הצבא הרומי בתקופת הרפובליקה התיכונה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הגהה
מ קו מפריד בטווח מספרים, אחידות במיקום הערות שוליים, קישורים פנימיים, הגהה, הסרת קישורים עודפים
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:Manipul.JPG|שמאל|ממוזער|250px|אילוסטרציה של מאניפולוס בן 120 חיילים, אורך: 18 מ', רוחב: 5.5 מ']]
[[קובץ:Manipul.JPG|שמאל|ממוזער|250px|אילוסטרציה של מאניפולוס בן 120 חיילים, אורך: 18 מ', רוחב: 5.5 מ']]
'''הצבא הרומי בתקופת הרפובליקה התיכונה''' (315 לפנה"ס - 107 לפנה"ס; ידוע גם בשם "הצבא הפוליביאני" על שמו של ההיסטוריון [[פוליביוס]] שתיאר אותו) עבר שינויים רבים. ללוחמה בשיטת [[פלנקס|הפלנקס]] היו מספר חסרונות גדולים. בשטח הררי הפלנקס התקשה לשמור על מערך מסודר, וכוח המחץ שלו נפגע משמעותית. כמו כן, יכולת התמרון של הפלנקס הייתה מוגבלת מאוד, ולכן היא הייתה פגיעה מאוד להתקפה מן האגף או מהעורף. התבוסה שספגו הרומאים ב[[קרב אלייה|קרב נהר אלייה]], והצורך להילחם בשטחים הרריים בעקבות הפלישה הקלטית לחלקים נרחבים של איטליה בתחילת המאה הרביעית גרמו לפיתוח [[תורת לחימה]] חדשה.
'''הצבא הרומי בתקופת הרפובליקה התיכונה''' ([[315 לפנה"ס]] - [[107 לפנה"ס]]; ידוע גם בשם "הצבא הפוליביאני" על שמו של ההיסטוריון [[פוליביוס]] שתיאר אותו) עבר שינויים רבים. ללוחמה בשיטת [[פלנקס|הפלנקס]] היו מספר חסרונות גדולים. בשטח הררי התקשה הפלנקס לשמור על מערך מסודר, וכוח המחץ שלו נפגע משמעותית. כמו כן, הייתה יכולת התמרון של הפלנקס מוגבלת מאוד, ולכן הייתה פגיעה מאוד להתקפה מן האגף או מהעורף. התבוסה שספגו הרומאים ב[[קרב אלייה|קרב נהר אלייה]], והצורך להילחם בשטחים הרריים בעקבות הפלישה ה[[קלטים|קלטית]] לחלקים נרחבים של איטליה בתחילת [[המאה הרביעית לפנה"ס]] גרמו לפיתוח [[תורת לחימה]] חדשה.


התורה החדשה הייתה מבוססת על יחידה צבאית חדשה, שנקראה [[מאניפולוס]] (manipuli). המאניפולוס הורכב מקבוצה הומוגנית של חיילים רגלים, בת 60 או 120 חיילים (כתלות בסוג החיילים). בכל מאניפולוס היו שני קצינים בדרגת [[שר מאה]], מפקד וסגן. מאניפולוס בן 120 חיילים, נערכו לקרב בשש שורות בנות עשרים חיילים כל אחת. במאניפולוס של 60 חיילים, נערכו הלוחמים בשלוש שורות, כך שאורך המאניפולים היה זהה.
התורה החדשה הייתה מבוססת על יחידה צבאית חדשה, שנקראה [[מאניפולוס]] (Manipuli). המאניפולוס הורכב מקבוצה הומוגנית של חיילים רגלים, בת 60 או 120 חיילים (כתלות בסוג החיילים). בכל מאניפולוס היו שני קצינים בדרגת [[שר מאה]], מפקד וסגן. מאניפולוס בן 120 חיילים, נערכו לקרב בשש שורות בנות עשרים חיילים כל אחת. במאניפולוס של 60 חיילים, נערכו הלוחמים בשלוש שורות, כך שאורך המאניפולים היה זהה.


