שרלוט גסט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הסבת תג ref לתבנית:הערה (דיון)
הרחבה
שורה 4: שורה 4:


== נעורים ==
== נעורים ==
נולדה באחוזה ב[[לינקולנשייר]]. אביה, שהיה רוזן (Earl of Lindsey) ונצר למשפחת ברטי (Bertie), ששורשיה נטועים ב{{ה|מאה ה-16}}, נפטר בהיותה בת שש ובאותה עת גם נשרף ביתם. אמה נישאה בשנית אך עקב שקיעתה בדכדוך, נטלה שרלוט על עצמה אט-אט את ניהול עסקי המשפחה. מגיל צעיר ביטאה בבטחון את עמדותיה בנושאים פוליטיים וכן למדה בשקיקה שפות וספרות. בין היתר למדה בכוחות עצמה [[עברית]], [[פרסית]] ו[[ערבית]] בנוסף ללימודים פורמליים של [[לטינית]], [[יוונית עתיקה]], [[צרפתית]] ו[[איטלקית]] עם מורהו הפרטי של אחיה-למחצה. מאידך, חיי החברה שלה היו מצומצמים ביותר.
נולדה באחוזה ב[[לינקולנשייר]]. אביה, שהיה רוזן (Earl of Lindsey) ונצר למשפחת ברטי (Bertie), ששורשיה נטועים ב{{ה|מאה ה-16}}, נפטר בהיותה בת שש ובאותה עת גם נשרף ביתם. אמה נישאה בשנית אך עקב שקיעתה בדכדוך, נטלה שרלוט על עצמה אט-אט את ניהול עסקי המשפחה. מגיל צעיר ביטאה בבטחון את עמדותיה בנושאים פוליטיים וכן למדה בשקיקה שפות וספרות. בין היתר למדה בכוחות עצמה [[עברית]], [[פרסית]] ו[[ערבית]] בנוסף ללימודים פורמליים של [[לטינית]], [[יוונית עתיקה]], [[צרפתית]] ו[[איטלקית]] עם מורהו הפרטי של אחיה-למחצה. מאידך, חיי החברה שלה כנערה היו מצומצמים ביותר. משבגרה היו לה מספר מחזרים, בהם [[בנימין ד'יזראלי]], לימים [[ראש ממשלת בריטניה]]. ב-[[1833]] התחתנה עם ה[[מהנדס]], ה[[יזם]] וה[[תעשיין]] הוולשי ה[[ברונט]] ג'ון ג'וסיה גסט (John Josiah Guest), בעל חברת הברזל של דוולאיס ( Dowlais Iron Company) שבדרום ויילס{{הערה|[http://www.gracesguide.co.uk/Dowlais_Ironworks מפעלי הברזל של דוולאיס]}}, אדם עשיר ביותר וחבר [[הפרלמנט הבריטי]], אך מ[[מעמד חברתי|מעמד]] נמוך יותר ממעמדה של שרלוט. הוא היה בן 49 והיא בת 21. לאחר החתונה עברו השניים להתגורר באחוזתו של גסט ב[[מרתיר טידפיל]] (Merthyr Tydfil) שבוויילס.


== אשת חינוך ==
== אשת חינוך, פילנתרופית ומנהלת ==
בעקבות הצהרת העקרונות של [[התנועה הצ'רטיסטית]] שפורסמו ב-[[1838]], החלה ליידי שרלוט להקדיש עצמה לחינוך [[מעמד הפועלים]]. היא נטלה תחת חסותה את בית הספר הציבורי בדוולאיס (Dowlais) שבדרום ויילס, פיקחה על הרמה הלימודית והעניקה פרסים ומלגות לתלמידים מצטיינים. כך הפכה את בית הספר הנידח יחסית לטוב והמתקדם ביותר לא רק בוויילס אלא בבריטניה כולה.{{הערה|{{Citation |url=https://books.google.co.uk/books?id=XVP-AQAAQBAJ&pg=PA294#v=onepage&q&f=false |author=Birch, Alan |title=Economic HIstory of the British Iron and Steel Industry |page=294 |year=1967 |publisher=Routledge |isbn=0-415-38248-3 }}}}
בעקבות הצהרת העקרונות של [[התנועה הצ'רטיסטית]] שפורסמו ב-[[1838]], החלה ליידי שרלוט להקדיש עצמה לחינוך [[מעמד הפועלים]]. היא נטלה תחת חסותה את בית הספר הציבורי בדוולאיס, פיקחה על הרמה הלימודית והעניקה פרסים ומלגות לתלמידים מצטיינים. כך הפכה את בית הספר הנידח יחסית לטוב והמתקדם ביותר לא רק בוויילס אלא בבריטניה כולה.{{הערה|{{Citation |url=https://books.google.co.uk/books?id=XVP-AQAAQBAJ&pg=PA294#v=onepage&q&f=false |author=Birch, Alan |title=Economic HIstory of the British Iron and Steel Industry |page=294 |year=1967 |publisher=Routledge |isbn=0-415-38248-3 }}}}

