העברים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
←‏קישורים חיצוניים: הסרת קישורים שאינם רלוונטים לערך זה העוסק בסדרה כולה
מ ←‏פתיח: ניסוח, קישורים פנימיים
שורה 20: שורה 20:
|שם=העברים}}
|שם=העברים}}


'''הָעִבְרִים''' הוא מיזם ליצירת [[סרט תעודה|סרטי תעודה]] [[ביוגרפיה|ביוגרפיים]] על [משורר|משוררים]] בולטים בתרבות העברית והיהודית. ה[[במאי]] [[יאיר קדר]] יזם את הפרויקט בשנת 2009.
מיזם '''הָעִבְרִים''' הוא מעבדת יצירה ל[[סרט תעודה|סרטי תעודה]] ביוגרפיים על כותבים בולטים בשדה התרבות העברית והיהודית. המיזם, שיצר [[יאיר קדר]], מזמין במאים ליצור סרטים שמשלבים סיפור ביוגרפי, תרגום של היצירה הטקסטואלית לוויזואליה קולנועית, מוזיקה מקורית ופרשנות אישית לכדי יצירת סרטים מקוריים שמפגישים בין שירה וספרות לבין תעודה וקולנוע ויוצרים מחווה למורשת ולעבר של הכתיבה העברית לדורותיה. המיזם כולל 14 סרטים תיעודיים העוסקים בסיפורי החיים וביצירות של גדולי הספרות העברית החדשה. הסרטים זכו עוד כה ב-13 פרסים בתחרויות שונות. במסגרת חגיגות העשור של העברים ב-2019, נערכו רטרוספקטיבות מיוחדות של לקט מסרטי העברים בפסטיבל דוקאביב ובמכון ון ליר, במוזיאונים ובאוניברסיטאות מובילים בעולם, ביניהם המוזיאון היהודי בברלין, אוניברסיטאות קיימברידג' ואוסקפורד בבריטניה ואחרים. {{ש}}

במסגרת המיזם עלה לאוויר "פרויקט הווידאו" של העברים, הכולל ראיונות הצלה בתמיכת [[מפעל הפיס]] ו[[שירות הסרטים הישראלי]] של עדים שהכירו והיו מקורבים לגדולי הספרות לצד שיחות וידאו על ספרות ותרבות עברית שלא נכנסו לסרטי המיזם. כמו כן, הוקם אתר אינטרנט המוקדש ליצירת לאה גולדברג ולשימורה בשיתוף הספרייה הלאומית ובתמיכת יד הנדיב.
המיזם כולל עד כה 14 סרטים תיעודיים שנוצרו על ידי במאים ויוצרי קולנוע שונים, כאשר קדר משמש כיועץ ו[[מפיק (קולנוע)|מפיק]] בכולם. הסרטים זכו בפרסים בפסטיבלים בארץ ובעולם ובשנת 2019, במסגרת חגיגות העשור של מיזם העברים, נערכו [[רטרוספקטיבה|רטרוספקטיבות]] מיוחדות ב[[פסטיבל דוקאביב]], [[מכון ון ליר בירושלים]], מוזיאונים ואוניברסיטאות ברחבי העולם{{דרוש מקור|}}.

"פרויקט הווידאו" של העברים הוא מיזם צד הכולל ראיונות וקטעי ארכיונים שלא נכנסו לסרטי המיזם. פרויקט זה יצא בתמיכת [[מפעל הפיס]] ו[[שירות הסרטים הישראלי]].


==המשוררים==
==המשוררים==

גרסה מ־05:35, 20 ביולי 2019

העברים
יוצר יאיר קדר
סרטים וטלוויזיה
סרטים
שונות
ivrim.co.il

הָעִבְרִים הוא מיזם ליצירת סרטי תעודה ביוגרפיים על [משורר|משוררים]] בולטים בתרבות העברית והיהודית. הבמאי יאיר קדר יזם את הפרויקט בשנת 2009.