===מבנה הלגיון===
===מבנה הלגיון===
על פי [[פוליביוס]]{{הערה|פוליביוס, ספר 6, פרקים 21-24}} עיקר כוחו של הלגיון הורכב מארבעה סוגי חיילים רגלים:
על פי [[פוליביוס]]{{הערה|פוליביוס, ספר 6, פרקים 21-24}} הורכב עיקר כוחו של הלגיון מארבעה סוגי חיילים רגלים:
# [[וליטים]] (velites){{כ}} - 1,200 חיילים, חמושים בכידוני הטלה, חרב ומגן עגול. הוליטים הורכבו מהחיילים הצעירים והעניים ביותר. סימן היכר של הוליטים היה עור הזאב שנהגו לעטות על גופם.
#[[וליטים]] (Velites){{כ}} - 1,200 חיילים, חמושים בכידוני הטלה, חרב ומגן עגול. הוליטים הורכבו מהחיילים הצעירים והעניים ביותר. סימן היכר של הווליטים היה עור הזאב שנהגו לעטות על גופם.
# [[האסטאטים]] (hastati){{כ}} - 1200 חיילים מבוגרים יותר, שהצטיידו במגן גדול בצורת מלבן מקומר (scutum), בחרב ובשני כידונים להטלה (pilum). רובם לא יכלו לממן שריון מתקדם, והשתמשו בלוח ארד שהודק לגופם בעזרת רצועות.
#[[האסטאטים]] (Hastati){{כ}} - 1,200 חיילים מבוגרים יותר, שהצטיידו במגן גדול בצורת מלבן מקומר ([[סקוטום]]), בחרב ובשני כידונים להטלה ([[פילום (נשק)|פילום]]). רובם לא יכלו לממן שריון מתקדם, והשתמשו בלוח [[ארד]] שהודק לגופם בעזרת רצועות.
# [[פרינקיפים]] (principes){{כ}} - חיילים מבוגרים ואמידים יותר מההאסטאטים, שהיו חמושים בצורה דומה ומנו גם כן 1200 איש. חיילים אלו יכלו לממן שריון איכותי, ולרוב הצטיידו ב[[שריון שרשראות]] (lorica hamata).
#[[פרינקיפים]] (Principes){{כ}} - חיילים מבוגרים ואמידים יותר מההאסטאטים, שהיו חמושים בצורה דומה ומנו גם כן 1,200 איש. חיילים אלו יכלו לממן שריון איכותי, ולרוב הצטיידו ב[[שריון שרשראות]] (Lorica hamata).
# [[טריאריים]] (triarii) - החיילים המבוגרים והמנוסים ביותר (וגם העשירים ביותר). הם מנו 600 איש, ונשאו חניתות דקירה (hasta) במקום כידוני הטלה. בדומה להאסטאטים ולפרינקיפים, לבשו הטריארים [[מוקיים]]. לרוב רק על רגל אחת.
#[[טריאריים]] (Triarii) - החיילים המבוגרים והמנוסים ביותר (וגם העשירים ביותר). הם מנו 600 איש, ונשאו חניתות דקירה ([[האסטה]]) במקום כידוני הטלה. בדומה להאסטאטים ולפרינקיפים, לבשו הטריארים [[מוקיים]]. לרוב רק על רגל אחת.


על האגפים הגנו 10 להקות (turmae) בנות 30 פרשים (equites) כל אחת. בכל להקה היו שלושה [[דקוריון|דקוריונים]] מלפנים, שאחד מהם פיקד על הלהקה כולה, ושלושה [[אופטיו|אופטיונים]] מאחור.{{הערה|פוליביוס, ספר 6, פרק 25}}
על האגפים הגנו 10 להקות (Turmae) בנות 30 פרשים (Equites) כל אחת. בכל להקה היו שלושה [[דקוריון|דקוריונים]] מלפנים, שאחד מהם פיקד על הלהקה כולה, ושלושה [[אופטיו]]נים מאחור{{הערה|פוליביוס, ספר 6, פרק 25}}.


