פורמולה 1 – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
ניסוח לא אנציקלופדי
שורה 20: שורה 20:
'''פורמולה 1 (Formula 1)''' או בקיצור '''F1''' הוא סבב שנתי של [[מרוץ מכוניות|מרוצי מכוניות]] חד-מושביות במסלולים ממוקמים ברחבי העולם. דרישות הטכניות המתבקשות לבניית מכוניות מהוות את הרמה הגבוהה ביותר ב[[מרוצי פורמולה]] וכתוצאה מכך הסבב נחשב כסבב המרוצים היוקרתי ביותר בעולם. לסבב של שנת 2020 מתוכננים 22 מרוצים ובו יתחרו עשר (10) קבוצות עם שתי מכוניות כל אחת ועליהן רק ארבעה (4) סוגי מנוע. דרישות הטכניות נכתבות על ידי [[הפדרציה הבינלאומית לרכב]] (FIA) ומעודכנות על ידה ובהסכמתן של עשר הקבוצות המשתתפות במרוצים. בנוסף לזה ה-[[הפדרציה הבינלאומית לרכב|FIA]] מפקחת על כול אחד מהמרוצים הנותנים ניקוד לעשרה נהגים הראשונים ועל עשר הקבוצות הראשונות מה שמאפשר להכריז בסוף הסבב על תארי אליפות עולם שנתיים לנהגים ולקבוצות על בסיס סכום הנקודות שנאספו.
'''פורמולה 1 (Formula 1)''' או בקיצור '''F1''' הוא סבב שנתי של [[מרוץ מכוניות|מרוצי מכוניות]] חד-מושביות במסלולים ממוקמים ברחבי העולם. דרישות הטכניות המתבקשות לבניית מכוניות מהוות את הרמה הגבוהה ביותר ב[[מרוצי פורמולה]] וכתוצאה מכך הסבב נחשב כסבב המרוצים היוקרתי ביותר בעולם. לסבב של שנת 2020 מתוכננים 22 מרוצים ובו יתחרו עשר (10) קבוצות עם שתי מכוניות כל אחת ועליהן רק ארבעה (4) סוגי מנוע. דרישות הטכניות נכתבות על ידי [[הפדרציה הבינלאומית לרכב]] (FIA) ומעודכנות על ידה ובהסכמתן של עשר הקבוצות המשתתפות במרוצים. בנוסף לזה ה-[[הפדרציה הבינלאומית לרכב|FIA]] מפקחת על כול אחד מהמרוצים הנותנים ניקוד לעשרה נהגים הראשונים ועל עשר הקבוצות הראשונות מה שמאפשר להכריז בסוף הסבב על תארי אליפות עולם שנתיים לנהגים ולקבוצות על בסיס סכום הנקודות שנאספו.


ואם אמרנו יוקרה אז קל להבין למה הקטגוריה נחשבת לענף ה[[ספורט]] היקר ביותר בעולם. מיכוון שתקציב השנתי של כול קבוצה הוא שונה ולפעמים כמעט בלתי מוגבל ה-[[הפדרציה הבינלאומית לרכב|FIA]] מנסה כבר הרבה שנים לשים לזה גבול ולאחרונה קבע שלעונת 2021 תקרת הוצאות השנתיות לקבוצות תהיה של 175 מיליון דולר ל-21 מרוצים. במידה שכמות המרוצים השנתית תשתנה אז יהיה צורך להוסיף או להוריד מיליון דולר על כול מרוץ.<ref>{{קישור כללי|כתובת=formula1.com|כותרת=How much is the cost cap?|אתר=https://www.formula1.com/en/latest/article.what-is-the-2021-f1-cost-cap-and-how-will-it-be-enforced.4l0LPbfFgBhDxjccMseCHO.html|תאריך=31/10/19}}</ref>
תקציבן השנתי של הקבוצות הוא שונה ולפעמים כמעט בלתי מוגבל, לאחורנה החל ה-[[הפדרציה הבינלאומית לרכב|FIA]] לשנות זאת וקבע שלעונת 2021 תקרת הוצאות השנתיות לקבוצות תהיה של 175 מיליון דולר ל-21 מרוצים. במידה שכמות המרוצים השנתית תשתנה יהיה צורך להוסיף או להוריד מיליון דולר למרוץ.<ref>{{קישור כללי|כתובת=formula1.com|כותרת=How much is the cost cap?|אתר=https://www.formula1.com/en/latest/article.what-is-the-2021-f1-cost-cap-and-how-will-it-be-enforced.4l0LPbfFgBhDxjccMseCHO.html|תאריך=31/10/19}}</ref>


==היסטוריה==
==היסטוריה==

גרסה מ־09:02, 30 בדצמבר 2019

יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.


