מטבח פסח – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
זה לא נהוג בבתים רבים, להערכתי 5% - 10% ומספרים כאלה אינם מצריכים מקורות ופוק חזי מאי עמא דבר
הרחבה, עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{מחפש מקורות}}
{{מחפש מקורות}}


'''מטבח פסח''' הוא [[מטבח]] שנבנה בנוסף למטבח הרגיל בבתיהם של [[יהודים]] ה[[הידור מצווה|מהדרים]] ב[[שומר תורה ומצוות|שמירת תורה ומצוות]] במיוחד לשבעת ימי ה[[פסח]].
'''מטבח פסח''' הוא [[מטבח]] חילופי למטבח הרגיל בבתיהם של מקצת [[יהודים]] ה[[הידור מצווה|מהדרים]] ב[[שומר תורה ומצוות|שמירת תורה ומצוות]] במיוחד לשבעת ימי ה[[פסח]].


מעיקר הדין ב[[הלכה]], אין צורך במטבח נפרד או בכלים נפרדים עבור פסח ואפשר [[הכשרת כלים|להכשיר]] לקראת פסח את המטבח שבו משתמשים כל השנה ב[[חמץ]]. זאת עושים לאחר ניקיון יסודי של המטבח, כדי לוודא שלא נשארו בו או בסדקיו שיירי חמץ, ולאחר מכן [[הגעלת כלים|מגעילים]] את ה[[שיש]] במים רותחים, ומצפים אותו בחומרים שונים, ואת ה[[כיור]] בכלי פלסטיק במידותיו של הכיור, כדי שיהיה אפשר להשתמש במטבח לבישולים לפסח, ללא חשש חמץ בעין, או אף חמץ בלוּע, היו שהכשירו את כלי החמץ לפסח, אך ה[[פוסק]]ים הציעו לייחד לפסח כלים מיוחדים, דבר שנעשה קל עוד יותר עם המצאת הכלים [[כלים חד-פעמיים|החד-פעמיים]], מלבד ה[[חומרא וקולא|חומרא]] ההילכתית הדבר יותר נח מבחינה פרקטית, כיוון שהגעלת כל כלי המטבח כרוכה במאמץ ועלויות רבות.
מעיקר הדין ב[[הלכה]], אין צורך במטבח נפרד או בכלים נפרדים עבור פסח ואפשר [[הכשרת כלים|להכשיר]] לקראת פסח את המטבח שבו משתמשים כל השנה ב[[חמץ]]. זאת עושים לאחר ניקיון יסודי של השיש והכיור, כדי לוודא שלא נשארו בו או בסדקיו שיירי חמץ, ולאחר מכן מערים מים חמים (מ[[כלי ראשון]]) על ה[[שיש]], ויש נוהגים אף לצפות אותו ואת ה[[כיור]] בחומרים שונים כמו [[נייר אלומיניום]] וכלי פלסטיק במידותיו של הכיור, כדי שיהיה אפשר להשתמש במטבח לבישולים לפסח, ללא חשש חמץ.


באשר לכלי החמץ, גם אותם ניתן להכשיר על ידי [[הגעלה]] או [[ליבון]], לאחרונה מקובל יותר לייחד לפסח כלים מיוחדים, עקב המצאת הכלים [[כלים חד-פעמיים|החד-פעמיים]], והוזלת מחירי הכלים. מלבד ה[[חומרא וקולא|החמרה]] ההילכתית הדבר יותר נח מבחינה פרקטית, כיוון שהגעלת כל כלי המטבח כרוכה במאמץ ועלויות רבות.
בשנים האחרונות יש הנוהגים לייחד "מטבח לפסח", שבדרך כלל נדרש לתכננו עוד בשלבי תכנון הדירה, בעיקר מטעמי נוחיות, כיוון שמשתמשים בכלים מיוחדים לפסח, אין מקום לאיחסון כלי הפסח במהלך החג ולכן נוהגים רבים להשתמש במטבח פסח הן לצורך החג והן לצורך איחסון הכלים כל השנה. מלבד זאת יש חומרא לא להניח כלים של פסח על מקום שנגע בהם חמץ, במיוחד מקום שנגע חמץ חם ולכן הנחת כלי הפסח בארון כלי החמץ כרוכה בציפוי הארונות בניילון או פלסטיק וגם לכן מעדיפים לא להשתמש בארונות החמץ לכלי הפסח. בדרך כלל משתמשים במטבח פסח רק למאכלי בשר, בהם משתמשים בעיקר בחג, וגם להם יש יותר כלי עבודה ויותר צורך במשטח עבודה. למאכלי חלב משתמשים בדרך כלל בשיש החלבי המוכשר וכלי החלב מונחים כל החג על השיש.{{מקור}}

