הגברת הראשונה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הסרת תו כיווניות
Matanyabot (שיחה | תרומות)
שורה 9: שורה 9:
כך לדוגמה הזמרת [[אלה פיצג'רלד]] זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של השיר" (First Lady of Song), [[אריתה פרנקלין]] זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של [[מוזיקת נשמה|מוזיקת הנשמה]]" (First Lady of American Soul), ו[[הלן הייז]] זכתה לכינוי "הגברת הראשונה של התיאטרון האמריקאי".
כך לדוגמה הזמרת [[אלה פיצג'רלד]] זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של השיר" (First Lady of Song), [[אריתה פרנקלין]] זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של [[מוזיקת נשמה|מוזיקת הנשמה]]" (First Lady of American Soul), ו[[הלן הייז]] זכתה לכינוי "הגברת הראשונה של התיאטרון האמריקאי".


בעקבות הדוגמה האמריקאית הפך הכינוי מקובל גם בישראל, ו[[שושנה דמארי]] הפכה ל"גברת הראשונה של הזמר העברי" {{הערה|1=[http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3070625,00.html "פרס חיים לשושנה דמארי"] באתר ynet.}}, ומספר נשים זכו לתואר "הגברת הראשונה של התיאטרון הישראלי": [[גילה אלמגור]], [[זהרירה חריפאי]]{{הערה|1=[http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000341878&fid=3342 "זהרירה חריפאי" - אמא קוראז' - כתבה בעיתון [[גלובס]].]}}, [[ליא קניג]], [[חנה רובינא]] ו[[חנה מרון]]{{הערה|1=[http://tam.co.il/31_3_2006/magazin1.htm "זה היה קרב על המוסד"], כתבה בעיתון תל אביב.}}.
בעקבות הדוגמה האמריקאית הפך הכינוי מקובל גם בישראל, ו[[שושנה דמארי]] הפכה ל"גברת הראשונה של הזמר העברי"{{הערה|1=[http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3070625,00.html "פרס חיים לשושנה דמארי"] באתר ynet.}}, ומספר נשים זכו לתואר "הגברת הראשונה של התיאטרון הישראלי": [[גילה אלמגור]], [[זהרירה חריפאי]]{{הערה|1=[http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000341878&fid=3342 "זהרירה חריפאי" - אמא קוראז' - כתבה בעיתון [[גלובס]].]}}, [[ליא קניג]], [[חנה רובינא]] ו[[חנה מרון]]{{הערה|1=[http://tam.co.il/31_3_2006/magazin1.htm "זה היה קרב על המוסד"], כתבה בעיתון תל אביב.}}.


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־23:54, 1 בספטמבר 2016

הגברת הראשונה ("The First Lady") הוא כינוי הניתן לאשת ראש מדינה הנבחר בארצות הברית, כמו נשיא או מושל מדינה. בארצות הברית הגברת הראשונה אינה בהכרח אשת הנשיא, אלא, במקרה שהנשיא אינו נשוי, מקובל שאחת מקרובותיו ממלאת את הפונקציה של הגברת הראשונה (מארחת וכו'). כך למשל בתקופת נשיאותו של נשיא ארצות הברית של ג'יימס ביוקנן, שהיה רווק, הייתה הארייט ליין אחייניתו "גברת ראשונה".

הראשונה בנשות נשיאי ארצות הברית שזכתה לתואר "הגברת הראשונה" הייתה דולי מדיסון בשנת 1849 בנאום שנישא בהלוויתה על ידי הנשיא זכארי טיילור. ככל הנראה היה זה השימוש הראשון במונח זה.

התואר משמש, באופן לא רשמי, גם את נשות ראש ממשלת הממלכה המאוחדת[1] ונשיא צרפת[2].

המושג בתחום התרבות

בעקבות השימוש הפוליטי במונח, החל במהלך המאה ה-20 שימוש תרבותי במונח. שימוש זה החל בארצות הברית ובהדרגה נפוץ לשפות אחרות ומדינות אחרות. כך לדוגמה הזמרת אלה פיצג'רלד זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של השיר" (First Lady of Song), אריתה פרנקלין זכתה בכינוי "הגברת הראשונה של מוזיקת הנשמה" (First Lady of American Soul), והלן הייז זכתה לכינוי "הגברת הראשונה של התיאטרון האמריקאי".

בעקבות הדוגמה האמריקאית הפך הכינוי מקובל גם בישראל, ושושנה דמארי הפכה ל"גברת הראשונה של הזמר העברי"[3], ומספר נשים זכו לתואר "הגברת הראשונה של התיאטרון הישראלי": גילה אלמגור, זהרירה חריפאי[4], ליא קניג, חנה רובינא וחנה מרון[5].

ראו גם

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.