בשנת [[1852]] נפטר גסט (בגיל 71) וליידי שרלוט נטלה על עצמה את תפקיד יו"ר [[חבר נאמנים|חבר הנאמנים]] של מפעלי הברזל למשך כשלוש שנים. ב-[[1855]] נישאה למורהו הפרטי לשעבר של בנה, צ'ארלס שרייבר, שנבחר כחבר פרלמנט והיה צעיר ממנה ב-14 שנים (היא הייתה בת 43 באותה עת). השניים הרבו לנסוע ב[[אירופה]], לאסוף חפצי אמנות וספרים ולצרוך תרבות.

== ==





גרסה מ־17:21, 14 ביוני 2017

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
ליידי שרלוט גסט

ליידי שרלוט אליזבת גסטאנגלית: Charlotte Elizabeth Guest19 במאי 1812 - 15 בינואר 1895) הייתה מלומדת פילולוגית-היסטורית הידועה במיוחד בתרגום המיתוס הולשי "מבינוגיון" (שהיא אף טבעה את שמו) לאנגלית מודרנית. דמות מרכזית בתחייה הגותית בספרות הבריטית בתקופה הוויקטוריאנית וב"רנסאנס הוולשי" של המאה ה-19. פילנטרופית ואשת חינוך. בעלה הראשון היה המהנדס, היזם והתעשיין הוולשי הברונט ג'ון ג'וסיה גסט (John Josiah Guest, נפטר ב-1852). בעלה השני היה הפוליטיקאי איש המפלגה השמרנית והאספן צ'ארלס שרייבר (Charles Schreiber). האוסף שאספו בני הזוג נמצא כיום במוזיאון ויקטוריה ואלברט.

נעורים

נולדה באחוזה בלינקולנשייר. אביה, שהיה רוזן (Earl of Lindsey) ונצר למשפחת ברטי (Bertie), ששורשיה נטועים במאה ה-16, נפטר בהיותה בת שש ובאותה עת גם נשרף ביתם. אמה נישאה בשנית אך עקב שקיעתה בדכדוך, נטלה שרלוט על עצמה אט-אט את ניהול עסקי המשפחה. מגיל צעיר ביטאה בבטחון את עמדותיה בנושאים פוליטיים וכן למדה בשקיקה שפות וספרות. בין היתר למדה בכוחות עצמה עברית, פרסית וערבית בנוסף ללימודים פורמליים של לטינית, יוונית עתיקה, צרפתית ואיטלקית עם מורהו הפרטי של אחיה-למחצה. מאידך, חיי החברה שלה כנערה היו מצומצמים ביותר. משבגרה היו לה מספר מחזרים, בהם בנימין ד'יזראלי, לימים ראש ממשלת בריטניה. ב-1833 התחתנה עם המהנדס, היזם והתעשיין הוולשי הברונט ג'ון ג'וסיה גסט (John Josiah Guest), בעל חברת הברזל של דוולאיס ( Dowlais Iron Company) שבדרום ויילס[1], אדם עשיר ביותר וחבר הפרלמנט הבריטי, אך ממעמד נמוך יותר ממעמדה של שרלוט. הוא היה בן 49 והיא בת 21. לאחר החתונה עברו השניים להתגורר באחוזתו של גסט במרתיר טידפיל (Merthyr Tydfil) שבוויילס.

אשת חינוך, פילנתרופית ומנהלת

בעקבות הצהרת העקרונות של התנועה הצ'רטיסטית שפורסמו ב-1838, החלה ליידי שרלוט להקדיש עצמה לחינוך מעמד הפועלים. היא נטלה תחת חסותה את בית הספר הציבורי בדוולאיס, פיקחה על הרמה הלימודית והעניקה פרסים ומלגות לתלמידים מצטיינים. כך הפכה את בית הספר הנידח יחסית לטוב והמתקדם ביותר לא רק בוויילס אלא בבריטניה כולה.[2]

בשנת 1852 נפטר גסט (בגיל 71) וליידי שרלוט נטלה על עצמה את תפקיד יו"ר חבר הנאמנים של מפעלי הברזל למשך כשלוש שנים. ב-1855 נישאה למורהו הפרטי לשעבר של בנה, צ'ארלס שרייבר, שנבחר כחבר פרלמנט והיה צעיר ממנה ב-14 שנים (היא הייתה בת 43 באותה עת). השניים הרבו לנסוע באירופה, לאסוף חפצי אמנות וספרים ולצרוך תרבות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שרלוט גסט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מפעלי הברזל של דוולאיס
  2. ^ Birch, Alan (1967), Economic HIstory of the British Iron and Steel Industry, Routledge, p. 294, ISBN 0-415-38248-3