שגיאות פרמטריות בתבנית:תחרות ספורט

פרמטרים ריקים [ חדלה להתקיים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ אלוף ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פורמולה 1
ענף מרוץ מכוניות
תאריך ייסוד 1950
ארגון מפעיל FIA
מספר מתמודדים 10 קבוצות
20 נהגים
מפעל נמוך יותר פורמולה 2
www.formula1.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פורמולה 1 (Formula 1) או בקיצור F1 הוא סבב שנתי של מרוצי מכוניות חד-מושביות במסלולים ממוקמים ברחבי העולם. דרישות הטכניות המתבקשות לבניית מכוניות מהוות את הרמה הגבוהה ביותר במרוצי פורמולה וכתוצאה מכך הסבב נחשב כסבב המרוצים היוקרתי ביותר בעולם. לסבב של שנת 2020 מתוכננים 22 מרוצים ובו יתחרו עשר (10) קבוצות עם שתי מכוניות כל אחת ועליהן רק ארבעה (4) סוגי מנוע. דרישות הטכניות נכתבות על ידי הפדרציה הבינלאומית לרכב (FIA) ומעודכנות על ידה ובהסכמתן של עשר הקבוצות המשתתפות במרוצים. בנוסף לזה ה-FIA מפקחת על כול אחד מהמרוצים הנותנים ניקוד לעשרה נהגים הראשונים ועל עשר הקבוצות הראשונות מה שמאפשר להכריז בסוף הסבב על תארי אליפות עולם שנתיים לנהגים ולקבוצות על בסיס סכום הנקודות שנאספו.

תקציבן השנתי של הקבוצות הוא שונה ולפעמים כמעט בלתי מוגבל, לאחורנה החל ה-FIA לשנות זאת וקבע שלעונת 2021 תקרת הוצאות השנתיות לקבוצות תהיה של 175 מיליון דולר ל-21 מרוצים. במידה שכמות המרוצים השנתית תשתנה יהיה צורך להוסיף או להוריד מיליון דולר למרוץ.[1]

היסטוריה

לוגו האליפות הקודם שהיה בשימוש עד לשנת 2017
אלפא רומיאו 159, מכוניתו של חואן מנואל פנג'יו שזכה בתואר בשנת 1951

מרוץ הפורמולה 1 הראשון התקיים ב-1948, אך אליפות העולם החלה להתקיים בשנת 1950 עם 18 קבוצות בשבעה מרוצים. קבוצת פרארי היא היחידה מביניהן שעדיין מתחרה. תואר האליפות לקבוצות נוסף בשנת 1958.

נהגים וקבוצות

הגה של מכונית פורמולה 1 של קבוצת לוטוס. על ההגה נמצאים כפתורי התפעול של המערכות השונות אותן נדרש להפעיל הנהג

בעונת 2019 משתתפים בכל מרוץ 20 נהגים המייצגים 10 קבוצות (שני נהגים בכל קבוצה). כמה מהקבוצות הן יצרניות רכב מוכרות כגון מקלארן, מרצדס או פרארי ואחרות הן קבוצות מרוץ מקצועניות כגון: ויליאמס, סאובר ורד בול רייסינג. שלוש מהקבוצות הן בריטיות, שתיים איטלקיות, אחת צרפתית, אחת אוסטרית, אחת שוויצרית ואחת מאמריקה הצפונית. נהגים רבים באים ממדינות שונות מאלה של הקבוצה שעבורה הם נוהגים ולפיכך בטקס הענקת הגביע בסיומו של כל מרוץ מנוגנים שני המנונים: המנון מדינת האם של הקבוצה והמנון מדינת האם של הנהג. כאמור, מלבד זכיות במרוצים אינדיבידואליים הנושאות עמן יוקרה רבה הן בעבור הנהג והן בעבור קבוצתו, מתמודדים הנהגים והקבוצות על שני תארים שנתיים: תואר אליפות הנהגים, שהוא התואר הנחשב והנחשק מכולם וזוכה בו הנהג שהשיג את הניקוד המצטבר הגבוה ביותר בסיכום כל המרוצים, ותואר אליפות הקבוצות, שבו זוכה הקבוצה ששני נהגיה השיגו את הדירוג המצטבר הגבוה ביותר.

נהיגה במכונית פורמולה 1 היא משימה מורכבת. הנהגים צריכים לקבל החלטות רבות ולתפעל את הרכב ומערכות רבות בזמן קצר ובמהירות נסיעה גבוהה.[2] הנהיגה, שבמהלכה נמצאים הנהגים במצב הקרוב לשכיבה, היא גם מעמסה פיזית קשה: על הנהג מופעל עומס של 20–25 ק"ג, בעיקר על שרירי הצוואר, בעת ביצוע פנייה.[3] במהלך מרוץ מגיע הדופק הממוצע של הנהג למעל 170 פעימות בדקה והוא מאבד כ-5 ק"ג ממשקלו כתוצאה מהזעה בשל החום השורר במכונית ובתוך סרבל הנהיגה חסין האש.[3] נהגי פורמולה 1 נבחרים בקפידה על ידי הקבוצות מבין טובי הנהגים הבולטים בכול מיני מרוצי פורמולה פחות חשובים, כיום צערים בני שמונה עשר ועם הזמן הם זוכים לחוזים שנתים גבוהים במיוחד. בעונת 2019 הרוויחו הנהגים סכומים שבין 170 אלף דולר (אלקסנדר אלבון - טורו רוסו) לבין 57 מיליון דולר לעונה (לואיס המילטון - מרצדס).