המיזם כולל עד כה 14 סרטים תיעודיים שנוצרו על ידי במאים ויוצרי קולנוע שונים, כאשר קדר משמש כיועץ ומפיק בכולם. הסרטים זכו בפרסים בפסטיבלים בארץ ובעולם ובשנת 2019, במסגרת חגיגות העשור של מיזם העברים, נערכו רטרוספקטיבות מיוחדות בפסטיבל דוקאביב, מכון ון ליר בירושלים, מוזיאונים ואוניברסיטאות ברחבי העולם[דרוש מקור].

"פרויקט הווידאו" של העברים הוא מיזם צד הכולל ראיונות וקטעי ארכיונים שלא נכנסו לסרטי המיזם. פרויקט זה יצא בתמיכת מפעל הפיס ושירות הסרטים הישראלי.

המשוררים

לאה גולדברג

ערך מורחב – לאה גולדברג בחמישה בתים

במאי 2011 חגגה לאה גולדברג יום הולדת מאה. היא הייתה משוררת, חוקרת, מחברת ספרי ילדים, מחזאית, מתרגמת מבריקה, והותירה אחריה כמאה ספרים שנקראים עד היום. הסרט הוא הצדעה דוקומנטרית למשוררת האהובה בישראל, והוא מספר את סיפור חייה ויצירתה דרך חמישה בתים, ובאמצעות שיחות עם חבריה, ארכיונים וסטילסים, שירה ופזמונים, טיפוגרפיה אמנותית ווידאו ארט, ויוצר חוויה של היכרות אינטימית עם סיפור חייה הסוער של האשה שבחרה בעברית והעברית בחרה בה.

יונה וולך

ערך מורחב – 7 הסלילים של יונה וולך

מסע קולנועי אל עולמה של יונה וולך, משוררת אגדית ופורצת גבולות, שמתה בגיל צעיר, מותירה אחריה מיתוס ושובל מעריצים. יותר מ-25 שנה לאחר מותה, מתגלים שבעה סלילי הקלטה מהראיון שהעניקה וולך לעורכת הלית ישורון לפני מותה. בראיון, מתוודה וולך על המסע שעברה בחייה הקצרים: על המשיכה לשיגעון, הניסיונות בסמים, המפגש שלה עם אלוהים ועל הסכנות שבכתיבה. הסרט שוזר את עדותה של יונה וולך על חייה בראיונות עם הלית ישורון, מאיר ויזלטיר ודמויות מרכזיות בחייה, בקטעי ארכיון, בשירים שלה, ובקטעי אנימציה שמתחקים אחר הדימויים, החזיונות והמחשבות של וולך, במפגש מסעיר ומטלטל עם אמנית יוצאת דופן, שחידתה לא נפתרה עד היום.

חיים נחמן ביאליק

ביאליק הוא המשורר המנוכס, המשומש, התפוס, והלא מובן ביותר בתרבות שלנו. כבר בגיל 30 הוא הוכתר כמשורר הלאומי, ומאז השתמשו בו לצרכים לאומיים וציוניים שונים. "מלך היהודים" הוא ניסיון למצוא את הלב הפועם, הבועט, הרוטן, שביאליק היה בחייו – דרך אנימציה ייחודית, קולו של חיים טופול, קטעי ארכיון נדירים, צילומים נשכחים, שירי ביאליק ששרה נינט, ומיטב חוקרי ואוהבי ביאליק מהארץ ומהעולם, ולספר מחדש את הסיפור על הילד מהעיירה שהיה למלך היהודים.

י.ח ברנר

ב-1921 נמצאו שש גופות ליד הבית האדום בין תל אביב ליפו. בין הגופות זוהה י"ח ברנר, סופר מזהיר, המבקר הבועט והחריף של זמנו, איש בעל מיניות לא ברורה ועם תכונות של נביא זעם, שהיה ידוע בכל העולם היהודי. באחרונה התגלה דוח חקירה שנכתב זמן מה בתום האירועים ונגנז, ומובא בסרט הזה בשילוב קטעי אנימציה של דוד פולונסקי ("וואלס עם בשיר"), שיחות עם חוקרי ברנר, צילומי סטילס נדירים מהתקופה וקטעים מתוך יצירתו של ברנר.

