ויקיפדיה:ויקיגמד/מדריך תיקון קישבורים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Ofekalef (שיחה | תרומות)
←‏ארכיון האינטרנט: תיקון טעות הקלדה
תגית: עריכה מיישום נייד
שורה 57: שורה 57:


שני שימושים עיקריים לכלי זה:
שני שימושים עיקריים לכלי זה:
# למרות שהוספת "קישור עירום" היא אחת מ[[מצוות לא תעשה]] הראשונות לכל ויקיפד, בויקיפדיה העברית עדיין יש לא מעט קישורים עירומים. "קישור עירום" הוא קישור שלא מכיל כל רמז לתכנו, ובדרך כלל מופיע בגוף הערך כך: [http://www.example.com] - (במלים אחרות נראה דומה להערת שוליים, אלא שהוא מופיע בגובה השורה ולא <sup>בכתב עילי</sup>). יש קישורים עירומים החסרים אפילו עלה תאנה זה. קישורים אלו נראים כך: http://www.example.com{{ש}}כשאנו נתקלים בקישבור עירום, זה הזמן לשלוף מארגז הכלים שלנו את [[ארכיון האינטרנט]]. אם יש לנו מזל, הארכיון ימצא עבורנו דף היסטורי בו הקישבור עדיין הכיל את התוכן המבוקש. אם מצאנו, אנו יכולים לגזור מן הדף מלים ומשפטים שישמשו לנו בסיס לחיפוש המידע באתר חי.
# למרות שהוספת "קישור עירום" היא אחת מ[[מצוות לא תעשה]] הראשונות לכל ויקיפד, בויקיפדיה העברית עדיין יש לא מעט קישורים עירומים. "קישור עירום" הוא קישור שלא מכיל כל רמז לתכנו, ובדרך כלל מופיע בגוף הערך כך: [http://www.example.com] - (במלים אחרות נראה דומה להערת שוליים, אלא שהוא מופיע בגובה השורה ולא <sup>בכתב עילי</sup>). יש קישורים עירומים החסרים אפילו עלה תאנה זה. קישורים אלו נראים כך: http://www.example.com{{ש}} כשאנו נתקלים בקישבור עירום, זה הזמן לשלוף מארגז הכלים שלנו את [[ארכיון האינטרנט]]. אם יש לנו מזל, הארכיון ימצא עבורנו דף היסטורי בו הקישבור עדיין הכיל את התוכן המבוקש. אם מצאנו, אנו יכולים לגזור מן הדף מלים ומשפטים שישמשו לנו בסיס לחיפוש המידע באתר חי.
# ("האופציה הגרעינית"): כשארכיון האינטרנט מוצא את הדף המבוקש, ואם כלו כל הקיצין ולא ניתן למצוא את המידע במרשתת בשום צורה אחרת, והמידע חשוב מאד לשלמות הערך, ניתן לקשר ישירות לגרסה ההיסטורית של הדף בארכיון האינטרנט עצמו. שימוש זה באופן כללי אינו רצוי.
# ("האופציה הגרעינית"): כשארכיון האינטרנט מוצא את הדף המבוקש, ואם כלו כל הקיצין ולא ניתן למצוא את המידע במרשתת בשום צורה אחרת, והמידע חשוב מאד לשלמות הערך, ניתן לקשר ישירות לגרסה ההיסטורית של הדף בארכיון האינטרנט עצמו. שימוש זה באופן כללי אינו רצוי.



גרסה מ־11:23, 25 באוגוסט 2016

מדריך לויקיגמד קישבורים (כלומר ויקיגמד שבודק, מסמן, מתקן, ובלית ברירה גם מסיר קישורים חיצוניים שבורים) המתחיל. אם יש לך טיפ - זה המקום להוסיף.

מה נחשב קישור לא תקין

קישור לא תקין הוא קישור שלחיצה עליו לא מביאה למאמר או הדף שאכן מכיל את המידע בו. יש כמה אפשרויות:

  • האתר שהקישור מצביע אליו כבר אינו פעיל
  • האתר עדיין פעיל, אבל לחיצה על הקישור מביאה לדף "הדף המבוקש לא נמצא" ("שגיאה 404")
  • האתר פעיל, אבל לחיצה על הקישור מביאה לדף כללי באתר במקום למאמר המבוקש

כשמוצאים קישור לא תקין

  • יתכן שהאתר המקושר נמצא בבעיה זמנית. מאידך, יתכן שהבעיה רצינית יותר.

