ניוגט (כתב עת) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 14: שורה 14:


== השפעתו ==
== השפעתו ==
ה'''ניוגט''' היה כתב עת ספרותי בעל השפעה רבה, אם כי הופיע במספר גיליונות נמוך (בהתחלה כמה מאות, אחר כך כמה אלפים). מההוצאה המקורית, סדרת הגיליונות כולה זמינה רק בכמה מקומות, אך עברה דיגיטציה משנת 2000 והיא נגישה לכולם. מטרת כתב העת הספרותי הייתה להעלות את רמת הספרות ההונגרית לרמה המערבית, ובכך לפנות נגד הספרות של המדינה הפיאודלית למחצה שנפלה באפיגוניזם. הסגנונות הספרותיים חדשים שהופיעו בסוף [[המאה ה-19|המאה ה -19]] עזרו למטרה זו, כמו גם השאיפות הטריות ביותר של הספרות המודרנית המערבית. לא הייתה לכתב העת תפיסת עולם אחידה, אלא "אויב משותף". הוא התמודד עם התנגדות אדירה מהצד השמרני (הם ראו בו סכנה לאומית), אך נציגיו הנודעים הצליחו להגן עליו ואף שרדו את [[מלחמת העולם הראשונה]]. כתב העת ניסה להרחיק את עצמו ככל האפשר מתנועת ה[[אוונגרד]]. תנועה זו יוצגה על ידי כתבי עת ספרותיים אחרים.
ה'''ניוגט''' היה כתב עת ספרותי בעל השפעה רבה, אם כי הופיע במספר גיליונות נמוך (בהתחלה כמה מאות, אחר כך כמה אלפים). מההוצאה המקורית, סדרת הגיליונות כולה זמינה רק בכמה מקומות, אך עברה דיגיטציה משנת 2000 והיא נגישה לכולם. מטרת כתב העת הספרותי הייתה להעלות את רמת הספרות ההונגרית לרמה המערבית, ובכך לפנות נגד הספרות של המדינה הפיאודלית למחצה שנפלה לתוך אפיגוניזם (חיקוי של אמן על ידי הדור שלאחריו). הסגנונות הספרותיים חדשים שהופיעו בסוף [[המאה ה-19|המאה ה -19]] סייעו להשגת מטרה זו, כמו גם השאיפות הטריות ביותר של הספרות המודרנית המערבית. לא הייתה לכתב העת תפיסת עולם אחידה, אלא "אויב משותף". הוא התמודד עם התנגדות אדירה מהצד השמרני (הם ראו בו סכנה לאומית), אך נציגיו הנודעים הצליחו להגן עליו ואף שרדו את [[מלחמת העולם הראשונה]].


== קורותיו ==
== קורותיו ==

גרסה מ־13:05, 20 באוקטובר 2019

ניוגט
Nyugat
תדירות דו-שבועון
מייסד הוגו איגנוטוש, לאיוש הטווני,מיקשה פניה
עורך ראשי הוגו איגנוטוש ואחריו מיהאי באביץ'
תאריכי הופעה 1908–הווה (כ־116 שנים)
שפה הונגרית
מדינה הונגריה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

כתב העט ניוגטהונגרית:Nyugat) שפירושו "מערב" היה כתב העת המרכזי לספרות ההונגרית של המחצית הראשונה של המאה העשרים. הגיליון הראשון של ניוגט יצא לאור ב- 1 בינואר 1908 (למעשה בחג המולד של שנת 1907) והאחרון ב- 1 באוגוסט 1941. כתב העת חדל להתקיים עם מותו של מיהאי באביץ. על שער כתב העט הופיע מדליית ההנצחה לזכרו של קֶלֶמֶן מִיקֶש, סופר ימי הביניים, פרי עבודתו של הפסל ההונגרי-יהודי פיליפ אוֹ. בק. על פי רוב הופיעו שני שני גליונות מדי חודש, אך לעיתים קרובות פורסמו גם גיליונות מאוחדים.

השפעתו

הניוגט היה כתב עת ספרותי בעל השפעה רבה, אם כי הופיע במספר גיליונות נמוך (בהתחלה כמה מאות, אחר כך כמה אלפים). מההוצאה המקורית, סדרת הגיליונות כולה זמינה רק בכמה מקומות, אך עברה דיגיטציה משנת 2000 והיא נגישה לכולם. מטרת כתב העת הספרותי הייתה להעלות את רמת הספרות ההונגרית לרמה המערבית, ובכך לפנות נגד הספרות של המדינה הפיאודלית למחצה שנפלה לתוך אפיגוניזם (חיקוי של אמן על ידי הדור שלאחריו). הסגנונות הספרותיים חדשים שהופיעו בסוף המאה ה -19 סייעו להשגת מטרה זו, כמו גם השאיפות הטריות ביותר של הספרות המודרנית המערבית. לא הייתה לכתב העת תפיסת עולם אחידה, אלא "אויב משותף". הוא התמודד עם התנגדות אדירה מהצד השמרני (הם ראו בו סכנה לאומית), אך נציגיו הנודעים הצליחו להגן עליו ואף שרדו את מלחמת העולם הראשונה.

קורותיו

דורות כתב העת

חשיבותו

מקורות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניוגט בוויקישיתוף

הערות שוליים