זלדה

ערך מורחב – אשה פשוטה, זלדה

אף על פי שפרסמה ספר שירים ראשון רק בגיל 53, זלדה הייתה מיד משוררת מהשורה הראשונה, בת דודה של הרבי מלובביץ', אשה דתייה צנועה, שמיעטה לצאת מביתה, היא כינסה סביבה חצר של מעריצים ואוהבים. אף על פי שלא צמחה בחצרות ספרותיות, היא עיצבה שפה עצמית ייחודית ומופלאה של שירה שאין דומה לה – השירה של המשוררת זלדה, מהדמויות המסתוריות יותר של התרבות העברית. 30 שנה לאחר מותה, באמצעות קטעי ארכיון משנות ה-70, יומנים שלא פורסמו ושיחות עם החצר הפנימית של זלדה, משורטט דיוקנה המרהיב של המשוררת שכינתה עצמה אשה פשוטה.

ר' דוד בוזגלו

ערך מורחב – שיר ידידות – ר' דוד בוזגלו

ר' דוד בוזגלו היה גדול הפייטנים של המאה העשרים. נולד במרוקו ב-1903 והשפיע בעשייתו התרבותית על קהילה של מאות אלפים. בין הגלות הפורה לישראל הקרועה, שירתו שינתה את תפיסת הפיוט הספרדי והייתה החוט המקשר בין מודרניות לבין מסורת שהחלה בתור הזהב של יהדות ספרד. אלא שבוזגלו לא היה רק משורר גדול, אלא גם אדם שההיסטוריה העניקה לו הזדמנות להפוך למשפיע קריטי על זהותה של קהילת יוצאי המגרב במאה העשרים. "שיר ידידות" מביא את סיפורו האינטימי של בוזגלו מתוך עבר מפואר של תרבות השירה העברית במרוקו ועד למהפכת הפיוט החדשה בישראל.

רחל המשוררת

ערך מורחב – העלמה בלובשטיין, רחל

סרט תיעודי חדש במלאת 125 שנה להולדת רחל המשוררת – מחזק את דמותה כמשוררת העברית הראשונה, שהצליחה לבטא את חיי הנפש של דור שלם בשפה שחיה ונושמת עד היום. דנה אולמרט, ענת וייסמן, אפרת מישורי, מוקי צור, אורי מילשטיין יהודית רביץ, קרני פוסטל ואחרים, ידברו, וישירו ויחד עם אנימציה ומכתבים לא מוכרים של רחל יציירו מחדש את דמותה יוצאת הדופן.

זאב ז'בוטינסקי

לפני 75 שנה הוא מת מוות פתאומי, בודד ורחוק מכל מוקד השפעה וכוח, במחנה צופים במדינת ניו יורק. בשיאו הוא דיבר וכתב בשמונה שפות, נחשב לסופר מבטיח, מתרגם גאוני ששינה את השפה העברית, מנהיג נערץ ושנוא, ומועמד להנהגת העם היהודי. "העורב" הוא סרט תיעודי ראשון מסוגו על אחת הדמויות המסקרנות בהיסטוריה היהודית – זאב ז'בוטינסקי