===טקטיקת הלחימה של הלגיון===
===טקטיקת הלחימה של הלגיון===
[[תמונה:Roman legion schema.JPG|מרכז|ממוזער|800px|סכמה של הערכות הלגיון לקרב{{הערה|על פי שצמן, תולדות הרפובליקה הרומית, עמוד 248}}]]
[[קובץ:Roman legion schema.JPG|מרכז|ממוזער|800px|סכמה של הערכות הלגיון לקרב{{הערה|על פי שצמן, תולדות הרפובליקה הרומית, עמוד 248}}]]
בתחילת הקרב, הלגיון כולו היה מורכב משורת וליטים רציפה בחזית, ומאחוריה 3 שורות, של 10 מאניפולים כל אחת, העומדים זה מלצד זה עם רווחים ביניהם.
בתחילת הקרב, היה הלגיון כולו מורכב משורת וליטים רציפה בחזית, ומאחוריה 3 שורות, של 10 מאניפולים כל אחת, העומדים זה מלצד זה עם רווחים ביניהם.


כאשר הלגיון הגיע לטווח מגע, נפתח הקרב. בתחילת הקרב הטילו הווליטים את כידוניהם. לאחר מכן הם נסוגו בין הרווחים של המאניפולים, והמשיכו להילחם בחרב. על פי חלק מהחוקרים, לאחר הטלת הכידונים, נסוגו הווליטים לאגפים{{הערה|דלבריק, היסטוריה של אמנות המלחמה, עמ' 423-424}}. אחרי שהווליטים הטילו את כידוניהם, הטילו ההאסטאטים את כידוניהם, ולאחר מכן נלחמו בחרבות. הפרינקיפים נלחמו מאחורי ההאסטאטים, ויכלו גם כן להטיל את כידוניהם מעל ראשי הלוחמים בקו הקדמי. הטריאריים נשארו מאחור, והצטרפו לקרב רק במידת הצורך.
כאשר הגיע הלגיון לטווח מגע נפתח הקרב. בתחילת הקרב הטילו הווליטים את כידוניהם. לאחר מכן הם נסוגו בין הרווחים של המאניפולים, והמשיכו להילחם בחרב. על פי חלק מהחוקרים, לאחר הטלת הכידונים, נסוגו הווליטים לאגפים{{הערה|דלבריק, היסטוריה של אמנות המלחמה, עמ' 423-424}}. אחרי שהווליטים הטילו את כידוניהם, הטילו ההאסטאטים את כידוניהם, ולאחר מכן נלחמו בחרבות. הפרינקיפים נלחמו מאחורי ההאסטאטים, ויכלו גם כן להטיל את כידוניהם מעל ראשי הלוחמים בקו הקדמי. הטריאריים נשארו מאחור, והצטרפו לקרב רק במידת הצורך.


==המלחמה הפונית השנייה==
==המלחמה הפונית השנייה==
מאז המאה הרביעית, גבר הלגיון הרומי על כל אויביו, והמבנה המניפולארי הוכיח את עצמו במשך מעל למאתיים שנה. אולם, העימותים עם [[חניבעל]] בזמן המלחמה הפונית השנייה, אילצו את הצבא הרומי לערוך שינויים מבניים. בזמן [[המלחמה הפונית השנייה]], הצליח חניבעל להביס את הצבא הרומי שוב ושוב בזכות שימוש יעיל בחיל פרשים, טקטיקות לחימה חדשניות וניצול מדויק של החולשות במבנה המניפולארי. [[קרב קאנאי]] מהווה דוגמה טובה לניצולן של חולשות אלו. למרות כל גמישותו, המאניפולוס היה פגיע להתקפה מן האגף והיה קטן מכדי לעמוד במשימה עצמאית. במידה שהפרשים המגנים על האגף נפלו, הלגיון נאלץ לפנות ולהילחם כאשר צידו מופנה אל האויב. המאניפולים בקווים האחוריים לא הצליחו לבצע תפנית יעילה, וללכד את שורותיהם אל מול האויב.
מאז המאה הרביעית, גבר הלגיון הרומי על כל אויביו, והמבנה המניפולארי הוכיח את עצמו במשך מעל למאתיים שנה. אולם, העימותים עם [[חניבעל]] בזמן [[המלחמה הפונית השנייה]], אילצו את הצבא הרומי לערוך שינויים מבניים. בזמן המלחמה הפונית השנייה, הצליח חניבעל להביס את הצבא הרומי שוב ושוב בזכות שימוש יעיל בחיל פרשים, טקטיקות לחימה חדשניות וניצול מדויק של החולשות במבנה המניפולארי. [[קרב קאנאי]] מהווה דוגמה טובה לניצולן של חולשות אלו. על אף גמישותו, היה המאניפולוס פגיע להתקפה מן האגף והיה קטן מכדי לעמוד במשימה עצמאית. אם נפלו הפרשים המגנים על האגף, היה נאלץ הלגיון לפנות ולהילחם כאשר צידו מופנה אל האויב. המאניפולים בקווים האחוריים לא הצליחו לפנות בצורה יעילה, וללכד את שורותיהם אל מול האויב.