אם הקישור עדיין שבור לאחר שבוע:

  • לקרוא את הדף: ויקיפדיה:קישורים חיצוניים שבורים.
  • להוסיף לסוף הקישור את תו הלוכסן: "/" ולראות אם עכשיו הקישור עובד - בחלק מהמקרים זאת הבעיה.
  • לראות אם יש בסוף הקישור תווים בלתי נראים - תווים שלא תמיד מופיעים בשורת הכתובת כשלוחצים על הקישור. הם לרוב נראים בסגנון "%5F%22" וכו'. לשים לב - חלק מהתווים האלו שייכים לקישור, ובלעדיו הוא לא יעבוד, ולכן מומלץ להסיר רק תו אחד בכל פעם ("%5F" ורק אז את "%22") ורק מסוף הקישור.
  • אם בקישור יש מידע (כותרת, כותב וכו') מחפשים אותו באתר שבו הוא נמצא, ואם זה לא עובד מחפשים אותו במנוע חיפוש. ראו סעיף "תיקון קישבור".

אם תיקונים מהירים אלו לא עובדים:

  • מנסים למצוא תחליף, ואם זה לא עובד, מניחים ליד הקישור ("ליד": אם הקישור הוא בהערה - בתוך ההערה. אם הקישור בסעיף "קישורים חיצוניים - באותה השורה) תבנית {{קישור שבור}}. חשוב: למלא בפרמטר של התבנית את התאריך בו הקישור התגלה כשבור.
  • נסו למצוא גירסה מאורכבת של דף האינטרנט. ראו בארגז הכלים של ויקיגמד קישבורים.
  • אם מתברר שהשתבש כל האתר שבו נמצא הקישור (משום שהאתר נסגר, או עבר שינוי ששבר רבים מהקישורים המפנים אליו), ניתן לאתר את כל הקישורים החיצוניים המובילים לאתר זה באמצעות הדף מיוחד:חיפוש קישורים חיצוניים.
  • חפשו דף מטמון. חפשו את כתובת האינטרנט המלאה של הקישור במנועי חיפוש (העתיקו והדביקו את כתובת האינטרנט לשורת החיפוש). ייתכן שתמצאו גרסת מטמון של אותו דף (עד שיעודכן בערך זה, להסברים טכניים כיצד ניגשים לגרסת דף מטמון שמצאתם בתוצאות חיפוש של מנועי חיפוש שונים - חפשו מידע ברשת). שימו לב, בדרך-כלל דפי המטמון הללו משמשים רק לצורך שיפור הביצועים של מנועי החיפוש ואורך חייהם קצר ביותר. הם טובים בעיקר לדפים שהשתנו לאחרונה (כלומר, קישורים שנשברו לאחרונה), אבל גם הם יעלמו די מהר מהרשת.

מאגר חשודים

קיים בוט (מופעל על ידי מתניה) שסורק קישורים בוויקיפדיה ובודק את תקינותם. הקישורים שהבוט מצא לא תקינים מפורטים בדפי השיחה של הערכים המתאימים. קישור נוסף לרשימה רק אחרי שנמצא שבור בשתי ריצות שונות של הבוט, בהפרש של שבוע. בכל מקרה, לפני שמטפלים כדאי לנסות את הקישור עוד פעם אחת.

