יצירת זוג – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט: החלפת טקסט אוטומטית (-{{נ}} +)
מ הוספת שורת קישורים חיצוניים ותחתיה {{תב|ויקישיתוף בשורה}} במידה וחסר (תג) (דיון)
שורה 14: שורה 14:


יצירת זוגות של אלקטרון ופוזיטרון נצפתה לראשונה ב-[[1933]] על ידי [[פטריק בלקט]] ב[[תא ערפל]]. על גילוי זה, בין השאר, זכה בלקט ב-[[1948]] ב[[פרס נובל לפיזיקה]].
יצירת זוגות של אלקטרון ופוזיטרון נצפתה לראשונה ב-[[1933]] על ידי [[פטריק בלקט]] ב[[תא ערפל]]. על גילוי זה, בין השאר, זכה בלקט ב-[[1948]] ב[[פרס נובל לפיזיקה]].

==קישורים חיצוניים==
{{ויקישיתוף בשורה}}


{{קצרמר|פיזיקה}}
{{קצרמר|פיזיקה}}

גרסה מ־14:57, 24 בפברואר 2018

יצירת זוג של אלקטרון ופוזיטרון מפוטון גמא בנוכחות פרוטון בתא בועות. הוספת שדה מגנטי גורמת לסיחרור החלקיקים שנוצרו במגמות הפוכות
דיאגרמת פיינמן ליצירת זוג של אלקטרון ופוזיטרון

יצירת זוגאנגלית: Pair production) הוא תהליך פיזיקלי שבו בוזון כיול נייטרלי, דוגמת פוטון, מתפצל לזוג של חלקיק ואנטי-חלקיק. התהליך ההפוך קרוי איון או אניהילציה.

דוגמאות ליצירת זוג:

יצירת זוג מתרחשת רק אם האנרגיה של החלקיק המקורי גבוהה מפעמיים מסת המנוחה של כל אחד מהחלקיקים הנוצרים (שמסתם זהה) מוכפלת במהירות האור בריבוע. עבור יצירת זוג של אלקטרון ופוזיטרון נדרש פוטון עם אנרגיה של לפחות ‎1.022 MeV‎, כלומר בתחום של קרינת גמא.

התהליך לא יכול להתרחש בריק היות שהוא לא יכול לשמר תנע ואנרגיה בו-זמנית. לכן, התהליך מתרחש תמיד בתוך חומר, בקרבת גרעינים כבדים שקולטים תנע ואנרגיה ומשתתפים בתהליך. יצירת זוג היא בדרך כלל התהליך הדומיננטי שבו פוטונים אנרגטיים מאבדים אנרגיה, למשל בתחום התדרים של קרינת גמה.

יצירת זוגות של אלקטרון ופוזיטרון נצפתה לראשונה ב-1933 על ידי פטריק בלקט בתא ערפל. על גילוי זה, בין השאר, זכה בלקט ב-1948 בפרס נובל לפיזיקה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יצירת זוג בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.