גלזנקירכן – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
תגיות: גרשיים שגויים עריכה חזותית
שורה 37: שורה 37:
בנוסף, בעיר פועל גן החיות היחיד בחבל הרוהר, אשר מושך אליו מבקרים מכל האזור. 
בנוסף, בעיר פועל גן החיות היחיד בחבל הרוהר, אשר מושך אליו מבקרים מכל האזור. 


[[ראש עיר|ראש העיר]] המכהן הוא פרנק ברנובסקי (Frank Baranowski) מה-SPD, [[המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה]].
[[ראש עיר|ראש העיר]] המכהן הוא פרנק ברנובסקי (''Frank Baranowski'') מה-SPD, [[המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה]].

== היסטוריה ==

=== תקופה עתיקה וימי הביניים ===
עדויות ראשונות להימצאות בני אדם באזור משוייכת ל[[תקופת הברונזה|תקופה הברונזה]], כאלף שנה [[לפנה"ס]]. אלה היו כנראה שבטים של ציידים אשר גרו בחוות קטנות שנאספו זה ליד זה. ה[[רומאים]] פלשו לאזור מאוחר יותר ובשנת 700 התיישבו בעיר ה[[סקסונים]].

העיר תועדה לראשונה בשנת 1150. בערך באותה שנה נבנתה בעיר הכנסייה הראשונה, באזור אשר שייך כיום לרובע ''Buer.'' עם זאת, בפועל בתקופת ימי הביניים חיו באיזור רק כמה עשרות תושבים, בהתיישבויות קטנות.

=== תקופת התיעוש ===
עד המאה ה-19 האיזור היו מיושב בדלילות ע"י כמה חוות חקלאיות קטנות. בשנת 1815, לאחר שייכות זמנית לדוכסות הגדולה של [[ברג]], הועברה השליטה בעיר לממלכת [[פרוסיה]], אשר צירפה אותה למחוז [[וסטפאליה|וסטפליה]].

לאחר שבשנת 1840 התגלה באזור הרוהר [[פחם]]- אשר כונה בשם "הזהב השחור" , והתיעוש שהגיע בעקבותיו, מסילת הברזל של קלן-מינדן ותחנת הרכבת הראשית של גלסנקירכן נפתחו. בשנת 1868 הפכה העיר למושב של ''Amt'' בתוך מחוז [[בוכום]].

התעשיין [[wikipedia:Friedrich_Grillo|פרידריך גרילו]] ייסד את התאגיד לתעשייה כימית (''Aktiengesellschaft for Chemische Industrie'') ברובע שאלקה בשנת 1872, וכן את התאגיד ''.Vogelsang & Co'' יחד עם משפחת גרוול. כמו כן הוא ייסד את ארגון ''הכרייה ועבודות הברזל של שאלקה ו''שנה לאחר מכן,שוב באותו הרובע, הוא ייסד את המפעל לייצור זכוכית ומראות (''Glas-und Spiegel-Manufaktur AG'').

לאחר שגלזנקירכן הפכה למרכז חשוב של תעשייה כבדה, היא קיבלה מעמד של עיר בשנת 1875 ובשנת 1896 מעמד של עיר עצמאית.

בשנת 1928, תחת הרפורמות של השלטון הפרוסי המקומי, אוחדו הערים של גלסנקירכן ובואר יחד עם ''Amt'' של הורסט והפכו יחד לגלזנקירכן-בואר אשר השתייך למחוז הממשלתי של [[מינסטר]]. בשנת 1930 הוחלט לשנות את שם העיר לגלזנקירכן. באותה תקופה מנתה העיר כ -340 אלף איש.


== ערים תאומות ==
== ערים תאומות ==

גרסה מ־14:41, 26 בספטמבר 2017


שגיאות פרמטריות בתבנית:עיר

פרמטרים [ שנת אוכלוסייה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ שנת צפיפות, שנת מטרופולין ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

גלזנקירכן
Gelsenkirchen
סמל גלזנקירכן
סמל גלזנקירכן
סמל גלזנקירכן
דגל גלזנקירכן
דגל גלזנקירכן
דגל גלזנקירכן
גלזנקירכן, 2004
גלזנקירכן, 2004
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
מדינה פדרלית נורדריין-וסטפאליהנורדריין-וסטפאליה נורדריין-וסטפאליה
ראש העיר פרנק ברנובסקי
שטח 104.84 קמ"ר
גובה 60 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 260,360 (31 בדצמבר 2022)
קואורדינטות 51°31′00″N 7°06′00″E / 51.5166666666667°N 7.1°E / 51.5166666666667; 7.1
אזור זמן UTC+1
www.gelsenkirchen.de

גלזנקירכןגרמנית: Gelsenkirchen, ‏האזנה?‏) (שפירוש שמה בתרגום החופשי הינו "כנסיית היתוש") ממוקמת במחוז נורדריין-וסטפאליה, בחלקו הצפוני של חבל הרוהר. שטח העיר הוא 104 ק"מ והיא מונה כ-260,000 תושבים. העיר נמצאת בתוך השטח העירוני המאוכלס ביותר בגרמניה (מגלפוליס) וגובלת בערים הרנה, בוכום ואסן.