ניטור קישבורים

  • ניתן למצוא את הקישבורים על ידי הגעה לתבנית {{קישור שבור}} ובחירת "דפים המקושרים לכאן": זו הרשימה המתקבלת.
  • קיצור דרך: ניתן להעתיק את התיבה הבאה: [[מיוחד:דפים_המקושרים_לכאן/תבנית:קישור_שבור|קישבורים]] לדף המשתמש של הויקיגמד.
  • לפני הכל, יש לבדוק שהקישור אכן שבור. קישור המסומן כ"שבור" עשוי להתגלות כתקין. כשנמצא קישור כזה, יש להסיר את התבנית.
  • כשמגיעים לקישבור, דבר ראשון יש לבחון את התאריך המסומן בתבנית. אם מניח התבנית שכח לסמן תאריך, במקום לטפל - עדיף להוסיף לתבנית את פריט המידע החסר, בסגנון: "עדיין שבור ב xx.yy.zzzz".
  • אם התאריך הוא חדש יחסית (נניח שבוע או פחות), מומלץ לעזוב את הקישבור הזה בשקט ולהמשיך הלאה (אל דאגה, יש מספיק קישבורים להשביע את חריצותם של כל ויקיגמד ו-ויקיגמדה) - ייתכן בהחלט שהאתר עם הקישבור סובל מבעיה טכנית קשה יותר, אך תוך ימים ספורים ישוב לאיתנו.
  • בדרך כלל רצוי שהויקיפד שהניח את התבנית לא יטפל בקישבור בעצמו. תמיד קיימת אפשרות שהגישה לאתר חסומה מהמקום בו יושב הויקיפד, למשל על ידי מערכת סינון תכנים באינטרנט, חומת אש, או מסיבה טכנית אחרת, אך גולשים אחרים כן מגיעים לדף המבוקש. יוצאים מן הכלל אתרים שברור וידוע שהפסיקו לפעול (כדוגמת אתר GeoCities). במקרה כזה גם אין הכרח להניח תבנית - ניתן לטפל בקישבור מיד עם גילויו.
  • קישבור שבא מתבנית, דוגמת תבניות {{הארץ}}, {{דבר}}, {{ynet}} וכדומה, אין לסמן ואין לתקן! כשקישור כזה "עושה חכמות" יש לדווח בדף השיחה של התבנית עצמה. אם זו תבנית נפוצה במיוחד אפשר "להעיר את האחראי": מוצאים בהיסטוריה של התבנית ויקיפד או ויקיפדים שעבדו איתה, ומשאירים הודעה בדף שיחתם. בדרך כלל אין צורך בצעד זה: התבניות נמצאות במעקב, והשארת הודעה בדף השיחה של התבנית כמעט תמיד מספיקה.

תיקון קישבור

אם הגעת לקישבור שהתאריך המסמן אותו ישן מספיק (לפחות שבוע, עדיף יותר) והקישור עדיין שבור, יש מקום לנסות להחליף אותו בקישור חי לאותו המידע.

איך לחפש תחליף

אם יוצר הקישור המקורי פעלה כשורה, הקישור כבר מכיל אינפורמציה לא מבוטלת שיכולה לעזור בחיפוש. במקרה והקישור מוביל לדף "מת" באתר חי ניתן ברוב המקרים להיעזר במנגנון החיפוש של האתר עצמו (רוב האתרים מכילים מנגנון כזה). ניתן גם להיעזר בגוגל, בעזרת מחרוזת החיפוש הבאה:

 site:site_main_page_url Search String

מחרוזת חיפוש כזו מורה לגוגל לחפש רק באתר המסוים, במקום לבצע חיפוש בכל הרשת. כאשר "site_main_page_url" הוא החלק של הקישור לדף הראשי באתר, בלי ה-"//:http", ועד הלוכסן ( / ) הראשון.

אם חיפוש באתר המקורי לא מניב תוצאות, או שהאתר המקורי כולו נעלם, עדיין יש מקום לחפש את התוכן המקורי ברחבי הרשת בעזרת מנועי חיפוש.

כשלא מוצאים

אם התוכן המקורי (מקורי - כלומר זה שהקישור המקורי הצביע עליו לפני שנשבר. אין בשימוש במילה זו לומר דבר כלשהו על התוכן עצמו) לא נמצא ברחבי הרשת, יש לפעול ביצירתיות. יש לנו כאן כמה אפשרויות:

  • אפשר בשלב זה להשאיר את הטיפול בקישבור הזה למישהו אחר. בהחלט אין שום התחייבות מצד ויקיגמד-קישבורים לתקן כל קישבור וקישבור. אם לא תגעי לא תזיקי. אם אינך יכולה להיות בטוחה שהשינוי אינו מזיק - עדיף לעזוב
  • ניתן לחזור לגוף הערך ולמצוא את האמירה שהקישבור היווה עבורה מקור, ולנסות למצוא מקור חלופי לאותה אמירה או טענה
  • כשהקישבור בא בהערת שוליים, ואנו משוכנעים שהקישבור לא יוכל לתקון, ניתן להחליף את ההערה בתבנית {{דרוש מקור}}
  • במקרים מסוימים ניתן פשוט להסיר את הקישור. במקרה כזה יש לזכור ולציין בתקציר העריכה שהסרתם קישור שבור.

ארגז הכלים של ויקיגמד קישבורים

ארכיון האינטרנט

ארכיון האינטרנט הוא האולר השוויצרי של ויקיגמד קישבורים

לארכיון האינטרנט כמה שימושים חשובים - זהו כלי רב עוצמה בידי כל ויקיגמד-קישבורים.

