ספין אוף (תקשורת ובידור) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
חוסר באות ו' ב"ניו יורק"
תגיות: עריכה חזותית עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
שורה 21: שורה 21:
*[[מבול של צרות]] (2007) לקח את דמותו של שדרן החדשות אוון בקסטר מ"[[ברוס הגדול מכולם]]" (2003) ובנה סביבה סרט משלה ללא קשר לדמותו של גיבור הסרט המקורי.
*[[מבול של צרות]] (2007) לקח את דמותו של שדרן החדשות אוון בקסטר מ"[[ברוס הגדול מכולם]]" (2003) ובנה סביבה סרט משלה ללא קשר לדמותו של גיבור הסרט המקורי.
* ב-[[12 בספטמבר]] [[2013]], הודיעה הסופרת [[ג'יי קיי רולינג]] בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה כי לסדרת הספרים והסרטים המצליחה [[הארי פוטר]] מתוכננת סדרת סרטי ספין-אוף חדשים, כאשר הסרט הראשון יתמקד בדמותו של ניוט סלמנדרה, מחבר הספר "[[חיות הפלא והיכן למצוא אותן]]", ויתרחש 70 שנה לפני תקופת העלילה של ספרי הארי פוטר.
* ב-[[12 בספטמבר]] [[2013]], הודיעה הסופרת [[ג'יי קיי רולינג]] בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה כי לסדרת הספרים והסרטים המצליחה [[הארי פוטר]] מתוכננת סדרת סרטי ספין-אוף חדשים, כאשר הסרט הראשון יתמקד בדמותו של ניוט סלמנדרה, מחבר הספר "[[חיות הפלא והיכן למצוא אותן]]", ויתרחש 70 שנה לפני תקופת העלילה של ספרי הארי פוטר.
*"[[הנזירה (סרט, 2018)|הנזירה]]" (2018) לקח את דמותו של [[ואלאק]] מ-"[[לזמן את הרוע 2]]" והתבסס עליו ברובו.


==== דוגמאות בישראל ====
==== דוגמאות בישראל ====

גרסה מ־21:20, 9 באוקטובר 2018

ספין-אוףאנגלית: Spin-off) או סדרה-בת, היא תוכנית טלוויזיה, תוכנית רדיו, משחק מחשב או יצירה אחרת שדמויות או אלמנטים המשמשים בה כציר מרכזי נלקחו מיצירה קיימת. הספין-אוף אף יכול לערב מעבר בין מדיה אחת לשנייה.

ספין-אוף של תוכנית טלוויזיה מתוך סרט

תוכניות טלוויזיה מסוימות לוקחות דמויות משנה מתוך סרטים ובונות להם עלילה משלהם.

דוגמאות

  • שני סרטי טלוויזיה מצולמים באמצע שנות ה-1980 הוקדשו לניצולים אנושיים שונים שהגיעו לפלנטה של האִיווֹקים ממלחמת הכוכבים - פרק 6: שובו של הג'דיי (1983). סרט הטלוויזיה השני שבהם היווה בעצמו מקור לספין-אוף - סידרה מצוירת על האִיווֹקים בינם לבין עצמם (1985).

דוגמה נוספת זו היא הסדרה המצוירת הפינגוונים ממדגסקר אשר מהווה ספין אוף לסרט מדגסקר (2005) הסדרה מגוללת את עלילות ארבעת הפינגווינים מהסרט לאחר שהגיעו לגן החיות בניו יורק

ספין-אוף של סרט מתוך תוכנית טלוויזיה

יוצרי תוכניות טלוויזיה שצוברות פופולריות לעיתים מעוניינים להביא אותן גם אל המסך הגדול כדי לתת להם "חותמת קולנועית". הסרט אמור להוות מעין פרק חד פעמי וחשוב במיוחד שמתמקד בצדדים בעלילה שלא נחשפו קודם לכן.

תופעה זו מתוארת בקרב אנשים רבים במילה "ספין-אוף" רק מעצם לקיחה של תוכנית ממדיה אחת לשנייה, גם אם למעשה מדובר באותן דמויות ובאותה עלילה. קשה למצוא דוגמאות לסרטים שהיוו ספין-אוף אמיתי, כלומר יצרו סרט שלם סביב דמות או אירוע משניים מתוכנית טלוויזיה.

ספין-אוף של סרט מתוך סרט אחר

דוגמאות

דוגמאות בישראל

ספין-אוף של תוכנית בטלוויזיה מתוך תוכנית טלוויזיה אחרת

בטלוויזיה, יצירת סדרות-בת אופיינית לקומדיות מצבים, אך דוגמאות לסדרות כאלו מצויות גם ב"אופרות סבון" דרמות וסדרות מתח.

רוב הסדרות-הבנות נוצרות על בסיס אימוץ דמות משנה בסדרה קיימת או מעבר של דמות מרכזית בתוכנית קיימת לתוכנית נפרדת, בה הם תופשים את המקום המרכזי. לעיתים קרובות, ממשיכה הסדרה המקורית לרוץ בלעדי הדמויות, כאשר לעיתים קרובות יש "הצלבה" של דמויות, כאשר דמויות מהתוכנית האחת מתארחות בתוכנית השנייה. כאשר סדרה-בת נוצרת במקביל לסדרה קיימת, נפוץ גם המנהג של שילוב הדמויות שתופענה בסדרה-הבת באפיזודה אחת או שתיים בסדרה-האם, כדי לערוך לצופים היכרות עמן.