על אף שפורמולה 1 עשוי להיראות כספורט אישי, שכן עיקר העבודה בזמן המרוץ מוטלת על הנהג, זהו למעשה ספורט קבוצתי:[4] מיומנות המכונאים בעת עצירת המכוניות ברחבת הטיפולים משפיעה על משך זמן העצירה, עבודת המהנדסים קובעת את ביצועי הרכב ולהחלטות מנהלי הקבוצות, כמו תזמון הכניסה לרחבת הטיפולים ואסטרטגיית המרוץ, ישנה חשיבות מכרעת גם כן. בנוסף, לעיתים נותנים מנהלי הקבוצה הוראות קבוצתיות לנהגיהם. למשל, קבוצה עשויה להורות לנהג השני שלה לאפשר לנהג הבכיר בקבוצה לעוקפו. לאחר עונת 2002 נאסרו הוראות קבוצתיות, אך בעונת 2011 האיסור בוטל. להתנגד להוראות הקבוצתיות מהסוג הזה לפעמים עלה לנהג שקיבל אותן ביוקר עד כדי כך שהיו מקרים בהם הנהג איבד את תמיכתה של הקבוצה להמשך העונה.

המרוצים

  מדינות המארחות פורמולה
  מדינות שאירחו מרוצי פורמולה 1 בעבר

מרוצי פורמולה 1 מתקיימים במהלך סופי שבוע לאורך השנה, על פי רוב בהפרש של שבועיים זה מזה כאשר בשנים האחרונות המרוץ הראשון מתקיים בחודש מרץ והאחרון בחודש נובמבר. ביום שישי הפותח את סוף השבוע של המרוץ נערכים שני מקצי אימון המהווים עבור הנהגים והקבוצות הכנה לקראת המרוץ. מקצה אימון נוסף מתקיים ביום שבת בבוקר. לתוצאות של מקצי האימון אין השפעה על המירוץ עצמו או על המאבק על אליפויות הנהגים והיצרנים. ביום שבת נערך מקצה הדירוג שעל פיו נקבע סדר הזינוק במרוץ עצמו, שנערך ביום ראשון.

אירוח מרוץ פורמולה 1 נחשב ליוקרתי ביותר וערים בעולם משקיעות כסף רב בהקמת מסלול מרוצים ופיתוח תשתיות על מנת לזכות באפשרות לארח את אחד ממעט המרוצים המתקיימים בכל עונה.[5] בנוסף, על הערים המארחות לשלם לפורמולה 1 דמי אירוח שנתיים, כאשר הסכום השנתי הממוצע שמשלמות הערים המארחות עומד על 29 מיליון דולר.[5]

מספר שיא של מרוצים התקיים בעונת 2016, בה נערכו 21 מרוצים. המרוצים מתקיימים במדינות שונות על פני ארבע יבשות (כך למשל בעונת 2011 התקיימו תשעה מרוצים באירופה, שישה במזרח אסיה לרבות מרוץ שהתקיים בפעם הראשונה בהודו, אחד באוסטרליה, אחד בקנדה, אחד בברזיל ושניים במזרח התיכון – בבחריין ובאבו דאבי). בשנת 2012 צורף מרוץ חדש בארצות הברית באוסטין, בירת טקסס, ובשנת 2014 התקיים לראשונה מרוץ ברוסיה.

בכמה מן המסלולים המרוץ מתקיים שנים רבות ברציפות ולעומתם כמה מן המסלולים הם חדשים וצורפו למפת התחרויות רק בשנים האחרונות. רוב המסלולים נבנו במיוחד למרוצי מכוניות אולם ישנם כמה מסלולי רחובות שבהם המרוץ מתקיים ברחובות ערים (גרנד פרי מונקו הוא המפורסם שבהם).

החל משנת 1999 הונהג באופן קבוע בסבב מרוצי הפורמולה 1 מרוץ הגרנד פרי האירופי, אשר לרוב התקיים במסלול נורבורגרינג בגרמניה (12 פעמים), ומדי פעם גם בערים אירופיות אחרות כגון ולנסיה. בשנת 2012 הוצא מרוץ זה מן הסבב והוחזר שוב בעונת 2016 כאשר העיר באקו נבחרה לארח את המרוץ.

מקצה הדירוג

המכוניות מוכנות להזנקה על פי הסדר שהשיגו במקצה הדירוג

בשל רוחבם המוגבל של מסלולי המרוצים, לא ניתן להזניק את כל המכוניות בקו אחד. לפיכך הזינוק במרוץ נעשה כאשר המכוניות עומדות בשני טורים כאשר כל אחת מהמכוניות בטור הראשון (מכוניות מספר 1, 3, 5 וכו') מקדימה מעט את המכונית שבטור השני (מכוניות מספר 2, 4, 6 וכו'). סדר המכוניות בעת הזינוק נקבע על פי תוצאות מקצה הדירוג שנערך ביום שבת. מקצה הדירוג הוא למעשה מרוץ נגד השעון ובמהלכו מנסה כל נהג להשלים הקפה של המסלול בזמן המהיר ביותר.