אבות ישורון

ערך מורחב – ישורון: 6 פרקי אבות

עבור רבים, הוא היה המשורר הישראלי הגדול מכולם, אלא שאת מרבית חייו הוא העביר מנודה ומוחרם, כמשורר רדיקלי ומבודד ששובר את השפה ומתפרע עם עברית, יידיש וערבית. אבות ישורון שבר לעצמו את הבית ונולד מחדש בתל אביב כמשורר, אך המשיך לשאת את נטל האשמה עד סוף ימיו. הסרט נע בין תחנות חייו הביוגרפיות והפואטיות, דרך עיניה של בתו, המתרגמת והעורכת הלית ישורון. אליה מצטרפים חברים, מבקרים, חוקרים ופרשנים ובעזרתם של חומרי ארכיון נדירים הם משרטטים דיוקן של אדם שובר שתיקה, מהפכן בודד שכתב את מאורעות הזמן בלשון מרוסקת, מהולה ביידיש וערבית, ונע במסע מתמיד בין נידוי להכרה, עד הפיכתו ל"אדון המשוררים".

אברהם סוצקבר

כל עוד אברהם סוצקבר חי, הוא לא הסכים שיעשו סרט על חייו. כיום, שמונה שנים לאחר מותו,"דבש שחור" מספר את סיפורו יוצא הדופן של גדול משוררי היידיש בעת החדשה – האיש שהנהיג את מחתרת בריגדת הנייר שהצילה כתבי יד יהודיים מהנאצים, כתב את ״הימנון השואה״, זכה שסטלין יתאהב בשיר שלו וישלח מטוס כדי להצילו מלב המלחמה, והעיד במשפטי נירנברג. סוצקבר עלה לישראל ב-1947 וכתב בה ביידיש מופלאה וחיונית בעוד קהל קוראיו הולך ומתמעט. אל הלווייתו, הלווייתה של שפה שלמה, הגיעו רק כמה עשרות אנשים.

מרים ילן-שטקליס

בדירה קטנטנה בירושלים, מוקפת בובות וחתולים, כתבה מרים ילן-שטקליס את שירי הילדים שכבשו לבבות של דורות שלמים – הבובה זהבה, הסבון בכה מאוד, מיכאל ואחרים. אגדה רוסית שמספרת באמצעות המיניאטורות שנוצרו במיוחד לסרט וראיונות עם מכריה, את סיפורה של ילן-שטקליס, כלת פרס ישראל הראשונה לספרות ילדים, גדולת משוררי הילדים הישראלית.

שלום שבזי

ארבעה פרטים ביוגרפיים ידועים לגבי רבי שלום שבזי. אפילו איור של פניו לא נמצא. אך גם ארבע מאות שנה לאחר מותו, שבזי הוא משורר פופולרי ונחשב לגדול חכמי ומשוררי תימן. מסע בעקבות אחד מגדולי היוצרים בספרות העברית והיהודית, שכתב למעלה מ 800 שירים, עירב בכתיבתו עברית וערבית, התאהב במשיח, התייסר בחשקים, הרג שניים מילדיו והפך לאגדה.

דוד פוגל

הוא נחשב לאחד מגדולי הספרות העברית, למרות שלא היה ציוני, וחי בארץ רק שנה. מי היה דוד פוגל? האיש שהותיר מאחורי קורפוס של רומנים, נובלות ושירים בעברית נהדרת שתיארו מיניות ותשוקה, חילופי תפקידים וזהויות, כפי שאיש לא תיאר לפניו. באמצעות יומניו, מכתביו וכתביו, הבמאית איילת עופרים יוצאת למסע באירופה ובפלשתינה-ארץ ישראל, בעקבות היוצר העצוב, שעשה פלאות בעברית, אבל הצליח להיות כל פעם במקום הלא נכון, בזמן הלא נכון, עד שהדבר עלה לו בחייו ורק לאחר מותו זכה להכרה.

