס יכול היה לטפס כ-150 רגל מעל לנקודה שבה היה. בנוסף, המטוס יכול היה לתפוס תנופה, להגדיל את שיעור הטיפוס, וכך להיחלץ מפגיעה.

לאחר ההתרסקות

לאחר התאונה, גנבו סוחרי מתכות מאתר ההתרסקות את מערכות האוויוניקה שבתא הטייס וכן רכיבים שונים מגוף המטוס. באמצעות מסוקים פרטיים וכלים של צבא קולומביה, הצליחו הגנבים להגיע לאתר ההתרסקות ההררי. רבים מהחלקים שנגנבו, הופיעו מאוחר יותר בשוק השחור במיאמי. בתגובה, פרסמה אמריקן איירליינס רשימה של 14 עמודים ובהם ציון החלקים החסרים, ומספריהם הסידוריים.

בשנת 1997 קבע השופט המחוזי בארצות הברית סטנלי מרקוס, כי הטייסים עברו על "התנהגות בלתי הולמת מכוונת". פסק דין זה חל על כל חברות התעופה האמריקניות, שייצגו את טייסיהן שנהרגו. בית משפט לערעורים באטלנטה ביטל בשנת 1999 את פסק הדין, והכריז כי השופט טעה כשהכריז על אשמתם של הטייסים, תפקיד השמור לחבר המושבעים בלבד.

קרובי משפחות הניספים באסון הגישו תביעות רבות נגד חברת התעופה. אמריקן איירליינס מצידה, הגישה תביעת צד שלישי נגד יצרניות מחשב הניווט, החברות Jeppesen ו-Honeywell, בטענה כי מסד הנתונים לא הכיל את הקואורדינטות של נקודת הציון "Rozo" תחת האות "R". התביעה הגיעה לבית המשפט המחוזי של דרום פלורידה במיאמי. במשפט, נשאה אמריקן איירליינס באחריות המשפטית לתאונה, אולם חברות Honeywell ו-Jeppesen טענו כי אין להם שום אחריות משפטית. ביוני 2000, קבעו חבר המושבעים כי חברת Jeppesen אשמה ב-30%, Honeywell ב-10% ואמריקן איירליינס ב-60% הנותרים

מערכת משופרת להרעה על קרבת קרקע שהייתה יכולה למנוע את התאונה, הוצגה בשנת 1996.

החל משנת 2002, כל מטוס המסיע למעלה משישה נוסעים נדרש להתקין מערכת מתקדמת להתראה על קרבת קרקע. מטוסים שלא צוידו במערכות אלו המשיכו להיפגע מ"טיסה אל תוך השטח", המקרה האחרון היה ביולי 2010 כאשר טיסה 202 של אייר בלו הפקיסטנית, התרסק לתוך הר מארגלה שבמדינה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

[1]

  1. ^ Family members await crash news באתר ה-CNN, ‏21 בדצמבר 1995