חוקי מקצה הדירוג השתנו במהלך השנים. בעונת 2006 הופעלה לראשונה שיטת הנוקאאוט. על פי שיטה זו מקצה הדירוג מחולק לשלושה חלקים ובסיומו של כל אחד מהם מודחים מהשתתפות בחלק הבא הנהגים שביצעו את ההקפות האיטיות ביותר. מאז אומצה שיטה זו הוכנסו בה שינויים מעטים, בעיקר במשך הזמן של כל אחד מהחלקים ובמספר המנופים בכל חלק, והיא עודנה בשימוש עד היום.

נכון לעונת 2014 החלק הראשון של מקצה הדירוג נמשך 18 דקות ובסופו ממשיכות 16 המכוניות שקבעו את זמני ההקפה המהירים ביותר. יתר המכוניות מנופות מהמשך מקצה הדירוג ומקומן בזינוק נקבע למקום ה-17 ואילך, על פי תוצאותיהן. לאחר הפסקה של חמש דקות מתחיל החלק השני שנמשך חמש עשרה דקות ואחריו מנופות שש מכוניות נוספות שקבעו את הזמן האיטי ביותר והן מזנקות מהמקומות 11 עד 16. לאחר עוד חמש דקות הפסקה מתחיל החלק האחרון שנמשך 12 דקות ובסופו נקבע מיהו הנהג שיזנק מהעמדה הראשונה ("פול פוזישן"), ומה יהיה סדר תשעת הנהגים שידורגו אחריו.

בכל אחד משלושת החלקים של מקצה הדירוג כל נהג רשאי לבצע כמה הקפות שירצה במסגרת הזמן המוקצב. ניתן לסיים הקפה לאחר תום הזמן, אך זאת בתנאי שההקפה החלה לפני שהזמן תם. החל מעונת 1996 הונהג "חוק 107%" שעל פיו נהג שהזמן שקבע במקצה הדירוג איטי מ-107% מהזמן של הנהג המהיר ביותר, לא יוכל להשתתף במרוץ למעט סיבות מיוחדות.

למיקום בתחילת המרוץ יש חשיבות רבה בכל המרוצים ובפרט במסלולים שבהם קשה לבצע עקיפות במהלך המרוץ. בעונת 2010, למשל, בשמונה מתוך תשעה עשר המרוצים ניצח הנהג שזינק מהפול פוזישן.

מהלך המרוץ

מכונית הבטיחות נוסעת לפני מכוניתו של פליפה מאסה במרוץ שנערך בברזיל בשנת 2006

בכל מרוץ נקבע מספר אחר של הקפות מסלול שהמתחרים חייבים להשלים והוא נקבע בין השאר על פי אורך המסלול. מיקומו הסופי של כל נהג נקבע על פי המשתנים האלה: מיקומו בזינוק ויכולת הזינוק שלו; מהירותו במהלך המרוץ ויכולתו לעקוף מכוניות איטיות יותר או למנוע ממכוניות מהירות יותר מלעקוף אותו (ישנם כללים המסדירים את המותר והאסור בתמרוני עקיפה ובתמרוני מניעת עקיפה); הצלחתו של הנהג להימנע מתקלה טכנית, ממעורבות בתאונה או מהפרת כללי התחרות שעלולה לעלות לו בסנקציות במהלך המרוץ או אחריו; מהירות החלפת הצמיגים בעמדת ה"פיט סטופ" ובחירת אסטרטגיה נכונה בכל הקשור לבחירת צמיגים והחלפתם.

במקרה שמתרחשת תאונה או תקלה טכנית שגורמת למכונית או לחלקי מכונית להישאר על המסלול באופן שעלול לסכן את שאר הנהגים - מוזנקת מכונית הבטיחות. מכונית הבטיחות נוסעת במהירות איטית יותר מהמהירות התחרותית של המכוניות על מנת לאפשר למרשלים לסלק את המפגע. ברגע שהדבר קורה, מכונית הבטיחות יוצאת מן המסלול והמכוניות חוזרות להתחרות במהירות תחרותית. בזמן הנסיעה מאחורי מכונית הבטיחות אסור לנהגים לעקוף זה את זה. בעוד שבמהלך התחרות עשויים להיווצר פערים גדולים מאוד בין המכונית הראשונה לאחרונה, ולעיתים רבות המכוניות שבראש הטור "מדביקות" את אלו שבסופו (כלומר משיגות אותן בהקפה שלמה - במקרה כזה המכוניות האיטיות יותר מחויבות לתת למכוניות המהירות יותר לעקוף אותן), הרי שהזנקה של מכונית הבטיחות מצמצמת את הפערים בין המכוניות ובמידת מה אף עשויה לפתוח את המרוץ מחדש שכן מיד לאחר עזיבתה את המסלול נוצר מצב הדומה לזינוק מבחינת הפער הקטן בין המכוניות.