ז'קלין כהנוב

היא חיה בקהיר, פריז וניו יורק, אבל נפטרה בבית אבות בתל אביב. היא הייתה נערצת ויפהפייה, אבל מעטים הכירו אותה בחייה ועוד פחות לאחר מותה. היא הייתה הראשונה שכתבה על לבנטיניות ועל זהות מזרחית, כפי שאיש לא כתב, ורק מעט מכתביה תורגם. הבמאי רפאל בלולו יוצא למסע בישראל ובצרפת בעקבותיה של ההוגה והסופרת הלבנטינית ז'קלין כהנוב, ובאמצעות מפגש עם חברותיה הקשישות, אינטלקטואלים מובילים בשיח המזרחי בישראל ויוצרים לבנטינים מרתקים, הוא משרטט לא רק את דיוקנה של היוצרת המרשימה הזו, אלא גם עוקב ומגלה מה קרה ללבנטיניות הישראלית כאופציה תרבותית של כבוד וגאווה.

ספרים

המיזם כולל הוצאה לאור של ספרים המקבילים לסרטים התיעודיים:

  • גדעון טיקוצקי, לאה גולדברג - האור בשולי הענן, הקיבוץ המאוחד וספרית פועלים, 2011
  • הלית ישורון, יאיר קדר, זאת היונה, העברים, מודן, הקיבוץ המאוחד, 2013

עקרונות

  • העברים הם המשוררים והסופרים העוצמתיים שפעלו בספרות העברית. היו אלה יוצרים כריזמטיים, שהכתיבה שלהם לא הייתה רק מהלך אסתטי, אלא שימשה ליצירת מילים, מונחים ומשפטים לחיי הנפש ולחיי הרגש של קוראיהם.
  • מיזם "העברים" מבקש ליצור מחדש את העברים מרחב התרבות הישראלי - על ידי יצירת אתרים ובלוגים, על ידי סיפור חיים המסופר מחדש בקולנוע - לכדי יצירת דגם נטול היררכיות, דגם משתתף, דו כיווני ומגוון, שמאפשר חיים חדשים ליוצר - ומשלב בין התקופה, הביוגרפיה, היצירה, הטריוויאלי והנשגב - ומראה את העברים במידת בני אדם.
  • החיאה=היכרות. באמצעות ההבאה מחדש של העברים למרחב התרבות, תיווצר החיאה של דמותם וקריאה חדשה ותיערך היכרות של המכירים לכאורה ושל דור צעיר, ש"העברים" יאפשרו לו להתחבר אל הרצף השושלתי של התרבות שממנה הוא בא.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא העברים בוויקישיתוף
מן הביקורת

סרטים

  1. לאה גולדברג בחמישה בתים, 52:02 דק', בימוי, הפקה ותסריט: יאיר קדר, 2011
  2. שבעת הסלילים של יונה וולך, 55:08 דק', הפקה, בימוי ותסריט: יאיר קדר, 2013
  3. מלך היהודים, חיים נחמן ביאליק, 56:37 דק', הפקה, בימוי ותסריט: יאיר קדר, 2014
  4. אשה פשוטה. זלדה, 54:25 דק', בימוי, הפקה ותסריט: יאיר קדר, 2015
  5. המעורר. ברנר, 55:28 דק', בימוי, הפקה ותסריט: יאיר קדר, 2015
  6. העלמה בלובשטיין. רחל, 57:49 דק', בימוי ותסריט: סיון ארבל, 2015
  7. שיר ידידות. ר' דוד בוזגלו 1:03:04 דק', בימוי ותסריט: רפאל בלולו, 2015
  8. העורב, זאב ז'בוטינסקי, 1:00:28 דק', בימוי ותסריט: איילת עופרים, 2015
  9. דבש שחור, 76:00 דקות, בימוי ותסריט: אורי ברבש, 2018
  10. ישורון: 6 פרקי אבות, בימוי ותסריט: עמיחי חסון, 2018
  11. מורי חידת שבזי, בימוי ותסריט: ישראלה שעאר מעודד, 2018
  12. איבד פוגל את פוגל, בימוי ותסריט: איילת עופרים, 2018
  13. שטקליס - אגדה על מרים ילן שטקליס, בימוי ותסריט: ראובן ברודסקי, 2018
  14. לבנטינית, ז'קלין כהנוב, בימוי ותסריט: רפאל בלולו, 2019

קטעי ארכיון וראיונות