סולאווסי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 6: שורה 6:
מבחינה דתית, האי מיושב ברובו על ידי מוסלמים, אך קיימים בו ריכוזי [[נוצרים]], במינהאסה בצפון ובפּאלוּ ובטוראג'ה במרכז. קיים מתח בין-דתי ניכר באי, שנתן את אותותיו לראשונה במהומות בין דתיות שפרצו ב-[[1998]] במרכז סולאווסי, באזור העיר פּאלוּ, ונמשכו עד [[2001]]. גם לאחר מכן חזרו ונשנו אירועים אלימים על רקע דתי, לאחרונה ב-[[2006]], כשמהומות פרצו על רקע הוצאתם להורג של שלושה פעילים-לשעבר של מיליציה נוצרית.
מבחינה דתית, האי מיושב ברובו על ידי מוסלמים, אך קיימים בו ריכוזי [[נוצרים]], במינהאסה בצפון ובפּאלוּ ובטוראג'ה במרכז. קיים מתח בין-דתי ניכר באי, שנתן את אותותיו לראשונה במהומות בין דתיות שפרצו ב-[[1998]] במרכז סולאווסי, באזור העיר פּאלוּ, ונמשכו עד [[2001]]. גם לאחר מכן חזרו ונשנו אירועים אלימים על רקע דתי, לאחרונה ב-[[2006]], כשמהומות פרצו על רקע הוצאתם להורג של שלושה פעילים-לשעבר של מיליציה נוצרית.


באי מגוון עשיר של חי וצומח טרופי, כשרבים מן המינים הם [[מין אנדמי|אנדמיים]], כלומר ייחודיים לאי. בין היתר יש בו 127 מיני יונקים, כש-79 מתוכם הם אנדמיים. בולטים ביניהם מינים מסוימים של [[טרסיוס]], [[אנואה ההרים]], [[אנואה השפלה]], [[מקוק שחור]] ו[[בבירוסה|בָּבִּירוּסָה]] (חיה דמוית חזיר). ב-[[18 בספטמבר]] [[1997]] מצא חוקר [[דגים]] בשם [[מארק ארדמאן]] דג [[לטימריה]] מת בשוק דגים בעיר [[מנאדו]], הגלוי המרעיש גרר חפושים אחר מקורותיו. בשנת [[1998]] נמצא דג לטימריה חי במים עמוקים סמוך לחופי חצי האי מינהאסא שבצפון, והתברר שהוא שורץ לכל אורך החוף הצפוני. ב-[[30 ביולי]] [[1998]] זהו חוקרים אינדונזיים את הדג כמין לטימריה שני, Latimeria menadoensis<ref>תמונתו על [[בול]] [[דואר]] אינדונזי: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg/220px-Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg</ref>, שנוסף למין הנפוץ באיי [[קומורו]] ובחופי [[דרום אפריקה]] ו[[מצר מוזמביק]]. התגלית גררה שנוי בחוקי הדיג באינדונזיה.
באי מגוון עשיר של חי וצומח טרופי, כשרבים מן המינים הם [[מין אנדמי|אנדמיים]], כלומר ייחודיים לאי. בין היתר יש בו 127 מיני יונקים, כש-79 מתוכם הם אנדמיים. בולטים ביניהם מינים מסוימים של [[טרסיוס]], [[אנואה ההרים]], [[אנואה השפלה]], [[מקוק שחור]] ו[[בבירוסה|בָּבִּירוּסָה]] (חיה דמוית חזיר). ב-[[18 בספטמבר]] [[1997]] מצא חוקר [[דגים]] בשם [[מארק ארדמאן]] דג [[לטימריה]] מת בשוק דגים בעיר [[מנאדו]], הגלוי המרעיש גרר חפושים אחר מקורותיו. בשנת [[1998]] נמצא דג לטימריה חי במים עמוקים סמוך לחופי חצי האי מינהאסא שבצפון, והתברר שהוא שורץ לכל אורך החוף הצפוני. ב-[[30 ביולי]] [[1998]] זהו חוקרים אינדונזיים את הדג כמין לטימריה שני, Latimeria menadoensis<ref>תמונתו על [[בול]] [[דואר]] אינדונזי, הנושא את שם הדג ב[[מאלאית]] IKAN RAJA LAUT, שמשמעו: "דג מלך הים". https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg/220px-Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg</ref>, שנוסף למין הנפוץ באיי [[קומורו]] ובחופי [[דרום אפריקה]] ו[[מצר מוזמביק]]. התגלית גררה שנוי בחוקי הדיג באינדונזיה.