צמיגים ואסטרטגיות

מרכז שליטה טיפוסי ממנו מתקיים הקשר בין מנהלי הקבוצות והאסטרטגים לבין הנהגים והמהנדסים שלהם במהלך המרוץ

אחד המשתנים הקובעים את מיקומו הסופי של כל נהג הוא אסטרטגיית החלפת הצמיגים של קבוצתו (בעבר התייחסה האסטרטגיה גם לתדלוק במהלך המרוץ, אולם מאז 2010 המכוניות אינן מתדלקות במהלך המרוץ). בכל מרוץ רגיל, כלומר כזה שבמהלכו לא יורד גשם, יצרנית הצמיגים פירלי מספקת לכל המכוניות צמיגים בחמש דרגות רכּוּת.[6] כל נהג מחויב להשתמש בשני הצמיגים, כלומר חייב לבצע לפחות עצירה אחת להחלפת צמיגים. הנהגים והאחראים על האסטרטגיה בכל קבוצה צריכים להחליט באילו צמיגים להתחיל את המרוץ (אם כי עשרת הנהגים הראשונים מוגבלים בשיקול הדעת שלהם בעניין זה, ראו להלן) ובאיזה שלב במרוץ להחליף את הצמיגים. בדרך כלל הצמיגים הרכים יותר הם מהירים יותר אולם גם נשחקים בקלות רבה יותר מהצמיגים הקשים. עם זאת, ביצועי הצמיגים משתנים ממסלול למסלול, ממכונית למכונית, ממזג אוויר אחד למשנהו וכן במהלך המרוץ עצמו ולא תמיד ניתן לחזות כיצד ישפיע צמיג רך או קשה יותר על ביצועי המכונית.

כללי בחירת הצמיגים לפתיחת המרוץ שונים בין עשרת הנהגים המזנקים ראשונים ובין שאר הנהגים. עשרת הנהגים הראשונים חייבים להתחיל את המרוץ באותו סוג צמיגים שבו הם קבעו את הזמן הטוב ביותר במוקדמות (בדרך כלל במקצים האחרונים במוקדמות הנהגים משתמשים בצמיגים הרכים והמהירים יותר). שאר הנהגים רשאים לבחור באילו צמיגים הם יתחילו את המרוץ. הצלחת האסטרטגיה תלויה בכמה גורמים. בראש ובראשונה - שאלת ביצועי הצמיגים החדשים בהשוואה לצמיגים של יתר המכוניות. צמיגים חדשים שמתבררים כמהירים יותר יסייעו למי שהחליף צמיגים מוקדם ואילו צמיגים חדשים שמתבררים כאיטיים יותר יסייעו למי שיחליף צמיגים מאוחר יותר במהלך המרוץ.

עם זאת, יש גם משתנים אחרים. כך למשל נהג שיצא להחליף צמיגים בשלב מוקדם של המרוץ עלול להיתקע מאחורי מכוניות איטיות יותר שעקפו אותו בזמן החלפת הצמיגים. מצד שני, יש סיכונים גם בהחלפת צמיגים בשלב מאוחר יותר של המרוץ, למשל במקרה שמתרחשת תאונה ומכונית הבטיחות מוזנקת, הפער בין המכוניות (לרבות הפער שנוצר בין נהג שעדיין לא החליף צמיגים לנהגים מאחוריו שכבר החליפו צמיגים) יימחק וכאשר מכונית הבטיחות תחזור והנהג ייצא להחליף צמיגים - הנהגים שאחריו יוכלו לעקוף אותו (כדי להימנע ממצב זה על נהג שלא החליף צמיגים להיכנס להחליפם מיד כשמודיעים על הזנקת מכונית הבטיחות, לפני שהפער מתחיל להצטמצם). במקרה של מרוץ גשום, רשאים הנהגים להשתמש בעוד שני סוגי צמיגים מיוחדים לגשם שמפחיתים את סכנת ההחלקה אך גם מאטים את מהירות המכונית. כל אחד מן הצמיגים האלה מתאים לכמות מים שונה על המסלול וגם במקרה זה קשה מאוד לחזות אילו צמיגים יתאימו למסלול בכל רגע. עובדה זו, נוסף על תאונות שהן תוצאה של מסלול חלק, הופכת מרוצים שנערכים בגשם לבלתי צפויים במיוחד.

טכנולוגיה ומערכות

KERS

בעונת 2009[7] הותר לראשונה השימוש במערכת KERS (באנגלית: Kinetic energy recovery system), מערכת המאפשרת שימור של אנרגיה קינטית הנוצרת בעת בלימה. אנרגיה זו מאוחסנת בתוך סוללות חשמליות המאפשרות שימוש בה מאוחר יותר תחת האצות. שיטה נוספת לאחסון אנרגיה היא שיטה מכנית דרך גלגל תנופה, אולם מערכת בשיטה זו אינה בשימוש בפורמולה 1, כאשר הקבוצה היחידה אשר פיתחה מערכת כזאת הייתה קבוצת ויליאמס אולם גם היא זנחה זאת בסופו של דבר. יתרונות מערכת KERS הם תוספת כוח למנוע ושיפור בביצועי המכונית, וחיסכון בדלק על ידי ניצול מרבי של אנרגיה. אולם לצד כל זאת ישנו גם חיסרון הנובע מן התוספת למשקל לרכב אשר נגרם כתוצאה מהתקנתה של המערכת. תקנות ה-FIA לעונת 2009 הגבילו את הקבוצות וחייבו אותן להשתמש במערכת האוצרת בתוכה אנרגיה שאינה עולה על 80 כ"ס. בעונת 2010 הותר עדיין השימוש במערכת KERS אך הקבוצות המתחרות הסכימו בינן שלא להשתמש בה. לעונת 2011 הוסכם כי השימוש במערכת יתאפשר שוב, אולם שלוש קבוצות בחרו שלא להשתמש במערכת.[8] בעונת 2014 הותר השימוש באנרגיה השווה ל-160 כ"ס בכל הקפה אחת, זאת כדי לאזן את הירידה הצפויה בביצועי מכוניות הפורמולה 1 עקב המעבר ממנועי 8 ל-6 צילינדרים.[9]