===המחסור בכח אדם===
===המחסור בכח אדם===
האבדות הכבדות במלחמה הפונית השנייה גרמו למחסור חמור בכח אדם בצבא. בעקבות האבדות, גויסה כמות גדולה של לגיונות חדשים בשנות המלחמה. לדוגמה, בשנת 216 (השנה בה נערך קרב קאנאי), גויסו לצבא הרומי שבעה לגיונות חדשים. בסך הכל, בתקופה הקצרה שבין השנים 214-218 גויסו לצבא 26 לגיונות חדשים.{{הערה|בראנט, כוח אדם, עמוד 418}} לשם השוואה, בשיא המלחמה הפונית השנייה, מנה הצבא כולו כ- 20 לגיונות, שהיוו כשליש מאוכלוסיית הגברים ברומא כולה.
האבדות הכבדות במלחמה הפונית השנייה גרמו למחסור חמור בכח אדם בצבא. בעקבות האבדות, גויסה כמות גדולה של לגיונות חדשים בשנות המלחמה. לדוגמה, בשנת [[216 לפנה"ס|216]] (השנה בה נערך קרב קאנאי), גויסו לצבא הרומי שבעה לגיונות חדשים. בסך הכל, בתקופה הקצרה שבין השנים 214–218 גויסו לצבא 26 לגיונות חדשים{{הערה|בראנט, כוח אדם, עמוד 418}}. לשם השוואה, בשיא המלחמה הפונית השנייה, מנה הצבא כולו כ־20 לגיונות, שהיוו כשליש מאוכלוסיית הגברים ברומא כולה.


מחסור חמור זה גרם להורדה משמעותית של הסטנדרטים בגיוס החיילים. בשנת 213, ההון הנדרש להצטרפות לצבא ירד מ-11,000 [[אס (מטבע רומי)|איסרים]] ל-4,000 איסרים. גויסו גם חיילים שלא יכלו לממן את ציודם, ולכן ציוד זה מומן עבורם מקופת המדינה. תהליך זה נמשך עד שבשנת 123 ההון הנדרש ירד ל-1,500 איסרים בלבד. תוך כדי תהליך זה וכתוצאה ממנו, גם ההבדלים בין סוגי החיילים השונים היטשטשו, עד שנעלמו כליל.
מחסור חמור זה גרם להורדה משמעותית של הסטנדרטים בגיוס החיילים. בשנת [[213 לפנה"ס|213]], ירד ההון הנדרש להצטרפות לצבא מ-11,000 [[אס (מטבע רומי)|איסרים]] ל-4,000 איסרים. גויסו גם חיילים שלא יכלו לממן את ציודם, ולכן מומן ציוד זה עבורם מקופת המדינה. תהליך זה נמשך עד שבשנת 123 ירד ההון הנדרש ל-1,500 איסרים בלבד. תוך כדי תהליך זה וכתוצאה ממנו, היטשטשו גם ההבדלים בין סוגי החיילים השונים, עד שנעלמו כליל.


===הקוהורטה===
===הקוהורטה===
לאור השינוי שעבר על הצבא, הטאקטיקה של הלגיון החלה להתבסס על ה[[קוהורטה]], כתחליף למאניפולוס. הקוהורטה הופיעה לראשונה בזמן המלחמה הפונית השנייה כצירוף של שלושה מאניפולים, אחד מכל סוג. לאחר מכן, התקיימה הקוהורטה כיחידת משנה נפרדת בת 480 חיילים, עם שש קנטוריות, בנות שמונים חיילים כל אחת.
לאור השינוי שעבר על הצבא, הטאקטיקה של הלגיון החלה להתבסס על ה[[קוהורטה]], כתחליף למאניפולוס. הקוהורטה הופיעה לראשונה בזמן המלחמה הפונית השנייה כצירוף של שלושה מאניפולים, אחד מכל סוג. לאחר מכן, התקיימה הקוהורטה כיחידת משנה נפרדת בת 480 חיילים, עם שש קנטוריות, בנות שמונים חיילים כל אחת.