העיר תועדה לראשונה בשנת 1150, אך נותרה כפר זעיר עד המאה ה-19, כאשר המהפכה התעשייתית הביאה לצמיחה של האזור כולו. כאשר כריית פחם החלה בשנת 1840, התגוררו בעיר כ-6,000 תושבים. בשנת 1900 האוכלוסייה צמחה ל-138,000 תושבים.

בתחילת המאה ה-20 נחשבה גלזנקירכן לעיר החשובה ביותר באירופה עבור כריית פחם ואף כונתה בפי המקומיים כ"עיר אלף המדורות", בגלל הלהבות של הגזים אשר האירו אותה בלילה. במהלך התקופה הנאצית גלזנקירכן נשארה מרכז חשוב לייצור פחם וזיקוק נפט, ומסיבה זו היא הופצצה רבות על ידי ההפצצות האוויריות של בעלות הברית במלחמת העולם השנייה. עם השנים העיר הצליחה לשקם את עצמה וכיום היא מרכז אזורי חשוב למדע ותקשורת אך מעל הכל העיר ידועה כמרכז לטכנולוגיה סולארית הגדול ביותר בגרמניה וכאן ממוקמת תחנת הכוח הגדולה במדינה. העיר נחשבת לעיר הרביעית "הידידותית-לעסקים" בגרמניה ועסקים גדולים רבים, דוגמת THS Wohnen ו- Shell Solar Deutschland GmbH קבעו כאן את מקום מושבם.

גלזנקירכן היא ביתו של מועדון הכדורגל המפורסם Schalke 04, אשר קרוי על שם רובע שאלקה בעיר, ושל האצטדיון הענק Veltins-Arena הממוקם בשכונת Erle.

בנוסף, בעיר פועל גן החיות היחיד בחבל הרוהר, אשר מושך אליו מבקרים מכל האזור. 

ראש העיר המכהן הוא פרנק ברנובסקי (Frank Baranowski) מה-SPD, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה.

היסטוריה

תקופה עתיקה וימי הביניים

עדויות ראשונות להימצאות בני אדם באזור משוייכת לתקופה הברונזה, כאלף שנה לפנה"ס. אלה היו כנראה שבטים של ציידים אשר גרו בחוות קטנות שנאספו זה ליד זה. הרומאים פלשו לאזור מאוחר יותר ובשנת 700 התיישבו בעיר הסקסונים.

העיר תועדה לראשונה בשנת 1150. בערך באותה שנה נבנתה בעיר הכנסייה הראשונה, באזור אשר שייך כיום לרובע Buer. עם זאת, בפועל בתקופת ימי הביניים חיו באיזור רק כמה עשרות תושבים, בהתיישבויות קטנות.

תקופת התיעוש

עד המאה ה-19 האיזור היו מיושב בדלילות ע"י כמה חוות חקלאיות קטנות. בשנת 1815, לאחר שייכות זמנית לדוכסות הגדולה של ברג, הועברה השליטה בעיר לממלכת פרוסיה, אשר צירפה אותה למחוז וסטפליה.

לאחר שבשנת 1840 התגלה באזור הרוהר פחם- אשר כונה בשם "הזהב השחור" , והתיעוש שהגיע בעקבותיו, מסילת הברזל של קלן-מינדן ותחנת הרכבת הראשית של גלסנקירכן נפתחו. בשנת 1868 הפכה העיר למושב של Amt בתוך מחוז בוכום.

התעשיין פרידריך גרילו ייסד את התאגיד לתעשייה כימית (Aktiengesellschaft for Chemische Industrie) ברובע שאלקה בשנת 1872, וכן את התאגיד .Vogelsang & Co יחד עם משפחת גרוול. כמו כן הוא ייסד את ארגון הכרייה ועבודות הברזל של שאלקה ושנה לאחר מכן,שוב באותו הרובע, הוא ייסד את המפעל לייצור זכוכית ומראות (Glas-und Spiegel-Manufaktur AG).

לאחר שגלזנקירכן הפכה למרכז חשוב של תעשייה כבדה, היא קיבלה מעמד של עיר בשנת 1875 ובשנת 1896 מעמד של עיר עצמאית.

בשנת 1928, תחת הרפורמות של השלטון הפרוסי המקומי, אוחדו הערים של גלסנקירכן ובואר יחד עם Amt של הורסט והפכו יחד לגלזנקירכן-בואר אשר השתייך למחוז הממשלתי של מינסטר. בשנת 1930 הוחלט לשנות את שם העיר לגלזנקירכן. באותה תקופה מנתה העיר כ -340 אלף איש.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

  • אתר העיר (בגרמנית)
ערך זה הוא קצרמר בנושא גרמניה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.