DRS

בעונת 2011 הותר בפורמולה 1 השימוש במערכת להפחתת כוח גרר או בקיצור DRS (באנגלית: Drag reduction system). מערכת זו משמשת ככלי עזר אווירודינמי לנהג ומאפשרת לו להשיג מהירות שיא בניסיונו לעקוף את הנהג שלפניו. מערכת ה-DRS מופעלת על ידי פתיחת הכנף האחורית, דבר אשר גורם למעבר חלק של זרם האוויר דרכה, מפחית את כוח הגרר המופעל על המכונית ומאפשר לה לנוע מהר יותר. כאשר הנהג לוחץ על דוושת הבלם הכנף האחורית נסגרת שוב. על פי הערכות ה-FIA מערכת ה-DRS מאפשרת תוספת של 10–12 קמ"ש למהירות המכונית.[10] במהלך ימי האימונים ובמקצי הדירוג, יש באפשרות הנהגים להשתמש במערכת ה-DRS ללא הגבלה, אולם במהלך מרוץ ישנן הגבלות כגון[11]: החובה על הנהג העוקף להיות במרחק של לא יותר משנייה אחת מהנהג הנעקף בנקודת מדידה מוגדרת (לעזרת הנהגים קיימת נורה בלוח המחוונים אשר נדלקת לאישור), החובה להשתמש ב-DRS רק באזורי ההפעלה המותרים (activation zone) לכך (בדרך כלל בישורות המסלולים), הפעלת המערכת אסורה בשתי ההקפות הראשונות של המרוץ ובשתיים שלאחר ירידת מכונית הבטיחות מן המסלול, ההפעלה אסורה תחת הנפת דגל צהוב כאשר באפשרות מנהל המרוץ לאסור את השימוש במערכת עקב תנאי מרוץ מסוכנים כגון מזג אוויר סוער או פסולת על המסלול.

שיטת הניקוד

ערך מורחב – שיטת הניקוד בפורמולה 1

שיטת הניקוד באליפות השתנתה מספר פעמים במהלך השנים. השינוי האחרון בוצע בעונת 2010. שיטת חלוקת הנקודות זהה לאליפות הנהגים ולאליפות היצרנים. עשרת הנהגים המדורגים ראשונים בכל מרוץ זוכים בנקודות, כאשר הנהג המנצח זוכה ב-25 נקודות. נהגים נכללים בדירוג בתנאי שהשלימו לפחות 90% מהמרחק במרוץ, כך שנהג יכול לזכות בנקודות גם אם פרש לפני סיום המרוץ.שגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: Points, classification and race distance וגם שמאל=כן. החל מעונת 2019 מוענקת נקודת בונוס לנהג שקובע את זמן ההקפה המהירה בכל מרוץ, בתנאי שהוא נכלל בין עשרת המסיימים הראשונים.[12]

אם המרוץ מופסק לפני שהנהגים הצליחו להשלים 75% מהמרחק הכולל, כל נהג זוכה לחצי מכמות הנקודות. במהלך השנים חולקו חצי מכמות הנקודות בחמישה מרוצים שונים. הפעם האחרונה שבה התרחש הדבר הייתה בגרנד פרי מלזיה בעונת 2009, אז הופסק המרוץ לאחר 31 הקפות (במקום 56).שגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: Classy Button wins abandoned race, BBC, 5 April 2009 וגם שמאל=כן.

טבלת הניקוד

מיקום 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 הקפה מהירה
נקודות 25 18 15 12 10 8 6 4 2 1 1

שיאים

מיכאל שומאכר אלוף העולם 7 פעמים

רשימת השיאים, נכון לאוקטובר 2018:

נתונים טכניים של כלי הרכב לעונת 2016

  • חומרי בנייה: סיבי פחמן וחומרים מרוכבים אחרים
  • רוחב: 180 סנטימטר
  • משקל: 695 קילוגרם לפחות, כולל הנהג
  • הנעה: מנוע מרכזי במבנה V6 טורבו ובנפח 1,600 סמ"ק. הנעה אחורית
  • הספק מנוע: 750–850 כ"ס (560–630 קילוואט), מהירות מנוע מרבית מוגבלת ל-15,000 סל"ד.
  • יחידת ניהול מנוע: אחידה מתוצרת MES, ללא שליטה בבלימת מנוע או סבסוב הגלגלים
  • דלק: בנזין בתערובת מיוחדת המכילה מינימום 5.75% דלק ביולוגי
  • צמיגים: ייעודיים תוצרת פירלי. אחוריים ברוחב 38 סנטימטר, קדמיים ברוחב 35.5 ס"מ. טווח נסיעה יעיל - כ-80 קילומטר
  • בלמים: בלמי דיסק קרמיים. מרחק בלימה ממהירות 100 קמ"ש - כ-15 מטר
  • תיבת הילוכים: חצי-אוטומטית, שמונה הילוכים קדמיים. מנופי העברת ההילוכים מורכבים על ההגה
  • מהירות מרבית: כ-410 קמ"ש (ממדידות שאינן במסגרת מרוץ פורמולה 1)
  • תאוצה מ-0 ל-200 קמ"ש: פחות מ-4 שניות
  • תאוצה מ-100 ל-200 קמ"ש: כ-1.2 שניות