בשנים האחרונות יש מחמירים עוד יותר ומייחדים "מטבח לפסח", שבדרך כלל נדרש לתכננו עוד בשלבי תכנון הדירה, בעיקר מטעמי נוחיות, כיוון שמשתמשים בכלים מיוחדים לפסח, אין מקום לאיחסון כלי הפסח במהלך החג ולכן נוהגים רבים להשתמש במטבח פסח הן לצורך החג והן לצורך איחסון הכלים כל השנה. הסיבה להחמרה זו היא חשש שאולי המטבח לא הוכשר כהלכה. מלבד זאת יש חומרא{{מקור}} לא להניח כלים של פסח על מקום שנגע בהם חמץ, במיוחד מקום שנגע חמץ חם ולכן הנחת כלי הפסח בארון כלי החמץ כרוכה בציפוי הארונות בניילון או פלסטיק וגם לכן מעדיפים לא להשתמש בארונות החמץ לכלי הפסח. בדרך כלל משתמשים במטבח פסח רק למאכלי בשר, בהם משתמשים בעיקר בחג, וגם להם יש יותר כלי עבודה ויותר צורך במשטח עבודה. למאכלי חלב משתמשים בדרך כלל בשיש החלבי המוכשר וכלי החלב מונחים כל החג על השיש.


בשאר ימות השנה, המטבח אינו בשימוש, זאת כדי למנוע ממנו את הגישה לחמץ, והוא נעול באמצעים שונים, המונעים את הגישה אליו, לעתים נעשה הדבר בפלטות המדמים [[ארון]] בגדים רחב, המסווה לגמרי את המטבח המסתתר מאחוריו.
בשאר ימות השנה, המטבח אינו בשימוש, זאת כדי למנוע ממנו את הגישה לחמץ, והוא נעול באמצעים שונים, המונעים את הגישה אליו, לעתים נעשה הדבר בפלטות המדמים [[ארון]] בגדים רחב, המסווה לגמרי את המטבח המסתתר מאחוריו.

גרסה מ־15:08, 12 באפריל 2017

תבנית:מחפש מקורות הוסבה ואין להשתמש בה יותר! נא להשתמש בתבנית:מקורות.

מטבח פסח הוא מטבח חילופי למטבח הרגיל בבתיהם של מקצת יהודים המהדרים בשמירת תורה ומצוות במיוחד לשבעת ימי הפסח.

מעיקר הדין בהלכה, אין צורך במטבח נפרד או בכלים נפרדים עבור פסח ואפשר להכשיר לקראת פסח את המטבח שבו משתמשים כל השנה בחמץ. זאת עושים לאחר ניקיון יסודי של השיש והכיור, כדי לוודא שלא נשארו בו או בסדקיו שיירי חמץ, ולאחר מכן מערים מים חמים (מכלי ראשון) על השיש, ויש נוהגים אף לצפות אותו ואת הכיור בחומרים שונים כמו נייר אלומיניום וכלי פלסטיק במידותיו של הכיור, כדי שיהיה אפשר להשתמש במטבח לבישולים לפסח, ללא חשש חמץ.

באשר לכלי החמץ, גם אותם ניתן להכשיר על ידי הגעלה או ליבון, לאחרונה מקובל יותר לייחד לפסח כלים מיוחדים, עקב המצאת הכלים החד-פעמיים, והוזלת מחירי הכלים. מלבד ההחמרה ההילכתית הדבר יותר נח מבחינה פרקטית, כיוון שהגעלת כל כלי המטבח כרוכה במאמץ ועלויות רבות.

בשנים האחרונות יש מחמירים עוד יותר ומייחדים "מטבח לפסח", שבדרך כלל נדרש לתכננו עוד בשלבי תכנון הדירה, בעיקר מטעמי נוחיות, כיוון שמשתמשים בכלים מיוחדים לפסח, אין מקום לאיחסון כלי הפסח במהלך החג ולכן נוהגים רבים להשתמש במטבח פסח הן לצורך החג והן לצורך איחסון הכלים כל השנה. הסיבה להחמרה זו היא חשש שאולי המטבח לא הוכשר כהלכה. מלבד זאת יש חומרא[דרוש מקור] לא להניח כלים של פסח על מקום שנגע בהם חמץ, במיוחד מקום שנגע חמץ חם ולכן הנחת כלי הפסח בארון כלי החמץ כרוכה בציפוי הארונות בניילון או פלסטיק וגם לכן מעדיפים לא להשתמש בארונות החמץ לכלי הפסח. בדרך כלל משתמשים במטבח פסח רק למאכלי בשר, בהם משתמשים בעיקר בחג, וגם להם יש יותר כלי עבודה ויותר צורך במשטח עבודה. למאכלי חלב משתמשים בדרך כלל בשיש החלבי המוכשר וכלי החלב מונחים כל החג על השיש.

בשאר ימות השנה, המטבח אינו בשימוש, זאת כדי למנוע ממנו את הגישה לחמץ, והוא נעול באמצעים שונים, המונעים את הגישה אליו, לעתים נעשה הדבר בפלטות המדמים ארון בגדים רחב, המסווה לגמרי את המטבח המסתתר מאחוריו.


ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.