שני שימושים עיקריים לכלי זה:

  1. למרות שהוספת "קישור עירום" היא אחת ממצוות לא תעשה הראשונות לכל ויקיפד, בויקיפדיה העברית עדיין יש לא מעט קישורים עירומים. "קישור עירום" הוא קישור שלא מכיל כל רמז לתכנו, ובדרך כלל מופיע בגוף הערך כך: [1] - (במלים אחרות נראה דומה להערת שוליים, אלא שהוא מופיע בגובה השורה ולא בכתב עילי). יש קישורים עירומים החסרים אפילו עלה תאנה זה. קישורים אלו נראים כך: http://www.example.com
    כשאנו נתקלים בקישבור עירום, זה הזמן לשלוף מארגז הכלים שלנו את ארכיון האינטרנט. אם יש לנו מזל, הארכיון ימצא עבורנו דף היסטורי בו הקישבור עדיין הכיל את התוכן המבוקש. אם מצאנו, אנו יכולים לגזור מן הדף מלים ומשפטים שישמשו לנו בסיס לחיפוש המידע באתר חי.
  2. ("האופציה הגרעינית"): כשארכיון האינטרנט מוצא את הדף המבוקש, ואם כלו כל הקיצין ולא ניתן למצוא את המידע במרשתת בשום צורה אחרת, והמידע חשוב מאד לשלמות הערך, ניתן לקשר ישירות לגרסה ההיסטורית של הדף בארכיון האינטרנט עצמו. שימוש זה באופן כללי אינו רצוי.

יש לציין שכאשר הויקיגמד משחזר קישור עירום שבור, לא די לשחזר את הקישור - יש גם לתקנו כך שיתאים לצורת הקישור המקובלת בויקיפדיה, כמו שמוסבר במדריך זה. המהדרין יכולים להשתמש ב{{קישור כללי}}, אך גם ללא התבנית יש לכל הפחות לציין את כותרת המאמר, שם המחבר ותאריך.

הוראות שימוש

השימוש בארכיון האינטרנט הוא קל ופשוט, ולא יהווה אתגר לויקיגמד, אך למען השלמות נפרט את הצעדים:

  1. בעזרת "העתק" (Copy) מצמד "העתק\הדבק" נעתיק את הURL של הקישור.
  2. בדף אחר בדפדפן ("טאב") נפתח את ארכיון האינטרנט (מומלץ להוסיף לסימניות)
  3. בתיבת החיפוש הראשית (מעל הכפתור Take Me Back) נדביק את הקישור שהעתקנו
  4. נלחץ על "Take Me Back" בנשימה עצורה. אם יש מזל, הארכיון יציג לנו רשימה של חודשים ושנים בהם הדף המבוקש נמצא. יש ללחוץ על הקישורים ולראות האם הם אכן מובילים לדף המבוקש. כדאי לשים לב להבדלים בין הדפים השונים. בדרך כלל עדיף לבחור את החדש ביותר בו הדף עדיין נמצא.
  5. אם יש הכרח מוחלט בהחלט לקשר לדף השמור בארכיון (רק אחרי שכל הניסיונות למצוא דף חי המכיל אותו התוכן כשלו!), אפשר להעתיק את הכתובת משורת הכתובת של הדפדפן כאשר הדף המבוקש נראה.

כלי לבדיקת כל הקישורים בערך מסוים

יש ערכים המכילים עשרות רבות של קישורים. לפעמים אנחנו רוצים לוודא שערך מסוים נקי מרבב: למשל כשמעלים ערך מארגז חול פרטי למרחב הערכים, כשמגישים ערך להוספה למומלצים, וכדומה. לשמחתנו, קיים כלי שיודע לבדוק זאת עבורנו: תחת גרסאות קודמות (ctrl-alt-h) יש בסעיף כלים חיצוניים קישור בדיקת קישורים חיצוניים. כל ויקיגמד קישבורים המכבדת את המקצוע לא תעזוב דף לפני שהשתמשה בכלי זה. מומלץ!

אתרים עם קישורים פגומים והטיפול בהם

רשימת אתרים שבהם יש קישורים פגומים רבים, והנחיות כיצד לשקם קישורים אלה, נמצאות בדף ויקיפדיה:קישורים חיצוניים שבורים.