התפתחות מכוניות פורמולה 1 לאורך השנים כפי שבאה לידי ביטוי במכוניות של קבוצת פרארי:

הזוכים באליפויות הנהגים והיצרנים

בפורמולה 1 נערכת אליפות נהגים ואליפות יצרנים. באליפות הנהגים זוכה הנהג הצובר את מירב הנקודות במרוצי העונה. באליפות היצרנים צוברת קבוצה בכל מרוץ את הנקודות של כל נהגיה, אך עד 1979 היו נצברות נקודות רק לנהג הראשון בקבוצה. כל צירוף של יצרן שילדה ויצרן מנוע נחשב כ-"יצרן", כלומר, גם אם יצרן מנוע מספק מנועים לשתי קבוצות, נקודותיהן אינן מסוכמות ביחד.

מאז נוסדה אליפות היצרנים של פורמולה 1 ב-1958 זכתה בדרך כלל קבוצת הנהג האלוף בעונה מסוימת, באליפות היצרנים של אותה עונה.

שנה נהג אלוף קבוצת יצרן אלופה
1950 איטליהאיטליה ג'וזפה פארינה (קבוצת אלפא רומיאו) לא התקיימה
1951 ארגנטינהארגנטינה חואן מנואל פנג'יו (קבוצת אלפא רומיאו)
1952 איטליהאיטליה אלברטו אסקרי (פרארי)
1953 איטליהאיטליה אלברטו אסקרי (פרארי)
1954 ארגנטינהארגנטינה חואן מנואל פנג'יו (קבוצות מזראטי/מרצדס)
1955 ארגנטינהארגנטינה חואן מנואל פנג'יו (קבוצת מרצדס)
1956 ארגנטינהארגנטינה חואן מנואל פנג'יו (פרארי)
1957 ארגנטינהארגנטינה חואן מנואל פנג'יו (קבוצת מזראטי)
1958 בריטניהבריטניה מייק הות'ורן (פרארי) בריטניהבריטניה ואנוול
1959 אוסטרליהאוסטרליה ג'ק ברבהאם בריטניהבריטניה קופר-קליימקס
1960 אוסטרליהאוסטרליה ג'ק ברבהאם בריטניהבריטניה קופר-קליימקס
1961 ארצות הבריתארצות הברית פיל היל איטליהאיטליה פרארי
1962 בריטניהבריטניה גרהאם היל בריטניהבריטניה BRM
1963 בריטניהבריטניה ג'ים קלארק בריטניהבריטניה לוטוס-קליימקס
1964 בריטניהבריטניה ג'ון סורטיס איטליהאיטליה פרארי
1965 בריטניהבריטניה ג'ים קלארק בריטניהבריטניה לוטוס-קליימקס
1966 אוסטרליהאוסטרליה ג'ק ברבהאם בריטניהבריטניה ברבהאם-רפקו
1967 ניו זילנדניו זילנד דני האלם בריטניהבריטניה ברבהאם-רפקו
1968 בריטניהבריטניה גרהאם היל בריטניהבריטניה לוטוס-פורד
1969 בריטניהבריטניה ג'קי סטיוארט (דגם MS80) צרפתצרפת מאטרה-פורד
1970 אוסטריהאוסטריה יוכן רינדט בריטניהבריטניה לוטוס-פורד
1971 בריטניהבריטניה ג'קי סטיוארט בריטניהבריטניה טירל-פורד
1972 ברזילברזיל אמרסון פיטיפלדי בריטניהבריטניה לוטוס-פורד
1973 בריטניהבריטניה ג'קי סטיוארט (קבוצת טירל-פורד) בריטניהבריטניה לוטוס
1974 ברזילברזיל אמרסון פיטיפלדי בריטניהבריטניה מקלארן-פורד
1975 אוסטריהאוסטריה ניקי לאודה איטליהאיטליה פרארי
1976 בריטניהבריטניה ג'יימס האנט (קבוצת מקלארן) איטליהאיטליה פרארי
1977 אוסטריהאוסטריה ניקי לאודה איטליהאיטליה פרארי
1978 ארצות הבריתארצות הברית מריו אנדרטי בריטניהבריטניה לוטוס-פורד
1979 דרום אפריקה (1994)דרום אפריקה (1994) ג'ודי שכטר איטליהאיטליה פרארי
1980 אוסטרליהאוסטרליה אלן ג'ונס בריטניהבריטניה ויליאמס F1-פורד
1981 ברזילברזיל נלסון פיקה (קבוצת ברבהאם) בריטניהבריטניה ויליאמס F1-פורד
1982 פינלנדפינלנד קקה רוזברג (קבוצת ויליאמס F1) איטליהאיטליה פרארי
1983 ברזילברזיל נלסון פיקה (קבוצת ברבהאם) איטליהאיטליה פרארי
1984 אוסטריהאוסטריה ניקי לאודה בריטניהבריטניה מקלארן-TAG
1985 צרפתצרפת אלן פרוסט בריטניהבריטניה מקלארן-TAG
1986 צרפתצרפת אלן פרוסט (קבוצת מקלארן) בריטניהבריטניה ויליאמס F1-הונדה
1987 ברזילברזיל נלסון פיקה בריטניהבריטניה ויליאמס F1-הונדה
1988 ברזילברזיל איירטון סנה בריטניהבריטניה מקלארן-הונדה
1989 צרפתצרפת אלן פרוסט בריטניהבריטניה מקלארן-הונדה
1990 ברזילברזיל איירטון סנה בריטניהבריטניה מקלארן-הונדה
1991 ברזילברזיל איירטון סנה בריטניהבריטניה מקלארן-הונדה
1992 בריטניהבריטניה נייג'ל מנסל בריטניהבריטניה ויליאמס F1-רנו
1993 צרפתצרפת אלן פרוסט בריטניהבריטניה ויליאמס F1-רנו
1994 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר (קבוצת בנטון) בריטניהבריטניה ויליאמס F1-רנו
1995 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר בריטניהבריטניה בנטון-רנו
1996 בריטניהבריטניה דיימון היל בריטניהבריטניה ויליאמס F1-רנו
1997 קנדהקנדה ז'אק וילנב בריטניהבריטניה ויליאמס F1-רנו
1998 פינלנדפינלנד מיקה האקינן בריטניהבריטניה מקלארן-מרצדס
1999 פינלנדפינלנד מיקה האקינן (קבוצת מקלארן) איטליהאיטליה פרארי
2000 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר איטליהאיטליה פרארי
2001 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר איטליהאיטליה פרארי
2002 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר איטליהאיטליה פרארי
2003 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר איטליהאיטליה פרארי
2004 גרמניהגרמניה מיכאל שומאכר איטליהאיטליה פרארי
2005 ספרדספרד פרננדו אלונסו צרפתצרפת רנו
2006 ספרדספרד פרננדו אלונסו צרפתצרפת רנו
2007 פינלנדפינלנד קימי רייקונן איטליהאיטליה פרארי
2008 בריטניהבריטניה לואיס המילטון (קבוצת מקלארן-מרצדס) איטליהאיטליה פרארי
2009 בריטניהבריטניה ג'נסון באטן בריטניהבריטניה בראון GP
2010 גרמניהגרמניה סבסטיאן פטל אוסטריהאוסטריה רד בול רייסינג
2011 גרמניהגרמניה סבסטיאן פטל אוסטריהאוסטריה רד בול רייסינג
2012 גרמניהגרמניה סבסטיאן פטל אוסטריהאוסטריה רד בול רייסינג
2013 גרמניהגרמניה סבסטיאן פטל אוסטריהאוסטריה רד בול רייסינג
2014 בריטניהבריטניה לואיס המילטון גרמניהגרמניה מרצדס
2015 בריטניהבריטניה לואיס המילטון גרמניהגרמניה מרצדס
2016 גרמניהגרמניה ניקו רוזברג גרמניהגרמניה מרצדס
2017 בריטניהבריטניה לואיס המילטון גרמניהגרמניה מרצדס
2018 בריטניהבריטניה לואיס המילטון גרמניהגרמניה מרצדס
2019 בריטניהבריטניה לואיס המילטון גרמניהגרמניה מרצדס