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==

גרסה מ־22:20, 1 בנובמבר 2018

סולאווסי
Sulawesi
נתונים גאוגרפיים
מיקום האוקיינוס השקט, ים מאלוקו, ים סלבס, ים בנדה, מצר מקאסאר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 2°S 121°E / 2°S 121°E / -2; 121
שטח 174,600 קילומטר רבוע
גובה מרבי Buntu Rantemario
נתונים מדיניים
מדינה אינדונזיה עריכת הנתון בוויקינתונים
אוכלוסייה 18,455,058
אזור זמן UTC+8
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סוּלָאווֵסִי (שם קודם: סלבס)[1] הוא אחד מאיי אינדונזיה והאי הרביעי בגודלו בדרום-מזרח אסיה. האי מיושב על ידי מגוון רחב של קבוצות אתניות שונות, הנבדלות זו מזו בדתן, שפתן, ומנהגיהן. אוכלוסיותו מונה כ-16 מיליון איש. הקבוצות העיקריות הן מָקָאסָר ובּוּגִיס בדרום, מִינָהָאסה וגוֹרוֹנְטָאלוֹ בצפון, וטוֹרָאגָ'ה וקבוצות נוספות במרכז.

התרבויות השונות במגוון האי מצטיינות במלאכות שונות כגון האריגה, הריקוד וחריטת העץ. מבין אלה בולטת במיוחד האדרכילות המסורתית של הטוראג'ה, המתאפיינת בגגות מעוקלים דמויי קרני תאו מים, ובעיטורי עץ מתוחכמים.

מבחינה דתית, האי מיושב ברובו על ידי מוסלמים, אך קיימים בו ריכוזי נוצרים, במינהאסה בצפון ובפּאלוּ ובטוראג'ה במרכז. קיים מתח בין-דתי ניכר באי, שנתן את אותותיו לראשונה במהומות בין דתיות שפרצו ב-1998 במרכז סולאווסי, באזור העיר פּאלוּ, ונמשכו עד 2001. גם לאחר מכן חזרו ונשנו אירועים אלימים על רקע דתי, לאחרונה ב-2006, כשמהומות פרצו על רקע הוצאתם להורג של שלושה פעילים-לשעבר של מיליציה נוצרית.

באי מגוון עשיר של חי וצומח טרופי, כשרבים מן המינים הם אנדמיים, כלומר ייחודיים לאי. בין היתר יש בו 127 מיני יונקים, כש-79 מתוכם הם אנדמיים. בולטים ביניהם מינים מסוימים של טרסיוס, אנואה ההרים, אנואה השפלה, מקוק שחור ובָּבִּירוּסָה (חיה דמוית חזיר). ב-18 בספטמבר 1997 מצא חוקר דגים בשם מארק ארדמאן דג לטימריה מת בשוק דגים בעיר מנאדו, הגלוי המרעיש גרר חפושים אחר מקורותיו. בשנת 1998 נמצא דג לטימריה חי במים עמוקים סמוך לחופי חצי האי מינהאסא שבצפון, והתברר שהוא שורץ לכל אורך החוף הצפוני. ב-30 ביולי 1998 זהו חוקרים אינדונזיים את הדג כמין לטימריה שני, Latimeria menadoensis[2], שנוסף למין הנפוץ באיי קומורו ובחופי דרום אפריקה ומצר מוזמביק. התגלית גררה שנוי בחוקי הדיג באינדונזיה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סולאווסי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מקור שמו משתי מלים: SULA בסנסקריט משמעה "קלשון", BESI במאלאית/אינדונזית משמעה: "ברזל", "קלשון ברזל", המתכת מופקת באי, לא הרחק מהעיר פאלו. "סלבס" הוא שבוש אירופי.
  2. ^ תמונתו על בול דואר אינדונזי, הנושא את שם הדג במאלאית IKAN RAJA LAUT, שמשמעו: "דג מלך הים". https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg/220px-Latimeria_menadoensis_2000_Indonesia_stamp.jpg
ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.