עדה סרני – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Grandsioux (שיחה | תרומות)
←‏פעילות במסגרת המוסד עלייה ב' באיטליה: המונח הנכון לזרוע הימית של הצבא הוא חיל החם ולא הצי
תגית: עריכה מיישום נייד
Grandsioux (שיחה | תרומות)
←‏אחרי הקמת המדינה: תיקנתי את תרגום הכותרת של ספרה
תגית: עריכה מיישום נייד
שורה 36: שורה 36:
בשנת [[1995]] זכתה ב[[פרס ישראל]] על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
בשנת [[1995]] זכתה ב[[פרס ישראל]] על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.


ב-2007, יצא סרט, ששודר אף בטלוויזיה כמיני סדרה בת 4 פרקים, בשם "אקסודוס (חלומה של עדה)". הסרט התבסס על הרומן האוטוביוגרפי של סרני,<br /> I clandestini del mare - הסוד של הים (יצא לאור ב[[עברית]] בשם: "ספינות ללא דגל").
ב-2007, יצא סרט, ששודר אף בטלוויזיה כמיני סדרה בת 4 פרקים, בשם "אקסודוס (חלומה של עדה)". הסרט התבסס על הרומן האוטוביוגרפי של סרני,<br /> I clandestini del mare - מתחבאי הים (יצא לאור ב[[עברית]] בשם: "ספינות ללא דגל").


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==

גרסה מ־21:28, 1 במרץ 2016

עדה סרני
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

עדה סרני (1905נובמבר 1997) הייתה ממקימי גבעת ברנר, מראשי המוסד לעלייה ב' באיטליה וכלת פרס ישראל. אשתו של אנצו סרני.

ביוגרפיה

עד עלייתה ארצה

סרני נולדה ברומא, בת למשפחת אסקרלי (Ascarelli) האמידה, שאבותיה עזבו את ספרד בגירוש ספרד, בשנת 1492. משפחת אסקרלי הייתה רחוקה מהיהדות ומהציונות וילדיה חיו חיי עושר.

אחרי שסיימה את לימודיה באוניברסיטת רומא, נישאה לאנצו סרני (אותו הכירה עוד בלימודיה בתיכון) אשר באותה תקופה כבר היה פעיל בתנועה הציונית. בפברואר 1927 עלו בני הזוג לארץ ישראל עם בתם התינוקת, חנה, והתיישבו ברחובות.

השנים בגבעת ברנר

התלהבותו של בעלה, שמצא עבודה בפרדס, לא דבקה בה, והחיים ברחובות היו קשים עליה. לאחר לידתה של בתם השנייה, הגר, מצאה את עצמה סרני על פרשת דרכים. היא התלבטה אם לעבור לתל אביב או לחזור לרומא, אך לבסוף החליטה להתיישב בקיבוץ. ביוני 1928 הצטרפה עם משפחתה לגרעין שהקים את גבעת ברנר.

סרני הסתגלה לקשיים האובייקטיביים הכרוכים בחיים ביישוב חדש וחסר תשתיות (אפילו מים היה צורך להוביל על חמורים). היא עבדה במטבח ובמחסן. בשנות השלושים הצטרפה עם ילדיה (ב-1930 נולד בנה השלישי, דניאל) לבעלה במספר שליחויות מטעם הקיבוץ והתנועה לאיטליה, לגרמניה ולארצות הברית.

בתחילת 1944 התנדב בעלה, אנצו סרני, לצנוח מאחורי קווי הגרמנים באיטליה, כדי ליצור קשר עם היהודים ששרדו שם. לאחר שצנח, ב-15 במאי 1944, אבד הקשר עמו. אחרי סיום מלחמת העולם השנייה, כאשר התברר כי אנצו אינו בין השבויים שחזרו, פנתה עדה סרני לשאול מאירוב (לימים אביגור), ראש המוסד לעלייה ב' ובאישורו יצאה לאיטליה כדי לנסות להתחקות אחר גורלו של בעלה.

פעילות במסגרת המוסד עלייה ב' באיטליה

החיפושים אחר בעלה הגיעו לסיומם כאשר נמצאה עדות כתובה לפיה אנצו סרני הוצא להורג במחנה הריכוז דכאו בנובמבר 1944.

באותו זמן פגשה סרני את יהודה ארזי, שריכז את פעילות המוסד לעלייה ב' באיטליה, ונענתה להצעה להצטרף למשימה. מיוני 1945 ועד קום המדינה פעלה סרני באיטליה, תחילה כסגנית של ארזי, ואחר כך (מאפריל 1947) כמפקדת המוסד באיטליה. במהלך תקופה זו הצליח המוסד לשגר מאיטליה יותר מ-20,000 מעפילים על עשרות ספינות, שיצאו לדרכן מאתרים שונים לאורך החוף האיטלקי (במסעותיה בכל רחבי איטליה נעזרה סרני בנהג מתנדב – מרדכי הוד, לימים מפקד חיל האוויר הישראלי).

בנוסף על פעילות ההעפלה הייתה סרני מעורבת גם ברכש נשק ואמצעי לחימה ושיגורם ארצה וכן בפעילות מבצעית של המוסד למניעת הגעתו של נשק למדינות ערב (מבצע שודד).

בזכות ידיעת השפה האיטלקית, נחישותה, חוכמתה ויש האומרים גם יופייה, הצליחה סרני לקשור קשרים הדוקים עם ראשי השלטון באיטליה ולרתום אותם לתת יד לפעילות המוסד לעלייה ב' או לחלופין להעלים עין מפעילות זאת. בין היתר נפגשה כמה פעמים עם ראש הממשלה דה גספרי, עם מפכ"ל המשטרה האיטלקית (שפעולותיו סייעו בביצוע מבצע שודד) ועם מפקד חיל הים האיטלקי.

אחרי הקמת המדינה

אחרי שובה ארצה נמנעה סרני מלקחת חלק בפעילות ציבורית בישראל. היא סייעה ליהודה ארזי להשיג משקיעים לבניית מלון "רמת אביב" ואף בחרה את שם המלון (ובעקיפין את שם השכונה).

בשנת 1954 פקד את סרני אסון נוסף. בנה דניאל ואשתו שהייתה בהריון נהרגו באסון מעגן, כאשר מטוס קל התרסק אל תוך הקהל שהשתתף בטקס זיכרון לצנחנים שפעלו באירופה בזמן מלחמת העולם השנייה.

בסוף שנות החמישים יצאה סרני בשליחות לאיטליה, במטרה להקים שדולה בקרב הצמרת האיטלקית למען יהודי ברית המועצות. היא שבה ארצה ב-1969.

מיד אחרי מלחמת ששת הימים מונתה סרני כאחראית על "ריכוז המאמצים לעודד את תושבי רצועת עזה לעזוב את הארץ". (שגב, 1967, עמ' 557)

בשנת 1995 זכתה בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

ב-2007, יצא סרט, ששודר אף בטלוויזיה כמיני סדרה בת 4 פרקים, בשם "אקסודוס (חלומה של עדה)". הסרט התבסס על הרומן האוטוביוגרפי של סרני,
I clandestini del mare - מתחבאי הים (יצא לאור בעברית בשם: "ספינות ללא דגל").

לקריאה נוספת

עדה סרני, ספינות ללא דגל, הוצאת עם עובד, 1975

קישורים חיצוניים