מפולת שלגים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ ←‏משדרי חילוץ: משפט מיותר
שורה 14: שורה 14:
=== סוגי מפולות שלגים ===
=== סוגי מפולות שלגים ===
מפולות השלגים הן מסוגים שונים ובהם:
מפולות השלגים הן מסוגים שונים ובהם:
* מפולות יבשות המתרחשות כשהטמפרטורה היא 5- מעלות צלזיוס. במפולות היבשות השלג הוא בעל צורה אבקתית-[[חול|חולית]] וגבישי השלג מעוגלים. התערובת של שלג זה עם [[אוויר]] עלולה לגרום למוות בחנק.
* מפולות יבשות המתרחשות כשהטמפרטורה היא 5-{{הבהרה|מינוס או פלוס? אולי כדאי להוסיף תגי MATH}} מעלות צלזיוס. במפולות היבשות השלג הוא בעל צורה אבקתית-[[חול|חולית]] וגבישי השלג מעוגלים. התערובת של שלג זה עם [[אוויר]] עלולה לגרום למוות בחנק.
* מפולות רטובות המורכבות משלג רטוב. המפולות הרטובות נושאות שלג כבד במיוחד ומוחצות את המכשולים הניצבים בדרכן.
* מפולות רטובות המורכבות משלג רטוב. המפולות הרטובות נושאות שלג כבד במיוחד ומוחצות את המכשולים הניצבים בדרכן.
* מפולות של משטחי שלג המתרחשות כשמשטחי שלג מתנתקים מבסיסן ומחליקים כגוש.
* מפולות של משטחי שלג המתרחשות כשמשטחי שלג מתנתקים מבסיסן ומחליקים כגוש.

גרסה מ־11:14, 30 ביוני 2016

מפולת שלגים בהימליה ליד הר האוורסט
מפולת שלגים על הצלע המזרחית של הר טימפנוגוס

מפולת שלגים היא הידרדרות וגלישה מהירה של גושי שלג גדולים על גבי מורדות הרים.

במהלך מפולת השלגים מתרחש אפקט הקרוי אפקט כדור השלג (ביטוי שמתאר תהליך המתחיל בהיקף קטן והמתרחב במהירות לממדי ענק).

התפתחות מפולת שלגים

תחילתה והתפתחותה של מפולת שלגים תלויה בכמות השלג, תלילות האזור, שינויים במזג האוויר ואפילו תנועות של בעלי חיים או קולות חזקים העלולים להוות אות לתחילתה של מפולת שלגים. מפולות שלגים נושאות כמויות גדולות מאוד של שלג, אפילו מיליוני טונות, ומהירות התקדמות המפולת עלולה לעלות על 300 קילומטרים לשעה. מפולות השלג מועכות וגוררות איתן את כל מה שאפשר למעוך או לגרור ונמצא בדרכן, לכן סכנתן גדולה לחיים ולרכוש.

ידועים מקרים בהם מפולות שלג גרמו למותם של עשרות אלפי אנשים, כמו בתקופת מלחמת העולם הראשונה, בשנת 1916, כשנהרגו בהרי האלפים חיילים רבים לאחר שבמהלך יומיים ירד שלג בגובה 4 מטרים.

מפולת שלגים גדולה גוררת יחד אתה כל מה שבדרך, מרימה סלעים מקרקעית העמק, אם היא גדולה מספיק. באירופה, בה יש אזורים מיושבים בצפיפות בסמוך להרים מושלגים, סכנה זו היא משמעותית לישובי קבע. במערב אירופה נהוג מזה כ-50 שנה להטמין מטעני נפץ קטנים בשלג מדי כמה ימים (על פי כמות השלג) כדי לגרום באופן יזום למפולות שלגים קטנות, וכך למנוע הצטברות של כמויות שלג גדולות העלולות לגלוש במפולות גדולות ולהסב נזק לחיים ולרכוש.

סוגי מפולות שלגים

מפולות השלגים הן מסוגים שונים ובהם:

  • מפולות יבשות המתרחשות כשהטמפרטורה היא 5-[דרושה הבהרה] מעלות צלזיוס. במפולות היבשות השלג הוא בעל צורה אבקתית-חולית וגבישי השלג מעוגלים. התערובת של שלג זה עם אוויר עלולה לגרום למוות בחנק.
  • מפולות רטובות המורכבות משלג רטוב. המפולות הרטובות נושאות שלג כבד במיוחד ומוחצות את המכשולים הניצבים בדרכן.
  • מפולות של משטחי שלג המתרחשות כשמשטחי שלג מתנתקים מבסיסן ומחליקים כגוש.

יש מקומות מועדים למפולות שלג, לכן נוקטים באמצעי זהירות הכוללים שילוט המזהיר את עוברי הדרך ומכשולים שונים שנועדו לעכב או לעצור את המפולת.

משדרי חילוץ

קיימות מספר מערכות לחילוץ ממפולות שלגים המערכת הראשונה נקראה ARVA (שזה מצרפתית ARVA-Appareile de Recherche de Victimes en Avalanches). כולן מבוססות על משדר גלי רדיו, ומקלט כיווני המסוגל למצוא מאיזה כיוון מגיע האות המשודר. בעזרת מערכת כזו יכולים חבריו של הקבור בשלג לחפור ולמצוא אותו. יש חשיבות רבה לזמן שעובר האדם הקבור בשלג, ולכן אין הרבה תועלת בהזעקה של יחידת החילוץ האזורית.

ראו גם


קישורים חיצוניים