מחסור בוויטמין B12 – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 14: שורה 14:
מחסור בוויטמין B<sub>12</sub> עלול לגרום לנזק חמור ובלתי הפיך, במיוחד למוח ומערכת עצבים. עוד תסמינים הם:
מחסור בוויטמין B<sub>12</sub> עלול לגרום לנזק חמור ובלתי הפיך, במיוחד למוח ומערכת עצבים. עוד תסמינים הם:


1-עייפות וחולשה כללית.
# עייפות וחולשה כללית
# עוררות יתר

# [[חוסר תיאבון|ירידה בתיאבון]] לאוכל
2-עוררות יתר.
# עצלות ואדישות

# אדמומיות של הלשון
3-[[חוסר תיאבון|ירידה בתיאבון]] לאוכל.
# [[דימום|דימומים]] מהחניכיים ונטייה לדמם ולהיפצע בקלות

# [[ירידה במשקל]]
4-עצלות ואדישות.
# אם המחסור חמור מאד, תיתכן פגיעה במערכת העצבים שגורמת לתחושת נימול בכפות הידיים והרגליים, הליכה לא תקינה, דיכ.און ופגיעה בזיכרון

5-אדמומיות של הלשון.

6[[דימום|- דימומים]] מהחניכיים ונטייה לדמם ולהיפצע בקלות.

7- [[ירידה במשקל]].

8- אם המחסור חמור מאד, תיתכן פגיעה במערכת העצבים שגורמת לתחושת נימול בכפות הידיים והרגליים, הליכה לא תקינה, דיכאון ופגיעה בזיכרון.


== גורמים ==
== גורמים ==

גרסה מ־20:32, 14 במרץ 2019

מחסור בוויטמין B12
תחום אנדוקרינולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
תסמינים אנמיה, קרדיומיופתיה, cognitive dysfunction, אובדן זיכרון, דלדול עצם, היפרפיגמנטציה, גלוסיטיס, sensory loss עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים ומאגרי מידע
MeSH D014806
סיווגים
ICD-10 E53.8 עריכת הנתון בוויקינתונים
ICD-11 5B5F עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מחסור בוויטמין B12 (באנגלית: Vitamin B12 deficiency) הידוע גם כ-hypocobalaminemia מתייחס לרמות נמוכות בדם של ויטמין B12 הכמות היומית הדרושה בגוף מ B12 היא 5 מיקרוגרם. נגרם בגלל חוסר צריכה תזונתית, ספיגה ירודה של ויטמין B -12 הסרה כירורגית של הכיבה, דלקת כרונית של הלבלב או הפרעות גנטיות. מגוון רחב של סימנים ותסמינים עלול להתרחש כולל ירידה ביכולת לחשוב ושינויים באישיות כמו דיכאון, עצבנות ,ופסיכוזה ולעיתים גם אנמיה ממארת העלולה לדמות סרטן-דם (AML)[1].

וויטמין B12 יש לו תפקיד מאוד חשוב בייצור החומר הגנטי והחלבונים בגוף ומקבלים אותו מהחי כמו בשר, מוצרי חלב, ודגים. מחסור בוויטמין B12 אינו שכיח משום שבגופינו קיימים מחסנים של וויטמין זה שמספיקים לכמה שנים. אנשים טבעוניים, צמחוניים וקשישים נמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה הזאת.

תחושות חריגות של חוסר בוויטמין B12 הם: תפקוד שרירים לא תקין, תחשת טעם נחלשת, כמות תאי דם אדומים נמוכה, תפקוד לב שאינו תקין, וירידה בפוריות. אצל ילדים צעירים תסמינים כוללים פיגור התפתחותי, פיתוח עני, וקשיים בתנועה. אם לא מקבלים טיפול מוקדם חלק מהסימפטומים עלולים להיות קבועים.

סימפטומים

מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה והפרעה בתפקוד נוירולוגי, אך אם המחסור קל יחסית הוא לא גורם לתסמינים. תסמינים משמעותיים יותר של אנמיה עלולים לגרום לחולשה, עייפות, סחרחורת, דופק מהיר, נשימה מהירה וצבע חיוור של העור ועלולים לגרום לשטפי דם קלים או דימום, כולל דימום מחניכיים.

תופעות לוואי במערכת העיכול כוללות לכאבי לשון, קלקול קיבה, ירידה במשקל, ושלשולים. אם לא מספקים לחולה טיפול מתאים תיתכן פגיעה בתאי עצב.

מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לנזק חמור ובלתי הפיך, במיוחד למוח ומערכת עצבים. עוד תסמינים הם:

  1. עייפות וחולשה כללית
  2. עוררות יתר
  3. ירידה בתיאבון לאוכל
  4. עצלות ואדישות
  5. אדמומיות של הלשון
  6. דימומים מהחניכיים ונטייה לדמם ולהיפצע בקלות
  7. ירידה במשקל
  8. אם המחסור חמור מאד, תיתכן פגיעה במערכת העצבים שגורמת לתחושת נימול בכפות הידיים והרגליים, הליכה לא תקינה, דיכ.און ופגיעה בזיכרון

גורמים

  • מחסור בוויטמין B-12 כתוצאה מתזונה לקויה, לכן מחלה זאת נפוצה מאוד בקרב אנשים צמחוניים וטבעוניים. ילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר למחסור ב B12 עקב תזונה לקויה, בנוסף לכך מאגר הוויטמינים בגוף אנשים צעירים להם חנויות ויטמין פחות וצורך ויטמין גדול יחסית לקלוריות של צריכת מזון.
  • זיהום חיידקי יכול להיות גורם למחסור בוויטמין B12 בגוף. אנשים שסובלים ממחלות שונות שכרוכות בתנועתיות איטית של מעבר המזון דרך המיעיים, כמו סוכרת, עלולים לסבול ממחסור בוויטמין B12. במצב כזה מתפתחות מושבות חיידקים מרובות בצד העליון של המעי הדק, שצורכות את הוויטמין על מנת להגדיל את החיידקים.
  • צריכה קבועה של אלכוהול גורמת להפחתת ספיגה של ויטמין B12.
  • חולים שמטופלים בתרופות שגורמות להפחתת את החומציות בקיבה, כמו לוסק, גסטרו ופאמו סובלים מהפרעה בספיגת ויטמין B12. תרופה ששמה גלוקופאג', לטיפול בסוכרת, גורמת אף היא להפחתת ספיגת הוויטמין. 
  • הסרה כירורגית של המעי דק שגורם לחוסר ספיגה של וויטמין B12.
  • ניתוחי כריתת קיבה במיוד אלה הכרוכים בהסרת חלק גדול מהקיבה.
  • ספיגה סלקטיבית לקויה לוויטמין B12 בגלל מחסור בגורם מהותי למשל מחסור בתאי דופן הקיבה לאחר.

טיפולים

קיימות שתי אפשרויות לטיפול:

  • כדורי וויטמין B12: מכיוון שוויטמין B12 נספג לגוף על ידי רירית הפה חשוב למצוץ את הכדור (לא לבלוע). טיפול זה מומלץ כאשר מדובר במחסור קל או בינוני כך שהמינון בדרך כלל הוא כדור אחד ביום והטיפול נמשך לכמה חודשים.
  • זריקות וויטמין B12: כאשר מדובר במקרים קשים וחמורים של מחסור בוויטמין B12 יועדף הטיפול הזה. בתחילות הטיפול תנתנו זריקות בתדירות גדולה. אם המחסור הוא כרוני אז מזריקים וויטמין B12 לחולה באופן חודשי לאורך כל החיים.
  • התאמה תזונתית: צמחונים טבעונים או אנשים שצורכים כמויות נמוכות של הוויטמין בתזונה צריכים להתאים תפריט תזונתי. חולים שסובלים מבעיות בספיגת הוויטמין צריכים לאכול דיאטה מזון שמספק גם רמות תקינות של ויטמין C, ברזל וחומצה פולית, שחיוניים כולם לייצור תקין של כדוריות דם אדומות. מקורות לצמחונים: שמרים למאכל, דגני בוקר מועשרים ב-B12, חלב סויה מועשר או מאכלי סויה מועשרים, ומאכלים שעובדו בהתססה כגון טמפה או מיסו ואצות. 
  • טיפול אנטיביוטי: אנשים הסובלים מזיהום חיידקי במערכת העיכול מקבלים טיפול אנטיביוטי נגד החיידקים, שמאפשר לגוף לשוב ולספוג את הוויטמין. 

התמודדות עם המחלה

אנשים שאינם צורכים מאכלים שמכילים וויטמין B12 כמו צמחוניים או טבעוניים מומלץ להם להשלים את המחסור של B12 ולפנות לדיאטנית.

חולים שאובחנו במחסור כרוני בוויטמין B12 יצטרכו לעבור בדיקות דם תקופתיות ולאכול מזון שעשיר בוויטמין B12.

קשישים צריכים להקפיד על תזונה עשירה בוויטמין B12 ועל עריכת בדיקות תקופתיות. במקרה ומופיעים תסמינים שרומזים על מחסור בוויטמין B12 כמו דיכאון, עייפות, בלבול וירידה בזיכרון צריך לפנות לבדיקה רפואית. 

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Cristi Aitelli, Lori Wasson, Ray Page, Pernicious anemia: presentations mimicking acute leukemia, Southern Medical Journal 97, 2004-03-01, עמ' 295–297 doi: 10.1097/01.SMJ.0000082003.98003.88

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.