במקרים אחרים, דמויות קבועות בסדרה כלשהי ממשיכות לסדרה משלהן אחרי תום הסדרה הקיימת. ברוב המקרים, הסדרה החדשה מתבססת על האופי המוכר של הדמויות, ובמקרים אחרים נחשפים צדדים אחרים שלהן. ברוב המקרים, מתנהלת הסדרה החדשה באתר ובסביבה שונים מאלו של הסדרה הקודמת.

מקרה שלישי, נפוץ אף הוא, הוא של סדרה-בת המתבססת על הסביבה והרעיון הבסיסי של סדרה קיימת, אך כוללת דמויות שונות לחלוטין. דוגמה טיפוסית לכך היא סדרות כמו "מסע בין כוכבים" או "חוק וסדר". גם חלק ניכר מתוכניות המציאות מבוססות על דגם דומה.

דוגמאות

הדוגמה המוכרת והמצליחה ביותר לסדרה-בת היא, ככל הנראה, הסדרה "פרייז'ר", שהדמות המרכזית בה, ד"ר פרייז'ר קריין, הייתה אחת הדמויות בסדרה "חופשי על הבר". סדרת הבת רצה במשך אחת עשרה עונות בהצלחה גדולה, ממש כמו סדרת האם.

דוגמה אחרת לסדרה שהולידה מספר סדרות-בת הייתה "הכל נשאר במשפחה" שממנה נוצרו כעשר סדרות-בת שהמוכרות בהן הן "המקום של ארצ'י", "הג'פרסונים", ו"מוד". סדרה אחרת שזכתה למספר סדרות-בת הייתה "המופע של מרי טיילר מור", ממנה נולדו "רודה", "פיליפס" ו"לו גרנט". סדרה שלישית כזו הייתה "ימים מאושרים", שהייתה סדרה-בת של "אהבה נוסח אמריקה" והולידה את "לוורן ושירלי", "ג'ואני אוהבת את צ'אצ'י", "היפיפיות של בלאנסקי", ו"מורק ומינדי".

הסדרות "טורצ'ווד" ו"הרפתקאות שרה ג'יין" הן סדרות-בת לסדרה "דוקטור הו" המצליחה של רשת BBC. הסדרה טורצ'ווד רצה בהצלחה במשך ארבע עונות ועקבה אחר הדמות של קפטן ג'ק הארקנס, אחת מהדמויות בדוקטור הו, שהנהיג ארגון בשם "טורצ'ווד", מקורו גם הוא בסדרה "דוקטור הו". "הרפתקאות שרה ג'יין" זכתה לחמש עונות, ועוקבת אחר שרה ג'יין, דמות עבר בסדרה, שהופיעה במספר פרקים בהופעת אורח בסדרה המחודשת.

דוגמה נוספת היא הסדרה "ג'ואי", אשר מבוססת על ג'ואי (מאט לה-בלנק) מהסדרה "חברים".

דוגמה נוספת היא הסדרה "המופע של קליבלנד" המבוססת על קליבלנד בראון מהסדרה "איש משפחה"

בדומה לאלה הופקה הסדרה "מרפאה פרטית", שעוקבת אחר דמותה של ד"ר אדיסון מונטגומרי (קייט וולש) מהסדרה "האנטומיה של גריי". לסדרה "האנטומיה של גריי" הופקה סדרה-בת נוספת בשם "תחנה 19".

דוגמה נוספת היא הסדרה "סאם וקאט" שמבוססת על סאם (ג'אנט מקרדי) ועל קאט (אריאנה גרנדה) מהסדרות "ויקטוריוס" ו"Icarly".

דוגמה נוספת היא הסדרה "העולם של ריילי", "העולם של ריילי" היא תוכנית המשך של הסדרה "ילד פוגש עולם", "העולם של ריילי" שודרה 20 שנה לאחר "ילד פוגש עולם". בסדרה רואים את מה קרה לאחרי שגיבורי הסדרה "ילד פוגש עולם" התחתנו וילדו 2 ילדים, ריילי ואוגי.

סדרת הבת הראשונה ששודרה בישראל היא "עולמו המופלא של דוקטור האפבייקד" שמבוססת על דמותו של הדוקטור המפוזר מהסדרה "הרפתקאות סקוטרמן", אולם סדרת הבת הראשונה שנוצרה בעברית הייתה "בבית של פיסטוק" אשר לקחה את הדמויות "רגע" ו"פיסטוק" מתוך סדרת התוכניות "רגע עם דודלי" של הטלוויזיה החינוכית.

דוגמה נוספת היא הסדרה "מנדלבאום בלש פרטי", אשר בה לקוחה דמותו של גרי מנדלבאום מהסדרה "הפיג'מות". כך גם לגבי "הפיג'מות בקפה קר סול" ו"הפיג'מות במופע של דובל'ה", אשר מהוות גם הן ספין-אוף של "הפיג'מות". גם הסדרה "מבצע קיפוד" היא ספין אוף לסדרה "נשרים". עוד דוגמה היא הסדרה "גאליס", אשר ממשיכה את מסען של שלוש דמויות מהסדרה "החולמים".

קישורים חיצוניים