הקוהורטה נערכה לקרב עם שלוש קנטוריות מלפנים ושלוש מאחור. היא הייתה יכולה לבצע תפניות בקלות, ולהתגונן מפני התקפות מאחור ומהאגף. הלגיון כולו כבר לא היה כבול לתוכנית הקרב המוכתבת ממערך בן שלושה קווים, עם סוג חיילים שונה בכל קו. בזכות היחידה ההומוגנית החדשה, הלגיון יכול היה להיערך במספר קווים משתנה (לרוב בין אחד לשלושה), בהתאם לתנאי הקרקע ותוכנית הקרב. הלגיון כולו היה מורכב מ-10 קוהורטות ובסה"כ מנה כ- 5,000 חיילים.
הקוהורטה נערכה לקרב עם שלוש קנטוריות מלפנים ושלוש מאחור. היא הייתה יכולה לבצע תפניות בקלות, ולהתגונן מפני התקפות מאחור ומהאגף. הלגיון כולו כבר לא היה כבול לתוכנית הקרב המוכתבת ממערך בן שלושה קווים, עם סוג חיילים שונה בכל קו. בזכות היחידה ההומוגנית החדשה, הלגיון יכול היה להיערך במספר קווים משתנה (לרוב בין אחד לשלושה), בהתאם לתנאי הקרקע ותוכנית הקרב. הלגיון כולו היה מורכב מ-10 קוהורטות ובסה"כ מנה כ־5,000 חיילים.


==ראו גם==
==ראו גם==
שורה 36: שורה 36:


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
* [[ישראל שצמן]], תולדות הרפובליקה הרומית, [[הוצאת הספרים ע"ש י"ל מאגנס]], מהדורה שנייה (הדפסה חוזרת), 2001. רוב המקורות בערך זה מצוטטים גם בספר.
*[[ישראל שצמן]], תולדות הרפובליקה הרומית, [[הוצאת הספרים ע"ש י"ל מאגנס]], מהדורה שנייה (הדפסה חוזרת), 2001. רוב המקורות בערך זה מצוטטים גם בספר.
* P.A. Brunt, Italian Menpower, Oxford University Press, 1971
*P.A. Brunt, Italian Menpower, Oxford University Press, 1971
* Polibius, The Histories - [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Polybius/home.html בתרגום לאנגלית באתר אוניברסיטת שיקגו]
*Polibius, The Histories - [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Polybius/home.html בתרגום לאנגלית באתר אוניברסיטת שיקגו]
* F.W. Walbank, A Historical Commentary on Polybius, Oxford University Press, First Edition, 1957
*F.W. Walbank, A Historical Commentary on Polybius, Oxford University Press, First Edition, 1957
* Livius Titus, The History of Rome - [http://etext.virginia.edu/toc/modeng/public/Liv1His.html בתרגום לאנגלית באתר אוניברסיטת וירג'יניה]
*Livius Titus, The History of Rome - [http://etext.virginia.edu/toc/modeng/public/Liv1His.html בתרגום לאנגלית באתר אוניברסיטת וירג'יניה]
* H. Delbrueck, History of the Art of War, I, 1975
*H. Delbrueck, History of the Art of War, I, 1975
* [http://proppentrecker.xoom.it/delbrueck/Kriegskunst.html המקור הגרמני של ספר דלבריק עם קטעים בעברית (הספר מיתרגם והולך בהמשכים)]
*[http://proppentrecker.xoom.it/delbrueck/Kriegskunst.html המקור הגרמני של ספר דלבריק עם קטעים בעברית (הספר מיתרגם והולך בהמשכים)]


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==

גרסה מ־15:45, 3 באוקטובר 2018

אילוסטרציה של מאניפולוס בן 120 חיילים, אורך: 18 מ', רוחב: 5.5 מ'