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פורמולה 1 בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ [formula1.com How much is the cost cap?], https://www.formula1.com/en/latest/article.what-is-the-2021-f1-cost-cap-and-how-will-it-be-enforced.4l0LPbfFgBhDxjccMseCHO.html, ‏31/10/19
  2. ^ בראד ספרג'ן, פורמולה 1: לוחצים להם על כל הכפתורים, באתר הארץ, 11 באפריל 2011
  3. ^ 1 2 חיים זרזר, נהג פורמולה 1: האתלט המושלם מאחורי ההגה, באתר ynet, 16 באפריל 2011
  4. ^ שחר הזלקורן, להצלחה אבות רבים, בפורמולה 1 גם לכישלון, באתר הארץ, 9 באוקטובר 2006
  5. ^ 1 2 ניצן פלד, הנישה תנצח את המיתון, באתר כלכליסט, 15 בנובמבר 2011
  6. ^ צמיגים וגלגלים באתר פורמולה 1
  7. ^ "Formula 1 bosses confirm engines will not change until 2014" (באנגלית בריטית). 2011-06-29. נבדק ב-2019-03-18.
  8. ^ Ovidiu Panzariu, Team Lotus, Virgin, HRT F1 to Start 2011 Without KERS, autoevolution, ‏2011-01-28 (באנגלית)
  9. ^ Power unit and ERS, Formula 1® - The Official F1® Website (באנגלית)
  10. ^ karenunchained, Drag Reduction System (DRS), GRID of SPORTS, ‏2013-06-09 (באנגלית)
  11. ^ Drag Reduction System, Formula 1® - The Official F1® Website (באנגלית)
  12. ^ Bonus point to be awarded for fastest lap in 2019, Formula1.com, 11 March 2019