הצבא הרומי בתקופת הרפובליקה התיכונה (315 לפנה"ס - 107 לפנה"ס; ידוע גם בשם "הצבא הפוליביאני" על שמו של ההיסטוריון פוליביוס שתיאר אותו) עבר שינויים רבים. ללוחמה בשיטת הפלנקס היו מספר חסרונות גדולים. בשטח הררי התקשה הפלנקס לשמור על מערך מסודר, וכוח המחץ שלו נפגע משמעותית. כמו כן, הייתה יכולת התמרון של הפלנקס מוגבלת מאוד, ולכן הייתה פגיעה מאוד להתקפה מן האגף או מהעורף. התבוסה שספגו הרומאים בקרב נהר אלייה, והצורך להילחם בשטחים הרריים בעקבות הפלישה הקלטית לחלקים נרחבים של איטליה בתחילת המאה הרביעית לפנה"ס גרמו לפיתוח תורת לחימה חדשה.

התורה החדשה הייתה מבוססת על יחידה צבאית חדשה, שנקראה מאניפולוס (Manipuli). המאניפולוס הורכב מקבוצה הומוגנית של חיילים רגלים, בת 60 או 120 חיילים (כתלות בסוג החיילים). בכל מאניפולוס היו שני קצינים בדרגת שר מאה, מפקד וסגן. מאניפולוס בן 120 חיילים, נערכו לקרב בשש שורות בנות עשרים חיילים כל אחת. במאניפולוס של 60 חיילים, נערכו הלוחמים בשלוש שורות, כך שאורך המאניפולים היה זהה.

מבנה הלגיון

על פי פוליביוס[1] הורכב עיקר כוחו של הלגיון מארבעה סוגי חיילים רגלים:

  1. וליטים (Velites)‏ - 1,200 חיילים, חמושים בכידוני הטלה, חרב ומגן עגול. הוליטים הורכבו מהחיילים הצעירים והעניים ביותר. סימן היכר של הווליטים היה עור הזאב שנהגו לעטות על גופם.
  2. האסטאטים (Hastati)‏ - 1,200 חיילים מבוגרים יותר, שהצטיידו במגן גדול בצורת מלבן מקומר (סקוטום), בחרב ובשני כידונים להטלה (פילום). רובם לא יכלו לממן שריון מתקדם, והשתמשו בלוח ארד שהודק לגופם בעזרת רצועות.
  3. פרינקיפים (Principes)‏ - חיילים מבוגרים ואמידים יותר מההאסטאטים, שהיו חמושים בצורה דומה ומנו גם כן 1,200 איש. חיילים אלו יכלו לממן שריון איכותי, ולרוב הצטיידו בשריון שרשראות (Lorica hamata).
  4. טריאריים (Triarii) - החיילים המבוגרים והמנוסים ביותר (וגם העשירים ביותר). הם מנו 600 איש, ונשאו חניתות דקירה (האסטה) במקום כידוני הטלה. בדומה להאסטאטים ולפרינקיפים, לבשו הטריארים מוקיים. לרוב רק על רגל אחת.

על האגפים הגנו 10 להקות (Turmae) בנות 30 פרשים (Equites) כל אחת. בכל להקה היו שלושה דקוריונים מלפנים, שאחד מהם פיקד על הלהקה כולה, ושלושה אופטיונים מאחור[2].

טקטיקת הלחימה של הלגיון

סכמה של הערכות הלגיון לקרב[3]

בתחילת הקרב, היה הלגיון כולו מורכב משורת וליטים רציפה בחזית, ומאחוריה 3 שורות, של 10 מאניפולים כל אחת, העומדים זה מלצד זה עם רווחים ביניהם.

כאשר הגיע הלגיון לטווח מגע נפתח הקרב. בתחילת הקרב הטילו הווליטים את כידוניהם. לאחר מכן הם נסוגו בין הרווחים של המאניפולים, והמשיכו להילחם בחרב. על פי חלק מהחוקרים, לאחר הטלת הכידונים, נסוגו הווליטים לאגפים[4]. אחרי שהווליטים הטילו את כידוניהם, הטילו ההאסטאטים את כידוניהם, ולאחר מכן נלחמו בחרבות. הפרינקיפים נלחמו מאחורי ההאסטאטים, ויכלו גם כן להטיל את כידוניהם מעל ראשי הלוחמים בקו הקדמי. הטריאריים נשארו מאחור, והצטרפו לקרב רק במידת הצורך.

המלחמה הפונית השנייה

מאז המאה הרביעית, גבר הלגיון הרומי על כל אויביו, והמבנה המניפולארי הוכיח את עצמו במשך מעל למאתיים שנה. אולם, העימותים עם חניבעל בזמן המלחמה הפונית השנייה, אילצו את הצבא הרומי לערוך שינויים מבניים. בזמן המלחמה הפונית השנייה, הצליח חניבעל להביס את הצבא הרומי שוב ושוב בזכות שימוש יעיל בחיל פרשים, טקטיקות לחימה חדשניות וניצול מדויק של החולשות במבנה המניפולארי. קרב קאנאי מהווה דוגמה טובה לניצולן של חולשות אלו. על אף גמישותו, היה המאניפולוס פגיע להתקפה מן האגף והיה קטן מכדי לעמוד במשימה עצמאית. אם נפלו הפרשים המגנים על האגף, היה נאלץ הלגיון לפנות ולהילחם כאשר צידו מופנה אל האויב. המאניפולים בקווים האחוריים לא הצליחו לפנות בצורה יעילה, וללכד את שורותיהם אל מול האויב.

המחסור בכח אדם

האבדות הכבדות במלחמה הפונית השנייה גרמו למחסור חמור בכח אדם בצבא. בעקבות האבדות, גויסה כמות גדולה של לגיונות חדשים בשנות המלחמה. לדוגמה, בשנת 216 (השנה בה נערך קרב קאנאי), גויסו לצבא הרומי שבעה לגיונות חדשים. בסך הכל, בתקופה הקצרה שבין השנים 214–218 גויסו לצבא 26 לגיונות חדשים[5]. לשם השוואה, בשיא המלחמה הפונית השנייה, מנה הצבא כולו כ־20 לגיונות, שהיוו כשליש מאוכלוסיית הגברים ברומא כולה.

מחסור חמור זה גרם להורדה משמעותית של הסטנדרטים בגיוס החיילים. בשנת 213, ירד ההון הנדרש להצטרפות לצבא מ-11,000 איסרים ל-4,000 איסרים. גויסו גם חיילים שלא יכלו לממן את ציודם, ולכן מומן ציוד זה עבורם מקופת המדינה. תהליך זה נמשך עד שבשנת 123 ירד ההון הנדרש ל-1,500 איסרים בלבד. תוך כדי תהליך זה וכתוצאה ממנו, היטשטשו גם ההבדלים בין סוגי החיילים השונים, עד שנעלמו כליל.

הקוהורטה

לאור השינוי שעבר על הצבא, הטאקטיקה של הלגיון החלה להתבסס על הקוהורטה, כתחליף למאניפולוס. הקוהורטה הופיעה לראשונה בזמן המלחמה הפונית השנייה כצירוף של שלושה מאניפולים, אחד מכל סוג. לאחר מכן, התקיימה הקוהורטה כיחידת משנה נפרדת בת 480 חיילים, עם שש קנטוריות, בנות שמונים חיילים כל אחת.

הקוהורטה נערכה לקרב עם שלוש קנטוריות מלפנים ושלוש מאחור. היא הייתה יכולה לבצע תפניות בקלות, ולהתגונן מפני התקפות מאחור ומהאגף. הלגיון כולו כבר לא היה כבול לתוכנית הקרב המוכתבת ממערך בן שלושה קווים, עם סוג חיילים שונה בכל קו. בזכות היחידה ההומוגנית החדשה, הלגיון יכול היה להיערך במספר קווים משתנה (לרוב בין אחד לשלושה), בהתאם לתנאי הקרקע ותוכנית הקרב. הלגיון כולו היה מורכב מ-10 קוהורטות ובסה"כ מנה כ־5,000 חיילים.

ראו גם

הצבא הרומי בתקופת: הרפובליקה המוקדמת, הרפובליקה התיכונה, הרפובליקה המאוחרת, הקיסרות המוקדמת, הקיסרות המאוחרת

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ פוליביוס, ספר 6, פרקים 21-24
  2. ^ פוליביוס, ספר 6, פרק 25
  3. ^ על פי שצמן, תולדות הרפובליקה הרומית, עמוד 248
  4. ^ דלבריק, היסטוריה של אמנות המלחמה, עמ' 423-424
  5. ^ בראנט, כוח אדם, עמוד 418